De lijst aan dingen die ik op Ghost of Tsushima heb aan te merken is vrij lang. De dialogen tussen personages zijn dusdanig strak geregisseerd dat het lijkt alsof je een podcast op twee keer de normale snelheid luistert, met alle stiltes ertussenuit geknipt. Voor een wereld die zo absurd rijk is aan natuur, voelt het een beetje dood aan. Personages leven enkel bij de gratie van de interactieknop en sommige locaties zijn überhaupt niet bevolkt totdat je de bijbehorende missie hebt gevonden.
Het zwaardvechten is niet veel meer dan steen, papier, schaar, met het grote verschil dat je van tevoren weet waarvoor je tegenstander kiest. Echt pittig kan ik het niet noemen. Een beetje zoals samuraisaus. Ghost of Tsushima is qua thematiek en setting al net zo authentiek als dat mengsel van mayo en sambal.
De antithese van The Last of Us: Part 2
Maar mijn hemel, wat vermaak ik me. Het is wat dat betreft echt de antithese van The Last of Us: Part 2, de vorige titel van PlayStation Studios. Nu vond ik dat een heel goede game, maar ik kan niet zeggen dat ik ervan genoten heb. Het was een emotionele uitputtingsslag. Alsof iemand je zwiepend met een moker steeds weer vol in je gezicht raakt. En je na iedere klap toch weer denkt dat het ergste nu wel achter de rug zal zijn.
Hoewel The Last of Us: Part 2 best lekker speelt, is het niet de gameplay die me bij zal blijven. Bij Ghost of Tsushima is het precies andersom. Ik weet nu al dat ik het verhaal weer ga vergeten. Ik moet op dit moment geloof ik mijn oom zien te bevrijden, want zijn gijzelnemers kunnen elk moment van gedachten veranderen en hem alsnog besluiten te doden. Het boeit me allemaal niet zo, getuige de twintig uur die ik heb besteed aan alles behalve mijn oom redden.
Ik vind Ghost of Tsushima verre van fantastisch. Ik weet niet eens of ik het wel echt goed durf te noemen.
Wat ik me nog wel zal herinneren is hoe gestroomlijnd deze game is. Ik schrijf deze column bewust voordat ik vandaag begin met spelen, want Ghost of Tsushima geeft je eigenlijk altijd wel weer een reden om door te gaan. Of het nu een vogel is die in de buurt fladdert, een Mongoolse nederzetting die aan de horizon opdoemt of gewoon een berg in de verte; er is altijd wel iets wat de aandacht trekt en er wordt je niets in de weg gelegd om op verkenning uit te gaan. Er zijn natuurlijk tal van games met deze opzet. De Assassin’s Creed-serie is er te groot mee geworden en bij The Witcher 3: Wild Hunt stonden er zoveel vraagtekens op de kaart dat ik er een punt achter heb gezet. Geen van die titels slaagden erin om mijn motivatie aangewakkerd te houden.
Consistent goed genoeg
Ghost of Tsushima lukt dat vooralsnog wel. Misschien dat ik er over nog eens twintig uur heel anders over denk, maar tot nu toe kan ik behalve slapen, eten en werken geen redenen bedenken om te stoppen met spelen. Dat is vooral te danken aan de gelikte systemen van de game, die naadloos met elkaar samenwerken om de spelervaring zo soepel en prettig mogelijk te maken. Heb je een plekje ontdekt? Vanaf dat moment kun je er altijd naartoe teleporteren. De laadtijden van het spel zijn ook zo kort dat dit nooit een straf is. Er is dus geen reden om niet even naar een dorpje of tempel te gaan om je uitrusting te verbeteren. Je kunt op de kaart zelfs zien of daar wel iets te upgraden valt, en zo ja, wat dan. En alsof dat nog niet genoeg is krijg je altijd een pop-up te zien wanneer je genoeg materiaal hebt verzameld voor een sterker zwaard of betere outfit.
Nu kan ik best leven zonder zulke luxe, maar de afwezigheid hiervan kan me op den duur wel opbreken. Stel je voor dat teleporteren naar de andere kant van de kaart steeds gepaard gaat met een laadscherm van een halve minuut. En dat je telkens diep in je menu’s moet duiken om te kijken of je wel genoeg stukken ijzer hebt verzameld voor je volgende zwaardupgrade. Na een half uur gehannes reis je vol goede moed af naar ‘de grote stad’, om er daar achter te komen dat de wapensmid ergens anders uithangt. En dan mag je weer dertig seconden naar een zwart scherm staren. Zo blijf je bezig. Ik niet trouwens, want tegen die tijd heb ik mijn console al gefrustreerd uitgezet.
