Column
EA Switch

EA’s slechte Switch-support slaat nergens op

Port alles naar Switch!

Geschreven door Erik Nusselder op
Er zijn meer dan 200 miljoen games verkocht voor de Switch, zo maakte Nintendo deze week bekend met hun kwartaalcijfers. Iedereen geniet mee van het succes van de hybride console: in de lijsten bestverkochte games zie je niet alleen Nintendo’s eigen producten, maar ook indies en spellen van andere grote uitgevers. Er is echter één opvallende afwezige: EA.

Naast twee Fifa’s en een paar EA Originals schittert de mega-uitgever in afwezigheid. Tijdens een presentatie van financiële resultaten was dat voor een investeerder reden om eens een pittige vraag te stellen: waar blijven die Switch-games? Waarom is De Sims bijvoorbeeld niet op de Switch speelbaar? Het antwoord van CEO Andrew Wilson was opmerkelijk te noemen.

“Als we platformen evalueren, kijken we altijd naar een paar dingen”, zei hij. “Eén: past de game bij het profiel van het platform of de community? En twee: denken we dat de community die op dat platform speelt, het op prijs zou stellen als de game daarop uitkomt? We hebben veel data die laten zien dat veel Switch-eigenaren ook een PlayStation 4, Xbox One en pc hebben, en onze games vaak op die platformen willen spelen, ook al hebben ze een Switch en genieten ze van de content op de Switch.”

EA’s argument om zo weinig uit te brengen op de Switch, is dus dat spelers hun games liever op andere platformen kopen. Op het eerste gezicht lijkt daar niks mis mee: veel van EA’s games zijn AAA-titels die je weg willen blazen met mooie graphics en snelle actie. Games als Battlefield, Battlefront of Need for Speed wil je op hun allermooist spelen.

Battlefield 5

Double dip

Toch voelt het voor mij als een raar argument, al is het maar omdat ik iedereen in mijn omgeving steeds ‘Breng alles naar de Switch!’ hoor roepen. We zijn teleurgesteld als een game de Switch overslaat, omdat het zo’n lekker handzaam apparaatje is dat je overal mee naartoe neemt. Hoe ouder je wordt, hoe minder tijd er is om te gamen, dus als je je reistijd kunt veranderen in gametijd, is dat een grote plus.

Het fenomeen ‘double dipping’ hoor ik ook steeds vaker voorbij komen. Je hebt een game misschien al op een ander platform, maar zodra hij ook op de Switch uitkomt, koop je hem toch nóg een keertje. Op je thuisconsole kwam je er misschien niet genoeg aan toe, maar door de flexibiliteit van de Switch krijgt de game meer liefde. Ook ken ik mensen die een heruitgave op de Switch als excuus gebruiken om hun favoriete games nog een keer te spelen.

Fifa Switch

Iedereen is gek, behalve ik

Bovendien zou het raar zijn dat dit argument alléén voor de games van EA geldt. Elke andere uitgever doet zijn best om zoveel mogelijk titels op Nintendo’s console te proppen. Dat doen ze heus niet zonder reden: als ze niet zouden verkopen, zouden ze dat niet doen. Als ik nu in de lijst bestverkopende games in de eShop kijk, zie ik Mario + Rabbids Kingdom Battle, Just

Dance en Rayman (Ubisoft), oude DOOM-games (Bethesda) en Dragon Quest Builders 2 (Square Enix) staan. En alleen EA’s games zouden dan ineens niet goed verkopen?

Het is bovendien raar dat EA zo’n conclusie überhaupt kan trekken, aangezien ze zo weinig games op de console hebben uitgegeven. Alleen Fifa 18 en 19 en kleinere releases Fe en Unravel 2 noem ik nou geen representatieve steekproef. En als ze zich dan toch op de cijfers van Fifa zouden baseren, dan weet ik wel hoe het komt dat iedereen die game liever ergens anders op speelt. De Switch-versie is namelijk verreweg de slechtste versie van die game.

