Column
conventies

Een E3 is dit jaar belangrijker dan ooit

Het enige festival dat ik echt mis

Geschreven door Marcel Vroegrijk op
De hoop dat ik in de zomer van dit jaar gevaccineerd en wel op een terrasje zit, heb ik alweer opgegeven. Toen minister De Jonge eind december zei dat 2021 een mooier jaar zou worden dan 2020, liet ik me nog meevoeren door zijn optimisme. Inmiddels is dat vertrouwen volledig verdwenen. Het o zo noodzakelijke perspectief ontbreekt en dat klinkt zelfs tot in de gamewereld door. Het is daarom dat we de E3 juist dit jaar heel hard nodig hebben.

Ik was dan ook verheugd toen ik het nieuws las dat de organisatie achter de E3, de Entertainment Software Association (ESA), 15 tot en met 17 juni graag een digitale variant wil organiseren. Of het er echt van gaat komen is nog maar de vraag, want de ESA wil hiervoor naar verluidt een flinke smak geld zien van deelnemende uitgevers. En dat is lastig te verkopen aan bedrijven die vorig jaar zelf  noodgedwongen online videopresentaties of persconferenties moesten geven en toen zagen dat hen dat prima afging. Want als het ontbreken van de E3 iets duidelijk maakte, dan is het dat de grote partijen die beurs helemaal niet nodig hebben om hun games aan een massapubliek te slijten. Nintendo, Sony en Microsoft, alsook ‘kleinere’ bedrijven, trokken kinderlijk eenvoudig miljoenen kijkers met hun eigen digitale evenementen.

Maar ik dan?

Ze gaan helaas wel voorbij aan wat ik zelf nodig heb. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vond dat hele Summer Game Fest van game-evangelist Geoff Keighley helemaal niks. Toegegeven: er zijn inderdaad maandenlang mondjesmaat nieuwe spellen aangekondigd en er werden meer details onthuld over games waarvan we al wisten dat ze eraan kwamen. Het was alleen erg veel droge pap en weinig krenten. Als je het binnen het tijdsbestek van een paar persconferenties voorgeschoteld krijgt, valt dat niet zo op, maar vorig jaar was het vaak weer weken wachten tot het volgende digitale evenement. Ik vond het de term Game Fest onwaardig. Dan is een groep hangjongeren die de hele zomer goedkoop blikbier drinkt op een parkeerplaats ook een festival.

De losse producties van Sony, Microsoft en Nintendo waren al stukken beter, want dat zijn stiekem een soort mini-E3-persconferenties uitgesmeerd over het hele jaar. Zo is er wat meer ruimte om de diepte in te gaan bij de grotere games, of juist aandacht te geven aan kleinere titels die anders zouden ondersneeuwen. Toch zie ik veel liever een E3. Daarvan weet ik tenminste precies wanneer het is. Dat is tegenwoordig wel anders. Weet je nog hoelang we moesten wachten totdat Microsoft en Sony eindelijk de Xbox Series X|S en PlayStation 5 volledig uit de doeken deden? Uiteraard had corona daar ook mee te maken, maar dat was echt niet de enige reden. ‘Vroeger’ was het tenminste duidelijk: dan kreeg je tijdens de E3 sowieso de prijs en releasedatum te horen.

Nintendo Zodirect

Nu bewandelt iedereen zijn eigen weg en die wegen zijn redelijk ondoorgrondelijk. Zo staat er voor de komende tijd nog geen Nintendo Direct, State of Play of Xbox Showcase gepland. Hoe moet ik nu weten wanneer er games aangekondigd worden? 24 februari is het bijvoorbeeld exact drie jaar geleden dat Hollow Knight uitkwam. Dat lijkt me nou een mooi moment om Hollow Knight: Silksong uit te brengen voor de pc en Switch. Of dat ook gaat gebeuren? Geen idee, want een Nintendo Direct wordt tegenwoordig steeds korter van tevoren aangekondigd. Soms staat de video zelfs meteen online en kun je direct doorspoelen naar het einde voor de grootste aankondiging. Maar het is tot dusver nooit geweest dat Silksong nog dezelfde dag via de eShop te downloaden is.

Publiciteit kent geen tijd

En dan Elden Ring. Oh, Elden Ring. Wat een ramp! Er is op YouTube een kanaal dat dagelijks een nieuwsupdate over Elden Ring plaatst. De strekking van alle video’s is nagenoeg identiek: vandaag weer geen nieuws. Maar je weet het nooit. Morgen kan zomaar de dag zijn dat er wel iets te vertellen valt. Wie zal het zeggen. Zonder E3 hebben we geen idee wanneer uitgever Bandai Namco wel eindelijk iets nieuws laat zien van Elden Ring. Dat was het grote voordeel van de beurs: een vast moment waarop alle uitgevers helemaal losgingen met hun belangrijkste titels. Nu is het ieder voor zich.

