Column
Tijd

Games: wie heeft er nog tijd voor?

Deze gameredacteur in ieder geval niet!

Geschreven door Michel Musters op
Als kind droomde ik weg van de stapel games die ik als volwassene met een vast inkomen zou gaan spelen. In de praktijk valt dat echter behoorlijk tegen. Ik kwam deze week tot de treurige realisatie dat ik slechts een handvol van de dit jaar verschenen games heb gespeeld.

Ik kwam tot dit besef toen ik mijn games van het jaar overwoog. Daar kun je met de aankomende felle discussies in het achterhoofd immers niet vroeg genoeg mee beginnen. Ik kwam er maar niet aan uit en realiseerde mij spoedig de oorzaak: ik heb erg weinig gespeeld. De vijf games die dit jaar zijn uitgekomen en uitvoerig heb gespeeld zijn Resident Evil Village, Ratchet & Clank: Rift Apart, Metroid Dread, Zelda: Skyward Sword HD en Super Mario 3D World + Bowser’s Fury. Die laatste twee zijn remasters van eerder verschenen spellen die ik al eens had doorlopen. Puntje bij paaltje gaat het dus om drie compleet nieuwe ervaringen.

En dat noemt zich gameredacteur?!

Dat is een bizar klein aantal nieuwe spellen dat ik heb gespeeld, zeker gezien ik in de game-industrie werk. Je zou toch denken dat je in deze sector de ene na de andere game uitprobeert, dan wel uitspeelt. Dat is deels ook zo, al ligt het vooral aan je specialisatie. Diverse collegae van mij richten zich bijvoorbeeld voornamelijk op het recenseren van games en spelen logischerwijs behoorlijk wat titels. 

Zelf doe ik vooral verslag van het laatste gamenieuws, waar ik zo nu en dan ook achtergronden of columns over produceer. Daar hoef je niet per se de nieuwste games voor te spelen – al kan ik indien nodig wel putten uit mijn rijkelijk gevulde geschiedenis als gamer. Het is naast mijn werk immers ook mijn grootste hobby.

Ik moet het bovenstaande overigens enigszins nuanceren: ik heb wel degelijk meer dan vijf games gespeeld in 2021. Het overige materiaal stamt echter allemaal uit voorgaande jaren, zoals Ori and the Will of the Wisps en Hellblade: Senua’s Sacrifice. Maar die kan ik natuurlijk niet meenemen in toplijstjes eind dit jaar!

Zeeën van tijd

Ik kan uiteindelijk niets anders doen dan mijzelf neerleggen bij het feit dat ik nooit de hoeveelheid games ga spelen die ik eigenlijk zou willen. Als kind had ik zeeën van tijd, maar een beperkte financiële bron om uit te putten – mijn ouders schonken me immers niet het hele jaar door nieuwe games. Nu is de situatie omgekeerd: de financiële middelen zijn er, maar ik heb tijd tekort, zeker nu er buitenshuis weer iets meer mogelijk is in verband met het coronavirus. 

Ratchet and Clank: Rift Apart

Mijn werkdagen als freelancer beslaan alle dagen van de werkweek, alsmede enkele avonden en soms een half weekend. De overgebleven tijd vul ik in met wandelingen (zodat de muren niet op mij afkomen), bezoekjes aan de sportschool (om fit en gezond te blijven), een drankje in de stad met vrienden (sociale interactie) en zo nu en dan een aflevering van een serie of film om even te ontladen. De tijd die overblijft, is voor games gereserveerd… maar dat is tegenwoordig hoogstens een paar uur per week. En dan heb ik niet eens een stel koters rondrennen!

Ik kan niets anders doen dan mijzelf neerleggen bij het feit dat ik nooit de hoeveelheid games ga spelen die ik eigenlijk zou willen

Is het erg?

Dan rest alleen de vraag of het überhaupt erg is dat ik niet zoveel spellen meer speel. Het knaagt wel degelijk: ik zie tijdens het schrijven van nieuws zoveel toffe games voorbij komen die ik graag wil spelen. Ik zet ze in mijn denkbeeldige lijst met spellen die ik op of rond release wil kopen. Vervolgens is het releasedag, een paar weken na releasedag, een paar maanden… en besef ik dat die ene game waar ik zo zin in had al geruime tijd uit is. Maar de volgende grote release staat alweer voor de deur.

Ori and the Will of the Wisps

Toch vind ik het geen grote ramp om minder fanatiek te gamen. Het is bijvoorbeeld lekker goedkoop om oudere games die je voorheen hebt gemist te spelen. Zo is het eerder genoemde Ori and the Will of the Wisps eigenlijk mijn game van het jaar, al telt dat natuurlijk niet bij het samenstellen van een toplijstje. En daarbij: al die gemiste virtuele ervaringen lopen niet weg. Daar heb ik als ik later met pensioen ga vast alle tijd voor! Of zou dat dezelfde illusie zijn die ik als kind mijzelf voorhield?

