Column
Sea of Thieves

Game Pass is het beste wat Sea of Thieves is overkomen

Dankzij updates is het spel zoveel meer dan vier jaar geleden

Geschreven door Ruan Moleman op
Rare bracht vier jaar geleden Sea of Thieves uit en dat leverde gematigd positieve reacties op. De mooie golven stonden in schril contrast met het repetitieve looten wat louter cosmetische items oplevert. Vele spelers haakten dan ook al snel af. Vier jaar later durf ik met zekerheid te zeggen dat Sea of Thieves een van de beste Xbox-games is en dat is met name te danken aan Game Pass.

Gamer.nl gaf Sea of Thieves bij release een 6: “Sea of Thieves is een lege game, verstoken van concrete einddoelen en betekenisvolle progressie. Dat maakt het des te wonderlijker dat de piratengame regelmatig ronduit magische ervaringen weet te produceren.” Het is een beknopte conclusie die goed samenvat waarom Sea of Thieves wel én niet werkt.

In de kern is de game in al die tijd onveranderd gebleven. Je kunt nog steeds louter cosmetische voorwerpen kopen met je hard verdiende goud. Waarom valt dat nu wel goed te praten? Omdat het nooit een onderdeel is waar de game écht om draaide. Het zijn de magische avonturen die je meemaakt tijdens de missies die de game maken. Dit is precies waar Rare grote verbeteringen heeft doorgevoerd. 

Varrrh-iatie

Simpel gezegd: er is meer te doen. De afgelopen vier jaar heeft Rare met zekere regelmaat updates uitgebracht die spelers meer bezigheden gaven. Van trommels en megafoons tot nieuwe eilanden, forten, avonturen en verhalende missies. Gepaard met nieuwe gevaren door de introductie van skelettenschepen en meer vijanden, zorgen deze toevoegingen voor meer avonturen in verschillende smaken.

Rond release was je snel uitgekeken op de karige missies. Die zijn nu uitgebreid met meer opdrachten en nieuwe locaties. De vault-missies vereisen bijvoorbeeld samenwerking en coördinatie, doordat je drie minuten de tijd hebt om een vault leeg te roven terwijl je óók een puzzel moet oplossen. De groep spelers wordt al snel stil, terwijl iedereen gefocust zijn of haar taak uitvoert. Wat later besluit je een onderwater-shrine te bezoeken of een fort over te nemen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele dingen die je kunt doen op zee.

In 2019 werden daarnaast Tall Tales toegevoegd aan Sea of Thieves. Tall Tales zijn verhalende missies waarin spelers door bepaalde gebieden reizen en unieke dingen meemaken. Zo werden er in het meest recente seizoen vijf nieuwe Tall Tales toegevoegd waarin Jack Sparrow en andere personages uit Pirates of the Caribbean centraal staan. De Tall Tales vervoeren je naar prachtige locaties terwijl je al puzzelend en vechtend een spannend verhaal meemaakt. Of je deze verhalen nou alleen of samen doorloopt: het zijn prachtige schouwstukken en een fijne afwisseling op de gebruikelijke gameplay op open zee.

Simpliciteit als boegbeeld

Al deze avonturen gebeuren nog steeds met exact dezelfde uitrusting als bij de release van de game. Met je geld kun je geen nieuwe wapens of voorwerpen kopen die invloed hebben op de daadwerkelijke gameplay. Je kunt je schip, je personage en je uitrusting compleet naar wens aanpassen, maar wat is daar dan zo leuk aan? Door geen enkele speler voor te trekken staan skills voorop, terwijl het ongetwijfeld eerlijk blijft. Nog belangrijker is dat het de game heel toegankelijk maakt.


