Column
Spider-Man: Miles Morales

Dump de keuze tussen graphics en framerate op next-genconsoles

60 fps óf 4k? Pardon?

Geschreven door Ron Vorstermans op
De keuze tussen performance- en graphicsmodi in consolegames kan veel beter. Niet alleen is die keuze vaak onduidelijk, het verschil tussen beide modi lijkt ook nog eens enkel groter te worden. Je moet straks al op dag één van de nieuwe consoles kiezen tussen raytracing en 60 frames per seconde.

Assassin's Creed Valhalla draait volgens Ubisoft op 'minstens 30 fps' in 4k - een 60 fps-modus op mindere resolutie of met mindere graphics lijkt niet uitgesloten. Ook de PS5-exclusive Demon’s Souls krijgt een ‘fidelity mode’. Maar Marvel’s Spider-Man: Miles Morales spant de kroon. Deze game heeft alleen realtime raytracing en 4k als je de graphicsmodus kiest. Wil je mooiere graphics? Dan draait je game op 30 fps. Wil je 60 fps? Dan krijg je geen raytracing en native 4k.

Assassin's Creed Valhalla

30 fps versus 60 fps

De gedachte dat ik met next-gen nog steeds niet verlost ben van die keuze, dempt mijn enthousiasme behoorlijk. Maar het is wel even handig om aan te geven dat dit niets te maken heeft met luiheid. Ik typ dit op een 165hz g-sync-monitor waarmee ik maar al te graag in spelinstellingen duik. Het optimaliseren van settings voor de beste framerate is juist top. Maar dan wel op pc's, niet op consoles. En dat zeg ik niet omdat consoles zogenaamd toegankelijk moeten zijn.

Deze nieuwe consoles zijn namelijk vooral géén pc’s, een platform waarop 4k zelfs met het oog op de toekomst nog in de relatieve kinderschoenen staat. De PlayStation 5 en Xbox Series X stellen eigenlijk andere prioriteiten dan de meeste pc’s - zeker in vergelijking met de PlayStation 4 en Xbox One.

ps5 xbox series x

Neem de integratie van een ssd, consistentie die alleen mogelijk is dankzij de uniformiteit van consoles. Foefjes zoals de Velocity-architectuur van de Series X werken niet op een bouw-het-zelf-platform als de pc. Bovendien worden de nieuwe consoles in de markt gezet als 4k/60 fps-machines, maar veel pc-gamers prefereren verversingssnelheid boven resolutie. Net als fabrikanten: 1440p/144hz zonder HDR is nog steeds een sweet spot voor een monitor.

Nu lijkt dat verschil mettertijd kleiner te worden. Met de komst van nieuwe videokaarten, zeker alles vanaf de GeForce RTX 3080, én goedkopere monitoren, wordt 4k op de pc een meer gangbare optie. Die logica is ook toe te passen op consolegaming. In de woonkamer is de strijd op tv’s al jaren geleden gewonnen door 4k, maar hdmi 2.1-poorten en 120 hertz (en dus 120 fps) sijpelen langzaamaan onze woonkamers binnen. Toch verwacht niemand een combinatie van 4k/120 fps zonder concessies. Immers, zelfs pc’s hebben hier moeite mee.

Dat bewijst Dirt 5, een lanceringsgame op de Series X en PlayStation 5. In het geval van 120 fps draait die game op een dynamische resolutie die af en toe zelfs 1080p aantikt. Dat een refreshrate boven de 60 hertz én 4k een soort-van-onmogelijke combo is bij veel nieuwe games, is niet meer dan logisch. 120fps en een 4k zijn twee uitersten. Dat je kunt kiezen tussen een van de twee is broodnodig. Daar ben ik volstrekt oké mee.

Nvidia GeForce 3080

Keuzevrijheid

Waar ik niet oké mee ben, is dat 4k/60 fps in de ‘optionele’ hoek lijkt te belanden.