Dat de game er wat minder mooi uitziet, is te verwachten. Maar waarom Fifa-spelers zoveel essentiële opties moeten missen op de Switch, is mij nog altijd een raadsel. Veel gameplayverbeteringen van de grote broer worden niet doorgevoerd in de handheld-versie, Ultimate Team is een slap aftreksel en de singleplayermodus The Journey ontbreekt helemaal, terwijl die nou juist zo lekker speelbaar zou zijn onderweg. In het aankomende Fifa 20 kunnen Switch-spelers de nieuwe straatvoetbalmodus Volta al helemaal vergeten.

Het komt allemaal doordat de Switch-versie niet op de Frostbite-engine draait, die EA voor veel van haar games gebruikt. En daar vinden we waarschijnlijk ook de echte reden dat EA zo weinig spellen naar de Switch brengt. We hebben al eerder horrorverhalen over de engine gehoord, zoals in het boek Blood, Sweat, and Pixels van Jason Schreier. Daarin lezen we hoe het team achter Dragon Age Inquisition worstelde met de engine, die totaal niet geschikt was om een rpg mee te maken. Ik kan me alleen maar voorstellen wat voor nachtmerrie het zou zijn om die engine naar de Switch te moeten brengen.

The Sims 4

Sim-pel

Het lijkt me eigenlijk nogal voor de hand liggen dat een De Sims op de Switch meer dan ideaal zou zijn. Lekker onderweg voor je Sims-poppetjes zorgen, ik kan me geen beter platform voorstellen voor die serie. Een oude maar populaire game naar de Switch porten kan gewoon succesvol zijn. Kijk maar naar Minecraft, dat ook constant in de bovenste regionen van de bestsellerslijst blijft hangen.

Nee, we willen geen halfbakken versies van games die een waslijst aan opties missen, zoals Fifa. Dan spelen we deze games inderdaad liever op een ander platform. Ikzelf speel eigenlijk nooit Fifa, omdat ik de tijd niet heb om een heel seizoen te doorlopen, maar voor de Switch kocht ik uiteindelijk toch Fifa 18. Al reizend in de trein dacht ik dat ik stukje bij beetje wel een heel seizoen kon voltooien.

Ik was teleurgesteld, omdat ik aan alles voelde dat het hier om een inferieure versie ging. Lelijkere graphics vind ik niet zo erg, in ruil voor de draagbaarheid van het systeem, maar al die ontbrekende opties gingen me toch te ver. Dus kom op EA, probeer het nog één keer en stop al je liefde en aandacht in een Switch-game. Ik beloof dat ik een De Sims - met alle opties van de pc-versie - zal kopen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Laatste columns op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Reload: Limbo Eerste NBA 2K20-gameplay uitgebracht
10

Reacties op: EA’s slechte Switch-support slaat nergens op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Mr_joystick88

  • 3 augustus 2019 08:43
  EA zelf slaat ook nergens op

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Addergebroed

  • 3 augustus 2019 08:53
  Jim Sterling; https://www.youtube.com/watch?v=hA6b7FrehyY; heeft het vermoeden dat het komt door het gebrek van de online mogelijkheden van de switch (of liever, het niet altijd verplicht online zijn) waardoor EA de spelers niet constant kan verleiden met microtransacties. Dit is denk ik zeker een belangrijke factor waarom EA zo weinig met de switch doet. Jim heeft het echter niet gehad over de frostbite engine, en ik denk dat jij daar een sterk punt hebt. Waarschijnlijk zal het een combinatie van beide zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paul_Power

