Column
1998

Deze legendarische games worden dit jaar 20

Klaar om je oud te voelen?

Geschreven door Erik Nusselder op
Soms voel ik me ineens ontzettend oud. Bijvoorbeeld wanneer ik me realiseer dat de games die ik vroeger speelde, inmiddels oud genoeg zijn om een biertje te mogen bestellen. Deze week besefte ik me dat het legendarische gamejaar 1998 nu twintig jaar geleden is.

In 1998 was ik 14 jaar oud, precies die leeftijd waarop je tijd genoeg hebt om te gamen en je zakgeld ook hoog genoeg is om voor een spel te sparen. Mijn ouders gaven ook wel eens iets cadeau en het scheelde dat ik twee oudere broers had die ook graag gameden. Hoe meer games in huis, hoe beter.

Een perfecte leeftijd om te gamen dus, en toevallig ook een perfect jaar om dat in te doen. 1998 staat alom bekend als een van de beste gamejaren ooit en dat is wat mij betreft volkomen terecht. De hoeveelheid gigantische en invloedrijke games die in dit jaar uitkwamen is onvoorstelbaar en het aantal grote series dat in 1998 is gestart, is niet op twee handen te tellen.

1998 games

De grote drie

Eigenlijk zijn er drie games die er altijd uitspringen als het over 1998 gaat. De eerste is natuurlijk The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Bij veel gamers staat dit spel bovenaan het lijstje beste games aller tijden. De eerste keer dat Zelda zich in drie dimensies afspeelde was een wonderschoon moment. Voor het eerst reed je op Epona rond door Hyrule Field en had je echt het gevoel dat je er was. Misschien is het moeilijk voor te stellen als je die oude beelden nu terugkijkt, maar toen dachten we dat games nooit mooier konden worden dan dit.

Een andere mijlpaal uit dit jaar was de eerste Metal Gear Solid, eigenlijk het enige deel uit de serie dat bij mij echt aansloeg. Ik vind het verhaal van de reeks in de latere delen te onbegrijpelijk geworden, maar de eerste Solid greep mij wel als een voorbeeld van hoe anders games kunnen zijn. Hiervoor had ik nooit iets dat zo cinematisch was gespeeld, met een intrigerend verhaal dat wordt verteld in lange tussenfilmpjes. Mij blijft het gevecht met Psycho Mantis me het meeste bij. De manier waarop hij mijn memorycard las en wist dat ik Castlevania had gespeeld, was griezelig.

En dan de derde klassieker uit het rijtje: Half-Life. Ook deze game bracht verhaalvertelling in games naar een hoger niveau. Valve koos er juist voor om geen tussenfilmpjes te gebruiken, maar het verhaal zich in de gamewereld te laten ontvouwen. Als speler had je altijd de controle, zelfs als er iemand tegen je stond te praten. Zelf heb ik trouwens niet veel met deze game. Op mijn veertiende durfde ik het avontuur met aliens die onze dimensie binnenvallen niet zo goed aan. De eerste tien minuten, waarin je met een treintje door het laboratorium reist, heb ik wel tien keer gespeeld, maar zodra de aliens eraan te pas kwamen sloot ik het spel snel af.

1998 games
1998 games

Persoonlijke parels

Voor mij persoonlijk zijn het twee andere games die 1998 zo goed maakten. Als eerste moet ik absoluut Baldur's Gate noemen. Het is de game waarmee Bioware doorbrak, de rpg-meester die later Knights of the Old Republic, Dragon Age en Mass Effect zou maken. Ik heb tientallen uren rondgedoold in de uitgestrekte gebieden in de Sword Coast van Baldur's Gate. De manier waarop je je eigen party samenstelde, lange quests wel of niet aannam en je keuzes invloed hadden op het verloop van het spel, was geniaal. Ik weet nog hoe verbaasd ik was dat twee leden van mijn heldengroep ineens opstapten, omdat ze me te braaf vonden. En natuurlijk heeft Minsc nog altijd een speciale plek in mijn hart: een geschifte ranger die de hele tijd tegen zijn hamster Boo praat.

