De meeste mensen hebben het kant en klaartijdperk achter zich gelaten. Was de eerste pc nog een bak vol raadselen, de inhoud van tweede bak werd voor de meesten al een stuk duidelijker. Maar duidelijkheid betekend nog niet altijd beter. Als je niet voor een Compaq of iets dergelijks kiest moet je je systeem zelf samenstellen. Welkom in de jungle van de hardware. Door een woud van moederborden en vage kaarten koos ik mijn eerste zelfgemaakte bak. Termen waar ik nog nooit van gehoord had en cijfers waar ik niets van begreep. Als het maar snel en goedkoop was dacht ik. Een onmogelijke opgave, of toch niet. Na wat onderzoek had ik al mijn onderdelen, ik kon hem zelf nog niet in elkaar zetten, maar daar had ik een "mannetje" voor.

Langzaam groei je in je kennis van soft- en hardware. Je begint zelf wat in te bouwen en zo kom je steeds verder. Als je zelf inbouwt heb je een keuze, maar wat moet je nu kiezen. De meeste mensen willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en in het begin betekende dit voor mij Soyo moederborden en SiS vga kaartjes. Maar goedkoop is niet altijd duurkoop. Problemen na problemen met vage drivers en nog vagere hardware zorgde vaak niet voor het gewenste effect.

Daarom besloot ik voortaan voor een merk te kiezen. De bekende merken nestelden zich graag in mijn kast. De prijs was er wel naar maar een merk is altijd beter. En ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit problemen heb gehad. Sommige mensen beweren dat het niets uitmaakt of je een reference kaart of een merk kaart neemt. Het zijn precies dezelfde printplaatjes en chipsets, alleen de opdruk en de prijs verschilt.

Toch heeft goedkoop ook iets moois want als het werkt ben je veel voordeliger uit. Zoals bij mijn netwerkkaarten van het merk Realtek. Realtek mag zich de koning van de Elcheapo netwerkkaarten noemen, voor 25 gulden heb je een 10mbit en voor een tientje meer zit je al op een snelheid van 10/100 mbit. Geen geld en het werkt meestal ook nog. De verhalen over de Realteks lopen uiteen, de een zweert erbij, de ander vindt het verspilling van plastic.

Realtek en ik waren dikke maatjes, maar twee realteks kan zelfs de beste pc niet aan. Ik moest een nieuwe kaart hebben, maar welke? Zou ik voor goedkoop of goed gaan? Ik was de problemen met mijn Realtek meer dan zat. Op mijn werk zijn ze erg anti-realtek en pro-3com en zo verliet ik mijn Realtekgeloof en koos voor een 3com. Wel wat duurder maar dan heb je ook wat, of niet. Ik kan nu niet zeggen dat ik een verschil merk, op de prijs na. Of ik me bestolen voel? nee, want ik heb een merk en een merk is altijd beter...toch?