Noem mij een verloren romanticus (je zou de eerste zijn), maar ik vind niets zo ergerlijk als het volgende beeld. Ik investeer in een gloednieuwe console, ik start voor het eerst de mooiste lanceringsgame, maar meteen moet ik concessies doen. Marvel’s Spider-Man offert 4k mét realtime raytracing op voor een fijne framerate. Het resultaat? 30 fps op een PlayStation 5. Maar wat ik vooral ergerlijk vind: al realiteit op de lanceringsdag van een nieuwe consolegeneratie.

Optioneel 4k, optioneel raytracing, optioneel 60 fps: de kracht van de consoles wordt niet zozeer gebruikt om te stroomlijnen naar 4k/60 fps, maar om opties te bieden. Je gaat kiezen. Opnieuw. En dat probleem wordt enkel prominenter. Door real-time belichtingsmethodes en hogere verversingssnelheden op tv’s (lees 120hz) ga je de verschillen tussen de keuzes steeds beter zien. Inderdaad, dat is al tijden zo op pc's, maar daar is 4k als kind van de rekening geen probleem. 1440p op een veel hogere framerate en een 27 inch monitor? Ik teken er graag voor.

En dan het tweede pijnpunt. De verschillen tussen de prestatiemodi zijn vaak volstrekt onduidelijk. In iedere game is het effect op de framerate anders - soms merk je het vooral in dips, soms in algehele consistentie. En wat maak ik precies mooier? Geen schaduwen? Hogere anti-aliasing? Het effect op pracht en praal verschilt per game.

Ik ben bang dat veel zware next-gengames 60 fps louter als einddoel hanteren in performance-modus, zoals Demon’s Souls en Spider-Man dat doen gaan.

Uit beelden van Digital Foundry blijkt bijvoorbeeld dat Dirt 5 geen of nauwelijks publiek naast de weg neerzet als je voor 120 fps kiest. Ook zijn de schaduwen blurry. Maar dat staat er dus niet bij als je tussen de modi kiest. Ook in veel andere games wordt dat verschilniet uitgelegd. Toegegeven, consolegames moeten simpel zijn, en ontwikkelaars wil de massa niet lastigvallen met moeilijke termen. Grafische verbeteringen zitten daarom vaak verstopt achter de termen ‘better graphics’ of ‘better framerate’. En dat is begrijpelijk.

Maar dat betekent niet dat het geen belangrijke informatie is. Ik wil weten wat ik uitschakel. En dan doel ik niet alleen op de graphics. Soms ontgrendelen performance-modi simpelweg de framerate. Die framerate is dan opeens instabiel, of varieert juist enkel van laag tot iets minder laag. Dan kies ik juist weer liever voor graphics. Tenminste, denk ik? Lang niet alle ontwikkelaars en uitgevers zijn zo vriendelijk om het verschil tussen performance- en resolutiemodus even in een berichtje op Twitter te duiden. Vaak heb ik geen idee waar ik voor kies.

Niet dat die uitleg per se veel hoeft uit te maken bij de komende generatie consoles. Het bewijs moet nog binnendruppelen, maar ik ben bang dat veel zware next-gengames 60 fps louter als einddoel hanteren in performance-modus, zoals Demon’s Souls en Spider-Man dat doen gaan. Zeker in het geval van 30 fps is er voor mij dan eigenlijk geen keuze meer: nooit zal ik 60 fps opofferen voor betere belichting en een hogere resolutie. Dat is het mij niet waard.

Demon's Souls

Hoop

Mij niet. Die toevoeging is hier belangrijk. Deze hele kwestie is persoonlijk.

Als je dit leest en denkt: wat een gelul, het maakt mij echt geen reet uit of ik een keuze moet maken tussen performance en graphics; top. Heel begrijpelijk. Niet iedereen ergert zich aan 30 fps. Niet iedereen vindt het erg framerate op te offeren voor graphics. Sterker nog, de minder fanatieke gamers zijn in de meerderheid, en die meerderheid ziet het verschil minder goed. En dan zijn er nog de mensen die het verschil wel zien, maar juist helemaal blij zijn met de keuzevrijheid. Daar valt óók gewoon iets voor te zeggen.

