Column
uplay

Dit is er mis met Uplay+

Toekomst vol abonnementen

Geschreven door Erik Nusselder op
Deze week onthulde Ubisoft de complete line-up voor Uplay+, de abonnementsdienst waarmee de uitgever een stukje van de steeds drukker wordende servicemarkt probeert te veroveren. Met een lijst van ruim honderd games is het aanbod aardig, maar de prijs slaat naar mijn mening de plank volledig mis.

Ubisoft is een gigantische uitgever geworden, met meerdere series waar ik met volle teugen van geniet. Als ontwikkelaar verdienen ze ook steeds meer lof, omdat ze hun games blijven ondersteunen, ongeacht het oorspronkelijke succes. Rainbow Six Siege krijgt bijvoorbeeld nog altijd updates en is op die manier uitgegroeid tot een gigantische game. Hetzelfde geldt voor titels die je ondertussen misschien alweer was vergeten, zoals For Honor, Steep en The Crew: ook aan deze games wordt alsmaar nieuwe content toegevoegd om de community’s te blijven steunen.

Met zo’n vrachtlading aan goodwill en een rijke geschiedenis, is het niet verrassend dat Ubisoft met een lijst van ruim honderd games op de proppen komt voor hun abonnementsdienst. Scrollend door het lijstje waarmee Uplay+ zal lanceren, zie je de ene na de andere iconische serie. Alle Assassin’s Creed-games staan erop, net als Far Cry en Tom Clancy-titels als Ghost Recon, The Division en Rainbow Six. Je kunt zelfs een flink stuk de geschiedenis in met pareltjes als Prince of Persia, Beyond Good & Evil en Rayman. En dan zijn er nog de series waarvan je misschien niet eens wist dat Ubisoft ze beheerde, zoals The Settlers, Heroes of Might & Magic en Uno (ja, Uno!).

Kortom: er is genoeg te spelen, mocht je besluiten om lid te worden van de nieuwe dienst. De rekenmeesters van Ubisoft zelf komen uit op ‘ruim 4000 uur aan gameplay’. Maar ja, dat geldt alleen als je ook alles gaat spelen. Vooral van de wat oudere games kan ik me niet voorstellen dat je ze nog op wilt starten. Heb je echt alle vervolgen van The Settlers nodig?

beyond good evil

Abonneer!

Met zo’n diepe catalogus is het dus begrijpelijk dat Ubisoft een eigen abonnementsdienst wil hebben, zoals concurrent EA dat eerder al begon. Het probleem is alleen die absurd hoge prijs. Wie lid wil worden van Uplay+, moet daar 15 euro per maand voor neerleggen. Je krijgt dan wel al hun nieuwe games op de dag dat ze uitkomen, plus die enorme backlog van oudere games, maar alsnog komt de rekensom volgens mij niet helemaal uit.

15 euro per maand, dat is 180 euro per jaar, of grofweg de prijs van drie full-price games. Als je toch al van plan was om in het jaar 2020 drie Ubisoft-games te kopen, kom je er qua prijs dus wel uit. Je speelt dan die drie games, en krijgt er voor het gemak een hele rits oudere titels ‘gratis’ bij.

Drie games voor de volle prijs klinkt misschien veel, maar met het tempo waarop Ubisoft goede games uitpompt, is dat niet eens zo ondenkbaar. Voor 2020 kun je bijvoorbeeld denken aan Watch Dogs Legion, Gods & Monsters en Rainbow Six Quarantine. En dan weten we nog niets een wat de uitgever in de tweede helft van het jaar allemaal van plan is. Komt er dan weer een nieuwe Assassin’s Creed?

Watch Dogs Legion
Het begint - althans voor mij - nogal een probleem te worden dat al die abonnementen zich maar opstapelen

Niet van jou

Je vergeet dan alleen één groot probleem: als je die drie games gewoon zou kopen, dan zou je die drie games ook daadwerkelijk hebben. Als lid van Uplay+ kun je je games alleen spelen zolang je lid bent. Het is dus niet één keer 180 euro voor dat jaar, maar je moet voor altijd lid blijven om je games te blijven spelen. Je hebt totaal geen eigenaarschap over de games die je speelt. Je kunt ze niet tweedehands verkopen, uitlenen aan een vriend, of de schijfjes als onderzetter gebruiken.

