Het voelt een beetje raar. Misschien moet het nog steeds bezinken. Terwijl ik kan zeggen – met het risico als een ouwe zak te klinken – dat ik al aardig wat meegemaakt heb in dit vak. Diepgaande interviews met Mario-acteur Charles Martinet. 'punkgamemaker' Goichi 'Suda51' Suda en Forza-frontman Dan Greenawalt. Meerdere uitgebreide discussies, één tot diep in de nacht, met verschillende kopstukken achter de Need for Speed-franchise. En zes (!) jaarlijkse bezoeken aan de Duitse Games Convention en Gamescom – wereldwijd de grootste gamesbeurzen qua omvang en bezoekersaantallen. En zo zijn er meer claims to fame te bedenken. Toch ben ik de grootste uitdaging, de spreekwoordelijke Himalaya-beklimming in de game-industrie, nog niet aangegaan. Het is er simpelweg niet van gekomen, zeggen ze dan.

Tot op heden. Daarom ben ik net wakker geworden in Los Angeles, voor het belangrijkste, meest prestigieuze gamesevenement ter wereld, de E3. Vijf maanden geleden belde grote eindbaas Gerard. Of ik het zag zitten om daar eens heen te gaan. Wist hij vooraf dat ik er nog nooit geweest was? Vergeten te vragen. Feit is dat ik deze week een grote jeugddroom mag realiseren. Zelf naar de E3, en er nog over schrijven ook. Als tienerjochie, opgegroeid met de geijkte populaire gamesmedia, werd je daar jaarlijks lekker mee gemaakt. Reportages over de aanwezigheid van bekende mensen, feestelijk vertier, booth babes en – oh ja, ook wat nieuwe games om te zien en te spelen. Op de Duitse evenementen kun je dat ook allemaal vinden, maar in veel mindere mate. Vooral wat betreft de games.

Want daar gaat het natuurlijk om. Dit jaar zelfs nog meer dan de meeste andere jaren. Nu we de onthulling van de PlayStation 4 (in elk geval in concept) en de Xbox One achter de rug hebben, zullen zowel Sony als Microsoft op de E3 móeten laten zien waarom je hun apparaten straks zou kopen. Natuurlijk niet om al je activiteiten online te delen, of om naadloos te wisselen tussen televisie, films en Skype. Het draait voor gamers om wie het winnende paard lijkt wat betreft spellenaanbod, tenzij je de kansen spreidt en ze beide koopt natuurlijk. Wordt het Microsoft, dat de laatste weken van de ene PR-nachtmerrie in de andere belandde door dubieuze berichtgeving en van de gelegenheid gebruik kan maken om het tij te keren? Of profiteert Sony van de situatie door de favorietenrol nog meer naar zich toe te trekken met een stel harde klappers? Of tovert juist Nintendo doodleuk een paar verrassingen uit de hoge hoed?

Wat we precies kunnen verwachten aan software, beschreef Michel onlangs al in een mooie feature. Als het even kan, verwacht ik met het gros van die titels aan de slag te kunnen. Het treft natuurlijk dat daar een hele lading racespellen bij zit. Niet alleen Gran Turismo 6, een van de games waarmee we echt afscheid gaan nemen van de PlayStation 3, maar ook Driveclub – waarover we één-op-één gaan praten met de ontwikkelaars. Aan de andere kant van het hek vinden we Forza Motorsport 5 voor de Xbox One, waar tijdens de E3 zelfs een apart evenement voor staat ingeroosterd, terwijl het gerucht over een (al dan niet spirituele) opvolger van Project Gotham Racing rijp genoeg is om zomaar werkelijkheid te worden. Daarnaast: de officiële aankondiging van Ubisofts veelbelovende snelle spel The Crew, en natuurlijk Need for Speed: Rivals, waarover ik mag bijkletsen met eerdergenoemde kopstukken – met hopelijk dezelfde soort discussies ten gevolg.

Natuurlijk is er meer in het leven dan auto's. Zoals de wetenschap dat het bepaald niet ongebruikelijk is om Charles Martinet tegen het lijf te lopen op de Nintendo-stand – en hem uit te dagen tot een race in de nieuwe Mario Kart. Terwijl ik voor Killer is Dead zomaar zou kunnen aanschuiven bij Goichi Suda, ook een veelgeziene verschijning op de E3. Persoonlijk minder relevant, maar daarom niet minder interessant, wordt mijn tijd met Total War: Rome, Hotline Miami 2, Saints Row 4 en de nieuwe Thief-game. De Gamescom-ervaring leert dat juist dit soort sessies voor de grootste verrassingen zorgen. Bovendien is mijn zeer gewaardeerde collega Daniël erbij om bepaalde andere games te behandelen en dieper in te gaan op hardware-zaken.

Inmiddels is het hele idee aardig bezonken. We gaan knallen tijdens deze E3. Het zal een gekkenhuis worden de komende dagen, maar ik voel me bevoorrecht dat ik het evenement ga beleven, dat juist deze editie m'n eerste keer wordt en dat ik er uitgebreid verslag van mag doen. Hopelijk houden mijn reis- en verblijfsgenoten, de aanwezige InsideGamer-redacteuren, daar een beetje rekening mee. Je kunt al m'n belevenissen volgen op Twitter, maar de meest uitgebreide impressies, interviews en andere verslaggeving lees je natuurlijk hier op Gamer.nl. Het zal me benieuwen of ik jullie daarmee een beetje lekker weet te maken.

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3