Column
MARVEL AVENGERS

Exclusieve deals op consoles zijn volstrekt logisch

Maar irritant is het wel

Geschreven door Michel Musters op
Exclusieve content in multiplatformgames is deze week weer hevig in opspraak. De superheld Spider-Man komt namelijk alleen naar de PS4- en PS5-versies van Marvel’s Avengers. Bedrijven proberen met dit soort deals consumenten aan zich te binden, maar bij fanatieke gamers werkt het averechts. Nou ja, op het eerste gezicht dan.

Naast dat spelers ergens na de release van Marvel’s Avengers alleen op PlayStation 4 en PlayStation 5 kunnen rondslingeren met spinnenmans, komt er blijkbaar ook nog andere exclusieve content voor de game naar die systemen. Zo komen er exclusieve uitdagingen naar de PlayStation-versies van het spel, alsmede allerlei cosmetische voorwerpen. Ondanks dat pc-, Xbox- en PlayStation-gamers evenveel geld neerleggen voor de game, kunnen laatstgenoemden straks dus meer waarde uit hun aankoop halen.

spiderman

Iedereen doet het

Marvel’s Avengers ligt nu onder vuur – veel gamers schreeuwen moord en brand, ook in de reacties op Gamer.nl – maar het is natuurlijk bij lange na niet de enige game waarbij dit gebeurt. Elke generatie kiest Activision een platformhouder die de exclusieve marketingrechten voor Call of Duty krijgt. Dat platform ontvangt ook veel eerder bèta’s en downloadbare content voor de spellen. Deze generatie trekt Sony aan het langste eind, vorige generatie was het Microsoft. Ook deze week is er weer exclusieve content voor Warzone op PlayStation 4 aangekondigd, maar daar was toch beduidend minder ophef over.

Mocht je denken dat alleen Sony zich hier schuldig aan maakt, dan heb je het goed mis. Microsoft doet net zo hard mee, ook al proberen ze de laatste jaren zorgvuldig de reputatie van consumentvriendelijk bedrijf op te bouwen. S.T.A.L.K.E.R. 2 en The Medium komen bijvoorbeeld tijdelijk exclusief naar Xbox Series X. Reken maar dat deze spellen ook meteen op PlayStation 5 waren verschenen als Microsoft geen zak met knaken op tafel had gegooid. Meer vergelijkbaar met het Spider-Man-debacle is de aankomende multiplayerupdate voor Tetris Effect, die pas vólgend jaar op Sony’s consoles mag verschijnen. Microsoft wast zijn handen niet in onschuld.

Modern Warfare

Het werkt

En gek is het ook niet: (tijdelijk) exclusieve content naar je platform brengen is een bewezen manier om je systeem aanlokkelijker te maken voor de consument. Is je favoriete serie Call of Duty? Grote kans dat je de reeks deze generatie op de PlayStation 4 speelde. Ben je helemaal weg van Marvel en Spider-Man in het bijzonder? Dan wil je Marvel’s Avengers op een Sony-console kopen. Spreken de pc-achtige shooters en horrorgames die in eerste instantie alleen op Xbox Series X verschijnen je aan, dan wordt het verleidelijk om straks Microsofts nieuwe systeem aan te schaffen.

Ook voor ontwikkelaars van spellen zijn die exclusieve deals een fijne bijkomstigheid. De game-industrie is moordend en het is maar afwachten hoe goed (of slecht) je game verkoopt. Als een bedrijf als Microsoft of Sony op voorhand al een deel van de ontwikkelkosten uitbetaalt om zo tijdelijke exclusiviteit te regelen, is de kans een stuk groter dat je studio de komende jaren blijft bestaan. Dat betekent een nieuwe game maken en – nog belangrijker – geld verdienen zodat je je gezin eten kunt geven en je hypotheek kan aflossen. Het zal die ontwikkelaars een worst wezen dat een klein groepje gamers er over klaagt op een forum – brood op de plank krijgen is belangrijker!