Sea of Thieves: A Pirate's Life

Bij de gemiddelde online game ben je haast verplicht om tegelijk met een vriend of groep te spelen. Als je alleen gaat spelen of iemand een avondje niet kan, loop je al snel achter op de rest. Andere spelers hebben inmiddels andere missies gedaan, hebben meer xp geboekt en zijn ronduit sterker geworden dan jij. Elke Sea of Thieves-sessie begint daarentegen bij nul. Je moet nieuwe missies kopen of starten, de voorraad in het schip zit weer op een beginniveau en je moet zelfs je schip opnieuw personaliseren. Deze keuze maakt het ontzettend makkelijk om willekeurig met een vriend of groep een sessie te starten zonder je druk te maken over de progressie die je tot nu toe hebt geboekt.

Game Pass maakt de game daarbij toegankelijker – de toevoeging op de dienst is misschien wel het beste wat Sea of Thieves is overkomen. Het is makkelijker dan ooit om anderen ervan te overtuigen de game eens te downloaden en een poging te doen. Door de simpliciteit van de game kun je, na een tutorial, direct aan de slag met elkaar. De ervaren speler heeft dan wel toegang tot betere missies door zijn hogere level, maar dat is alleen maar goed voor iedereen. Het is verfrissend om de gameplay voorop te kunnen zetten, zonder rekening te hoeven houden met levels van spelers.

Sea of Thieves

Content in zicht

Rare is gelukkig nog lang niet klaar met Sea of Thieves en de community is alles behalve uitgestorven. Sinds de introductie van seizoenen in 2021 heeft de ontwikkelaar alle remmen losgegooid. Elk seizoen heeft ontzettend veel nieuwe elementen toegevoegd die compleet nieuwe manieren van spelen introduceren. De in-game spullen die je kunt kopen zijn dan wel onveranderd gebleven, maar spelers hebben wél veel handige tools gekregen om het varen nog makkelijker te maken. Zo heeft de harpoen die nu op elke boot zit een grote impact op hoe je je schatten op je schip brengt.

Dergelijke updates lijken voorlopig niet te stoppen. In de roadmap van dit jaar zien we dat er “nieuwe manieren om te spelen en progressie te boeken” komen, maar ook nieuwe mogelijkheden voor role playing, sociale opties en missietypes. Al deze toevoegingen hebben één ding gemeen: ze maken avonturen uitgebreider en unieker. De game is zo anders omdat je voornamelijk speelt voor de ervaring. De reis is belangrijker dan het eindpunt en daarom zet Rare volledig in op het verbeteren van die reizen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Call of Duty: Modern Warfare 2 wordt mogelijk op 8 juni onthuld Wat spelen we dit weekend? 21 en 22 mei
12

Reacties op: Game Pass is het beste wat Sea of Thieves is overkomen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 21 mei 2022 10:46
  Volgens mij is Sea of Thieves het leukst met vrienden en dan houdt het voor mij helaas al op want ik heb geen vrienden die gamen. Met randoms is het lang niet zo leuk, is mijn ervaring.

  Iets anders; wie vond het een goed idee om al die 'hoogtepunten' er op een zaterdag op te knallen? Wat een onoverzichtelijke teringzooi en makkelijke manier om net te doen alsof er in het weekend veel nieuws wordt geplaatst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 21 mei 2022 12:08
  @The_Stifmeister we proberen content die snel wordt weggedrukt op de site in het weekend nog even naar voren te schuiven. De vorm is nog niet ideaal inderdaad, maar daar zijn we mee bezig!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 21 mei 2022 13:57
  @JaccoPeek
  Thanks voor je reactie. Waarom niet alles gewoon in 1 bericht, zoals het was? Dit ziet er echt niet uit. Mega onoverzichtelijk en de nieuwe berichten vallen weg zo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 21 mei 2022 14:02
  @The_Stifmeister we merken dat weinig mensen uberhaupt klikken op de hoogtepunten omdat je er maar twee of drie nieuwtjes kunt uitlichten in de kop. Het gros van de bezoekers komt niet iedere dag terug en mist bepaalde artikelen waar ze toch geinteresseerd in zijn.

  Ik plan het zo dat de nieuwe berichten erboven komen iig, dus dan behoud je nog het overzicht. Binnenkort hebben we hopelijk een beter oplossing.

