Column

Autisme en mijn obsessie met Elden Ring

I doubt you could even imagine it

Geschreven door Marcel Vroegrijk op
“Elden Ring beheerst mijn leven”, schreef ik eind vorig jaar in mijn Favorieten van de redactie-artikel. Dat klinkt misschien overdreven, maar er is geen woord van gelogen. Het is alleen niet de hele waarheid. Ja, ik was obsessief bezig met Elden Ring omdat ik er heel erg naar uitkeek. Maar misschien nog wel meer omdat ik autistisch ben. Wellicht heeft het daar een heel klein beetje mee te maken. Eventueel.

Ik kreeg de diagnose een paar jaar geleden, maar toch ben ik al mijn hele leven autistisch. Als ik terugdenk aan mijn schooljaren en studententijd vallen er een hoop dingen op hun plek. Ik wist als tiener wel dat er iets aan de hand was, alleen toen vond ik het vooral mijn eigen schuld. Ik was niet goed genoeg, of op zijn minst niet zo goed als de rest. 

Hoe kon ik anders verklaren dat zij wel over koetjes en kalfjes konden praten en ik niet? Mij lukte dat alleen als er een duidelijke context was. In de mmo Ultima Online vond ik het heel logisch om wildvreemden aan te spreken en ze te vragen of ze samen een kerker wilden doorlopen. Daarvoor waren ze hier toch? Maar een klasgenoot vragen hoe zijn of haar weekend was… waarom zou ik dat zomaar kunnen vragen? Hoe vraag je dat überhaupt, en wanneer dan? 

Elden Ring

Inside-aut

Twintig jaar later snap ik gelukkig wel een beetje hoe mijn brein werkt. Mezelf de schuld geven van alles is een vervelend gevolg van onverbitterd perfectionisme. De daadwerkelijke reden dat sociaal contact allesbehalve vanzelf ging, was dat ik autistisch ben. Dit wil trouwens niet zeggen dat ik geen sociaal iemand ben. Integendeel: ik ben een ontzettend empathisch iemand die eerder te veel rekening houdt met de gevoelens van anderen dan te weinig. 

Neem al die bestaande vooroordelen over autistische mensen sowieso met een korreltje zout. We zijn geen robots zonder emoties die allemaal van modeltreintjes houden. De algemene kennis over wat autisme is en hoe dat zich uit neemt gelukkig toe, maar er is in veel gevallen nog sprake van beperkt begrip of compleet onbegrip. Ik heb in die zin geluk, want ik word zelf eigenlijk nooit op die manier gestigmatiseerd. Ik ben onzichtbaar autistisch: je ziet het niet aan me, tenzij je me goed kent. Omdat ik het grootste deel van mijn leven niet wist dat ik autistisch was, heb ik heel goed geleerd om te doen alsof ik het niet ben. Daardoor zag niemand het en ik al helemaal niet. 

Het enige wat ik wilde was méér Elden Ring.

Een van de stereotyperingen die dan wel weer bijna altijd klopt, is dat autistische mensen een bepaalde obsessie hebben, beter gezegd een speciale interesse. Daar komt dat hele beeld van die modeltreintjes vandaan, al is dat toch vooral iets waar de media maar naar terug blijft grijpen. Over een obsessie gesproken. In mijn geval heb ik meerdere speciale interesses die elkaar afwisselen. Zo val ik grofweg één keer per jaar in een Depeche Mode-gat en ben ik dagen bezig met al hun albums luisteren, documentaires kijken en Wikipedia-pagina’s doorspitten. Meestal geef ik er ook een smak geld aan uit, aan alles wat maar voorhanden is. Tegen de tijd dat die bestelde dingen binnenkomen, is de interesse vaak alweer verdwenen. Maar er komt altijd weer een obsessie voor in de plek.

Mijn ziel verknocht

Een van mijn terugkerende obsessies is games, en dan die van FromSoftware in het bijzonder. Sinds Demon’s Souls heeft ontwikkelaar FromSoftware een interesse in mij aangewakkerd die maar moeilijk te evenaren valt. Dus toen ik eind oktober lucht kreeg van een naderende netwerktest voor Elden Ring, kon ik vrij letterlijk aan niets anders meer denken. Mijn collega’s bij Gamer.nl kunnen en zullen dit ongetwijfeld beamen.

