Column
xbox

Game Pass is zo goed dat het weer slecht wordt

Een prijs die we met liefde betalen

Geschreven door Marcel Vroegrijk op
Zonder Xbox Game Pass ben je een dief van je eigen portemonnee, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt voor een abonnement van officieel 12,99 euro per maand (en officieus een stuk minder). Door geen Game Pass te nemen lopen de kosten voor het aanschaffen van losse spellen snel op, terwijl je die ook gewoon ‘gratis’ via Microsofts abonnementsdienst had kunnen spelen. Met alle games van Bethesda die er nu al op staan, en over pakweg een jaar ook de catalogus van Activision-Blizzard, is er eigenlijk geen ontkomen meer aan: game je graag, dan moet je Game Pass hebben. En dat is een probleem.

Althans, het gaat een probleem worden. Nu is het dat nog niet. Sterker nog: op dit moment is het de oplossing. Er verschijnen dusdanig veel spellen dat je ze nooit allemaal meer los kunt aanschaffen om te kijken of het wellicht iets voor jou is. Met Game Pass krijg je voor pakweg 13 euro per maand een aardig gulle selectie van zowel nieuwe titels als klassiekers die je zonder financieel risico kunt proberen.

Met al die overnames van Microsoft wordt het aanbod ook met de dag aantrekkelijker. Het wordt steeds moeilijker om merktrouw te blijven aan PlayStation, Nintendo of Steam. Je voelt je een behoorlijke stumper als je zelf steeds braaf geld neertelt voor nieuwe games, terwijl al je vrienden en kennissen dankzij Game Pass de ene na de andere toptitel voor zo goed als nop krijgen. Daar sta je dan met je koopgedrag.

Bungie

Gamepastoraat

Game Pass verspreidt zich als een religie, met zijn abonnees als evangelisten. Ik maak me er zelf ook schuldig aan. En met goede reden. Het is momenteel veruit de beste deal en waarom zou ik het dan niet aanraden aan mensen die bijvoorbeeld graag weer wat meer willen gamen, of op zoek zijn naar spellen buiten hun gebruikelijke genres? Ik ga hen echt niet adviseren om dan maar een PlayStation 5 te kopen, of een dure game-pc. Dan zou ik eerder de Xbox Series S voorstellen, de beste instapconsole die je momenteel kunt kopen als je het mij vraagt. Maar ook zonder een fysieke spelcomputer kun je met Game Pass uit de voeten, via je browser, tablet of telefoon.

Ik snap dat dit hele verhaal tot dusver verdacht veel wegheeft van propaganda. Dat is volledig bewust, want ik wil nog maar eens benadrukken hoe bizar aantrekkelijk de propositie van Game Pass momenteel is. Het is zo’n gouden deal, dat je de potentiële gevolgen ervan bijna zou vergeten. Bijna…

Het probleem ontstaat wanneer de dienst zo dominant wordt dat het grootste deel van de gebruikers op geen enkele andere manier meer games consumeert. 

Je bent zelf een acquisitie

Microsoft is momenteel bezig met een klassiek geval van klantacquisitie. Het bedrijf heeft in een paar jaar tijd ruim 25 miljoen abonnees aan zich weten te binden en dat moeten er nog veel meer worden. Hoe doe je dat? Via een fantastisch aanbod tegen een aantrekkelijke prijs. Hoe beter de propositie, hoe meer mensen zich geneigd voelen om toch ook maar zo’n abonnement af te sluiten. In theorie is dat gunstig. Meer abonnees betekent meer geld voor Microsoft en daarmee meer financiële middelen om games te ontwikkelen, dan wel ‘af te kopen’, zodat ze vanaf dag één (of wat later) op Game Pass staan. Als de dienst slechts een paar miljoen abonnees had, zou het voor Microsoft natuurlijk nooit rendabel zijn om zo’n groot spel als Halo Infinite of Starfield zonder extra kosten beschikbaar te stellen aan iedereen die een abonnement heeft.