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die (meestal) ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Red Dead-geruchten, gestolen videokaarten, Elden Ring Wat spelen we dit weekend? 6 en 7 november
41

Reacties op: Games: wie heeft er nog tijd voor?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  sandervs

  • 6 november 2021 08:22
  Leuke blog, ik had ook veel minder tijd om te gamen sinds ik kinderen heb maar de laatste tijd is dat weer veel meer, aan de ene kant omdat mijn kids ouder zijn (9 en 12) aan de andere kant omdat ik dankzij Corona en een overname fulltime thuiswerk (Love it) en geen 1,5 tot 2 uur reistijd per dag meer heb. Keerzijde is wel dat ik ook veel tijd kwijt ben aan gamen met mijn kids maar dat is ook leuk al speel je dan misschien andere games. Gister avond Fortnite en it takes two (Gamepass!!) met mijn zoontje gegaan en een top avond gehad. Vandaag staan Spiderman, Ratchet and Clank en waarschijnlijk weer It takes two op planning, die laatste is echt verrassend leuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 6 november 2021 09:04
  Heel herkenbaar, door kinderen, werk, relaties kom ik er niet aan toe. Het probleem is dat ik de games wel koop, ik speel het dan kort en leg hem weer neer om aan de volgende te beginnen. Ik ben daarin enorm wispelturig.
  Daarom is gamepass voor mij ideaal, je kunt veel proberen en voelt je niet schuldig als je het niet uitspeelt.
  Wat een luxeprobleem

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 6 november 2021 09:10
  Ik wil hier op reageren maar krijg steeds de melding dat het spam bevat..?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N0rthstar

  • 6 november 2021 11:03
  @Jurry1984 Had ik ook omdat ik een smiley toe wilde voegen. Misschien jij hetzelfde?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  -JK-

  • 8 november 2021 09:00
  @Jurry1984 Ik denk dat je iets wilt knippen en plakken, dat kan niet. wel kan je bv een weblink handmatig overtypen, dat werkt wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 6 november 2021 09:20
  Heel herkenbaar en voor mij (onbewust) een reden om meer kortere games te spelen. Vorige week Sable uitgespeeld, een open wereld game die binnen 10 uur uit te spelen is (uiteindelijk 20 uur gespeeld voor 100%). Daar haal ik niet minder voldoening uit dan toen ik ooit TW3 uitspeelde. In plaats van een CRPG die me maanden kost speel ik liever korte verhalende games. Wat ik belangrijk vind in een spel is ook veranderd: korte games die een emotionele impact op me maken, zoals Old Man's Journey, die me meer "voldoening per minuut" geven dan lange blockbusters. Er is een markt voor de "oudere" gamer met een volwassen leven die vanwege zijn/haar drukke leven liever kwaliteit over kwantiteit ziet en gelukkig zijn er developers die dit snappen. Nu nog de spotlights die ze verdienen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 6 november 2021 09:40
  Ik heb zelf het gamen al een poosje opgegeven, geen zin, energie en tijd er meer voor. Het is nog wel leuk om af en toe trailers te kijken en het nieuws te volgen, maar dat is meer voor de nieuwsgierigheid. Ik heb toch een goede 30 jaar gevuld met gamen, maar het is goed zo. Het leven gaat door.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N0rthstar

  • 6 november 2021 11:02
  @Qinneth Ik merk dat vrienden van mij zijn overgeschakeld van 'zelf gamen' naar 'twitch streams kijken hoe andere mensen gamen'. Ik vind dat zo raar. Haha. Maar blijkbaar kost het te veel moeite om zelf de game te doorlopen ofzo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 6 november 2021 11:09
  @N0rthstar Helaas heb ik ook geen tijd om urenlang naar iemand te kijken die een spel speelt, maar ik snap wel waarom andere mensen dat doen.

  Je kan gewoon lekker relaxen en het verhaal van de game tot je nemen. Alsof je een film kijkt. Het helpt ook als de persoon die streamed een leuk iemand is, die je goed vermaakt.