Ik heb wat dat betreft zero chill en ook geen intentie om ook maar één of meer chill te hebben. Ik moest en zou meedoen aan die test. Gelukkig kon dat ook, maar een paar dagen later deed zich het volgende probleem voor: de test was voorbij en Elden Ring zou pas drie maanden later uitkomen. Als ik niet autistisch was geweest, had ik er alsnog erg naar uitgekeken. Maar dan zou ik de maandag erna weer doorgaan met de orde van de dag. Kon ik dat maar.

Het lukt mij niet om verder te gaan met mijn leven, alsof er niets aan de hand is. Een speciale interesse slokt al mijn aandacht op, dusdanig dat ik me nergens anders meer op kan concentreren. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, mits ik de tijd, ruimte en middelen heb om die behoefte te botvieren. Een gigantische openwereldgame ram ik er daarom in twee weken continu spelen doorheen, maar daarna is het ook wel klaar. Met Elden Ring bleef de speciale interesse, maar de game verdween weer, ver voordat ik er genoeg van had.

Het enige wat ik wilde was méér Elden Ring. Al het andere was irrelevant. Films en series waren stom. Andere games waren stom. Werken was helemaal stom. Het enige wat nog een beetje oké klonk was slapen, want daarmee kwam de releasedag in ieder geval wat dichterbij.

Eindelijk verlost

Elden Ring ligt inmiddels in de winkels, praise the sun. Geloof me wanneer ik zeg dat ik intens toe heb geleefd naar dat moment. De dagen nadat de reviewcode binnenkwam waren een roes. Ik kon het eigenlijk alleen maar over Elden Ring hebben en andere informatie of communicatie kwam nauwelijks meer aan. Kort daarna kwam alle spanning van het lange wachten en het obsessieve denken eruit. Ik was doodmoe en snapte eerst niet goed waarom, maar nu wel. Het waren mijn lichaam en geest die eindelijk konden ontspannen nadat ze maanden aan hadden gestaan, in een constante staat van anticipatie. 

Elden Ring

Sinds de review op de website staat speel ik Elden Ring op mijn eigen tempo (lees: alsnog iedere dag). Maar nog belangrijker: ik kan eindelijk de content bekijken die anderen erover maken. Want deze obsessie overstijgt het gamen. Het is lezen, luisteren, kijken, erover praten en dromen. Stiekem begint de echte obsessie nu pas. Ik kijk er nu al naar uit om iedere dag de playthroughs te volgen van mijn favoriete streamers. De komende tijd hoef ik me geen zorgen te maken dat ik mijn speciale interesse nergens kwijt kan. Een veel mooiere wetenschap kan ik me als autist niet wensen. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Snowboardgame Shredders komt op 17 maart uit Dice wil bestaande Battlefield 2042-maps aanpassen
23

Reacties op: Autisme en mijn obsessie met Elden Ring

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  BertThaBest

  • 3 maart 2022 10:08
  Mooi en interessant artikel! Knap dat je zo open durft te zijn en ons een kijkje wilt geven in jouw wereld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoesNZ

  • 3 maart 2022 10:09
  Heel, heel, heeel herkenbaar.
  Ik kan ook ergens zo in op gaan dat ik letterlijk alles er van moet hebben, moet zien. Moet horen. Content creators op youtube er over vinden en dan tig filmpjes er over kijken. Alles er over lezen. En na een week heb ik weer wat anders.

  Moe wordt ik er van maar het houd mij bezig en verveel mij nooit haha.
  Heb dit nu ook dus met Elden Ring. Als ik nu zie hoe erg ik er in op ga ben ik blij dat ik geen eerdere versie heb gespeeld want ik ben er de hele dag mee bezig. Ideale builds, beste wapens voor mijn class, goede items die te vinden zijn en meer. Leuke column!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 3 maart 2022 12:08
  @GoesNZ Ja ik had echt spijt dat ik aan die networktest mee heb gedaan. Maar anderzijds kon ik het ook niet niet doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 3 maart 2022 15:51
  @Mcvroegrijk Leuk artikel Marcel. Denk je dat als de volgende From game een test krijgt, je deze wel gaat overslaat vanwege genoemde redenen?