Ik vind Ghost of Tsushima verre van fantastisch. Ik weet niet eens of ik het wel echt goed durf te noemen. Maar het is consistent goed genoeg. Ik hoef nooit bang te zijn dat ik een missie opnieuw moet starten omdat ik halverwege wat anders besluit te doen. Het spel vraagt netjes of ik daar OK mee ben, en verzekert me dat alle geboekte voortgang bewaard blijft. Nooit snelwandel of langzaamren ik achter andere personages aan, want zij schikken zich aan mijn tempo. En als ik doelloos wil rondstruinen, is er geen interface die mij het (uit)zicht belemmert.
Alleen de wind waait
Waarheen zou de wind waaien
Waai mee met de wind
Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.
Reacties op: Ghost of Tsushima is de game van het jaar
Vogeltje
De gevechten zijn meer dan prima. Zeker niet het meest uitdagende systeem, maar toch net genoeg diepgang waardoor niet saai wordt. Met het wisselen tussen de verschillende houdingen, blijf je er ook in zitten.
Ik speel de game zelf op Hard, maar ik heb verder geen idee hoe groot de verschillen zijn. De duels gaan mij soms perfect af en soms weer helemaal niet. Het leuke is dat je wel altijd moet opletten om de juiste reactie te geven.
Ik heb de game nog niet eens uitgespeeld en er is nog een vol gebied om te ontdekken. Constant word ik afgeleid door alle extra's die er te doen zijn. Vanavond weer even verder.
Roy36NL
dezwarteziel
smaakmaker
Herhalende gameplay het enige wat je continue doet is vechten en wat kleinere dingen exploren.
Grafisch de wereld echt heel mooi maar mijn hemel zeker bij de sidemissies zien de characters er echt niet uit. En dan the Voice acting is heel vaak een drama.
Hij komt denk ik bij mij dit jaar tot nu toe op 5.
1 Last of us 2
2 Ori and the will of the wisps
3 Paper Mario
4 Indivisibles
5 Ghost of tsushima
6 Animal crossing new horizons
7 oddmar
Nu kan de lijst nog wijzigen want met Ghost of tsushima en Paper Mario nog vol bezig.
Roy36NL
fonsrutte
In de reviews van deze game kwam herhaling vaak naar voren dus zou voor mij echt een groot minpunt zijn.
ErikNus
Achmed_K
Zeer slordig!
Aldodilly
rpenning
Mrmonkey
MarkK
Kennelijk speelt deze "kenner" de game op de laagste moeilijkheidsstand, want anders piepte je wel anders.
Deze game verdient het game of the year te zijn. Maar vanwege pandering zal TLOU2 wel met de prijs er van door gaan.
Mcvroegrijk
woutzorz
garciagarcia
Zo heb ik het eerste gebied helemaal uitgekamd, geen plekje waar ik niet heb gekeken. Maar in het tweede en derde gebied had ik daar allemaal geen zin meer in, want het is gewoon echt teveel van hetzelfde. Ook voelde Jin op dat moment al te overpowered, waardoor de noodzaak om dit te doen was er ook niet meer.
Zo enthousiast hoe ik was na de eerste 20 uur in de game, hoe minder de game me greep naarmate het einde naderde. Ik heb de game met veel plezier uitgespeeld, maar ik wilde toch ook alle sidemissies voltooien en alle upgrades unlocken. Dat is uiteindelijk gelukt, maar het gaf niet de voldoening die ik hoopte dat het zou geven.
Als ik er dan toch een cijfer aan moet hangen zal dit een 8,5/10 zijn, omdat het gewoon een unieke game is in een wrede setting. De game is ook beter dan zijn concurrenten in mijn ogen, dan heb ik het over de AC games en Watch Dogs games van deze wereld. De laatste AC games heb ik ook best met veel plezier gespeeld, maar voelden na 20 uur spelen ook als een grind zonder einde.
Beste game van dit jaar blijft TLOU2 voor mij.
dezwarteziel
garciagarcia
Cyberpunk gaat ten onder aan de hype die er nu om deze game hangt. Ik hoop zo erg dat het echt een wrede game gaat worden en alle verwachtingen overtreft, maar ik ben bang dat hij tegen gaat vallen. Zo hebben ze al meerdere opties uit de game gesloopt (waaronder wallrunning) en heb ik hem alleen zien draaien op hele dikke PC's. De gameplaybeelden die ik tot nu toe heb gezien doen ook niks nieuws, dus hopelijk komen ze nog met beelden die men wel omver blaast.
Op de PS4 en Xbox verwacht ik dat er vele consessies worden gedaan om de game uberhaupt draaiend te krijgen op deze platformen. Op de PC, PS5 en nieuwe Xbox zal de game veel beter draaien.
De tijd zal het in ieder geval leren.
dezwarteziel