Ook Grim Fandango moet op deze lijst staan, een adventuregame die de verhaalvertelling ineens over een heel andere boeg gooide. De game speelt zich af in het Mexicaanse land van de doden en maakt daar creatief gebruik van. Ga je in dit land dood, dan groeien er bijvoorbeeld allemaal bloemen op je lichaam. En je speelt als een reisagent die tripjes naar het hiernamaals verkoopt. Point-and-click adventures waren als kleine jongen mijn favoriete genre, vanwege de humor in games als Monkey Island, Leisuire Suit Larry of Flight of the Amazon Queen. Het verbaasde me dat deze game daarnaast zo'n volwassen verhaal vertelde, uitgesmeerd over meerdere jaren waarin je de personages ook echt ziet veranderen. Helaas verkocht de game niet bijster goed en luidde dit het einde in van mijn favoriete genre.

De lijst gaat verder

Sowieso vijf legendarische games die in 2018 twintig jaar oud worden dus, maar er is nog een hele waslijst aan klassiekers. Er kwamen games uit die nog altijd in mijn geheugen gegrift staan. StarCraft bijvoorbeeld, een rts die ik heel vaak opnieuw heb gestart en speelde tot ik niet meer kon winnen (ik ben niet zo goed in het genre). Thief, een briljante stealthgame waarvan ik het einde nooit haalde omdat er ineens zombies en skeletten op je af kwamen. En man, wat was ik verliefd op Star Wars: Rogue Squadron. Het besturen van een X-wing in een (voor die tijd) supermooi Star Wars-universum was een droom die uitkwam.

En de lijst blijft maar doorgaan. Rainbow Six was een revolutie voor de militaire shooter en is vandaag de dag nog steeds relevant. Net zoals Gran Turismo trouwens, die ook in 1998 voor het eerst verscheen, en Spyro, die binnenkort een remake krijgt. En de real-time tactische actie van Commandos staat ineens ook weer in de spotlight nu er een nieuw deel en een remake zijn aangekondigd.

Rogue Squadron
Starcraft
Sonic Adventure

Ook kwamen er een hoop uitstekende vervolgen uit. Resident Evil 2 bijvoorbeeld, die het toch al zo goede origineel op veel punten verbeterde en binnenkort terecht een remake krijgt. Ook Fallout 2 borduurde voort op een goede basis, met een uitgebreide spelwereld en een groter verhaal. De jrpg Suikoden 2 heb ik pas veel later gespeeld, maar ik heb er inmiddels ook een hoop respect voor. En met Final Fantasy Tactics werd iets nieuws geprobeerd in een bestaande franchise, wat bijzonder goed uitpakte.

Het is duidelijk: ik kan wel door blijven gaan (Tenchu, Xenogears, Sonic Adventure, Unreal, Need for Speed: Hot Pursuit). Het is mooi om te zien hoe veel series twintig jaar later nog steeds meedoen en hoe invloedrijk ze zijn geweest op games die we nu spelen. Maar hoe meer games ik opnoem, hoe ouder ik me voel. Al deze spellen die mij als gamer hebben gevormd, zijn inmiddels stokoud. De graphics zien er niet meer uit en sommige games vallen misschien erg tegen als je ze nu zou spelen. Het is dan maar goed dat ik zo oud ben, dan heb ik ze tenminste al gespeeld.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen in de game-industrie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hollow Knight Niantic hint naar vierde generatie voor Pokémon Go
30

Reacties op: Deze legendarische games worden dit jaar 20

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 14 juli 2018 10:13
  Weer een leuke column Erik! Ik was vroeger ook gek op point & click adventures en Grimm Fandango staat hoog in mijn lijstje beste games aller tijden. Rogue squadron was ook tof en werd pas echt overtroffen door het vervolg op de gamecube. We zijn dan wel wat ouder, maar kunnen wel zeggen dat we al vele pareltjes hebben gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 14 juli 2018 18:17
  @obi-twan kenobi we zijn niet ouder, alleen minder jong!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 14 juli 2018 20:04
  @ErikNus Die ga ik onthouden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 14 juli 2018 10:32
  Ik had alleen een n64, dus de meeste games had ik wel van gehoord, maar nooit gespeeld. Zelda staat bij nog steeds op 1 en Roque sqaudron vond ik ook geweldig. Zou daar nog graag een opvolger van zien. Voor mij persoonlijk horen ISS98 (voetbalspel dat ik jarenlang helemaal kapot gespeeld heb) en F-Zero X nog op het lijstje. Die laatste zag er niet uit, maar zat echt geweldig in elkaar. Is overigens ook de enige F-Zero die ik ooit gespeeld heb.