Maar ik ben niet een van hen. Waar ik van baal, is het vooruitzicht. Als in, het letterlijke vooruitzicht. Dat ik straks naar een zonsopkomst staar in prachtig HDR en 60 fps, en maar één ding kan denken: shit, had ik toch maar raytracing aangezet.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees de andere columns:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: PS4-update problemen en CD Projekt Red Crunch-praktijken Psychologische thriller The Signifier is nu beschikbaar
24

Reacties op: Dump de keuze tussen graphics en framerate op next-genconsoles

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  BertThaBest

  • 17 oktober 2020 09:16
  Tja, fijn is het niet. Het wil ook zeggen dat die consoles niet krachtig genoeg zijn en anders zouden ze te duur worden. Persoonlijk had ik er bijvoorbeeld bij God of War niet zoveel problemen mee om voor de modus met 4k te kiezen, waarbij de framerate dus enorm teruggedraaid werd. Op de een of andere manier went het op den duur. Vervelend als je echt niet tegen 30fps kan, lijkt me. Ik vind het best prima.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 17 oktober 2020 09:43
  @BertThaBest Het ligt ook aan de game. Single player games is 30 fps meestal prima. Maar bij een multiplayer fighting game of competitive fps is 60 fps cruciaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 17 oktober 2020 11:07
  @darkmanwls Helemaal mee eens. Ik merk ook aan mijzelf dat zelfs 60fps (of 60 Hz schermen) te traag zijn voor competitieve FPS games. 144 Hz is toch echt wel het minimale. En dan heb ik het niet eens nog over de reactiesnelheid van het scherm 1ms of 8ms is een groot verschil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 17 oktober 2020 11:11
  @darkmanwls Denk dat je hier de spijker op z'n kop slaat, ik zal zelf ook gaan voor grafisch vernuft tegenover 30fps in een singleplayer ervaring en in een snelle mp shooter opzeker voor de snelste framerate. Ik vind 30fps in een relatief rustige, verhalende game meestal prima te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 17 oktober 2020 20:33
  @clandestine666 Ik heb op PC RDR2 op 30 fps geprobeerd met hogere grafische instellingen, maar ik kon er uiteindelijk toch vrij slecht tegen.
  Voor mij moet een verhalende game minimaal altijd boven de 40 fps zitten en meestal boven de 45.
  Voor competitieve spellen heb ik het liefst 90 fps, alles daarboven is prima, maar neem ik niet echt waar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 17 oktober 2020 12:38
  @darkmanwls Eens, daarbij is het een ander verhaal. Bij games zoals Doom vind ik die 60fps in singleplayer ook wel erg lekker..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  witte270

  • 17 oktober 2020 11:23
  Ik ben best wel benieuwd of er over misschien twee a drie jaar na launch van de ps5 iets van een pro versie uitkomt waarbij je deze keuze dus niet meer hoeft te maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 17 oktober 2020 12:12
  @witte270 nou daar zal jij best wel eens gelijk in kunnen hebben

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 17 oktober 2020 16:00
  @witte270 dan gaan ze die extra power gebruiken voor meer grafieche toevoegingen, niet voor meer fps. Of je moet dus alsnog kiezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Basboss

  • 17 oktober 2020 13:05
  Aangezien er ook games zijn die de 30 fps niet halen kan ik meer keuzevrijheid alleen maar toejuichen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cocabeer

  • 17 oktober 2020 13:42
  Ik ga altijd voor 60fps. Maakt het grootste verschil voor mij. Mooie plaatjes zijn ook leuk en liefst beide natuurlijk, maar framerate op 30fps is wel heel karig imo vandaag de dag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Real13

  • 17 oktober 2020 19:36
  De eerste game die je opnoemt AC Valhalla is nu juist een van de games die 4K 60 FPS gaan bieden. Verder grotendeels wel eens met het artikel, had gehoopt dat 4K 60 echt de standaard zou gaan worden maar ik ben dan weer het tegenovergestelde en kies in de meeste games voor de betere graphics ipv 60 fps.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Barton

