Column
games

Games hoeven niet altijd leuk te zijn

Moet gamen altijd ontspannend zijn?

Geschreven door Erik Nusselder op
Gesprekken met mensen die zelf niet echt gamen, verlopen altijd volgens een redelijk vast stramien. Ze vragen naar de bekendste namen die ze misschien in het mainstream nieuws voorbij hebben zien komen, zoals Fortnite en Call of Duty. Ze zijn dan nogal verbaasd als ik zeg dat ik dat niet speel. Als ik vertel waar ik op dat moment dan wel mee bezig ben, volgt altijd dezelfde vraag: “Is dat leuk?”

Zo’n vraag wordt natuurlijk uit beleefdheid gesteld, om enigszins interesse te tonen in mijn hobby. Het is ook helemaal niet verkeerd bedoeld, want wat moet je anders vragen als je weinig verstand hebt van games? Het probleem is alleen dat die vraag soms heel moeilijk te beantwoorden is. Een game hoeft volgens mij niet altijd leuk te zijn, om goed te zijn.

Bij andere vormen van media speelt dit ‘probleem’ een stuk minder, omdat die meer geaccepteerd zijn. Als je het over een nieuwe Marvel-film hebt, is de vraag “is-ie leuk?” meer dan gerechtvaardigd, maar als je over een film over de Tweede Wereldoorlog vertelt, is zo’n vraag een stuk minder op zijn plaats. Is het leuk om naar een film over de gruwelen van oorlog te kijken? Nou, nee, niet bepaald, maar het kan zoveel andere dingen zijn. Interessant, boeiend, of van historisch belang: er zijn veel verschillende redenen om een stuk media tot je te nemen.

Marvel

Let’s play

Het komt denk ik door het werkwoord ‘spelen’. Een game speel je, en dat impliceert dat je er plezier mee moet hebben. ‘Spelen' is immers leuk, kijk maar naar de omschrijving in de Van Dale: “zich met een spel vermaken”. Een film ‘kijk’ je, dat werkwoord is een stuk neutraler. Alleen al het woord ‘game’, wat natuurlijk ‘spel’ betekent, geeft aan dat het allemaal niet zo serieus is.

Terwijl sommige games wel degelijk serieus zijn, of een zwaar onderwerp behandelen. Ik geef mensen meestal het voorbeeld van That Dragon, Cancer, een autobiografische game van ouders die hun jonge zoontje verloren aan kanker. Het is een rauwe, emotionele game die je probeert mee te geven wat voor impact zo’n gebeurtenis op je leven heeft. Het is zware kost, dat je niet speelt omdat het leuk is, maar omdat het je raakt. Games kunnen zo veel meer emoties raken dan alleen ‘plezier’.

That Dragon, Cancer

Politiek

Er zijn echter meer gevallen waarin het woord ‘leuk’ niet volstaat. Dat ervaar ik niet alleen in gesprekken met niet-gamers, maar ook bij mensen die juist wel van games houden. Er zijn grote groepen spelers die zeggen dat ze games alleen ter ontspanning spelen, of om te ontsnappen aan hun dagelijkse sleur, en dan niet geconfronteerd willen worden met de echte wereld. Ze roepen dingen als “houd je politiek uit mijn games!”, wat voor mij een absurde stelling is.

Want waarom zouden gameontwikkelaars geen politieke stelling in mogen nemen in een game? Het is een product van hun creatieve brein, dus het lijkt me logisch dat er dan ook een deel van hun opvattingen in sluipt.

Een politiek aspect in een game hoeft ook niet altijd ‘leuk’ te zijn, maar het kan wel interessant zijn en je een nieuwe blik op een bepaald onderwerp geven. Het kan natuurlijk zo zijn dat je geen zin hebt in een game met een politieke boodschap, maar dan is de oplossing simpel: dan speel je de game niet. Als je een lekker ontspannend boek wil lezen, pak je er ook geen politieke biografie bij.

En dan Death Stranding

En dan zijn er nog de zeldzame gevallen waarin er voor mij gewoon geen adequaat antwoord is op de vraag of het leuk is. Ik probeer Death Stranding weer op te pakken nadat ik hem na een paar uurtjes had weggelegd, en ik weet gewoon niet wat ik er van moet vinden. Als iemand me vraagt of ik het ‘leuk’ vind, is het antwoord meestal: “Euhm, tja, ja? Misschien? Het is… het is iets? Ik ben in ieder geval geïntrigeerd.”

Je kunt je voorstellen dat mijn niet-gamende vrienden niet weten wat ze met zo’n antwoord aan moeten. Maar er is ook een groep gamers die er überhaupt met hun pet niet bij kunnen. “Je bent een postbezorger in een verlaten landschap, hoe kan iemand dit een goede game vinden?”, lees ik op veel fora. Die houding gaat er vanuit dat een game ‘leuk’ moet zijn om ‘goed’ te zijn, en dat is niet zo.

Death Stranding doet heel veel dingen goed die niks te maken hebben met leuke spelmechanieken. Denk bijvoorbeeld aan de wonderschone wereld, de boeiende personages, het puike acteerwerk of de sociale elementen. Geen van die delen maken het een leuke game, maar ze zijn wel interessant om tot je te nemen. Sommige aspecten laten je meer nadenken over hoe games ontworpen worden, alleen al door iets heel anders te doen dan je gewend bent.