Bovendien komt het qua geld alleen uit als je die games ook echt voor de volle mep zou kopen. Een beetje verstandige gamer wacht een paar maanden, want dan scoor je je games tegenwoordig al voor de helft van de prijs. Daarnaast is het maar de vraag of je al die oudere games nog wel wilt spelen, en als dat al zo is, kun je die waarschijnlijk voor een prikkie kopen.

uplay

Een wirwar aan abonnementen

Tot slot begint het - althans voor mij - nogal een probleem te worden dat al die abonnementen zich maar opstapelen. Superhandig bijvoorbeeld dat je Uplay+ straks via Google Stadia op al je apparaten kunt spelen. Maar ja, als je dat op de hoogste kwaliteit wilt doen, ben je nog eens 10 euro per maand kwijt. Als je op console speelt, heb je al PlayStation Plus of Xbox Gold nodig om online te spelen, en misschien ben je al geabonneerd op Humble Bundle of EA Access. Om nog maar te zwijgen over alle abonnementen die je buiten het gamen afsluit: Netflix, een telefoonabonnement, Spotify, de sportschool, noem het maar op.

En uiteindelijk is de concurrentie gewoon goedkoper. Microsoft biedt met Ultimate bijvoorbeeld ook een dienst aan voor 15 euro per maand, maar daarvoor krijg je Game Pass op zowel de Xbox en de pc, plus nog eens Xbox Live om online te spelen en met extra gratis games. EA heeft een abonnement vanaf 30 euro per jaar, al moet je het dan vooral met oudere games doen. Toch hebben zij voor 100 euro per jaar ook een aardige premium-dienst.

De toekomst van games lijkt een reeks aan abonnementen te worden, waarbij wij moeten besluiten welke uitgevers we de moeite waard vinden en welke niet. Een beetje zoals ik nu wel Netflix heb, maar geen HBO of Amazon-series kan kijken. Uplay+ valt op dit moment bij mij buiten de boot (EA trouwens ook): te veel games die redelijk op elkaar lijken, voor een te hoge prijs per maand.

Er is trouwens één groep gamers die wel zijn voordeel kan doen met dit nieuwe abonnement: spelers die juist niet superveel interesse hebben in Ubisoft-titels, maar er wel eens wat in rond willen klooien. Misschien vind je de nieuwe Watch Dogs er wel grappig uitzien, maar heb je geen zin om er 60 euro aan uit te geven. In maart neem je dan gewoon een maandje een abonnement, speel je tot je het zat bent, en zeg je je lidmaatschap daarna weer op. Zo bespaar je toch nog geld met die dure dienst.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook de vorige columns:

Dit artikel delen:

Lees meer

Bekijk de eerste trailer van The Witcher op Netflix Gelekte video toont Thor-gameplay in Marvel's Avengers
11

Reacties op: Dit is er mis met Uplay+

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • F5544

  • 20 juli 2019 08:09
  Bang dat je over een tijd verplicht een abonnement moet afsluiten IPV kunnen kopen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Addergebroed

  • 20 juli 2019 08:27
  @F5544 Dat is een enge gedachte ja. 'Premium' content alleen voor de abonnementsdienst zie ik ook nog wel gebeuren (DLC, quests, items, etc. die je alleen krijgt als je een abonnement hebt).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 20 juli 2019 08:31
  We ervaren inderdaad een overstroming aan abonnement op deze manier. Ik hou het allemaal niet meer bij, met al die wachtwoorden. Auto login hoeft maar een keer niet aan te staan en ik kan alles gaan veranderen.

  Naast dat komt het hele stuk onder 'Niet van jou' ook nog eens kijken + het feit dat als er ook maar enige vorm van downtime komt, dit altijd ten dupe is van jou.

  En ik snap nog steeds niet waarom - mocht ik überhaupt geïnteresseerd zijn in Stadia - ik daar een abbo voor moet hebben en dan ook nog eens voor Ubisoft in dit specifieke geval. Dan sla je compleet de plank mis.

  Al deze diensten zullen nooit optimaal werken, hoe goed de techniek en het internet wel niet is.
  De lucratieve en oude manier van rechten uitlenen en vergaren is nu ook al een groot probleem bij film/serie diensten. Gaan we dit dus nu ook bij games krijgen.

  Ik hoop dat het allemaal snel op zijn gat ligt en ze eens met iets komen wat wel echt goed is voor de consument.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 20 juli 2019 18:53
  @Vogeltje Daar kunnen we iets tegen doen: Niet toegeven aan het gemak, niet voor een dubbeltje 1ste rang willen zitten maar gewoon voor films die je wil zien naar de bios (beter beeld & geluid!) of later de DVD/Blue Ray kopen.