We kunnen zoals gezegd wel moord en brand schreeuwen op het internet, maar blijkbaar vinden we het ook weer niet zó erg. We spreken namelijk écht met ons geld. Als die exclusieve deals niet hadden gewerkt, of zelfs de verkoop van een spel hadden benadeeld, waren ze allang uitgestorven. Maar het werkt, dus blijven ze bestaan. Het is geen hogere wiskunde.

Als een bedrijf als Microsoft of Sony op voorhand al een deel van de ontwikkelkosten uitbetaalt om zo tijdelijke exclusiviteit te regelen, is de kans een stuk groter dat je studio de komende jaren blijft bestaan.

Een perfecte wereld?

Is er dan een oplossing, een manier om van die vervelende exclusieve deals af te komen? Niet echt. We zouden met z’n allen wereldwijd kunnen afspreken uitgevers te straffen voor dit soort praktijken en de games waarbij dit gebeurt niet meer te kopen. Het is echter niet alleen uiterst onwaarschijnlijk dat we iedereen zover krijgen om een game te boycotten, we straffen er ook nog eens vele ontwikkelaars mee die helemaal niets met de gesloten deal te maken hebben en jarenlang bloed, zweet en tranen in een game hebben gestoken.

We moeten er dus mee leren leven. Als het even kan heb je alle platforms in huis staan, maar anders is het hopen de game waar jij naar uitkijkt helemaal compleet op je systeem naar keuze verschijnt. In een perfecte wereld zouden consoleboeren als Sony en Microsoft uit zichzelf stoppen met dit soort deals. Ze zouden beseffen dat de markt groot genoeg is voor hen allebei, dat de kwaliteit van de diverse games – waaronder natuurlijk hun intern ontwikkelde exclusieve titels – dusdanig groot is dat ze geen exclusieve deals meer nodig hebben. Het bedrijf dat dit durft te doen, is pas écht stoer.

The Medium

Maar we leven niet in een perfecte wereld. Bedrijven willen méér geld, mijn favoriete beleg kun je alleen bij de Jumbo kopen en Spider-Man slingert alleen rond op PlayStation. Hoe jammer dat ook is, ik kan je zwart op wit geven dat dit de komende jaren niet gaat veranderen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Fifa 21-preview en State of Play Bevestigd: Rocksteady werkt aan een Suicide Squad-game
15

Reacties op: Exclusieve deals op consoles zijn volstrekt logisch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 8 augustus 2020 08:28
  Behalve dat je tijdelijke exclusiviteit met permanente exclusiviteit vergelijkt en zo de plank misslaat, ga je eraan voorbij dat Spiderman duidelijk een afterthought is in de Avengers game en blijkbaar geen prominente rol zal vervullen. Daarom zijn veel PlayStation spelers ook geagiteerd: van deze deal wordt niemand beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 8 augustus 2020 10:17
  Er lijkt mij inderdaad wel een subtiel doch belangrijk verschil te zitten tussen een game die pas later op jouw console verschijnt, of een game die direct op jouw console verschijnt, maar met minder features dan op andere consoles.
  In het eerste geval moet je gewoon even wachten en die gezonde deugd van geduld oefenen, maar heb je wel dezelfde game als alle anderen. In het tweede geval betaal je echter hetzelfde geld voor een incompleter spel, zéker als de incomplete content permanent is.

