Column

Digital Foundry heeft me verpest

Or: How I learned to start worrying and love the performance

Geschreven door Marcel Vroegrijk op
De technische prestaties van een spel hebben me nooit echt kunnen schelen. Als je alle reviews die ik ooit geschreven heb terugleest, moet je concluderen dat ik er zelden een woord over rep. Tenzij het echt heel schandalig is, of juist fenomenaal. Alles daartussen vind ik het vermelden niet waard. Althans: dat was vroeger zo. Tegenwoordig kijk ik uit naar iedere Digital Foundry-analyse alsof het een nieuwe Marvel-kaskraker betreft. En ik haat het, maar ik hou ervan.

Het YouTube-kanaal van Digital Foundry is voor de meesten van jullie vast bekende kost. Het zijn graag geziene gasten op Gamer.nl. Ze zetten hun technische analyses altijd helder uiteen, zodat je binnen pakweg vijftien minuten een goed beeld hebt van hoe een spel presteert op de systemen waarvoor het verkrijgbaar is. Er zit zichtbaar veel liefde en aandacht in dit uitpluiswerk, een zoektocht naar technische hoogstandjes dan wel dieptepunten. Als bonus krijg je ook meteen een aardig idee van wat voor soort game het is en of het ook een beetje leuk is. Kortom: de video’s van Digital Foundry kijken behoorlijk lekker weg.

Te lekker…

Ik ga er inmiddels voor zitten alsof het de Champions League is. Vanavond speelt Xbox Series X tegen PS5. Zak chips erbij, ijskoude cola aan mijn lippen, en natuurlijk een lijntje erbij. Ik kan niet meer zonder dat lijntje. Ik staar een kwartier lang met grote pupillen en juich inwendig wanneer ik zie dat het lijntje de hele tijd stabiel op 60 frames per seconde blijft. Als een van de Digital Founders dan ook nog eens zegt dat de ‘performance’ op PS5 heel ‘impressive’ is, dan glunder ik helemaal. ‘Mijn’ PS5, die het zo goed doet! Beter dan de rest zelfs.

Het is geen wedstrijd

Het ding is: ik ben helemaal niet voor de PS5. Ik heb ook een Xbox en een Switch thuis staan. Het maakt mij niet uit wie er ‘wint’. Het is niet eens een wedstrijd. Toch is er een duidelijke verliezer: dat ben ik. Want sinds ik steevast alle content van Digital Foundry consumeer, ben ik die technische prestaties van spellen nog belangrijk gaan vinden ook. Begin vorig jaar speelde ik Bloodborne met veel plezier opnieuw door. Begin dit jaar vond ik het niet meer om aan te gluren. 30 frames per seconde in 720p, en dat op mijn glorieuze oled-tv. Getver de getver! Ik moet er niet meer aan denken. Niet sinds ik de Digital Foundry-video heb gezien waarin Bloodborne dankzij een mod eindelijk de 60 fps haalt en naar 4k is opgeschaald.

Het is inmiddels zo erg geworden dat ik de drang voel om games te spelen puur omdat ze technisch zo goed presteren. Ori and the Will of the Wisps op de Switch is een heel indrukwekkende overzetting, zie ik in de zoveelste video die ik van Digital Foundry zit te kijken. Ik ben het serieus aan het overwegen. De eShop staat open op mijn Switch en ik hoef de aankoop alleen nog maar te bevestigen. Dan bedenk ik me gelukkig dat ik ook gewoon een Xbox Series S bezit, waarop de ‘nieuwe’ Ori volgens mijn eigen ongefundeerde analyse tien keer mooier is en honderd keer beter draait. Waarom zou ik dan de Switch-versie willen spelen?

Scheids!

Het antwoord laat zich gemakkelijk raden: Digital Foundry heeft het gepresteerd om mij om prestaties te laten geven. Ik heb mezelf er echt maar net van kunnen weerhouden om Marvel’s Avengers voor de PS5 te kopen. Een technisch indrukwekkende prestatie maakt nog geen goede game, hoe realistisch de belichting ook moge zijn. Een spel alleen om die reden aanschaffen, is me gelukkig nog een brug te ver. Zelfs als ik die haarscherp zie dankzij de hogere draw distance.

Misschien moet ik het maar gewoon accepteren. Ik ben een persoon geworden die om de technische prestaties van games geeft en het daar dan met anderen over heeft. Ik snap ineens al die programma’s over voetbal met mensen die er de ballen verstand van hebben, kibbelend over ‘hun’ club. Niet dat ik nu ineens fan van de PlayStation 5 ben, of van de Xbox Series X, maar van mooie graphics en een goede framerate kan ik best genieten op zijn tijd. Zoals ik ook best kan kijken naar een voetbalwedstrijd. Als er maar een beetje lekker gebald wordt. Voor wie ik dan ben? De scheidsrechter blijkbaar.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die (meestal) ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Rol van Tommy in The Last of Us-serie gecast Hoogtepunten: Nieuwe Bioshock bevat mogelijk open wereld
12

Reacties op: Digital Foundry heeft me verpest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ReRo

  • 17 april 2021 09:28
  “Ijskoude cola, en natuurlijk een lijntje erbij.” 😂😂 Ik moest lachen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FishSt1ck

  • 17 april 2021 09:30
  Leuke column en herkenbaar!