  Ik heb zelf via YouTube Witcher 3 van begin to einde gezien. Het duurde een half jaar, maar ik heb wel lekker kunnen genieten van de game zonder zelf moeite te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 6 november 2021 11:29
  @N0rthstar Ze doen dat om dezelfde redenen als de mensen doen die naar voetbal kijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 6 november 2021 13:30
  @Robert-Frans jij snapt het, love esports!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 6 november 2021 09:55
  Hier geen kinderen maar toch ook minder tijd voor games dan vroeger. Ik heb een PS3 met tientallen spellen, waarvan ik er tientallen niet heb uitgespeeld. Zo lang dat zo blijft zie ik geen reden om nog een nieuwe console te kopen..zeker omdat ze niet echt vernieuwend zijn geweest de laatste 5-10 jaar. Maar misschien wanneer PS VR2 er is..of als Hogwarts Legacy de hype waar kan maken. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MarzoriuM

  • 6 november 2021 09:55
  Heel herkenbaar. Ik koop teveel en speel te weinig. Daarom ook gamepass. Maar de schaarse tijd die ik heb, speel ik dan met vrienden online en dat is dan vaak modern warfare. Op zich was het als kind makkelijker. Ik kocht bijvoorbeeld megaman 2 bij Bart Smit en speelde die vervolgens helemaal grijs totdat ik het blind kon uitspelen. Maar nu verlang je naar die ervaring echter heb ik daar het geduld, maar ook de tijd niet meer voor. Terwijl mijn zoontje Minecraft grijs speelt….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 6 november 2021 09:56
  Ik zit sinds juli 2020 thuis met hernia en de aftermath ervan. Ik game me het leplazarus. Alle tijd van de wereld als de kids bij hum ma zijn. Vooral open einde games.
  Nadeel van deze situatie is; er zijn amper inkomsten en wel opbouwende schulden (word aan gewerkt). Maar die pijn verzacht ik weer met gamen. Vooral veel oude games, maar dat mag de pret niet drukken. Nog even volhouden. Snel weer geen tijd meer hebben voor het gamen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vinnyboiiiii

  • 9 november 2021 15:36
  @Red Dead Demon Elk nadeel heeft zijn voordeel! Geniet er van en sterkte met het herstel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 6 november 2021 10:52
  Door medische redenen kan ik maar halve dagen werken, daar komt ook nog eens bij dat ik door pijn blij mag zijn met 4 a 5 uur slaap per dag daardoor heb ik redelijk wat tijd om te gamen (vooral in de nacht uurtjes). Gelukkig kan ik mijn vrije tijd ook nog steeds prima verdelen over socializing en gaming.

  Overigens ben ik ook selectiever geworden over welke games ik koop en speel. Een game moet mijn volledige interesse gewekt hebben voor ik het koop, dus dat is ook wel een factor waarom ik niet tegen te weinig game tijd aan loop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N0rthstar

  • 6 november 2021 10:59
  Zo bekend helaas… Werk, gezin, actief doen, sociaal doen, boeken schrijven, crypto… games beland vaak helemaal onder aan het prioriteiten lijstje, terwijl er nog zo veel moois op me te wachten staat. En ik voeg er ook rustig nog steeds dingen aan toe via humble bundles etc. en onze Switch staat ook behoorlijk gevuld.

  En ondanks alles lukt me nog wel om af en toe te gamen, maar het focused zich nu voornamelijk op de games waarbij de kinderen kunnen meekijken. Kortom, voornamelijk nintendo spellen. De playstation is eventueel voor later op de avond, maar meestal wint een film of serie kijken het. Ja… vrije tijd. Vaak zit het te vol om nog "vrij" te voelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Michael-Raymond-Clayton

  • 6 november 2021 12:27
  Herkenbaar inderdaad. Al heb ik mazzel met een vrouw die vaak erg op tijd naar bed gaat. Kan ik toch nog een a anderhalf uur gamen. Heel veel langer hoeft ook niet. Van die sessies van uren en uren word je alleen maar koekiegaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dakoota

  • 6 november 2021 12:42
  Heel herkenbaar dit. Weinig tijd en zoveel aanbod van games. Het is volgens mij ook een hele mooie tijd om gamer te zijn met al dat geweld van de ps5, xbox x en nintendo. Ik ben een old school gamer, dus ik heb een ander probleem. Namelijk ik vind de games van nu zo mega uitgebreid en soms erg complex. In mijn jeugd kocht je een SNES game en kon je lekker recht toe recht aan gamen. Binnen 8 uur was het gedaan. Nu kan een game ongeveer 20 a 30 uur in beslag nemen (en dan heb ik niet eens over de open wereld games van 100 uur), en is de besturing per game totaal anders en complex. Soms heb ik geen zin meer om zo’n game verder te spelen omdat er maar geen einde aan komt (veel herhaling, copy paste) of ik ben de besturing weer vergeten. Graag zou ik op voorhand willen weten (bv. Dat het op de doos staat) hoe lang een game ongeveer duurt. Ik heb bv. ook een hekel aan een film die 4 uur duurt. Op een gegeven moment weet ik het wel. Less is more .. zeg maar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Michael-Raymond-Clayton

  • 6 november 2021 13:39
  @dakoota howlongtobeat.com

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.