Gewoontegetrouw lezen we op de redactie de gamesbladen die maandelijks verschijnen grondig door. Niet alleen om te kijken welke games erin staan, maar ook om te zien of wij misschien iets over het hoofd hebben gezien (uiteraard is dit nooit het geval *opschep mode off*). Toen de GUNK vandaag bij ons in de brievenbus lag spitten we deze dan ook goed door en werden we met stomheid geslagen.

Ons oog bleef hangen op de review van The Chronicles of Spellborn. Een review?! De game staat vooralsnog gepland voor 25 mei, wij hebben persoonlijk nog geen beta gezien, maar GUNK durft er zonder blikken of blozen een 8.1 aan het spel te hangen. Dat cijfer zou dan gebaseerd moeten zijn op het spelen van de gesloten beta die dus voornamelijk bedoeld is voor mensen van de pers en uit de industrie. Een beta die nog bugs bevat, want daarvoor is het een beta...kortom, een game die nog niet af is en waar nog geen echte spelers in zitten. De beta schijnt zelfs nog niet eens in omloop te zijn, dus geen enkele media zou in principe de game nog kunnen hebben getest.

We besloten Mindscape, publisher van The Chronicles of Spellborn, eens te contacteren over dit feit. Zij vertelden ons dat GUNK zeker nog geen beta heeft gespeeld en haar review gebaseerd heeft op een event van een paar weken geleden waar de game al een beetje gespeeld kon worden. Een beetje...want het was slechts een demo. Ook Gamer.nl was bij dit event aanwezig en men kon er welgeteld iets van 3 uur spelen. En als de reviewer aangeeft in zijn stuk dat het leuk is om minstens twee uur bezig te zijn met het maken van je personage, dan blijft er weinig tijd over voor het daadwerkelijk spelen.

Met deze review heeft GUNK een wereldpremiere behaald, want zelfs de grote sites als IGN, Gamespot, 1UP en Eurogamer hebben nog geen review staan, terwijl zij bijna altijd als eersten games mogen testen. Maar ookal krijgen zij al eerder dan andere gamesmedia de games te spelen, dan nog nemen zij bij MMORPG's de tijd om deze goed en grondig te spelen en verschijnen doorgaans reviews van MMO's pas na de release van de game. Logisch, want het kost wel even tijd om de level cap te halen en zo'n uitgebreide game goed en grondig te testen. Wanneer je de review leest, kan er ook eigenlijk niet gesproken worden over een goed gefundeerd oordeel. Er wordt namelijk helemaal geen oordeel geveld! Er wordt slechts beschreven wat je in de game kunt doen...dezelfde informatie die je ook kunt vinden op de website van de game zelf. Nieuwe of unieke informatie blijft uit.

Ik denk dat het niet slim is van GUNK om nu al een review te hebben van The Chronicles of Spellborn (de betreffende auteur heeft helaas nog niet gereageerd op ons mailtje over deze kwestie). Niet alleen neemt dit een stuk geloofwaardigheid weg, maar ook is dit niet goed voor de gehele gamepers. Straks gaan gamers denken dat meer gamemedia op deze manier games reviewed en stellen de cijfers die we geven niets meer voor. Waarom GUNK niet gewoon een preview van het spel geschreven heeft...who knows?!