  Of zwicht je opnieuw omdat je toch wel graag de test wil spelen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rashura

  • 3 maart 2022 10:25
  Same here, tot op de letter, geen idee of ik autistisch ben, maar mijn hele leven draait nu om Elden ring XD. Kan nog wel een klein beetje genieten van gesprekken over andere onderwerpen, maar er is in mijn hoofd, naast eten, niks anders waar ik dagelijks nog naar uitkijk dan op de bank neer te ploffen om Elden ring op te starten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 3 maart 2022 10:36
  Mooi artikel. Al kan ik mij zelf niet voorstellen dat je leven om Elden Ring draait want daar heb ik niks mee haha. Grapje

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • CilPhollins

  • 3 maart 2022 11:49
  Leuk stuk om te lezen en nog eens zeer informatief.
  Veel plezier met Elden ring :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 3 maart 2022 11:58
  Ik werk zelf in de zorg met jongeren die vooral autisme hebben… Dit heb je mooi geschreven, Marcel. Ik zelf heb geen autisme maar het klinkt allemaal wel verdomd bekend :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 3 maart 2022 12:07
  @Markus88 In de zin dat zij ook speciale interesses hebben of zijn ze daar ook allemaal Elden Ring aan het spelen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 3 maart 2022 15:54
  @Mcvroegrijk nee joh, daar hebben ze de concentratie niet voor. Dan is het "oh daar is een boom, oh daar is een huisje, oh daar is een tunnel.." vind hrt al erg knap dat jij dit kan spelen zonder jezelf erg in de weg te zitten :D

  Maar inderdaad dus dat de "speciale interesses" erg bekend voorkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 3 maart 2022 12:07
  Wat een interessant artikel is dit zeg. Lijkt mij inderdaad bij vlagen flink lastig om zo obsessief te (moeten) zijn.
  Top content dit!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 3 maart 2022 12:09
  Heel leuk om te lezen Marcel. Als mede autist zijnde snap ik je obsessie. Dat heb ik met ict. Ik kan echt urenlang werken aan een pc zonder te merken dat de uren al snel voorbij zijn. Niet alleen ict maar ook met The witcher. Ik kijk belachelijk veel Xletalis op youtube. Hij heeft zoveel video's over The witcher. Dat maakt mij echt blij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 3 maart 2022 13:10
  Persoonlijk heb ik de diagnose PDD-NOS… wat ik zelf vrij belachelijk vind, is het hele idee dat het hebben van een obsessie een bijkomstigheid is met autisme. Iedereen heeft een speciale interesse, daar is geen stoornis aan gekoppeld. En stel dat het zo is dat het te maken heeft met autisme, dan is een aanzienlijk groter deel van de wereldbevolking autistisch.
  Ik heb zelf vooral schrijven als "obsessie", daar ben ik zo wel 2 tot 4 uur per dag mee bezig.

  Begrijp mij trouwens niet verkeerd, hiermee wil ik niet ontkennen dat iemand autistisch is. Maar je ziet in sommige reacties al dat mensen die geen diagnose hebben zich al herkennen in het hebben van een speciale interesse/hobby. Mijn broertje verdiept zich bijvoorbeeld extreem veel in voetbal of Fortnite, maar is absoluut niet autistisch.

  ASS is niet veel anders dan een sociaal-emotionele ontwikkelingsstoornis. De ontwikkeling verloopt op een trager tempo dan leeftijdsgenoten of komt (bijna) niet verder dan een bepaalde onvolwassen leeftijd. Dit is vooral doordat onze hersenen gewoonweg trager werken, hierdoor is er vaak behoefte aan extra reactie-, of aanpassingstijd.

  Wegens het laatste stukje, vind ik het ook bewonderend om te zien dat FromSoftware games onder autisten heel erg een kop of munt is. Actiegames, zeker die van FromSoftware, zijn zeer gesteld op reactiesnelheid.

  Nogmaals, zie dit niet als een rant. Zo bedoel ik dit absoluut niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 3 maart 2022 13:39
  @Ardyn Dankjewel voor je uitgebreide reactie allereerst! Ik bedoel inderdaad ook niet dat die speciale interesse een uniek kenmerk is van autisme. Om het in gametermen te houden: het autisme is een hoge multiplier voor hoe heftig die interesse is, in mijn geval althans. Ik was ook zonder autisme heel erg bezig met Elden Ring, maar dan zou het niet zoveel (soms toch best wel negatieve) invloed hebben op mijn dagelijks leven.