Ik zeg niet dat je Death Stranding goed moet vinden. Ik ben er zelf ook nog niet over uit of ik het nou een goede game vind. Ik wil alleen maar zeggen dat je het niet moet afschrijven, enkel en alleen omdat de spelmechanieken misschien niet leuk zijn. Stel jezelf open voor meer emoties dan alleen plezier en probeer eens een game te spelen die niet alleen maar je dopamine wil opwekken. Ik ben benieuwd of je dan tot nieuwe inzichten komt.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Nieuwe Tony Hawk-game en Shenmue 3 Vr Vrijdag: Half-Life: Alyx confirmed
10

Reacties op: Games hoeven niet altijd leuk te zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Voci

  • 30 november 2019 08:26
  Een film over WO2 is leuk omdat je ervan leert, je blik verruimt, etc.

  Als je de betekenis van ‘leuk’ ook zo bekijkt ben je van je probleem af. Leuk is niet alleen maar lachen.

  Schindlers list is leuk, omdat het een realistisch verhaal overtuigend neerzet en echt een rauwe sfeer geeft, o.a. door het zwart-wit gebruik. Het toont de wreedheid van onze soort.

  Komt een vrouw bij de dokter, is ook een leuke film. Zielig als een gek, huilen, ze gaat dood aan het einde, etc. Leuke film.

  ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 30 november 2019 09:13
  In plaats van het woord 'leuk' kun je natuurlijk ook woorden als mooi, interessant, aangrijpend, fantastisch, ontroerend of spannend gebruiken.
  Het Nederlands kent nu eenmaal een rijkere woordenschat dan enkel het 'vind ik leuk' van social media…

  Het zijn echter allemaal emoties die je graag ondergaat als je een culturele uiting tot je neemt, of het nu een boek, een film of een game is.
  Mensen kijken Schindlers List bijvoorbeeld allereerst omdat ze het een mooie, ontroerende film vinden. Dát trekt hen naar het verhaal en doet hen zo als extra bonus het belang van het verhaal ervaren.
  Zou het een slechte film zijn geweest, met belabberd acteerwerk en een matig opgebouwd verhaal, dan zouden er maar weinig mensen naar kijken, hoe belangrijk het verhaal ook is.
  En films of boeken die te rauw realistisch zijn, die te expliciet zijn in hun vertelling, jagen ook veel mensen weg.

  De hoofdmoot is dus toch wel het zoeken van positieve ervaringen. Ook ontroering, als je bijvoorbeeld moet huilen na een aangrijpende scéne, wordt dan als iets positiefs ervaren.
  Niemand zal een boek tegen diens zin lezen, of een vervelende game spelen, louter om het belangwekkende verhaal.

  Wat betreft politiek in games: ik denk dat gamers er veel minder problemen mee hebben als het op natuurlijke, logische wijze verweven is in het verhaal, niet moraliseert en het ook echt authentiek is, uit de makers zélf komt, en niet enkel een toegeven aan de grillen van social media-trends.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 1 december 2019 00:00
  @Robert-Frans Goed verwoord.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 30 november 2019 11:03
  Toevallig had ik het hier laatst nog over met wat vrienden, en hoewel ik begrijp wat @Voci hierboven bedoeld met "leuk" vind ik het niet altijd de juiste woordkeuze.
  Ik zou schindler's list geen "leuke" film noemen, wel een goeie film. Iets hoeft niet altijd leuk te zijn om je er toch mee te vermaken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 30 november 2019 12:00
  Misschien is 'game' een term die de lading niet dekt. Een game is in ieder geval interactief, wat een film (uitzonderingen zoals Bandersnatch daargelaten) niet is. Een game kan ook een interactief verhaal zijn, vaak met spelelementen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Floppyhoofd_

  • 1 december 2019 13:13
  "It is a word, what matters is the connection the word implies."
  Dit dus XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • racerozzy

  • 1 december 2019 14:00
  Jezus man want een PC bullshit weer. Een horror film is vaak gruwelijk en zeer geweldadig ik vind dit "leuk" hetzelfde met mijn games. Ik vind het "leuk" om in een game iemand uit elkaar te trekken in God of War. Ben ik nu een sadist een sluimerende moordenaar? De industrie heet niet voor niks "entertainment" of het nu over games of films gaat. "Leuk" is een globale omschrijving maak het niet spannender dan het is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 1 december 2019 19:01
  @racerozzy Jongen, met leuk bedoel ik helemaal niet een politiek correcte benaming omdat het anders tere zieltjes zou kunnen beschadigen.
  Of denk je nou echt dat iedereen die iets anders denk dan jij dat maar gelijk uit politiek correcte bedoelingen doet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • racerozzy

  • 2 december 2019 08:31
  @darkmanwls Wie zegt dat dit een reactie op jou was? Blijkbaar voel je je aangesproken, wie de schoen past… Het echte probleem is hier "taal". De opmerking van floppyhoofd vond ik juist een Hele mooie aanvulling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 2 december 2019 16:13
  @racerozzy Ik zeg helemaal niet dat je speciefiek mij bedoeld. Dat maak jij er van. JIj noemt geen namen dus je zegt niet wie je bedoeld. Je hebt het over PC bullshit, en ik zeg dat niemand hier dat doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.