Ik vraag me sowieso af of die individualistische benadering een lang leven beschoren is. De miljoenen views van een Nintendo Direct of State of Play zijn natuurlijk niet voor iedere uitgever of ontwikkelaar weggelegd. Ik kan me zo voorstellen dat het voor sommige ontwikkelaars wel degelijk fijn is om een groter podium te krijgen. Een beetje zoals met de wildgroei aan streamingdiensten: eerst stond alles op Netflix, nu is er een aparte service voor haast iedere productiemaatschappij. Er komt een moment dat het weer richting één of twee dominante diensten gaat, want niemand heeft geld of tijd voor tien van die dingen. En ik heb al helemaal geen zin om voor iedere uitgever apart bij te houden wanneer ze mogelijk iets aan gaan kondigen.

Dit klinkt waarschijnlijk allemaal vrij kinderachtig. Waar gaat het nou helemaal over? Het is een kwestie van wachten, meer niet. Wachten vind ik echter geen enkel probleem. Ik wil gewoon weten waar ik aan toe ben. Geef me maar een E3 dit jaar, dan kan ik wel wachten tot juni. Gelukkig lijkt Geoff Keighley dit ook te snappen. Eerder deze week liet hij doorschemeren dat Summer Game Fest dit jaar niet van mei tot en met augustus loopt, maar stukken korter, ‘minder dan een maand’ zelfs. Ik heb een wild voorstel: maak er anders drie dagen van, ergens halverwege juni.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook vorige columns:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Epic Games heeft een nieuw speeltje Omzet Sega Sammy ruim 50 procent gedaald
9

Reacties op: Een E3 is dit jaar belangrijker dan ooit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Roy36NL

  • 13 februari 2021 08:18
  Ben bang dat we door de corona veel filmpjes krijgen en weinig in-game materiaal. Ook zullen we de release Windows met een korrel zout moeten nemen. Maar misschien Fable in actie en meer God of War.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 13 februari 2021 09:10
  “Dan is een groep hangjongeren die de hele zomer op een parkeerplaats goedkoop blikbier drinkt ook een festival”.

  Hahaha schitterend vergelijking. En vooral ik moest hier echt om lachen.


  Overigens helemaal mee eens en vooral voor kleine uitgevers.
  Ik ben bezig een kleine game te maken. Eerst gewoon om te kijken of het me lukt maar als het lukt wie weet wat ik ermee kan doen. En ik als mezelf krijg nooit aandacht. Maar op een beurs zou ik een stukje aandacht kunnen opeisen als de boots ban een grote uitgever te druk is.
  Dan komt het volk vanzelf kijken wat er bij die ene kleine te zien is.
  Nu net voor Indie is een beurs (liefste in het echt maar ook digitaal krijgt elk nieuwtje in die week meer aandacht) heel belangrijk denk ik.
  Want dat is meteen een vorm van promotie.
  Nu zou ik natuurlijk nooit een standplaats kunnen betalen. Maar dat is ook niet wat ik wil zeggen.

  De Nintendo’s, Sony’s en MS inclusief alle grote uitgevers hebben dit niet nodig. Elke scheet die daar komt is wereld nieuws. Maar een beginnende studio die met passie zelf wat maakt kan in een goede gamebeurs week extra aandacht krijgen omdat dan elke scheet wat betreft welke game dan ook, klein of groot aandacht kan vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 13 februari 2021 10:30
  Vind zelf de E3 al jaren niet meer echt interessant. Veel te veel schijnvertoningen en bla bla marketing. Sowieso zie je steeds meer publishers zelfs iets organiseren. Uiteindelijk beland het toch wel op IGN etc. Bespaar het geld en doe lekker een live-stream

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 13 februari 2021 10:34
  Vond persoonlijk hoe het vorig jaar ging beter dan de laatste 5 jaar van E3. Van mij hoeft de E3 hoeft echt niet meer terug te komen. Gewoon weer lekker zoals in 2020 doen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 13 februari 2021 17:34
  Ja, ik blijf E3 ook tof vinden. Voor mij als gameredacteur heeft het natuurlijk wel een extra lading. Erheen gaan is tof, maar het vanuit huis volgen (en er over schrijven) vind ik minstens zo leuk. Ik mis het echt, mijzelf een werkweek opsluiten en hele nachten tikken over wat er allemaal aangekondigd wordt. Niet alleen in mijn portemonnee overigens, ook echt omdat ik er van geniet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 13 februari 2021 18:38
  @MichelMusters

  Mensen zoals jou zijn ook nodig. Fysieke beurzen zijn harder nodig dan bijvoorbeeld Coola hierboven aangeeft. Ik snap zijn gevoel.de beurs opzich was misschien wel wat terug aan het gaan, maar ik bedoel ook niet de opzet dat die belangrijk is maar dat het fysiek is.