  Ik denk dat de toegenomen populariteit van DF er ook vooral mee te maken heeft dat de verbetering van de huidige generatie consoles in vergelijking tot de vorige een heel stuk minder zichtbaar is. Ze vullen dus mooi een vraag voor mensen die hun aankoop willen valideren.

  Zelf kijk ik er ook wel eens naar, de video's zitten erg goed in elkaar. Ze geven zo objectief mogelijk inzicht van performance op verschillende platformen. Toch weer triest als je dan leest dat ze fanboy bedreigingen ontvangen wanneer er iets negatiefs over whatever platform getoond wordt.

  Overigens heb ik hetzelfde met m'n switch hoor. Het is een prima console en ik ben er heel blij mee maar multiplatform games ga ik niet daarop spelen. Die moeten zo uitgekleed worden om nog enigszins te draaien op de switch dat ik liever gewoon de normale versie speel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Winter

  • 17 april 2021 11:31
  Leuke column!
  Ik game veeeeel te weinig atm waardoor ik deze boot gemist heb. Merk wel dat games die iets anders proberen mij meer aantrekken, denk aan NieR en Zelda. Overigens heb ik ook geen ps5, xbox, switch noch een 4K 60inch Amoled. Sterker nog, ik heb waarschijnlijk nog nooit 60 fps mogen aanschouwen.
  Kan wel meedelen dat ik een gelukkig mens ben ;) ignorence is bliss

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 17 april 2021 14:23
  Thnx! Ja ik wou ook dat ik nog 'ignorant' was. Toen speelde ik GTA IV nog gewoon op een CRT-tv en had ik de tijd van mijn leven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 18 april 2021 22:50
  @Mcvroegrijk Hoe ben jij eigenlijk aan een PS5 gekomen?
  Op tweakers pricewatch heb ik hem geloof ik nog nooit gezien.
  Alleen maar de Series S die nu ook niet meer beschikbaar is.
  Komt waarschijnlijk ook omdat Sony en Microsoft persé niet boven de vraagprijs willen verkopen, dat verergert natuurlijk de schaarste.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 22 april 2021 12:03
  @oropher Sorry, ik lees dit nu pas. Ik heb 'm echt in september bij de eerste batch van Bol.com weten te bemachtigen. Het is inderdaad alsof die console niet meer bestaat 'in het wild'. Er zijn zoveel tekorten en zoveel vraag dat iedere nieuwe levering zo snel weg is dat het bijna is alsof er geen levering is geweest. Volgens mij was het wel het plan van PlayStation om een wat grotere voorraad op te bouwen zodat de leveringen ook wat groter kunnen worden. Maar dan nog zal de schaarse dit jaar nog wel aanhouden, vermoed ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 17 april 2021 20:39
  Pas bij een makker van me borderlands 3 aan het spelen op de 'gewone' PS4.
  Als je dan een digital foundry kijker bent en zelf een 3080 in je bezit hebt is dat even slikken😭.

  Gelukkig 10 min later als je eenmaal bezig bent, maakt het uiteindelijk geen zak uit. (Behalve in volle actie wanneer de framerate dipt.😅

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 18 april 2021 08:10
  @do365nic Ik heb Borderlands 2 laatst nog in 480p op de psvita zitten spelen in 25fps. Het is inderdaad even irritant maar als je eenmaal een uurtje bezig bent dan let je er niet meer zo op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 18 april 2021 08:24
  Ken veel mensen die zeggen altijd ik kan niet op 30 fps gamen, kijken dan nooit df en elke spel die ze spelen loopt voor geen meter maar dat merken ze dan niet🤔. Vind het voor me zelf altijd wel leuk om te weten hoe de game nou een maal loopt en wat de tech ze gebruikt ze hebben. Maar ken ook mensen die het gebruiken voor fanboy gezeik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JustSafety

  • 19 april 2021 08:29
  "En natuurlijk een lijntje erbij. Ik kan niet meer zonder dat lijntje. Ik staar een kwartier lang met grote pupillen en juich inwendig" Ik moest zelf even met grote pupillen lezen wat hier nou daadwerkelijk stond haha. Heb het even 3 keer overgelezen vervolgens heb ik de hele zin afgelezen om zo mijn verbazing en perplexheid af te laten nemen hahahaha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 19 april 2021 12:12
  De titel zou beter zijn: How I started worrying and hate the performance :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DjZiggy1

  • 20 april 2021 13:24
  Maar speel je dan een spel omdat het mooi is of omdat je dat gespeeld moet hebben, of heb je dan een intrinsieke motivatie om het spel te spelen.
  Vroeger speelden we games omdat ze echt leuk waren en niet omdat het er goed uit zag.
  Goed voorbeeld hiervan: Star Control 2. Het zag er niet uit, maar gameplay die stond als een huis.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.