Column

Dit moet de PlayStation 5-onthulling in ieder geval doen

Kan Sony momentum pakken?

Geschreven door Erik Nusselder op
De verwachtingen voor de onthulling van de PlayStation 5 stijgen inmiddels tot extreme proporties. Nu het moment ergdichtbij is, rijst de vraag op: kan Sony het waarmaken?

Hoe langer Sony zich in stilzwijgen hult, hoe meer gamers verwachten als ze eindelijk hun mond opendoen. Het verschil in strategie met concurrent Microsoft kan niet groter zijn. We horen te pas en te onpas nieuwe details over de Xbox Series X. We weten al hoe het apparaat eruit ziet, we kennen een aantal van Microsofts eigen games en hebben al wat third party-spellen gezien die er op uitkomen.

Dat vind ik een slimme aanpak, omdat een teleurstellende aankondiging minder lang blijft kleven. De Inside Xbox-stream met third party-games vond ik bijvoorbeeld weinig indrukwekkend, omdat er nauwelijks gameplay werd getoond. Maar dat vind ik uiteindelijk niet zo erg, want ik weet dat er in juli weer een nieuwe stream volgt met games van Microsoft zelf.

De druk op Sony stijgt daarentegen tot het kookpunt. De release van de nieuwe consoles komt steeds dichterbij, ervan uitgaande dat ze niet worden uitgesteld. Microsoft heeft onthullingen als het uiterlijk van de console al uit de weg geruimd, maar Sony moet volgens mij zoveel mogelijk in één presentatie bekendmaken, anders lopen ze straks nog steeds achter de feiten aan.

dualsense ps5

Het uiterlijk

Het eerste dat moet gebeuren: laat dat kastje zien. Het uiterlijk van een console lijkt misschien niet heel belangrijk, maar je moet hem wel naast of onder je tv willen zetten. Bovendien staat het apparaat straks op alle posters en andere reclame-uitingen, dus het moet wel in de smaak vallen.

Dit is een aspect waarin Sony zich behoorlijk kan onderscheiden van Microsoft. De Xbox Series X gaat voor een apparaat dat lijkt op een pc-toren. Voor mij straalt dat uit dat het een krachtig ding is. Microsoft wil laten zien dat ze een supersnelle console heeft gemaakt. Maar lang niet alle klanten vinden dat het belangrijkst. Met een modern design zou Sony al een eerste slag kunnen slaan om de wat meer doorsnee gamer aan hun kant te krijgen.

De specificaties

We weten de specificaties van beide consoles al, dus de suffe technische Powerpoint-slides kan Sony achterwege laten. Wat ik wel graag zou willen zien, is een duidelijke uitleg over het verschil dat de volgende generatie gaat maken. Dit had ik eigenlijk al verwacht bij de Inside Xbox-stream: een presentatie van bijvoorbeeld Assassin’s Creed, waarin wordt getoond dat reizen naar een fast travel-punt zonder enige laadtijden gebeurt.

Maar meer dan dat hoop ik dat ze laten zien wat die snelle SSD betekent voor de manier waarop games gemaakt worden. Vertel ons bijvoorbeeld hoe de open wereld van Horizon 2 anders ingedeeld kan worden, omdat assets zo bizar snel ingeladen kunnen worden. Hoeveel details kunnen ontwikkelaars in hun werelden kwijt, en hoe snel kun je er dan doorheen racen?

We weten de specificaties van beide consoles al, dus de suffe technische Powerpoint-slides kan Sony achterwege laten.

De games

Dit is natuurlijk de belangrijkste troef die Sony in handen heeft. Microsoft heeft al veel goede stappen gezet om de harten van gamers te winnen, zoals Game Pass en xCloud. Maar zelfs na de aankoop van verschillende studio’s, hebben ze nog geen brede selectie aan must-have exclusives. Naast Halo Infinite is er nog geen Series X-game waar we watertandend op zitten te wachten. Hellblade 2 is natuurlijk leuk, maar geen mega-knaller.

Sony kan echter uitpakken met hun bekende series, en ik hoop dan ook dat ze dat gaan doen. Als ze alleen lanceringsgames laten zien, is dat denk ik niet genoeg om aan de torenhoge verwachtingen te voldoen. Van de grote franchises maakt een nieuwe Horizon de grootste kans om op tijd klaar te zijn voor de lancering van de PS5, maar zelfs bij die game twijfel ik of hij niet later zal komen. Dan heb je mogelijk alleen de remake waar Bluepoint Games mee bezig is (Demon’s Souls?) als grote klapper. Natuurlijk sluit ik andere verrassingen niet uit, maar voor een grote serie als God of War, Spider-Man of Uncharted is het waarschijnlijk echt te vroeg.

God of War

Daarom verwacht ik dat Sony alvast verder zal kijken dan alleen de lancering. Met een teaser voor een nieuwe God of War of Spider-Man 2 wordt direct een hoop hype gegenereerd. Ze moeten wel, om het momentum over te pakken van Microsoft en de hooggespannen verwachtingen waar te maken.

En denk maar niet dat Sony dat nooit zou doen. Ze leuren al jaren met vroeg aangekondigde games, die nu nog niet eens uit zijn. The Last of Us: Part 2 werd in 2016 onthuld, Ghost of Tsushima in 2017, en Spider-Man en Death Stranding werden ook meerdere jaren meegenomen naar persmomenten.

De prijs?

Qua prijs kan Sony een verrassing uit de hoge hoed toveren, al verwacht ik dat het bedrijf wacht totdat Microsoft hun prijs heeft aangekondigd. Een gunstige prijs zou de hype voor de PlayStation 5 wel de stratosfeer in kunnen schieten. Op dit moment vind ik alles onder de 500 euro al winst, maar als Sony besluit om zelf geld bij te gaan leggen en de console voor 450 euro of nog minder in de winkels legt, kan het bedrijf de Series X een flinke tik verkopen.