  • 18 oktober 2020 08:11
  Toegegeven: je hebt wel een punt. Maar het eerste wat ik dacht is: wauw, daar heb je wel veel dubbele punten voor nodig. Echt: in bijna elke zin van enkele alinea's staan onnodige dubbele punten. Want: wat is er mis met een komma. Bovendien: er staan ook wel wat fouten in je tekst. Bijvoorbeeld: zin twee: 'Niet alleen blijft is…' Suggestie: lees je tekst nog eens door voor je die publiceert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 18 oktober 2020 10:44
  @Barton haha, nu je het zegt… Veel dubbele punten inderdaad. En hier en daar een foutje. Is er ook eindredactie op de eindredacteur?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dylanbob

  • 19 oktober 2020 10:59
  @Barton Huh, de eerste alinea na de dikgedrukte inleiding bevat letterlijk één dubbele punt. En die is nota bene onderdeel van een titel van een game….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Djobba007

  • 18 oktober 2020 17:18
  Ja je kunt single player games op 30 FPS spelen, maar erg lekker is dat niet. Een RTS game op 30 FPS is wel prima. Multiplayer games? Sowieso 144 FPS, lekker op een dikke PC. Dan speel je ook de meeste single player games wel op 100+ FPS met ultra instellingen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ichabod

  • 18 oktober 2020 19:04
  Dit zijn alles crossgen games . Dus optimalisatie is later gekomen vandaar de opties

  Dus hier is nog geen zinnig woord over te zeggen
  Ps5 heeft sowieso wat weinig power voor het 4k60 target. En dat in max boost.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 18 oktober 2020 19:49
  @Ichabod Klopt wel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormX

  • 19 oktober 2020 08:50
  Maar 4K is ook gewoon een te grote stap vooruit geweest.
  Resolutie en polygonen gingen altijd hand in hand met nieuwe generatie videokaarten.
  Van 640x480 quake-graphics op een TNT 2 kaart, steeds een stapje hoger naar Full-HD The Witcher 3 op een 980TI. Ging allemaal want alles ging geleidelijk omhoog. En toen kwam opeens 4K, en 4K is gewoon letterlijk 4x een fullHD monitor. En GPU's liepen toen opeens mijlenver achter. En games blijven maar mooier en mooier worden, en videokaarten steeds sneller, maar die klap van 4x het aantal pixels moeten berekenen zijn ze gewoon nog steeds niet helemaal te boven. En nu spreekt men alweer over 8K.
  Nou een 3090 kan geen 8K soepel draaien dus dat is weer een klap in het gezicht.
  Misschien moeten we gewoon geen 4K willen, 1440 is ook prima en dat trekken de nieuwe kaarten WEL op 60+ frames en alle toeters en bellen vol open

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xymie

  • 19 oktober 2020 11:51
  De reclames over 4K 60fps voor de Series X hadden er gewoon niet moeten zijn. Met de Navi GPU's van AMD kunnen current gen games dit misschien net halen. Maar ik wil meer polygonen om m'n scherm en gedetaileerdere omgevingen en modellen. Dit kan echt alleen als je naar 30fps gaat op 4K.

  Daarom is de Series S denk ik ook geen goed idee. Deze kan waarschijnlijk perfect op 1K afspelen wat de Series X/PS5 op 4K kan. Maar als dat op de Series X/PS5 30fps is, zit je dus op de S te game'n op 1k 30fps waar je op de Series X waarschijnlijk nog kunt kiezen
  tussen 1K 60fps en 4k 30fps.

  Zoals ik wil game'n is dat ik campaigns of (action) rpg's zo mooi mogelijk wil spelen. 30FPS vind ik hier echt niet erg.
  Call of Duty/Overwatch/Fortnite of noem je favo online shooter wil ik in 120fps spelen. Gooi de grafics maar naar 0, doe ik persoonlijk op de PC ook, liefst schaduwen uit en als het kan begroeiing, dan heb je een voordeeltje. Stabiel op 120fps moeten ze zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.