De gaming community wordt alsmaar groter en groter. Veel meer mensen worden aangetrokken door het spelen van een spelletje. De grootste oorzaak van deze groei is vooral de PlayStation die door een hele grote marketing campagne over heel de wereld bekend werd. Ook het online spelen wordt steeds bekender en de meeste goede games die goede punten scoren worden ook daadwerkelijk veel gekocht.

Toch heersen er bij de niet-gamers nog erg veel vooroordelen. Deze vooroordelen zijn altijd negatief bedoeld en mensen hebben echt het gevoel dat gamers ook nerds zijn. Ik ben het hier totaal niet mee eens en zal ook de positieve kanten van gamers toelichten.

Maar eerst zal ik opnoemen welke vooroordelen er zoal heersen bij de niet-gamers, ook wel normale mensen genoemd . Ten eerste zouden gamers sociaal niet in orde zijn. Achter de computer hebben ze veel lef en voelen ze zich helemaal thuis, maar eenmaal in de echte wereld stotteren ze bij het zien van mensen en hebben ze vaak ruzie of worden ze gepest. Ten tweede denkt men dat de meeste gamers veel achter de computer zitten omdat ze in de echte wereld gebrekkig zijn (stotteren, zwaarlijvig etc). Een heel goed voorbeeld is trouwens dat de meeste mensen er echt van overtuigd zijn dat alle gamers een bril hebben. Tot slot schijnt gamen alleen tijdverspilling te zijn en deze tijd kun je beter gebruiken voor het bezoeken van een café of discotheek. Daarom zal ik nu eens wat tegenargumenten geven waarom gamen NIET dom is.

Ten eerste moet je als gamer snel beslissingen kunnen nemen. Ik noem F Zero X, waarin je met een rotgang van 500 km/uur rondrijdt en meerdere malen splitsingen tegenkomt. Of in Unreal Tournament waarin je achterna wordt gezeten door een mafkees met een rocket launcher. Je rent en rent en probeert hem af te schudden, neem je de trap of ga je rechtdoor? Deze keuzes spelen een grote rol tijdens het gamen maar ook in de echte wereld zijn ze belangrijk.

Ten tweede het onderzoeken. Hoewel er nog geen echte 'politiegames' zijn uitgekomen moet je als gamers toch de nodige dingen onderzoeken. In Shadow of Memories voor de PlayStation 2 gaat dit bijvoorbeeld heel erg ver. Jij moet onderzoeken wie jou heeft vermoord en dat doe je door terug in de tijd te reizen. Ook in Grim Fandango moet je onderzoeken waarom je ontslagen bent en in Shenmue voor de Dreamcast zoek je uit wie de moordenaar van je vader is. Helaas is 98% van de adventure games nog steeds lineair maar waarschijnlijk komt hier snel verandering in, we hebben namelijk al games gezien die ongeveer 6 verschillende einden hebben.

Als je gamed zou je trouwens al je sociale contacten verwaarlozen maar ook hier klopt niet veel van. Iedereen heeft het wel meegemaakt, je hebt een stel vrienden maar jullie hebben niet dezelfde hobby's. Waar moet je dan over praten? In de verschillende chatboxen en multiplayergames praat je met allemaal gamers die dus allemaal die hobby hebben. Altijd is er wel iets om over te praten en als het saai wordt dan ga je toch gewoon uit die chatbox? Ook worden er wel eens Lanparty's georganiseerd waar je elkaar leert kennen, de ervaring is dat veel mensen het goed met elkaar kunnen vinden. Waarom? Men heeft dezelfde hobby!

Daarnaast moet een gamer een fantastische lichaamscoördinatie hebben. Heb je ooit een niet-gamer geprobeerd een spelletje te laten spelen? Dan heb je hem waarschijnlijk ook zien stuntelen met de muis en het toetsenbord. Het is voor de eerste keer erg lastig om al je vingers onafhankelijk van elkaar te laten bewegen en het is nóg lastiger om daarbij ook nog eens met je andere arm de muis te bewegen en op het knopje te klikken. De bewegingen vereisen veel training en kunnen in de realiteit meerdere malen erg van pas komen, bijvoorbeeld als je in de supermarkt bent en je ziet een blik soep vallen. Deze probeer je te vangen maar in de tussentijd moet je ook zorgen dat jouw kar niet tegen een ander rek aan rijdt. Deze situaties kun je makkelijk aan als je coördinatie goed in elkaar steekt en als je gamed dan steekt dat goed in elkaar!

Tot slot leer je als gamer omgaan met de engelse taal doordat je de verschillende opties moet doorwerken om de perfect instellingen te krijgen.

Als we reëel zijn dan komen we ook een stel nadelen van gamen tegen. Want geef toe, in een donkere kamer zitten voor een fel beeldscherm en dat 3 uur lang, is niet altijd goed voor je ogen. Ook heb je niet altijd iets aan de zogehete contacten die je tegenkomt in de chatboxen. Nee, de echte vrienden die je elke dag op je school of op je werk tegenkomt zijn een stuk nuttiger en kunnen je ook helpen in tijden dat het niet zo lekker gaat. Verder doemt RSI ook nog op. Je hebt dan wel een goede lichaamscoördinatie maar dit kan er ook voor zorgen dat je klachten krijgt aan je arm en nek/rug.

Het wordt moeilijk om de mensen die niet van games houden te overtuigen, maar gamen is niet nutteloos. Integendeel, je kunt als gamer ook nog eens wat leren en het is zeker niet slecht voor je coördinatie. Wat je natuurlijk niet moet doen is je sociale contacten verwaarlozen, dus start nog maar eens een multiplayer game op.