Na zo lang wachten kan Sony de onthulling niet meer afdoen met een nieuw kastje en een paar lanceringsgames. Het bedrijf moet op alle cilinders knallen om het zwijgen teniet te doen. Wat kunnen we de komende jaren van ze verwachten? Het wordt tijd om dat te laten zien.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: PS5-presentatie en backwards compatibility op de Series X Sony kondigt PlayStation 5-evenement aan voor 4 juni
13

Reacties op: Dit moet de PlayStation 5-onthulling in ieder geval doen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 30 mei 2020 08:38
  Psvr2 met launch game half life alyx. Aint gonna happen but a boy can dream.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 30 mei 2020 12:56
  @Fordon_Greeman

  Damn ik hoop ook op PSVR2. Dat heeft me echt uren gekost. Ik keek ook veel films via de PSVR op het "bioscoopscherm". Was gaaf, alleen mag scherper in de nieuwe versie!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mickey1010

  • 31 mei 2020 01:09
  @Fordon_Greeman Ik denk dat de kans dat dit gebeurd wel degelijk best groot is. Ik hoop er in elk geval op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • kwdtje

  • 30 mei 2020 08:38
  Ik snap niet waarom iedereen zo valt over het feit dat Sony de PS5 nog niet heeft laten zien? Dat deden ze bij de PS4 ook pas in juni. Ze volgen gewoon dezelfde, succesvolle strategie als de vorige generatie.

  1 ding heeft Sony in ieder geval voor op Microsoft en dat zijn de games, er zijn zoveel toffe exclusives geweest op de PS4, voor de one kan ik er geen 1 opnoemen of zijn op de PC verschenen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 30 mei 2020 11:23
  @kwdtje Wat een ruk redenatie allemaal. Ze volgen dus dezelfde strategie als paar jaar terug, en daarom is het niet erg?

  Sony heeft een streepje voor omdat ze vorige generatie veel exclusive games uitbrachten? Dat zegt toch helemaal niks over wat er komen gaat?

  Ook zie ik niet in waarom Sony een streepje voor heeft omdat zij grootste games exclusief houden (behalve HZD dan). Is het juist niet goed voor gamers dat alles open is toegankelijk? Ik snap dat je eerder een PS zou kopen dan een xBox, maar voor MS maakt het vrij weinig uit of je hun spellen speelt op PC of hun console.
  Daarmee hebben ze juist voor mij een streepje voor gekregen t.o.v. Sony.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 30 mei 2020 12:29
  @Quintex

  Ja en dat van jou is dan ook weer rukredenatie. Je weet simpelweg nog niet veel mbt games die gaan komen. Geduld dus!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 30 mei 2020 16:14
  @Bteqq Ik heb het niet specifiek over de toekomstige games van MS, maar eerder over hun visie: het spelen van spellen in hun ecosysteem, d.m.v. bijvoorbeeld Gamepass.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 mei 2020 14:24
  @kwdtje Sony heeft bijna geen 1 game die je Co up of online kan spelen. Ze. Hebben geen goeie shooter zelf halo 5 wat een ruk game was is een parreltije bij killzone shadow fall. En ja micro heeft steken laten vallen en Sony heeft de betere singel player games gemaakt. Maar niet elke game van Sony deze generatie is een 9 of 10 geweest. Infamous viel tegen als launch titel bij mij en ook de order 1886, viel tegen en death stranding had ik al weinig hoop van na het zien van de trailers en de game vond ik ook helemaal niks. En dan nog days gone viel tegen geen ruk game maar geen parreltije zoals horizon spidey en uncharted en God of war. Maar op die games na speel ik weinig op me ps4 pro omdat 3rd party toch beter speelde op Xbox en dat is nou net wat de meeste mensen spelen. Ja exclusivie games telt en Xbox heeft met hun vorige baas dikke fouten gemaakt maar vind wel dat micro op goede weg terug is, maar eens kijken wat hun studio's zo meteen doen gears 5 speel ik nog steeds online en ori will of the wisp is misschien wel 1 van de beste games ooit met God of war en Zelda.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  QuarteL

  • 30 mei 2020 10:17
  Ik verwacht dat ze donderdag enkel games laten zien. Voor de rest wordt er niks bekend gemaakt qua prijs uiterlijk of exacte release datum.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 30 mei 2020 11:00
  @QuarteL ik meen dat ze zelf ook letterlijk hebben aangekondigd dat het zou gaan om de games en niet over het kastje zelf. Tenzij het kastje de grote verrassing wordt natuurlijk.

  Als ze donderdag niet het kastje tonen dan is dat natuurlijk jammer maar gaat niet in tegen wat ze aangekondigd hebben, de games dus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Streepje X

  • 30 mei 2020 11:48
  Ik zit me ineens gekscherend te bedenken he, wat als Sony nou ineens op de proppen komt met: 'De PS5 wordt geen fysieke console, maar een streamingsdienst!' En dat dát dus de reden was waarom ze 't kastje maar niet toonde! Hoe zou men reageren? ;) Goede Column verders!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 30 mei 2020 12:43
  @Streepje X

  Oei…dan….ik ben stiekem nog wel fan van een fysieke console haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 mei 2020 14:15
  Erik Sony zal eerst komen met de prijs. Microsoft heeft bijna alles al bekend gemaakt op de prijs en datum na. Micro gaat dit keer echt afwachten op Sony en er onder zitten ben ik bang voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.