‘Dit is geen wapenwedloop’, zegt Sony terwijl het wapens koopt

‘Dit is geen wapenwedloop’, zegt Sony terwijl het wapens koopt

Microsoft heeft lange tijd het nieuws gedomineerd met grote aankopen, maar deze week sloeg Sony eindelijk terug. De concurrentiestrijd tussen de twee partijen laait weer op nadat de PlayStation jarenlang met gemak de bovenliggende partij was.

Sony heeft daardoor een tijdje op zijn lauweren kunnen rusten wat betreft aankopen van gamestudio’s. Ze hebben immers al een aantal van de beste ontwikkelaars ter wereld in huis. Die pompen er telkens ‘Game of the Year’-waardige titels uit, waar de Xbox er tot voor kort weinig tegenover stelde.

Hete adem

Maar nu Microsoft flink aan het kopen is geslagen, voelt Sony waarschijnlijk de hete adem in zijn nek. Dan heb ik het niet alleen over de aankoop van Bethesda, wat natuurlijk een monsterlijke zet was. De Xbox heeft plotseling de volgende Doom, Wolfenstein, en Elder Scrolls-games in diens exclusieve portfolio, om nog maar te zwijgen over nieuwe projecten als Starfield en Indiana Jones.

Maar denk ook wat verder terug aan de E3 van 2018, waar Microsoft vijf nieuwe aanwinsten aankondigde. Undead Labs, Playground Games, Ninja Theory, Compulsion Games en het nieuw opgerichte The Initiative maken nieuwe, exclusieve titels voor de Xbox. Later kwamen daar ook nog Double Fine, inXile en Obsidian bij. Het zorgt ervoor dat de Xbox straks, als al deze aanwinsten op volle stoom draaien, voor ieder wat wils heeft. Hartstikke handig natuurlijk als je een dienst als Game Pass aan de man probeert te brengen.

Starfield

Sony’s portemonnee

Sony heeft daar veel minder tegenover gezet, al zal het ook minder aandrang hebben gevoeld om te reageren. Het PlayStation-merk staat immers nog altijd voor in de consolerace, voor zover die er is. De laatste aankoop van Sony was Insomniac Games in 2019.

Deze week kwam daar Housemarque bij, een markante studio die voorheen vooral spellen met arcadeactie maakte. Ook het Nederlandse Nixxes is aangeschaft, een studio die bekend staat om zijn uitstekende pc-ports. Dat komt goed uit nu Sony steeds vaker games op pc uitbrengt. De verantwoordelijke studio’s hebben daar geen omkijken meer naar als Nixxes ze die ports uit handen neemt. En als we het socialmediakanaal van het Japanse PlayStation mogen geloven, komt ook Bluepoint binnenkort in de stal van Sony.

Het zijn wat kleinere speldenprikjes in vergelijking met de koopwoede van Microsoft, maar daar moet ook bij worden gezegd dat Microsoft véél meer geld heeft dan Sony. Dat geld moet geïnvesteerd worden, omdat het in deze economische tijd niet verstandig is om het op de bank te laten staan. Bovendien wil Microsoft Game Pass vullen met minstens één AAA-titel per kwartaal. Daar zijn studio’s en IP voor nodig.

Returnal

Sony doet nauwelijks mee in die strijd om abonnementsdiensten. PS Now bestaat wel, maar wordt niet op dezelfde manier ondersteund als Game Pass. Het is meer een leuk extraatje waar Sony misschien een aardige zakcent mee verdient, maar het bedrijf is niet van plan om alle exclusives daar gelijk op releasedag op te zetten.

De strijd die geen strijd is

Het valt mij vooral op hoe graag beide consoleboeren de strijd met elkaar uit de weg gaan. Vorig jaar zei Xbox-baas Phil Spencer al dat Sony niet de grootste concurrent was, maar dat ze vooral vochten tegen bijvoorbeeld Amazon en Netflix. Sony’s Hermen Hulst deed deze week een duit in het zakje door te zeggen dat ze niet in een wapenwedloop zijn verwikkeld met Microsoft. Het is geen gevecht om zo snel mogelijk ontwikkelaars op te kopen. De studio’s die Sony koopt, zijn logische zetten die voortkomen uit lange samenwerkingen. Zij maken al langere tijd exclusieve PlayStation-games, dus het voelt ook als een natuurlijke stap.

Het is logisch dat Sony dat zegt, al is het maar omdat zij het geld niet hebben om een aankoop te doen die zo groot is als de Bethesda-deal. Microsoft kocht de uitgever niet als voortvloeisel uit een jarenlange samenwerking, maar wilde gewoon graag die hele portfolio inlijven. Zo veel liquide middelen heeft Sony niet. Mensen die denken dat Sony nu wel even Square Enix opkoopt, komen waarschijnlijk bedrogen uit.

Phil Spencer

Maar ik vind het onzinnig om te zeggen dat er geen wapenwedloop gaande is. Je hebt wapens nodig om een oorlog te winnen - de strijd om de portemonnee. Misschien vechten PlayStation en Xbox door hun verschillende aanpakken niet helemaal in dezelfde oorlog, maar zonder wapens komen ze sowieso nergens.

Sony’s exclusives

Bovendien heeft Sony veel stappen gezet om zijn arsenaal uit te breiden. Wie verder kijkt dan alleen de pure aanschaf van een studio, ziet dat Sony zijn beperktere budget slim inzet om exclusives te scoren. Denk bijvoorbeeld aan Deathloop en GhostWire: Tokyo, beide games van Bethesda. Voordat die door Microsoft werd opgekocht, was Sony dus bezig om games voor zichzelf te claimen. Ze hebben misschien niet het geld om de hele uitgever te kopen, maar door slimme deals pikten ze toch een graantje mee. Of wat te denken van games als Final Fantasy 7 Remake en het aankomende Final Fantasy 16. Dat die alleen (wellicht tijdelijk) Sony’s platforms aandoen, kost ook geld, maar levert mogelijk ook veel (nieuwe) spelers op.

