Column

Een leven zonder vooroordelen over games

Hoe ik al die jaren al zorgeloos van spellen heb kunnen genieten

Geschreven door Michel Musters op
Hoewel naarmate de tijd vordert bepaalde vooroordelen over games steeds meer naar de achtergrond verdwijnen, zijn er nog steeds stigma’s rondom onze geliefde hobby aanwezig. Terugdenkend mag ik van geluk spreken dat ik daar in mijn eigen leven nooit tegenaan ben gelopen. Sterker nog: ik ben geen strobreed in de weg gelegd om volledig van mijn passie te kunnen genieten.

Daarin ben ik mogelijk een uitzondering, al hoor ik graag jullie ervaringen in de reacties onder deze column. Ondanks dat ik in de 37 jaar dat ik op deze planeet rondloop door veel mensen omringd ben geweest die geen ene klap van computerspelletjes afwisten, ben ik altijd vrij geweest om games te spelen, er over te lezen en er uiteindelijk over te schrijven.

Vierkante ogen

Dat begon al bij mijn ouders. Zeker in de jaren 80 en 90 waren veel ouders totaal niet bekend met het toen nog vrij nieuwe fenomeen. Dat kun je ze ook niet aanrekenen: ze waren er simpelweg niet mee opgegroeid, net zoals ik niet begrijp – of wíl begrijpen – wat er leuk is aan TikTok, of op internet bekijken hoe iemand anders een game speelt. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel, maar mijn ouders wisten echt niets over computerspellen, behalve dat ik graag een Nintendo Entertainment System wilde hebben om Mario te kunnen spelen.

Dat maakten ze dan ook mogelijk. De precieze details zal ik jullie besparen, omdat ik die in een andere column al eens uitvoerig heb besproken, maar zonder dat ik er voor heb moeten zeuren of smeken stond er op mijn achtste verjaardag een NES onder de televisie te brommen. Omdat je niet alléén maar Super Mario Bros. kunt spelen, ontving ik om de zoveel tijd – vooral met mijn verjaardagen en Sinterklaas – een nieuw spel.

Belangrijker nog is dat mij nooit werd verzocht om ‘toch eens te stoppen met die spelletjes’. Er werd mij niet verteld dat ik vierkante ogen zou krijgen, ik werd niet uit het huis gejaagd omdat buiten spelen gezonder zou zijn en er was geen tijdslimieten. Het resultaat was dat ik zelf prima kon inschatten wanneer het té gek werd: omdat er geen onlogisch taboe op de bezigheid lag, wisselde ik mijn virtuele reizen uit eigen initiatief vaak genoeg af met avonturen in de buitenlucht of afspraken met vrienden – al dan niet met een stel controllers in onze hand.

Dat is gedurende de pakweg 23 jaar dat ik in mijn ouderlijke huis heb gewoond nooit veranderd. Op feestdagen arriveerden nieuwe consoles in huize Musters – de Super NES, de PlayStation, de Nintendo 64 – en ook daar mocht ik zoveel vrije tijd mee besteden als ik zelf nodig achtte. Toen ik in mijn tienerjaren op de boerderij van mijn vader meehielp met de aardappeloogst, was het geen probleem om het extra zakcentje dat ik daarmee verdiende uit te geven aan nieuwe spellen. Sterker nog: tussen het arriveren van met aardappels volgeladen karren op het erf speelde ik diverse games uit. Zo blijven spellen als de eerste Rayman, Turok: Dinosaur Hunter en Prince of Persia: The Sands of Time voorgoed onlosmakelijk verbonden met de herinneringen aan het oprapen van kluiten tussen de bintjes.

Ik ben mijn ouders erg dankbaar voor die vrijheid en hun gave om onbevooroordeeld naar games te kijken

Legitiem werk

Ook toen ik ouder werd, stond er nooit iets in de weg om van games te kunnen genieten. Mijn eerste serieuze vriendin vond games eigenlijk ook wel leuk. We speelden om de beurt Grand Theft Auto 3 – lekker rondkarren en de crimineel uithangen en de controller pas weer doorgeven als je opgepakt werd – en heb haar begeleid door haar eerste Zelda-game in de vorm van Ocarina of Time. Toen ik mijn eerste eigen gamesite runde, liet ze mij daar zonder gemopper een aanzienlijk gedeelte van mijn vrije tijd aan besteden. Ze zat zelf ook op het bijbehorende forum.