Er gaat een moment komen dat Microsoft de prijs voor een Game Pass-abonnement verhoogt, maar dat is zo erg nog niet. Game Pass is stiekem te goedkoop voor wat het biedt, dat voelen we allemaal. Het probleem ontstaat pas wanneer de dienst zo dominant wordt dat het grootste deel van de gebruikers op geen enkele andere manier meer games consumeert. Geen tweedehands games meer halen in de winkel, nul indies via de eShop en zelfs geen blockbusters meer van Sony op de PS5. Hoe normaler het wordt dat er iedere maand een paar nieuwe games zijn om te proberen (en er weer een paar verdwijnen), hoe meer we dat als consumenten gaan verwachten.

Xbox Game Pass

Niet langer content

Onze (prijs)perceptie verandert en dat is niet zonder risico. Om mezelf even als voorbeeld te nemen. Nu vind ik het nog volkomen prima om Game Pass te hebben naast de losse aankopen voor de Switch en PS5. Deels omdat ik met dat slimme Game Pass-trucje tot 2024 gebakken zit en deels omdat dat het nu eenmaal ‘altijd’ zo is gegaan. Als een game je leuk lijkt, dan koop je ‘m. Zo niet, dan niet. Game Pass heb ik daarom meer voor erbij, en dat het aanbod zo goed is maakt het extra leuk. Dat extraatje is vrijwel iedere maand weer een aangename verrassing.

Hoe anders zou het zijn als ik geen enkele andere manier had om te gamen. Dan zou ik iedere zoveelste van de maand misschien één interessante titel downloaden en die er binnen no-time doorheen rammen, om vervolgens gedesillusioneerd naar de rest van het aanbod te kijken. Betaal ik hier nu 20 euro per maand voor? Microsoft heeft enorm veel studio’s opgeslokt de afgelopen jaren, maar iedere maand een spel uitbrengen dat mensen langer dan een paar uur bezighoudt? Dat gaat ze nooit lukken. Des te meer Microsoft ons nu gaat paaien met een fantastisch aanbod, des te groter de teleurstelling wanneer die tijden voorbij zijn en The Elder Scrolls 7 slechts 15 uur lang blijkt te zijn.

Net niks

Kijk maar naar Netflix. Ooit was je een sukkel als je geen abonnement op die streamingdienst had, want alles wat de moeite van het kijken waard was stond daarop. Maar tegenwoordig? Heel af en toe verschijnt er weer iets dat me aanspreekt en dat jaag ik er dan in één avond doorheen. Maar ja, wat moet ik anders? Voor 20 tot 40 euro een blu-ray kopen van een film of tv-serie waarvan ik niet zeker weet of ‘ie wel goed is? Waar zie je me voor aan? Er komt een moment dat ik die vraag ook ga stellen bij een Ghost of Tsushima 2 of Marvel’s Spider-Man 3.

Bovendien is de markt voor streamingdiensten compleet versplinterd sinds productiemaatschappijen besloten dat ze ook gewoon hun eigen ‘Netflix’ konden lanceren. Om alles te kunnen blijven zien heb je tegenwoordig eerder vijf tot tien abonnementen nodig. Nu gaat dat bij de game-industrie niet gebeuren, ondanks verwoede pogingen van EA en Ubisoft. Het maken van games is te duur en complex om als kleine uitgever een continue aanwas aan content te bieden. Zo’n vaart zal het allemaal niet lopen dus, maar toch is de perceptie al aan het veranderen.

Het hielp daarbij natuurlijk niet dat Sony zijn eigen games voor de PS5 een tientje duurder besloot te maken en er nu zonder gêne 80 euro voor vraagt. Daar kun je met Game Pass een halfjaar van gamen, of zelfs een heel jaar als je een beetje creatief bent. Die hoge aanschafprijs wordt steeds lastiger te verantwoorden, terwijl Sony het met zijn blockbusterstrategie harder dan ooit nodig heeft. Van PlayStation Studios-games moeten op dag één miljoenen exemplaren over de (virtuele) toonbank gaan, anders verdienen ze hun monsterbudget nooit terug.

