Rond de klok van negen uur ’s ochtends verschijnt op Gamer.nl een nietsvermoedend nieuwsbericht dat ingaat op een door Tom’s Hardware opgestelde lijst met ietwat sarcastische redenen waarom je geen Playstation 3 hoef te hopen. De lijst is ontsproten uit het brein van ene Rob Wright en is als tegenzet bedacht voor het statement van Sony’s topman Phil Harrisson waarin gezegd wordt dat “de Playstation 3 de PC onnodig maakt”. Het nieuwsbericht staat tussen twee aanhalingstekens, wat volgens de geweldige middelbare schoolboeken die we allemaal onder onze neus gehad hebben gehad, betekent dat hetgeen ertussen staat niet een feit is, maar een mening van een bepaald persoon of een bepaalde website.

Nog geen tien uur later, we schrijven inmiddels zeven uur ’s avonds, is het nieuwsbericht voorzien van meer dan 350 reacties en is Gamer.nl tot anti-Sony website verheven. Hoe hadden we het in ons hoofd kunnen halen om zoiets dergelijks te schrijven of het zelfs maar als nieuws van een externe website te plaatsen. Tja, hoe halen we dat eigenlijk in ons hoofd?

Gamer.nl wordt dagelijks voorzien van nieuwtjes door een stel trouwe vrijwilligers, waarbij sommigen werkelijk hun ziel en zaligheid in de website stoppen. De selectie van het nieuws gebeurt niet democratisch met z’n allen, maar gebeurt op individuele basis. Dit betekent dat er sowieso een bias in het nieuws zit, net als op iedere andere website over games. Want wie bepaalt wat wel of niet interessant is en wat er wel of niet geplaatst wordt? Juist, de persoon die nieuws post. Maar gooit de persoon die het nieuws plaatst dan ook zijn hele mening in het onderwerp waarover hij een nieuwtje plaatst? Nee. Heeft Joran (de plaatser van het desbetreffende nieuwtje) het ooit bedoeld om Playstation 3-fans eens lekker tegen hun schenen te gaan schoppen? Nee, absoluut niet.

Het lijkt er echter op alsof veel mensen denken dat we dit soort berichten express plaatsen om de Playstation 3 zwart te maken. Maar vertel ons alsjeblieft waarom we dit in godsnaam zouden doen? We zijn allemaal liefhebbers van games, in de breedste zin. De één gamet nu meer op z’n Xbox 360, de ander op z’n Playstation 2 en nog een ander op z’n GameCube. Denk je nu echt dat we in de redactie met z’n allen een complot tegen de Playstation 3 bedacht hebben en moedwillig al het negatieve nieuws over de Playstation 3 aangrijpen? Nee, net zomin als dit met de Xbox 360 gebeurde. Want wie even in het nieuwsarchief duikt vindt ook over de Xbox 360 dit soort berichten, waarin externe websites (de New York Post als voornaamste) redenen geven waarom je de Xbox 360 niet moest kopen. Sterker nog: deze berichten waren zelfs niet eens met sarcasme geschreven, zoals dit bij de ‘aanval op de Playstation 3’ wel het geval is. Zijn we dan sinds december omgetoverd van anti-Xbox 360 tot anti-Playstation 3?

Vervolgens wordt er in de reacties op het bericht veel gesproken over de objectiviteit van Gamer.nl qua nieuws. Gehele objectieviteit, het wordt al een keer genoemd, is nimmer mogelijk als je nieuws plaatst. Voordat er ook maar een letter getypt wordt vindt er al een selectieproces plaats waarbij ik misschien een nieuwtje over Castlevania aan me voorbij laat gaan, maar Frans (Coehoorn) het oppikt als interessant nieuws. Maar mijn vraag is weer: wat is er niet objectief aan het nieuwtje over de lijst van Tom’s Hardware over de Playstation 3? Nergens is een lijst met ‘onze’ argumenten tegen de Playstation 3 te vinden (want ja, we hebben argumenten tegen de Playstation 3, net zozeer als we veel argumenten vóór de Playstation 3 hebben). Dit is enkel de mening van Tom’s Hardware, die gepresenteerd wordt via Gamer.nl, that’s all.

Waar ik me feitelijk het meest aan stoor is het feit dat mensen een negatieve lijst van een andere website die op Gamer.nl als interessant, het bekijken waard, controversieel, grappig en noem het maar op wordt gezien, aangrijpen om de kwaliteit van Gamer.nl zelf de grond in te stampen. Vertel me wat je dan wilt zien, totaal geen negatief nieuws meer over alles, een roze wolk waarin we nooit kritische noten plaatsen bij de Xbox 360, Playstation 3 of Nintendo Wii. Moeten we dit nieuws maar negeren om iedereen tevreden te houden? Om het onheil buiten de deur te houden, zo te zeggen. Nee, als allesomvattende website doen we dit niet.

Als liefhebber van games en met het ‘speciale plekje’ dat Gamer.nl na ruim vijf jaar als redacteur rondgezworven te hebben in m’n hartje heeft gekregen, vind ik het jammer dat we in de aanloop naar nieuwe consoles altijd weer door dezelfde cyclus moeten met het geram heen en weer. Wat betreft het nieuws dat vandaag geplaatst is denk ik dat een bekende filmuitspraak het best op z’n plaats is: “Don’t shoot the messenger”.

Aanvulling door Joran Polak Een reactie van mijn kant mag natuurlijk niet ontbreken. Hoewel ik erg kon lachen om het bericht “ga eens dood” wat ik ontving is dit erg typerend voor de meeste reacties. Het blijft mij gewoon verbazen hoeveel mensen zich kunnen opwinden over een klein stukje tekst op een gaming website.

Ik schrijf niet het evangelie, hell, ik pretendeer dit niet eens te doen, maar toch zien allerlei mensen het als een belediging van hun religie. De meeste idiote complottheorieën worden erbij gehaald. Sponsoring dit, anti-Sony zus, ik heb er in ieder geval flink om kunnen lachen, en ik denk dat meer mensen dit zouden moeten doen. Neem het allemaal niet zo serieus en probeer ook eens de humor van dingen in te zien, zeker als ze nergens over gaan zoals in dit geval, iets wat gelukkig ook door een van de reageerders werd genoemd.

Waarom heb je het dan geplaatst? Omdat ik dol ben op lijstjes en dit lijstje erg grappig en interessant vond. Nu kan ik hier wel verder over doorgaan, maar zo te zien aan de bijna 400 reacties zit daar niemand op te wachten. Ik heb me in ieder geval vandaag kostelijk vermaakt en ik hoop jullie ook.