Final Fantasy 7

Daarnaast gaat Sony ook samenwerkingen aan met nieuwe studio’s om hun games aan zich te binden. Dat zagen we eerder met de nieuw opgerichte studio van Hideo Kojima, waardoor Death Stranding een PlayStation-exclusive werd. Het gebeurt nu ook met Haven, de nieuwe studio van Jade Raymond. Het gebeurt met Firewalk, dat nu aan een AAA-multiplayergame werkt. En het gebeurt met Deviation Games, een nieuwe studio van voormalige Call of Duty-ontwikkelaars die een eigen serie maken.

Concurrentie

Sony en Microsoft concurreren op exclusives. Punt. Of dat nu is om in Game Pass te stoppen, of om de aankoop van een PlayStation 5 te rechtvaardigen. Ze spelen misschien een ander spelletje, maar dat ze concurreren staat buiten kijf. Waarom gaan ze dat dan zo graag uit de weg?

Ik denk dat ze de eeuwige ‘console wars’ allebei een beetje zat zijn. Want waar een oorlog wordt gevoerd, is er altijd een verliezer. Ze weten beiden hoe het voelt om in zo’n strijd het onderspit te delven. Door zich nu allebei op iets anders te richten en elkaar publiekelijk minder aan te vallen, kunnen ze beiden zichzelf tot winnaar uitroepen.

PlayStation 5

Sony verkoopt misschien meer consoles dan Microsoft en is daar vast tevreden mee. Maar Microsoft haalt misschien meer geld binnen met hun abonnementen, zeker als die straks op elk mogelijk platform bruikbaar zijn. Daar zijn zij ongetwijfeld ook tevreden mee. Ze willen allebei hun eigen oorlog voeren, eentje die ze niet kunnen verliezen. Dat is prima, maar ook in zo’n oorlog heb je wapens nodig. Het is dus een wapenwedloop en die is nog lang niet afgelopen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die (meestal) ingaat op actuele gebeurtenissen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Mooi stuk Erik. Ik waan mezelf ook niet meer in een kamp waar ik de laatste jaren best een "Sony fanboy" was. Nu heb ik nog geen next gen console, maar ik wil nu graag beide. Ik wil namelijk niets missen. Maar ik denk wel dat Sony uiteindelijk gaat moeten werken aan een eigen troef. Nu heeft Sony nog de games, maar wat zal er gebeuren als al die Xbox studio's hun games gaan releasen. Dan wordt het misschien een gelijke strijd qua games. Echter Microsoft heeft de game pass en bijna volledige backwards compatibity qua games. Dan kan je op een punt komen dat Microsoft simpelweg meer te bieden heeft dan Sony. Des te meer ik benieuwd ben waar sony mee gaat komen.

0

Laat Microsoft maar lekker de oorlog winnen met hun backwards compatibility, snap niet waarom dit steeds aangehaald wordt. Het is af en toe leuk en makkelijk om oudere spellen te kunnen spelen maar het gaat uiteindelijk echt wel om de nieuwe games. Waar Sony net weer een prachtgame als Ratchet heeft uitgebracht is er nog steeds geen Xbox game van vergelijkbare kwaliteit in zicht. Ik hoop voor de Xbox gamers dat Halo eind dit jaar een mooie game wordt maar dat duurt nog een paar maanden. En de grote titels die duren nog minimaal 2/3 jaar voor die uitkomen. Ondanks alle aankopen en geld smijten zie ik nog steeds geen enkele reden om een Xbox erbij te kopen.

0

@Zut eens ik ben een early adaptor maar tot nu toe had een Xbox scorpion nog prima voldaan. Serie x had ik NOG niet hoeven te hebben

0

@Roy36NL ik heb geen next gen console maar denk wel dat je een punt hebt. Zeker met backcompat gaan de generaties van consoles vervagen. Alle games zullen draaien op de laatste generaties alleen de nieuwste zal deze het mooiste afspelen. Je koopt een game straks niet meer specifiek voor een series X, maar gewoon een game en de consoles regelt dan met smart delivery welke versie van de game je gaat spelen. Ik speel nog op een oude One en een PS4 en ook ik zie geen reden om over te stappen. Komende jaar gaat er een series X komen, maar ik heb inderdaad geen haast

0
test

@Zut nu komen er wel games maar het heeft wel een half jaar te lang geduurt, psychonauts 2, flight sim, the ascent, forza horizon 5, halo, scorn, back 4 blood, 12 minutes, Aragami 2 op een paar na allemaal ex maar wel allemaal gamepass games.

0

@hulstpower en veel zijn gewoon te spelen op Xbox one

0

@Zut Die backwards compatibility wordt steeds prettiger met Auto HDR en FPS boost. Far Cry 4 is zonder die zaken een veel minder fijn spel om te spelen. En dus een argument om pareltjes die je ontdekt in de Gamepass te kunnen spelen. Ben nu bezig met Dishonoured Death of the Outsider. Super leuke BC titel en laadt heerlijk snel op XsX

0

@mhnl1979 Yes, super leuk. Nieuwe dure console kopen om een opgepoetste Far Cry 4 te spelen. Lijkt me geen sterk argument om iemand te overtuigen van een nieuwe generatie console.

0

Aanbevolen voor jou