Column
GTa Online

GTA Online in 2022 speelt lekker weg

Crimineel worden is nu veel makkelijker

Geschreven door Harry Hol op
Bizar eigenlijk. Grand Theft Auto 5 kwam uit op Xbox 360 en PS3. En kwam vervolgens naar Xbox One en PS4. En nu… naar Xbox Series S/X en PS5. Het singleplayer-deel is op de graphics na niet veranderd, maar GTA Online zou ‘gestroomlijnd’ zijn. Hoe bevalt dat?

GTA Online is een soort mmo waarin je met zijn allen in een grote, online stad rondrent, missies voltooit en een criminele carrière doorloopt. Het leuke is uiteraard de mogelijkheid om samen te spelen met anderen. Ooit was dat ook de grote droom: Grand Theft Auto… maar dan online! Er waren zelfs games - ik kijk naar jou, gefaalde actie-mmo All Points Bulletin - die tevergeefs een poging waagden deze droom te verwezenlijken.

Het was uiteindelijk Rockstar zelf die in 2013 de ultieme gedeelde misdaadsimulator produceerde, en genoeg mensen bleven spelen om er Rockstars grote geldmachine van te maken. Niet gek dus dat het bedrijf de game in leven hield, en het nu naar de derde(!) generatie consoles haalt.

Een oude online game betreden gaat voor nieuwkomers meestal gepaard met obstakels. Veteranen kennen de game door en door en hebben toegang tot mogelijkheden en vaardigheden die een beginner niet heeft. Dat maakt het in een ieder voor zich, ‘schiet alles wat beweegt’-wereld nou niet echt makkelijk om je eigen imperium op te bouwen. En dit is het punt dat Rockstar in GTA Online flink heeft opgepoetst. 

Career Builder

GTA Online voor de current gen-consoles introduceert de ‘Career Builder’, waarbij je een loopbaan kunt beginnen met een aantal prettige voordelen. In plaats van dat je vanaf nul alles zelf moet uitzoeken, krijg je de optie om een hoofdkwartier, een loods, een auto en een wapen te kopen. Je krijgt een zak geld om dit allemaal mee te bekostigen.

Het netto resultaat is dat je na tien minuten een aardige basis hebt om de rest van het spel te verkennen. Je hoofdkwartier en je gekozen beroep genereren vervolgens enkele tutorialmissies om te leren hoe je je criminele bedrijf kunt laten groeien. Tegelijk zijn deze tutorials een kennismaking met enkele basisvaardigheden, zoals hoe je missies in het spel aangaat. Het is allemaal lekker duidelijk en het geeft je meteen het gevoel dat je ‘er toe doet’ in de spelwereld. Ja, tuurlijk begin je net en kan je nog niet zo veel. Maar je hebt wel een toffe uitvalsbasis, een toffe auto en een wapen waar je toch enig respect mee afdwingt. Vervolgens ben je vrij om het spel te spelen zoals je wil, en zijn je initiële keuzes niet meer dan een opstapje. 

GTA Online

Tien jaar oud

Eenmaal in de spelwereld valt op dat GTA 5 (Online) er niet bar veel anders - of beter - uitziet dan op de vorige generatie. Los Santos en omgeving blijven een mooie open wereld met veel details, maar het is uiteraard wel allemaal bijna tien jaar oud. Dat betekent dat oudgedienden niets nieuws zullen aantreffen en nieuwkomers het ‘wauw’-gevoel missen dat GTA 5 gaf toen het nog ‘baanbrekend’ was. Het blijft mooi, het blijft GTA, maar het is nu ‘slechts’ een open wereld tussen tal van open werelden.

Dat valt ook op in de gameplay. De besturing is functioneel en de vuurgevechten zijn okay, maar het is allemaal - ik val in herhaling - bijna tien jaar oud. Schieten en rennen voelen een tikkie houterig. Het rijden is nog het beste oud geworden, al is ook hier wel wat op aan te merken. Auto’s voelen tegelijk te log en te licht. Er is een fijn gevoel van snelheid tijdens races en achtervolgingen, maar het sturen is wat zwabberig en de camera is lang niet altijd je vriend.

GTA 5

Bevolking

Wat wel weer een pluspunt is, is dat er genoeg andere spelers rondlopen in GTA Online. Het is niet zo dat je op elke straathoek door andere spelers wordt afgeknald (gelukkig), maar er zijn wel degelijk actieve spelers en spelersgroepen die actief zoeken naar nieuwe leden voor hun ‘gildes’. Bovendien zit het ontwerp van GTA Online sterk genoeg in elkaar om je allerlei missies voor te schotelen die je in je eentje kan voltooien en alsnog genoeg uitdaging bieden.

Het feit dat andere spelers op kunnen duiken tijdens jouw sessie zorgt voor een gezonde dosis extra spanning en willekeur. Als je meer dan een bepaalde hoeveelheid geld op zak hebt, en een ander schiet je neer, ben je dat geld ook kwijt, Zaak dus om een bankautomaat te zoeken om je winst veilig te stellen. Wat uiteraard ook niet zonder risico’s is. 