Tijdens mijn studies was er bij docenten een iets groter gebrek aan kennis, maar nooit aan begrip. Als afstudeerproject tijdens mijn opleiding multimediavormgeving maakte ik een digitaal gamemagazine dat op de computer door te bladeren was. Daarmee slaagde ik.

Op de daaropvolgende journalistieke opleiding heb ik iets harder moeten strijden om gamejournalistiek als legitiem werk neer te zetten. Er werd door docenten in eerste instantie twijfel uitgesproken over mijn missie om dit vakgebied in te gaan, maar na mijn stage bij Gamer.nl – en mijn afstudeerproject dat wederom over games ging – waren ze overtuigd. Ik zal niet claimen dat ik eigenhandig de vooroordelen over gamejournalistiek op scholen heb vernietigd, maar volgens mij is het inmiddels al wel iets meer geaccepteerd om te zeggen dat je op een gameredactie stage loopt.

Legitieme interesse

Zoals ik in de intro van deze column al aangaf: ik mag van geluk spreken. Ik kende ook vriendjes die alleen bij ons thuis games mochten spelen – stiekem – of die thuis het geld wel beter konden besteden. En wat te denken van de vele misverstanden die bij veel ouders nog leven over het gamegedrag van hun kinderen? Hoe zit het met geweld in games, en zijn spellen niet verslavend?

Er is zoveel onwetendheid en dat kun je mensen niet per se aanrekenen: kennis en acceptatie over dit soort zaken moet groeien binnen de maatschappij, langzaam maar zeker, jaar na jaar. Dat doet het hopelijk ook nu de generatie die met games is opgegroeid zelf al wat koters heeft rondlopen. En vergeet niet dat bovengenoemde twijfels niet geheel zonder reden zijn. Het ene kind is het andere niet en als ouder kun je zelf het beste inschatten of je kind gevoelig is voor verslavingen of geweld.

Het beste wat je als ouder kunt doen, is een legitieme interesse in de hobby van je kind vormen. Speel eens een spelletje mee! Ik herinner mij nog dat mijn vader wel eens op mijn slaapkamer kwam om met mij een potje Street Fighter 2: Turbo te doen. Hij vond er vast geen bal aan, maar hij erkende mijn hobby en deed zijn best om te begrijpen waarom ik er zo tuk op was. Een beter gevoel kun je je kind niet geven.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Halo Infinite-multiplayer wordt echt een spirituele reboot EA Motive: Dead Space wordt één onafgebroken shot
33

Reacties op: Een leven zonder vooroordelen over games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Michael-Raymond-Clayton

  • 7 augustus 2021 10:30
  Het zal aan je omgeving liggen, denk ik. De leeftijd van de mensen, de achtergrond. Zelf merk ik dat veel mensen het maar vreemd vinden dat ik zo veel van mijn vrije tijd besteed aan games. Ik ben toch zeker geen klein kind meer?! Maar ik denk dat veel mensen nog steeds denken dat je dan heel de dag Duck Hunt zit te spelen ofzo. Bovendien, is Netflixen, met treintjes spelen of shoppen dan minder treurig? En ik denk dat gamen voor heel veel mensen een guilty pleasure die ze graag geheim houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • oidhipson

  • 10 augustus 2021 11:28
  @Michael-Raymond-Clayton ach mensen vergeten nog wel eens dat je enorm veel tijd overhoudt als je niet:
  Kijkt naar TV ("lineaire TV"), kijkt naar sport (op TV), kijkt naar streaming dienst
  Etc etc :)

  Waarom zou je passief naar een verhaal kijken als je zelf het verhaal kan spelen?
  Dat is toch wel een beetje ouderwets ^_^

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Michael-Raymond-Clayton

  • 10 augustus 2021 13:03
  @oidhipson exact!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FishSt1ck

  • 12 augustus 2021 12:45
  @Michael-Raymond-Clayton Kreeg nog de opmerking van m'n schoonmoeder dat ze niet snapt dat ik m'n geld uitgeef aan games, terwijl ze ondertussen de volgende sigaret aanstak :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 7 augustus 2021 10:59
  Toen ik nog een gezin had (relatie ging uit) merkte ik vooral het verschil tussen boek lezen en gamen. Als de kids lekker aan het spelen waren en moeder was aan het hobbyen in de keuken, dan kwam er wel commentaar als het opstart piepje van de Playstation door de kamer klonk. Maar als ik een boek pakte en dat ging lezen ( in mijn ogen een soortgelijk vermaak/onstpanning) dan hoorde ik nooit wat. Viel me toen op dat dat ook in vorige relaties zo ging.
  Gaming heeft toch een heel ander imago dan lezen.