PlayStation Studios

Kasstromingsdienst

Ik zie het daarom niet gebeuren dat Sony dit jaar geen koerswijziging maakt. Het nieuws dat dat ze Bungie overnemen en tussen nu en 2027 tien live service-games uit willen brengen komt dan ineens niet meer als een verrassing. Sony moet wel. Ze hebben meer inkomstenbronnen nodig dan enkel hun kaskrakers. Nu halen ze die nog grotendeels uit de (micro)transacties van third-party spellen, maar die worden links en rechts door Microsoft of andere partijen gekaapt. Een continue stroom aan inkomsten uit free-to-play online spellen die je kunt blijven spelen kan best eens de uitkomst zijn. Helemaal als ze kunnen meeliften op de kwaliteit en afwerking waar PlayStation groot mee is geworden.

Eén ding is duidelijk: hoewel Sony’s gamedivisie beter presteert dan ooit, is het achterliggende bedrijfsmodel niet langer houdbaar. De blockbusters van PlayStation mogen het geld dan dubbel en dwars waard zijn, vergeleken met Game Pass is alles te duur.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die (meestal) ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Sony koopt Bungie, Battlefield 2042 stelt teleur en releasedatum Breath of the Wild 2 herbevestigd Wat spelen we dit weekend? 5 en 6 februari
65

Reacties op: Game Pass is zo goed dat het weer slecht wordt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 5 februari 2022 08:40
  Leuk stukje, ik vind gamepass zelf geweldig echt parreltjes ondekt die ik nooit gespeeld zou hebben zoals ori omdat het niet mijn genre is en psychonauts had ik ook nooit gekocht, zo leer je speel je toch even een spel iets eerder dan normaal. Maar denk dat micro ze geld ook haalt uit de vele live service games die nu van hun zijn en op hun dienst staan. Maar wat je wel ziet is dat sony heel erg ze strategie aanpast, van we belief in generations is het nu wel ps4 en ps5 en van bijna geen live service games en mp games op ps4 naar 10 stuks aankondigen. E

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Michael-Raymond-Clayton

  • 5 februari 2022 09:01
  "Game Pass heb ik daarom meer voor erbij, en dat het aanbod zo goed is maakt het extra leuk. Dat extraatje is vrijwel iedere maand weer een aangename verrassing."

  Grappig, ik heb het er ook bij (voor de kids), maar voor mij is het vrijwel elke maand juist weer een teleurstelling. Een bevestiging dat ik niks mis. De keren dat er af en toe wat bij zit waarvan ik echt enthousiast word zijn juist de uitzondering. Inderdaad zoals met Netflix. Een heel incidenteel pareltje en verder heel, heel veel middelmaat waar je nooit uit jezelf aan zou beginnen.

  Zouden we dan werkelijk maandelijks middelmaat blijven spelen, omdat het nu eenmaal niet zoveel kost? Zou kunnen, maar dat zou dan wel heel treurig zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 5 februari 2022 09:13
  A Way Out, Outriders, Stardew Valley, Forza Horizon, Skyrim, The Artful Escape, Dead by Daylight, The Forgotten City, Knockout City, Back 4 Blood, Hades, Psychonauts 2, It Takes Two, Control, Final Fantasy, Yakuza, Halo Infinite, State of Decay 2, Resident Evil, Sea of Thieves, Minecraft, Hitman 1, 2 en 3, Ark, Among Us. En dat is nog maar een kleine greep uit de lijst van middelmaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 7 februari 2022 08:31
  @denver ik roep het ook altijd dat er een hele hoop middelmaat op is en nog zelf daaronder. Crackdown 3 man man man dat is wel de meest mislukte game ooit. En ja ik weet niet of Xbox nog blockbusters heeft ook halo voelde voor mij niet als een enorme blockbuster vond het leuk om te spelen en als je van online gamen houdt zal de multiplayers nog leuk zijn om aan te slingeren, Maar vond de singleplayer vrij kort en karig. Misschien is het ook een kwestie van smaak. Ik krijg echt een ander gevoel van de triple A games van Sony en Nintendo. Daar straalt op de 1 of andere manier zoveel liefde van uit. Het voelt bij Microsoft allemaal een beetje koud en kil. Maar zoals ik al zei dat is misschien persoonlijke voorkeur