  • 3 augustus 2019 13:16
  @Addergebroed Jij maakt hier hetzelfde punt wat ik wilde maken. Het is denk ik inderdaad een combinatie van beide, Nintendo loopt VER achter wat betreft online mogelijkheden, maar dat heeft meer te maken met de japanse cultuur. In japan word er vrij weinig online gedaan, Streaming/Youtube word niet naar gekeken en is niet populair, veel verkoop van physieke producten, i.p.v. online producten aanschaffen of via abonnements vormen. Nintendo's mensen in de top in japan maken bijna alle beslissingen en zijn door bijna niemand van hun pad af te krijgen, hier door lopen ze erg achter, het is een cultuur van absolute hiërarchie en respect en vooral niet tegenspreken. Maar EA denkt alleen aan geld en wil al het geld, en als dat het niet krijgen kan zullen ze er niet op inspelen, en dat is wat je ziet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 4 augustus 2019 10:15
  @Paul_Power Ben het wel met je eens, alleen, Nintendo loopt achter op online gebied maar dit heeft weinig te maken met de Japanse cultuur. EA brengt toch ook gewoon games uit op de Playstation? Playstation heeft toch wel zijn online gedeelte in orde. Dit heeft meer met Nintendo zelf te maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 3 augustus 2019 12:18
  "Hoe ouder je wordt, hoe minder tijd er is om te gamen, dus als je je reistijd kunt veranderen in gametijd, is dat een grote plus."

  Precies dit. Ik ben amper thuis: ik werk fulltime, reis daarvoor ongeveer 3 uur op een dag. In de avond heb ik niet heel veel tijd om te gamen, dus die reistijd is vervolgens perfect. Zorgt er daarnaast ook nog voor dat je treinreis veel leuker is. Geweldig apparaat, die Switch.

  Maar om on topic te reageren, ik mis eigenlijk geen enkele EA game op de Switch. Sims zou in theorie leuk zijn hoor, maar de base game van de PC is zo karig, vooral vergeleken met voorgaande delen, dat ik het niet zie gebeuren dat de Switch versie meer content gaat krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Linksquest

  • 3 augustus 2019 12:35
  Ik krijg met die EA opmerking een beetje een Nintendo Wii U Dejavu!!! Daar hebben ze namelijk ook maar een handje vol games uit gebracht, waarvan bijna alles ook nog eens een half jaar of langer al op andere consoles uitgekomen waren.

  Het is dat EA soms wel een leuke titel er tussen heeft (Titanfall 2 en Battlefield 1), maar grotendeels laat ik EA titels al links liggen en/of koop ik ze pas als ze voor €10,00 nieuw in de sale zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 3 augustus 2019 15:29
  Nou ik mis die EA prut niet op mijn switch. Lekker wegblijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 3 augustus 2019 16:10
  Voetbal interesseert mij weinig, EA heeft zich met hun graai beleid bij mij toch al op het strafbankje geplaatst. Wat mij betreft haken ze op nog meer platforms af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 3 augustus 2019 17:23
  Titanfall 2 had ik tof gevonden. Voor de rest: blijf maar lekker weg van de Switch, EA. En als ik een keer Fifa wil spelen, speel ik wel lekker Fifa 98 op de PsOne. Is niet zo heel veel veranderd in al die jaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 5 augustus 2019 07:17
  Van mij mogen ze ook gerust weg blijven. De leukere games van nu zijn of doordrenkt met microtransacties of grafisch toch veel te sterk. Ik zou bf1 denk ik niet snel werkend op een switch zien.
  Maar dat neemt niet weg dat ze een acceptabel leuke oudere games hebben. NFS zou best een leuke collection uit mogen brengen op switch.
  Of een NFS undergroud 1 en 2 samen. Of voor een mooi prijsje alleen. Die zou ik nog wel kopen. Dungeon keeper. En dan niet dat misbaksel van mobiel, maar gewoon een port van de originele. Die game is bijna perfect goor een switch. Missies duren nooit al te lang, touchscreen kan mooi gebruikt worden voor de besturing.
  Dus van mij hoeven ze niet zo nodig hun microtransacties beleid naar switch ge brengen. En dus laat die nieuwe games maar weg. Gelukkig dat switch en Nintendo niet de beste zijn in online. Dat achterlopen heeft ook als voordeel dat ingame aankopen ook minder orde vab de dag zijn bij switch games.
  Maar als EA dan toch wat wil doen, hun oude ‘backlog’ zitten wel leuke games bij die makkelijk kunnen draaien op een switch.
  Laat die dan maar wat komen en ik koop ze wel hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.