  Ik vind dat wat je ook doet om jezelf te ontspannen en wat goed voelt, moet je gewoon doen. Zonder commentaar. Iedereen is anders en vermaakt zich anders.
  Ook als ouder zijnde kan dit gewoon. Kids willen vaak niet eens dat je je met ze bemoeit als ze bezig zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TiRamySu

  • 7 augustus 2021 12:15
  @Red Dead Demon
  Mee eens en heel irritant dat mensen niet de moeite nemen om het op deze manier te bekijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 7 augustus 2021 13:31
  @TiRamySu Neem jij wel de moeite om het van de andere kant te bekijken dan? Want de realiteit ligt ergens in het midden en heeft meerdere kanten

  Overigens ben ik het eens dat gamen een vorm van ontspanning is net zoals vele andere hobby`s die in bepaalde kringen meer geaccepteerd zijn.

  Daarentegen kan er wel wat gezegd over afhankelijk van de hobby die je hebt dat je daarmee meer aansluiting zal vinden in het dagelijks leven bij andere mensen. Aansluiting/verbinding is voor veel mensen (of je het nou leuk vindt of niet) een van de belangrijkste aspecten van ons leven wat in onze biologie zit verweven. Deze aansluiting of verbinding kun je natuurlijk ook in gaming vinden maar tenzij je in de gaming/IT/etc sector werkt blijft het iets dat niet vaak op de werkvloer wordt besproken vanuit mijn eigen ervaring.

  Teveel gamen tenzij je in de gamingbranche wilt gaan werken en zo gelukkig bent hiermee je brood te kunnen verdienen heeft een negatief effect wanneer je je brood moet gaan verdienen met iets dat je niet leuk vind omdat je jezelf niet genoeg ontwikkeld hebt om uit te vinden wat je wilt doen qua werk.

  Aan de andere kant is gematigd gamen, helemaal in sociale setting een super gezonde manier van tijd verdrijf die geestelijke uitdaging biedt tegenover alle feestjes/festivals met alcohol en drugs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TiRamySu

  • 7 augustus 2021 14:53
  @004 de andere kant is irrelevant want die is over het algemeen vrij positief. Ik lees ook en kan me daar net zo goed in verliezen als in een goede game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 8 augustus 2021 18:00
  @TiRamySu Ik vind het jammer dat je zegt dat de andere kant irrelevant is want dat is het absoluut niet hoewel je vrij bent om te denken dat het wel zo is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 7 augustus 2021 11:10
  Mijn ouders wisten ook helemaal niets van gamen. We hadden niet eens een PC ofzo toen we de NES kregen, maar ze hebben t nooit een probleem gevonden. Mijn vader vond Super Mario 3 geweldig maar hij had nooit het geduld om t echt te leren dus hij heeft eigenlijk nooit iets anders gespeeld.

  Mijn vriendin had vroeger een DS en de nodige games gespeeld voor ik haar kende. Ze heeft een groot deel van Breath of the Wild meegekeken en nu ook een eigen Switch lite met een aantal games. Ze heeft veel animal crossing gespeeld. Ze vindt t dan ook de normaalste zaak van de wereld als ik een game aanslinger. Ze vindt niet alle games leuk overigens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 7 augustus 2021 11:25
  Beter gamen dan als een halve plant urenlang door social media / tiktok-zooi heen scrollen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 7 augustus 2021 16:33
  @Agent 4125 Is dit niet precies dezelfde houding die 'sommige mensen' juist over gaming als hobby hebben? Lijkt me dat andermans tijdverdrijf kleineren of ridiculiseren juist onderdeel van het overkoepelende probleem is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 7 augustus 2021 17:00
  @TomKauw Volgens mij moet iedereen lekker doen wat ie leuk vindt en moeten mensen zich er niet zo druk over maken wat een ander er van vindt. Wat is volgens jou het 'overkoepelende probleem'?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 7 augustus 2021 17:21
  @Agent 4125 Het overkoepelende probleem is voor mij vooral onbegrip voor het doen en laten van anderen. Je eigen dingetje wegzetten als "het is tenminste niet (zo erg als) dat andere" is naar mijn idee een onderdeel daarvan.