GTA Online
GTA 5
GTA Online

Wat na bijna tien jaar vooral opvalt is hoe makkelijk je weer in de groove komt van het online roven en moorden. De carreer picker is daarbij een fijn hulpmiddel, maar de essentie van GTA Online is gewoon nog best sterk. Het voelt ook wel een beetje als thuiskomen na een lange reis, waarbij het spel zijn best doet om het je snel naar de zin te maken. Tien euro voor het genoegen om Los Santos op een current gen-console weer onveilig te maken, is dan ook geen hoge prijs om te betalen.

GTA Online is nu verkrijgbaar op Xbox Series S/X en PS5. Wij speelden op Xbox Series S en Series X.

Dit artikel delen:

Lees meer

Among Us VR verschijnt mogelijk eind dit jaar Hoe kan Kingdom Hearts 4 bestaan? - Ron en Erik Podcast 381
11

Reacties op: GTA Online in 2022 speelt lekker weg

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  worms_master

  • 18 april 2022 10:10
  Heb online een paar keer geprobeerd, maar niets voor mij. Wellicht deed ik het niet goed, of wordt ik te oud… maar ik werd continue gebeld voor missies, veel te veel notificaties. Snap daar de lol niet echt van. In het menu de notificaties op 'less frequent' zetten hielp ook niets.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheGoodShepard

  • 18 april 2022 10:22
  De laatste zin geeft een beetje een vervelende nasmaak. Alsof het hele stuk alleen maar is geschreven om je opnieuw voor iets te laten betalen wat nu al voor de 3e keer uitkomt. Het is 10 jaar oud en het is gewoon wel een beetje klaar nu.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 18 april 2022 11:11
  Speelt lekker weg? Hoe bedoel je 10 a 45 min ben je bezig om mensen te vinden die voor jou willen werken zodat jij meer geld verdiend dan hun. Slaat helemaal nergens op, natuurlijk joined niemand je! Iedereen wil zelf die heists starten. En als ceo heb je ook mensen nodig die je helpen die gewoon 0 euro krijgen, dat doen ze misschien 1x daarna zeggen ze ook doei!

  Spel is gewoon broken en klopt niks van. Je verdiend veel te weinig met missies, mag wel 10x meer zijn. Als de missie aan het eind faalt 0 dollar. En de rest quit want wie wil er nu opnieuw starten met de mogelijkheid dat je weer faalt en 0 dollar krijgt. Totale bullshit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 18 april 2022 19:37
  @GoofyZ3 Dit dus. Plus als je op een server gedropt wordt waar al teveel ceo's op zitten (bijna iedere dus) kan je helemaal niets met je onderneming. Je kan wel een private game startedn, maar guess what?? Dat werken die functies OOK niet. Je moet dus puur het geluk hebben dat je op een rustige server komt zodat je CEO kan spelen. Maar dan heb je dus weer geen mensen die voor je willen werken.

  Het concept is leuk bedacht, maar in de praktijk werkt het gewoon niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • guppie-1991

  • 19 april 2022 06:03
  @GoofyZ3
  Gelijk en ongelijk. CEO is vaak dat het al te vol is, pech dan zoeken we een nieuwe server.
  Dat falen word wel echt hard gestraft maar er zijn ook mensen met een heist die het eerlijk verdelen. En ja je moet wel je best doen voor geld. Maar je moet toegeven, als het geld verdienen makkelijk was reed iedereen rond in van alles en schoten ze iedereen neer. Ik speel het nu dan een maand en vermaak me enorm ermee ondanks dat ze je gewoon in het diepe gooien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 18 april 2022 11:33
  Je hoeft niet naar een ATM om je geld veilig te stellen. Wat je WEL kan doen is daar af en toe kijken of iemand aan het pinnen is.

  Om die vervolgens beroven.

  Verder een leuk stukje en ja de game is nog steeds tof om te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chefry

  • 18 april 2022 14:30
  Ik ben er inmiddels na jaren speeltijd op uit gespeeld.maar ik heb me echt heel goed vermaakt met dit spel online. Van cheaters en irritante figuren had ik weinig last want op de pc kan je met een firewall trucje helemaal alleen spelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordGreed

  • 18 april 2022 16:35
  Mocht je online solo willen spelen zonder trollen dan ff je verbinding laten flipperen dan zit je vrij snel in je uppie op de server. Kan je op je gemakkie de missies volbrengen zonder dat een trol met een oppressor mk II met een raket je afgelopen uur aan werk teniet doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  R.J

  • 18 april 2022 18:37
  Probeer maar eens solo een heist te doen als je randoms halverwege leaven kan je alles opnieuw doen.

  Nee jaren geleden Pacific standard farmen met die glitch was de beste tijd in Gta Online.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TPpower

  • 19 april 2022 12:08
  Toch is gta 6 toch nu wel aan de beurt ik heb de game nu wel uitgespeeld hoor ook online

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 19 april 2022 15:28
  zoek geen bank automaat op. meer dan 5000 op zak gewoon je telefoon openen en daar je bank deposit mee doen. onder de 5000 kunnen ze niks van je afpakken.

  Lang heb ik gedacht. GTA 6 komt niet, vice city word gewoon een uitbreiding in GTA Online waar je naar toe kan vliegen op de next gen consoles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.