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 7 februari 2022 13:09
  Jij begint over Crackdown, niet ik. Er zijn overigens nog wel minder gelukte games te verzinnen hoor. Het gaat echt te ver om GamePass middelmaat te noemen; er staan echt meer dan genoeg toppers op om je een jaar mee te vermaken, laat staan een maand.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 7 februari 2022 13:46
  Ik heb al enige tijd de gamepass denk nu 2,5 jaar en heb in 2021 alleen mijn Xbox aan gehad voor halo en de 2 ori games (nieuw atmos setup vandaar) en nog death’s door bij release maar die heb ik gewoon gekocht. Dit vind ik maar karig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 5 februari 2022 09:40
  @Michael-Raymond-Clayton Wat mij betreft staan er ongelooflijk veel goede games op. Als ik een lijst zou maken van mijn top 20 beste spellen ooit dan staat zeker de helft daarvan op dit moment op gamepass. Al is dat natuurlijk een kwestie van smaak. Ik meen me te herinneren dat gamer.nl ook een lijst had gemaakt van beste games van 2021 en dat de hele top 4 uit die lijst op gamepass staat op dit moment (it takes two, halo infinite, age of empires 4 en forza Horizon 5).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Michael-Raymond-Clayton

  • 5 februari 2022 20:37
  @lightyears dat zijn dus 10 goede games… Op heel GamePass… Wat ik bedoel is dat er elke maand een stuk of 8 games op komen, waarvan ik vaak bij alle 8 denk: meh.

  Tuurlijk staan er topgames op Gamepass! Maar ten eerste gaat het ook smaak (voor mijn favoriete genre, third person action rpg, moet je echt niet op Gamepass zijn) en ten tweede ook om kwantiteit boven kwaliteit.

  Maar ieder oprecht zijn ding natuurlijk. Ik blijf naief en denk dat er voor kwaliteit uiteindelijk altijd een markt blijft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 5 februari 2022 09:04
  Ik vind het vervelend om je hele column met een zin onderuit te halen, maar uit onderzoek blijkt dat GamePass abonnees juist meer games kopen dan niet GamePass abonnees. Kan geen links delen, dus google zelf maar op gamepass subscribers spend more. Goed weekend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 5 februari 2022 09:50
  @denver zelf koop ik geen nieuwe games op xbox. Waarom zou ik als ze op gamepass staan. Alleen oudere games die via backwards compatibility beter presteren heb ik wel op xbox gekocht. Helaas komen er daarvan geen meer bij. Microsoft zal aan mij dus niet extra meer verdienen. Kan ook niet anders dat de prijs van gamepass in de toekomst flink gaat stijgen. Nieuwe games maken kost gewoon erg veel. Daarom moet de kwaliteit omhoog en koopt Microsoft steeds meer studios op. Zelf koop ik toch liever die paar echte knallers van Playstation en is gamepass leuk voor erbij. Maar dat zou in de toekomst natuurlijk kunnen veranderen . Niets is een zekerheid.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Larie

  • 5 februari 2022 11:33
  @denver onderzoek? Wat jij nu zegt komt van Phill spencer en Microsoft zelf vandaan. Dus neem het met een korreltje zout. Er wordt waarschijnlijk bedoeld dat Gamepass leden meer ingame purchases doen. Wat ook veel bij free 2 play gebeurd.