  Thanks voor je feedback iig!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 21 mei 2022 15:22
  @JaccoPeek misschien moet je het dan Hoogtepunten van de afgelopen week noemen bijvoorbeeld. Ik sla nu inderdaad de hoogtepunten over als ik een titel zie staan die ik zelf niet interessant vindt. Maar door niet te benoemen wat in de hoogtepunten staan wekt dat wellicht wel meer nieuwsgierigheid op en kan je toch al je punten in een overzichtelijk bericht houden. Wellicht al een idee wat is besproken maar dat zou mijn voorkeur hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 21 mei 2022 11:48
  Ik snapte sea of thieves niet. Aan het eind (?) zat ik zee en voer eindeloos rondjes om terug te komen op het eiland. Het leek wel of ik verdoemd was tot een klein stukje zee waar ik niet vanaf kon komen. Heb het spel daarna gedelete. Kan je het eigenlijk wel alleen spelen? De drempel is voor nieuwe spelers te hoog, het is een onbegrijpelijk zooitje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RuanMoleman

  • 21 mei 2022 12:16
  @ebiker ik speel het soms wel alleen als ik even zin heb om in alle rust te varen en geen zin heb in randoms (of als vrienden niet kunnen).

  Dat is opzich prima te doen, maar je moet wel ALLES zelf doen. Dus tijdens een aanval niet alleen sturen en schieten, maar ook repareren en water hozen. Dat kan erg stressvol zijn.

  Het is niet ideaal maar even helemaal alleen op de zee varen in je eentje heeft wel iets, een beetje rustgevend. Uiteindelijk is het samen het leukst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 21 mei 2022 13:56
  Mijn grote probleem is inderdaad dat het me in m’n uppie niet te doen lijkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Derper

  • 23 mei 2022 14:46
  @mhnl1979 Poeh, de uren die ik solo-sloop heb gedaan zijn niet te tellen. Het hele eerste jaar na launch zo'n beetje. En dit waren toch echt het leukste imo. Zeker als je andere solo-sloop tegenkwam. Het is mij nu te druk op zee, game al maanden niet meer aangeraakt. De kritiek dat de game de weinig te bieden had maakte het voor mij juist leuk en ontspannen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 24 mei 2022 13:26
  @Derper hmm, dan moet ik hem toch maar eens proberen. Bedankt voor de tip.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 21 mei 2022 15:38
  Leuke column! Tof om te zien dat Sea of Thieves inmiddels bijna overal wel aanslaat.

  imho heeft Game Pass de game vanaf launch kunnen 'dragen'. De staat van release was ambitieus, maar simpelweg (nog) te karig om zestig euro voor te vragen.

  Tegen de tijd dat de game op Steam verscheen, was Sea of Thieves al een behoorlijk spelletje geworden. In die vorm had 't prima kunnen overleven zonder Game Pass, maar ondertussen is Sea of Thieves uitgegroeid tot een mooie stamgast voor de dienst. Om die reden wordt het waarschijnlijk ook nog lekker lang ondersteund. 't Is en blijft ook een unieke titel voor Xbox.

  Wel benieuwd wat er gaat gebeuren met Sea of Thieves als Xbox en Rare er echt klaar mee zijn, mocht dat moment ooit aan de horizon verschijnen. Hoop eigenlijk op functies om eigen servers te runnen, met een net-iets-minder-legitiem of gewoon 'bevroren' spelersprogressie. Zo zouden PvP-vermijders ook (eindelijk) hun Sea of Thieves kunnen beleven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RuanMoleman

  • 22 mei 2022 11:14
  @TomKauw Bedankt Tom! Eigen servers runnen zou erg gaaf zijn. Ben ook wel benieuwd naar de role playing-functionaliteiten die ze in het achtste seizoen gaan toevoegen en het lijkt erop dat de captaincy update er toch aan zit te komen!

  Het verbaasde me hoe veel toffe content pas recent was toegevoegd. Ik denk (en hoop) dat Rare nog lang niet klaar is met de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.