"Nederlander wint 15.000 dollar met Painkiller toernooi", een kop die het altijd goed doet. Welke gamer wil namelijk niet geld verdienen met zijn hobby. En dan niet zomaar een bedrag, want met 12.400 euro kun je een hoop leuke dingen doen. Nu gaat het hier, als je het de deelnemers en sponsoren vraagt, niet zomaar om een potje computeren. We hebben hier te maken met professioneel gamen. Een andere reden dat dit soort koppen het goed doen is het Oranje gevoel, want welke rechtgeaarde Nederlander is niet trots als een landgenoot een groot computertoernooi wint. Nu is Sander Kaasjager misschien meer een naam die bij een Duitser past, maar dat terzijde. Het is en blijft een prestatie om trots en jaloers op te zijn. De azijnpissers kwamen dan ook gauw met commentaar. Zo zou niemand Painkiller spelen, waardoor het niet al teveel moeite kost om wat te bereiken. Verder zijn de critici van mening dat professionele gamers gewoon mannetjes zijn die niets beters te doen hebben en veel te lang achter hun computer hangen.

Wat je ook in dit leven wilt gaan doen. Als je er goed in wilt worden kost het altijd bloed, zweet en tranen, of dit nu digitaal is of niet. Helaas voor Kaasjager heeft hij de verkeerde game gekozen. Iets wat ook geldt voor Fatal1ty, 's werelds beroemdste professionele gamer, die zelfs zijn eigen hardware heeft, en al die andere hardcore FPS gamers.

Hardcore games zijn namelijk niet geschikt voor professioneel gamen. De doelgroep is gewoon te klein en het laat de doorsnee computergebruiker gewoon koud. Toch is er zeker wel een toekomst voor professioneel gamen, het zal echter niet met spellen als Doom en WarCraft zijn. De toekomst ligt namelijk bij de mainstream games, wat ook logisch is, aangezien hier ook het grootste publiek voor is. Spellen als Fifa, Formule 1 games, Tennis en misschien een game als Battlefield of Counter-Strike, dat zijn de genres waar professioneel gaming naar toe zal gaan.

Stel je eens voor, de Asus Eredivisie op Studio Sport. John de Mol mag dan de echte teams van de publieke zender hebben weggekaapt, de kwaliteit van virtueel voetbal hoeft er niet voor onder te doen. Zeker nu de graphics steeds beter worden en het straks moeilijk is om games tussen echt te onderscheiden kan er toch nog live voetbal onder toeziend oog van Tom Egberts worden uitgezonden. Teams die zowel door hardwarefabrikanten als andere partijen gesponsord kunnen worden.

Professioneel gamen staat en valt met de aandacht van de media en sponsors. Zolang er door hardcore gamers hardcore games gespeeld worden, zal het publiek begrijpelijk uit hardcore mensen bestaan en hoeven we dus ook geen WarCraft wedstrijden op Studio Sport te verwachten. Een wedstrijd Fifa 2007 tussen de Abit Eagles en Hercules Almelo zie ik eerder tot de mogelijkheden. En dat is goed nieuws voor al die gamers die vinden dat ze te laat met FPS games begonnen zijn, maar toch professioneel willen gamen. Iedereen gaat dan ook massaal aan de race, voetbal en tennisgames om zo Fatal1ty en Kaasjager op te volgen, hoewel ik geen enkele Nederlander met een coolere naam ken.