  Dit doe ik al jaren en blijf ik doen. De prijs valt vaak ook nog reuze mee in de grabbelbak. En zeg nou eerlijk, alle titels even door je vingers laten gaan voelt toch beter dan het scroll wieltje van de muis ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 20 juli 2019 10:18
  Het is een ware nachtmerrie om 10 abo's af te sluiten om je favo games te kunnen spelen. Daardoor zullen mensen keuzes moeten maken en vele 'abo diensten' het leven laten of het niet meer als rendabel zien.

  Het gaat alleen echt werken als je alle game uitgevers op een platform aanbied. Anders gaat het never nooit niet werken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 20 juli 2019 10:42
  @Lord Ganon mee eens h3b gamepass maar ea komt er niet op en als ubi baar xbox of playstion komt ook niet. Misschien bij de volgende generatie sony's als ze het zelfde doen als gamepass en daar hou ik het dan bij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mr_joystick88

  • 20 juli 2019 13:59
  Ik vind dat hele streamen helemaal 3x10 niks, ik wil mijn games kunnen kopen en het liefst gewoon oldskool op schijfje, al zal dat uiteindelijk wel verdwijnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 20 juli 2019 18:45
  Quote:"De toekomst van games lijkt een reeks aan abonnementen te worden, waarbij wij moeten besluiten welke uitgevers we de moeite waard vinden en welke niet."

  Dit vind ik een slecht onderbouwde, stemmingmakende angststelling. De uitgevers zouden wel willen!
  Het feit dat de meeste nederlanders inderdaad genoeg bandbreedte hebben betekend niet dat de rest van de wereld hier ook klaar voor is. Bijvoorbeeld: Engeland en de USA om maar even wat moderne landen te noemen.

  Op heel veel plaatsen wordt er redelijk heftig tegen het streamen gereageerd, vanwege het gebrek aan degelijk breedbandinternet, afhankelijkheid van internet, eigendom, gebrek aan controle en persoonlijke voorkeuren.

  In heel veel berichtgeving krijg ik het idee dat de schrijver blijk wil geven van vooruitstrevendheid door te "dreigen" dat het DE toekomst gaat worden.
  Persoonlijk denk ik dat het veel vooruitstrevender is om te waarschuwen. Misschien een idee om het door mij aangehaalde stuk aan te passen naar iets als:

  "De toekomst van games lijkt een reeks aan abonnementen te worden ALS HET AAN DE UITGEVERS LIGT. Waarbij wij moeten besluiten welke PLATFORM we de moeite waard vinden en welke niet."

  Laat de heren eerst maar een 100% betrouwbaar platform voor streamen aanbieden, van server tot scherm. Voor dat ze dit voor elkaar hebben is geen enkele service onder deze omstandigheden meer dan €50 per jaar waard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 20 juli 2019 18:47
  Aanvulling: Op dat kleine stukje na is het verder een mooie opsomming. Vandaar mijn suggestie voor een wat betere conclusie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 23 juli 2019 11:16
  Nog een kleine correctie: Je hebt PlayStation+ alleen nodig als je via PS servers speelt. Als een programma/publisher/game zijn eigen netwerk hiervoor heeft heb je dat niet nodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 23 juli 2019 17:43
  Deze hele weg leidt naar totale controle.
  Dit is pas het begin, zodra het systeem zo is ingeburgerd of gewoonweg verplicht wordt, hebben wij als consument maar een keuze, doen we mee of doen we niks.

  Met abonnement diensten, stream etc, kunnen ze gewoon het beleid/aanbod/prijs aanpassen. Hetzelfde zie je ook al bij Netflix, toen het in Nederland begon, betaalde ik 7,99, dat is inmiddels 11,99.

  Dit zal met het "ooh lekker goedkoop gamepasje scoren" ook gebeuren.
  Omdat we niks tastbaars hebben, kunnen we zelf niet meer besluiten het opnieuw te spelen over een aantal jaren, omdat de service mogelijk geen ondersteuning meer heeft voor oudere games.

  De toekomst van games ziet er bitter uit. Voorheen was je hyped voor een game uitkwam, en kocht je een special edition voor 69,99.
  Het product bevatte een leuk boekje met wat achtergrond info, een mini artbook, ost.

  Alles aan de game wordt wegbezuinigd, en als je dan op een E3/Gamescom kijkt, hebben ze gigantische stands, posters, of in het geval van Zelda Breath of the Wild, een heel kasteel nagebouwd. Maar het product is een kaal stukje code.

  Het is jammer, ik hoop zeer zeker dat we in de toekomst ook nog gewoon Disney/Star Wars/ Marvel films en series mogen blijven kopen, en het niet een Disney+ verplichting wordt.

  Ik snap best dat je het exclusief launched op je streamdienst, maar geef consumenten in ieder geval de optie. Neem een voorbeeld aan HBO.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.