  Ik zit soms zo vast in die focus dat ik gewoon een hele dag niet eet en drink en dan is zelfs het licht aanzetten omdat het inmiddels al donker is geworden buiten een te grote stap voor mijn brein en lichaam om te zetten. Klein leed uiteindelijk hoor dat, maar toch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 3 maart 2022 21:51
  @Mcvroegrijk
  Overigens excuses voor mijn onduidelijkheid in mijn eerdere reactie. Mijn reactie op armilo-theus gaat toevallig ook in op wat jij hebt genoemd.
  Je hebt gelijk, intensiteit en focus zijn aspecten die zeker binnen autisme terugkomen. Het ging mij meer puur om het achterhaalde stereotype van "speciale" interesses.
  Iets wat ook op mijn diagnose-bingokaart staat trouwens. Wegens mijn "speciale interesse" in Harry Potter als kleuter… tja… staat nu misschien nog net binnen mijn top 5 franchises/fandoms. Had dan liever gesproken over rekenen/wiskunde, nu ik de lerarenopleiding wiskunde doe.
  Aangezien Avatar pas in 2006 in NL kwam, waarvan ik zo'n beetje alles kan quoten achterstevoren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 3 maart 2022 17:56
  @Ardyn PDD-NOS wordt sinds 2013 ofzo niet meer gebruikt. Ik heb die diagnose sinds 2011. Nu kun je gewoon zeggen dat je autisme hebt. Het wordt nu gewoon een algemene term gebruikt.

  ASS is niet alleen een sociaal-emotionele ontwikkelingsstoornis.
  (Als je de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) hebt, wordt informatie in je hersenen anders verwerkt dan bij de meeste mensen.) het is niet alleen sociaal-emotioneel. Dit stukje is ook nog eens interessant.
  (Hoe je je gedraagt: je kunt sommige onderwerpen zo interessant vinden dat je er alles van wilt weten. Het is alsof je nog alleen maar aan dat onderwerp kunt denken. Als je dingen doet, kun je daar ook helemaal in opgaan. Vaak herhaal je die dingen ook steeds opnieuw.)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 3 maart 2022 21:39
  @armilo-theus
  PDD-NOS is nog steeds de diagnose die ik heb gekregen in 2005(?). + Ik ben tegen het gebruik van ASS om verschillende redenen. (Ik ben docent (in opleiding), heb op het vso gezeten, etc.)
  Ik heb een diagnose op basis van DSM-IV. Het doet onrecht om mezelf ASS te geven op basis van DSM-V zegmaar.

  Also, autisme is weldegelijk een sociaal-emotionele ontwikkelingsstoornis. Met als oorzaak dat de hersenen gewoonweg trager informatie verwerken en sneller overbelast raken. That's it. Er zijn verder niet eens veel onderzoeken die aantonen dat mensen met autisme vaker geneigd zijn om obsessies/verslavingen te ontwikkelen dan neurotypische personen.
  Ik wilde een link plaatsen van een voorbeeld onderzoek, maar mag weer eens niet…
  "Interests in high-functioning autism are more intense, interfering, and idiosyncratic, but not more circumscribed, than those in neurotypical development" vanuit het ncbi.

  Nederlandse/Non-wiskundige samenvatting van het onderzoek: Autistische kinderen vertonen duidelijk meer intensiteit en focus in hun interesse/obsessie dan neurotypische kinderen, maar het aantal interesses/obsessies vertoont geen verschil.
  Het ging mij ook vooral meer om het hebben van een "speciale" interesse.
  Ook een leuk verschil is de soort interesse, vooral de distinctie tussen "playing video games" en "playing games alone" deed mij wel lachen.

  Voor de interesse: Ik kon ook voor DSM-V zeggen autisme te hebben, dat stukje is niet aangepast. ASS is nu een overkoepelend iets geworden, dus mensen met Klassiek Autisme… Asperger… en PDD-NOS hebben nu allen ASS. Als het gaat om juiste bemiddeling is het vrij handig om te weten welke specifieke eigenschappen een leerling heeft. Klassiek Autisten hebben andere behoeftes dan mensen met Asperger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 3 maart 2022 14:19
  Nu moet je bijna ook wel autisme hebben om alle fromsoftware titels uit te spelen. Ik weet nog goed dat ik met bloodborne alles ging checken op YouTube hoe je bepaalde patronen kon zien om bazen te verslaan etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 3 maart 2022 14:31
  @Roy36NL Nee hoor, dat is gewoon dedicatie en plezier in je hobby.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 3 maart 2022 21:44
  @Roy36NL
  Een groot aandeel van mensen met autisme kunnen FromSoftware games niet eens spelen wegens de reactiesnelheid dat nodig is…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.