Dit jaar viert de E3 haar sweet sixteen. Betekent dat een megaspektakel, een te duur driedelig pak, beroemde rappers en aan het eind van het feest een inktzwarte Mercedes met vleugeldeuren en spinners sportvelgen? Waarschijnlijk zal het eerder een dichte massa van zwetende mensen zijn die uren in lange rijen staan om tien minuten nog niet verschenen games te spelen. En dan moet je nog het geluk hebben dat je een ontwikkelaar een paar vragen kunt stellen. Zo elegant klinkt het dus eigenlijk niet. Gelukkig maken de boothbabes een hoop goed. En wie wil nou niet als één van de eerste Gears of War 3 of Uncharted 3 spelen? 

Ik denk niet dat we teleurgesteld gaan worden dit jaar. Er staan ons weer enkele grootse games te wachten. Naast het zojuist genoemde Uncharted 3 mogen we onze vingers ook aflikken bij Deus Ex: Human Revolution, Brink, The Elder Scrolls V: Skyrim en The Last Guardian, om er maar een paar te noemen. The Last Guardian wordt ontwikkeld door Team Ico, verantwoordelijk voor Ico en Shadow of the Colossus op de Playstation 2. Team Ico is erg innovatief. Die gasten hebben een out of the box-mentaliteit waardoor hun games een vreemde stijl hebben, maar eigenlijk toch best wel lekker spelen. Het is weer eens wat anders. Ik ben dan ook erg benieuwd naar deze game. Op de dag dat de E3 begint komt ook nog eens InFamous 2 uit. De eerste game heeft voor mij boven verwachting gescoord. En ik was zeer verrast door de Nederlandse vertaling in deze game. Geloof me, ik vind het ook vreselijk als ze films of games nasynchroniseren, maar bij Infamous was het erg goed gedaan.

Naast alle games zal er ook weer hardware ten tonele gebracht worden. Mijn favoriet: de NGP (opvolger van de PSP). Oorspronkelijk werd er gefluisterd dat deze handheld graphics van de PlayStation 3 aan zou kunnen. Nu is dat al door Sony getemperd met de melding dat het graphics aankan die tussen de PSP en de PlayStation 3 inliggen. Maar goed, dat zegt me dus nog steeds niks. Er staan inmiddels wel wat trailers op YouTube waar we wat beelden kunnen zien van Killzone, Resistance en Uncharted. En dat ziet erg toch wel redelijk geweldig uit. Voor een handheld dan. Laten we hopen dat de batterij het langer dan een half uur volhoudt.

Al met al moet het een mooi tripje worden. Voor zonsopgang opstaan in ons op de Stille Oceaan uitkijkend hotel in Santa Monica. Ontbijtje met scrambled eggs, bacon en toast. Oftewel, we nemen hagelslag en pindakaas mee. Vervolgens met een gehuurde Chrysler Neon via een omweg over Santa Monica Boulevard langs Beverly Hills en de Hollywood-letters, richting downtown Los Angeles. Parkeerplekje zoeken en bij de dichtbijzijnste Starbucks een halve liter koffie naar binnen werken om lopend bij de grote glazen deuren van de L.A. Convention Center aan te komen. Ik voel me als een klein kind, met mijn neus tegen de deur van de Jamin gedrukt. Ik weet dat al dat lekkers slecht voor me is, maar ga toch naar binnen. Oh wacht, ik ga helemaal niet mee. Nou ja, ik heb die dag toch een verjaardag. Ook belangrijk…

Over de auteur: Gewoon Gamer is Auke van Leersum (31), de huiscolumnist van Gamer.nl. Terwijl gastcolumnisten vanuit hun positie in de industrie naar aan games gerelateerde onderwerpen kijken, ziet Auke alles vanuit één perspectief: de enthousiaste gamer. Dat is hij namelijk. Elke dinsdag snijdt hij een nieuw onderwerp aan.