Een stukje tekst, een hoop reacties. De laatste column op Gamer.nl heeft heel wat reacties los weten te maken. Verschillende grote bladen en een uitgever wisten de redactie van Gamer.nl te vinden om hun mening te geven over De Exclusieve Topper. Sommige reacties waren minder aardig, terwijl andere personen zo netjes waren om onderbouwd hun mening te geven.

Om te beginnen is het stuk door mij als persoon geschreven. Puur als iemand die gamebladen leest en geregeld schrijft voor een grote gamesite. De column gaat over mijn mening en perceptie over de wijze waarop wordt gewerkt (de overdreven luxe werkreizen), daarnaast vermeld ik enkele door mij gevonden feiten over exclusieve games (Hoogspel statement, redactionele artikelen). Het aanbod over een Unreal 2 review in de PC Gameplay wil ik hierbij rectificeren, aangezien er alleen is gesproken over dubieuze praktijken van Epic en andere buitenlandse magazines (wat op zich natuurlijk al schokkend is).

Laat ik beginnen met de reisjes. Iedereen die mij mailde wist te vertellen hoe goed en belangrijk de reizen wel niet zijn, wat in veel gevallen zeker zal kloppen. Men ontmoet inderdaad nieuwe mensen, legt contacten en krijgt op locatie een indruk van het spel. Vooral dat laatste staat mij tegen, aangezien het de mening bewust of onbewust zal beinvloeden. Je kunt mij niet wijs maken dat iemand compleet objectief is na 5 dagen in Florida (en 5 uur spelen). Het uiteindelijke verslag lijkt vaak meer een vertolking van het gevoel dat de schrijver overhield aan het reisje, dan aan de game die hij amper heeft kunnen spelen.

Kan iemand een reden geven waarom game-pers de halve wereld over moet reizen om een tank te leren besturen of krokodillen vangen? Alsof dit de game maar enigszins beter zal maken voor de speler die thuis achter z'n pc zit. Het gepronk wat ik regelmatig aantref is dan ook niet bepaald een credit voor de geloofwaardigheid van sommige bladen.

Dan het meest beladen stuk, verkochte (p)reviews. Blijkbaar voelde verschillende mensen/bladen zich persoonlijk aangevallen door mijn column en de vage omschrijving van bladen en sites. De reden: de quote over GTA ging over een buitenlands aanbod, wat overigens niet gelijk een Nederlandse variant uitsluit. De 2e reden is dat de statement van Hoogspel inmiddels 2 jaar oud is, waarbij ik in de Exclusieve Topper, gelijk aangeef dat het klimaat op dit gebied niet meer zo hoeft te zijn. Laat ik ook even duidelijk stellen dat ik zeker niet probeer te beweren dat games magazines niet te vertrouwen zijn. Er zijn in Nederland genoeg hardwerkende redacteuren die een mooi stuk schrijfwerk neerzetten. Bij andere partijen is het helaas niet altijd zo even jofel.

Tot slot het laatste woord. Een column is altijd een mening vanuit een bepaalde optiek onderbouwd met feiten en waarnemingen. Gewenst resultaat: De lezers gaan nadenken. Als de Gamer.nl lezers voortaan nadenken als ze het woordje exclusief zien staan of een hooggecijferde review lezen 2 maanden voordat het in een ander blad staat is de column ieder woord waard geweest. Voor niets gaat immers alleen de zon op…

PS: Mochten er nog redacties of schrijvers willen reageren nodig ik ze uit om dat hieronder te doen zodat er een open en heldere discussie voor iedereen ontstaat, waarmee de lezers een goed gefundeerde mening kunnen vormen op basis van input van alle partijen.

Referentie Column : De Exclusieve Topper