  Er zal ongetwijfeld nog wel een tijd komen dat de unieke features voor die en die console echte gamechangers worden, zodat spelers in multiplayer-games daar (tijdelijk) een voordeel krijgen in het spel ten opzichte van spelers op de andere consoles.
  Nu al kan het later uitkomen van een multiplayergame op jouw console nadelig zijn, omdat de andere spelers bij crossplay dan inmiddels meer geoefend zijn dan jij.
  Zoiets zal dan ook wel weer heel geleidelijk en met uitgekiende marketingstrategieën geïntroduceerd worden, zodanig dat er weer begripvolle columns over geschreven kunnen worden. Maar mijns inziens vergiftig je dan natuurlijk wel de gamecultuur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 8 augustus 2020 11:48
  Pindakaas kun je ook in andere supermarkten verkrijgen, Michel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 8 augustus 2020 13:35
  @Ghost maar ik vind die van de aldi t lekkerste, en die kan ik echt alleen maar bij de aldi krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 8 augustus 2020 15:12
  @darkmanwls Maar stel dat je hetzelfde merk in alle winkels kan krijgen, maar dat in jouw winkel er veel minder pindakaas in de pot zit voor precies dezelfde prijs. En stel dat de dichtsbijzijnde andere winkel te ver weg voor je ligt om daar dan je pindakaas te halen.
  Dan wordt het toch een vrij andere situatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 8 augustus 2020 15:50
  @Robert-Frans Ik probeer niet wat te zeggen over dat exclusiviteit zuigt (dat doet het) maar meer dat het pindakaas voorbeeld niet zon goed voorbeeld is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 8 augustus 2020 21:08
  @darkmanwls Ah, oké.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Chinco

  • 8 augustus 2020 17:27
  @Michiel: dit is wel tenenkrommend. Ik ben van het rode kamp, dus geen bias PS/Xbox. Exclusives heeft Microsoft geprobeerd buiten de deur te houden deze generatie met het bekende gevolg. Om dan Microsoft aan te smeren dat ze hetzelfde doen als Sony, terwijl het ook nog eens om timed exclusives gaat…. Het is wel heel erg proberen goed te praten richting Sony. De Sony-saus druipt eraf. Iets meer nuance en feitelijkheden EN wat relevante historie zou welkom zijn.

  Nintendo stikt van de exclusives, dus ik ga verder weer mijn hok in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 8 augustus 2020 18:35
  @Chinco Als jij daadwerkelijk geloofd dat microsoft actief heeft geprobeerd om exclusives buiten de deur te houden dan ben je vrij naief. Ze varen hun huidige koers alleen maar omdat ze wel moeten. Als de situatie andersom was geweest hadden ze precies hetzelfde gedaan. Het zijn namelijk bedrijven. Ze zijn er niet om ons tegemoet te komen, maar om geld aan ons te verdienen.

  En nintendo stikt van de exclusives omdat nintendo ze zelf maakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyNL

  • 8 augustus 2020 20:56
  @Chinco
  Bedoel je dit serieus?
  Mag hopen van niet toch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Charlie Mopps

  • 8 augustus 2020 18:48
  Dit artikel stelt niet aan de kaak wat er daadwerkelijk gebeurt.
  Dat er exclusieve games voor bepaalde consoles zijn houdt de strijd aan en zie ik als gezonde concurrentie. Maar deze stunt is vreemd. Als ze dit willen doen moeten ze ook ook voor Xbox en PC een ander personage erbij doen. Dan kan je eventueel kiezen welke je het meest aanspreekt. Soul Calibur 2 had een extra personage die per console verschilde. Dat zouden ze vind ik ook bij Marvel's Avengers moeten doen. Is toch veel leuker? Heeft iedereen iets extra's en wat dat dan is mag je zelf kiezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyNL

  • 8 augustus 2020 20:58
  Maar serieus, wat een ophef over Spider man…. Dan speel je lekker niet met Spider man op je Xbox denk niet dat het spel daar slechter van wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 9 augustus 2020 11:52
  @TommyNL
  Ik was al even bang dat ik de enige was die daar zo over dacht. Wat een gedoe weer om niks.
  Het leven kan soms zwaar zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 9 augustus 2020 12:00
  Aan de reacties waarin wordt geopperd dat de vergelijking krom is: ik heb expres de multiplayerupdate van Tetris Effect vermeld. Dat is een game die op beide platforms beschikbaar is, maar een jaar exclusief op Xbox uitkomt. Je kunt Tetris Effect misschien niet zo spannend vinden als een exclusieve Spider-Man, maar dat is een kwestie van smaak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • StefanKock

  • 9 augustus 2020 19:22
  @MichelMusters Maar dat is juist wat men opperd. De microsoft Tetris Effect update is een tijdelijke exclusive en komt dus ook naar PS. Spiderman blijft voor PS en zal nooit naar MS komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.