  Stel nu we nemen cyberpunk 2077 als voorbeeld.
  Ik oordeel niet over deze game want Ik ken hem niet. Maar de algemene mening is wel dat de game later had moeten uitkomen op ps4/xone of helemaal niet.
  Die game kwam uit laatste maand van vorig jaar.
  Stel nu er was een E3 in 2020 dan had die game hele hogen verwachtingen gehad en was daar ongetwijfeld speelbaar geweest voor niet betrokken personen,
  Dan hadden ze niet zo makkelijk kunnen verdoezelen dat hun woorden op de huidige systemen niet waargemaakt gaan worden.
  En als ze dat wel hadden gedaan en dan maanden later dit hadden gedaan had het ze nog harder aangerekend vanwege misleiding op een beurs 5 maanden ervoor.
  Oftewel ze hadden dan moeten erkennen dat hun game niet goed was. Of…ze hadden alsnog gekozen voor uitstel. Of voor bekennen dat een vorige gen release niet ging lukken vanwege te hoge ambities.

  Maar dit jaar kwamen ze weg omdat alle filmpjes door hun zelf gedirigeerd werden. Elke handson op internet kon door eigen inbreng gedaan worden en de echte journalisten konden bewust een betere versie in handen krijgen.
  Daardoor had niemand kunnen voelen wat er ging gebeuren.
  En daarom hebben we over het jaar door alle grote beurzen nodig. Niet enkel de E3 maar ook de kleinere en zelfs de comic en allerlei cons omdat daar vaak games speelbaar zijn.
  En op die manier kunnen we door het hele jaar eerlijke testen krijgen van allerlei sites waarbij we evt gewaarschuwd, of natuurlijk liever gehyped worden door mensen die niet op video van een uitgever zelf gaan vertellen hoe geweldig de game speelt.

  Hahah
  Lang verhaal,

  Maar daarom mis ik de E3 en andere fysieke beurzen en daarom zijn ze eigenlijk noodzakelijk,
  Met enkel uitgevers die hun eigen games moeten aanprijzen krijg je een markt waarbij je pas na release merkt hoe shit een game is. Ondertussen ben je wel je 75 euro kwijt die je anders kon besteden aan die ene topper die eigenlijk in de schaduw bleef van dat wan produkt,
  ( en met wanproduct refereer ik niet naar Cyberpunk 2077 maar een algemeen produkt wat achteraf tegenvalt)

  (Edit)
  En game ontwikkelaars worden daardoor mogelijk wat meer gedwongen om hun games beter af te werken zodat hun naam niet onderuit gaat.
  Goed voorbeeld is Ubisoft. Nu zijn hun games volgens mij best probleem vrij. Maar dat is ook omdat ze ooit keihard onderuit gingen.
  Een beurs kan zorgen dat makers langer optimaliseren voor de game getoont wordt want er hangt meer af van meningen op een beurs zeker als er ook consumenten lopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 13 februari 2021 19:40
  Ik heb vorige week veel demo's gespeeld van aankomende games tijdens de Steam Game Festival. Ik heb geen E3 meer nodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 13 februari 2021 20:19
  We horen al het hele jaar dat alles belangrijker is dan ooit voor een bepaalde sector wat begrijpelijk is en een lastige situatie is voor velen.

  "Maar ik dan?" vat een deel van het afgelopen jaar wel goed samen. In een crisis veranderd deze ik even naar wij. Vroeger was er prakties helemaal geen ik tenzij je rijk en bevoordeeld was. Alleen in de periode waarin velen van ons opgroeide was de sky de limit.

  Het is gewoon even niet anders. Langzaam zal het allemaal weer gaan lopen.

  Als er wat minder "Maar ik dan?" en strengere regulatie met grensbeleid was geweest was ons als individu en als land veel leed bespaard gebleven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 15 februari 2021 08:08
  achja ik heb jullie voor het ontbreken van een E3, iets of iemand die al het game nieuws voor me verzameld op 1 website ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.