  Maar goed, je zegt zelf nu ook al dat het eigenlijk niets boeit; dat was dus ook een beetje mijn punt. Wat mij betreft is het beter je niets aan te trekken van wat anderen wel of niet leuk vinden, dan om de ene activiteit boven de ander te zetten.

  Tiktok is ook niet per se mijn ding, maar als mensen daar plezier uit halen; prima toch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 7 augustus 2021 18:12
  @TomKauw Dat laatste is ook zeker prima. Maar ik vind het ook helemaal prima als iemand vindt en zegt dat ie tiktok volkomen ruk vindt. Als mensen mijn hobbies ruk vinden: helemaal prima. Het 'probleem' van het onbegrip bestaat wat mij betreft dus ook niet. Waar wil jij naar toe: je afwijkende mening voor je houden, geen discussies meer, alleen maar je laten horen als je het met de ander eens bent?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 7 augustus 2021 21:52
  @Agent 4125 Oh nee, haha, absoluut niet. Ben juist een groot voorstander van open en fijne discussies.

  Het zal wel een persoonlijk dingetje van mij zijn, maar ik zag dus niet in hoe een ander tijdverdrijf erbij pakken en die linea recta als "slechter dan" bestempelen veel bijdraagt aan de discussie. Zeker omdat dat (naar mijn idee) dus precies die houding is die veel gamers gezucht en gekreun oplevert als ze over hun hobby vertellen.

  Ik begrijp inmiddels dat je er dus genuanceerder in staat en er gewoon op een andere manier naar kijkt. Niets mis mee, lijkt me zo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 8 augustus 2021 03:35
  @TomKauw Ik vind het wel interessant dat je het zelf tijdverdrijf noemt.
  Een hobby dus, helemaal prima, maar de reden dat ouders tegen gamen zijn is omdat ze willen dat hun kind later een zinvolle bijdrage aan de maatschappij levert.
  Iets doet in de techniek of in de dienstverlening.
  Als je van games analyseren je werk hebt gemaakt, ben je eigenlijk je hobby voor eigen gewin aan het uitbuiten.
  Naar mijn mening zijn 99 % van de videogames geest vernauwende systemen.
  De weinige games die je echt aan het denken zetten, vinden kinderen meestal niet interessant, of kunnen ze gewoon niet begrijpen.
  Ik bedoel, we hebben in deze samenleving niet een tekort aan recreanten en journalisten etc, maar aan mensen in de IT en productie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 8 augustus 2021 13:49
  @oropher Volgens mij staat deze 'take' relatief los van mijn opmerking, maar ik begrijp wat je bedoelt.

  Ik noem het 'tijdverdrijf' omdat het (volgens mij) voor velen zo begint. Games zijn aanvankelijk toch bedoeld om lol mee te hebben. Als ze dan ook nog iets los weten te maken in de speler, ook helemaal mooi.

  Maar wie zegt dat games enkel inspireren tot journalist of recreant? Of dat games als vuistregel bepalen wat je (later) gaat doen met je leven? Ik game zelf bijvoorbeeld regelmatig met ambtenaren, universitaire technici, IT-ers, zorgpersoneel en supermarktmedewerkers, om er maar een paar te noemen.

  Veel van die mensen hebben hun leven lang gegamed en volgens mij is iedereen prima opgedroogd, ongeacht hoe diepzinnig of oppervlakkig de gekozen games in hun jeugd waren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 8 augustus 2021 15:31
  @TomKauw Ik ben het wel met je eens, maar ik probeer hier vooral het begrip aan te duiden voor ouders die het niet eens zijn met urenlange gaming sessies van hun kinderen.
  Uiteraard sluit een gaminghobby helemaal niet uit dat je een fundamentele bijdrage aan de maatschappij levert.
  Maar ik denk wel dat dat risico toeneemt op het moment dat je kinderen alle vrijheid geeft om zelf te bepalen wat en hoe veel ze spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 8 augustus 2021 15:55
  @oropher Die redenering volg ik volledig. Naar mijn idee valt die kwestie echter meer onder opvoeding en ouderlijk toezicht, dan dat de 'verantwoordelijkheid' bij de games of makers daarvan ligt.

  Een beetje interesse en begeleiding komt vast al een eind, al zal dat ongetwijfeld ook afhangen van het type kind (en ouder). Daar kan ik, als kinderloze eind-twintiger zonder pedagogische kennis, waarschijnlijk weinig nuttigs over zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.