  Feit is wel dat in de cijfers van Microsoft content Revenue al kwartalen achter elkaar in decrease is. Ook bij de grote publisher wordt de Revenue op losse game verkopen bij Xbox telkens lager. Kijk de cijfers maar na.

  Helemaal niks geks aan natuurlijk want het is logisch dat Gamepass leden minder full priced games kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 7 februari 2022 15:45
  @Larie Natuurlijk komt het daar vandaan, zij hebben de cijfers. Niet jij. Dus ik neem wat jij zegt met een zoutmijn, vind je dat goed?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 5 februari 2022 23:53
  @denver uiteraard, jij bent op 50% en bam verdwijnt de game uit game pass en je hebt er zelfs dlc voor gekocht. Want ja dat kan mensen. En dan heb je de dlc en de progressie maar niet de game. Dan denk je, ach laat ik hem toch maar kopen.

  Owja ff voor de mensen hier, 99% van de games op gamepass vind ik niks en zou ik ook niet kopen. 0,5 % heb ik al want dat zijn andere games. Die andere 0,5% heb ik niet en zijn de nieuwste games, maar halo en forza spreken mij niet aan. Forza zou ik misschien kopen voor tientje.

  Groot probleem met game pass is dat 90% niet werkt met steam players online. Dus al je vrienden moeten een abbo hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Improv

  • 6 februari 2022 11:47
  Dat vind ik ook. Er moet cross play komen met steam @GoofyZ3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 5 februari 2022 09:30
  Gamepass is fantastisch. Maar ik ben inderdaad wel bang dat gamepass uiteindelijk veel duurder wordt gemaakt. Daarom weet ik niet eens zeker of ik nou wel zo blij ben met de aankoop van activision blizzard voor 70 miljard. Die centen zullen ze toch terug willen verdienen. Met meer abonnementen, maar wellicht ook duurdere abonnementen. Normaal gesproken zou ik flight simulator, age of empires 4 en forza Horizon 4 los gekocht hebben. Nu niet gedaan want ze staan op gamepass. Wellicht zelfs voor altijd omdat her microsoft exclusives zijn en die worden er wellicht nooit meer vanaf gehaald. Maar zeg je het abonnement op dan ben je je games wel kwijt. Dus je zit ook wel een beetje gevangen in het abonnement. Alhoewel dit eigenlijk een luxe probleem is. Want microsoft biedt ook nog steeds de mogelijkheid spellen los te kopen. En via gamepass zelfs met 20 procent korting.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 5 februari 2022 09:54
  Gamepass voor een euro gekocht voor 3 maanden. Twee keer opgestart, nooit meer iets mee gedaan. Groot aanbod maar niks voor mij om Gamepass te behouden. Geef mij maar de blockbusters die ik zelf koop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 5 februari 2022 12:21
  @Zut maar die blockbusters staan ook op gamepass. Als je 2 games per jaar koopt ben je al goedkoper uit met Gamepass…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 5 februari 2022 12:44
  @Dr-Saint als je games dan ook altijd beschikbaar blijven. Als je om die games te blijven spelen een abonnement moet aanhouden dan gaat dat niet echt meer op.

  Laat staan als de licentie verloopt en de games van de dienst af gaan.

  Nee ik houd het lekker bij fysieke games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 5 februari 2022 13:31
  @**Guitar_Hero** Nu heb ik (nog) geen Xbox, ik overweeg een XboxSeriesS te kopen voor o.a. Starfield, maar de redenen die jij aanhaalt zijn precies waarom ik Gamepass ook niet aantrekkelijk vind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 6 februari 2022 11:04
  @clandestine666 Ik heb hetzelfde bij films overigens. Natuurlijk is streaming fijn, maar ik heb helaas al vaak meegemaakt dat films die ik nog eens wilde bekijken weg waren bij de streaming dienst.

  Jammer genoeg komen daar steeds meer exclusives die niet meer fysiek uitkomen. Ik hoop van harte dat gaming niet ditzelfde gaat doormaken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.