  Van Grim Fandango is een vriend helemaal wild, dus zodra de remake op de switch uitkomt zal ik die ook nog wel aanschaffen. Van de andere spellen vind ik het eigenlijk alleen jammer dat ik halflife in die tijd nooit gespeeld heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 14 juli 2018 19:39
  @coolharry half life was toendertijd echt een waanzinnige game met een heel goed verhaal. Of ie nu nog steeds, o goed is durf ik niet te zeggen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 15 juli 2018 10:29
  @fonsrutte ik heb een tijd terug nog de Black Mesa mod/remake die door fans is gemaakt gespeeld en daar erg van genoten. De graphics zijn dan beter en het speelt meer als half-life 2, omdat het met source engine 2 is gemaakt. Ook is er een stuk toegevoegd waar je met een tank mag rijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 15 juli 2018 12:02
  @fonsrutte Ik ga er denk ik ook niet meer aan beginnen ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ayho

  • 14 juli 2018 10:44
  Sjow wat een games. 1998 was idd een geweldige jaar. Suikoden 2, fallout 2, xenogears, ocarina of time, mgs, ff tactics, star craft en baldurs gate allemaal nog steeds heilig voor mij. Ik ging echt bruut blut toen :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 14 juli 2018 11:26
  Je bent Castlevania Symphony Of The Night vergeten. ;-)

  Een ongelooflijk sterke game en vaak de beste in de serie genoemd. En een game die qua graphica ook nu er nog prima uit ziet.

  Daarnaast is die game de basis geweest voor veel andere delen in de serie (al was Symphony wel een beetje leentje buur aan het spelen bij Metroid).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 14 juli 2018 18:17
  @bigds9fan SotN is uit '97 toch?

  Inderdaad erg lekker.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 15 juli 2018 22:28
  @ErikNus Was het ook vergeten. Moest het opzoeken. ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 14 juli 2018 12:39
  Gangsters: organized crime kwam ook uit dat jaar. Dat vond ik echt fantastisch. Je eigen maffia imperium opzetten en runnen. Deed me ook veel aan commando's denken en was ook net zo moeilijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 14 juli 2018 13:02
  Banjo Kazooie vind ik ook erg goed uit dat jaar!
  En 1080° Snowboarding heb ik ook zeer veel gespeeld!

  Maar voor mij blijft ook Ocarina of Time op 1 staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kelvintje

  • 14 juli 2018 22:10
  @Sabor 👍👍👍

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 14 juli 2018 21:36
  Rond de eeuwwisseling zijn toch de beste games uitgekomem.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kelvintje

  • 14 juli 2018 21:56
  Heerlijk prachtige tijd. Ocarina zooo veel uren in gestoken. N64 en 007 dan! 4x splitscreen. Topper…alle mensen op dit forum reunie back in time organiseren N64 aansluiten. En genieten. 20 jaar alweer…niet in de gaten zeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Flow

  • 15 juli 2018 05:34
  Shogo, mobile armor division, blood2 the chosen, heretic2, descent:free space, heart of darkness, etc.
  Ja een goed game jaar. Al waren de jaren ervoor ook prima met spellen die niet onder doen voor hedendaagse spellen, behoudens de graphics natuurlijk.
  Overigens is 98 legendarisch vanwege halflife en Zelda.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inflatable

  • 15 juli 2018 09:36
  Ah Half-Life.. En daarna de jaren met de Counterstrike mod etc.. Voor mij de piekjaren qua PC gaming.. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mrakz0rr

  • 15 juli 2018 10:09
  Wow! 1998 voor games is wat 1984 is voor de muziek! 😎

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 15 juli 2018 10:14
  Zelf heb ik trouwens niet veel met deze game. Op mijn veertiende durfde ik het avontuur met aliens die onze dimensie binnenvallen niet zo goed aan. De eerste tien minuten, waarin je met een treintje door het laboratorium reist, heb ik wel tien keer gespeeld, maar zodra de aliens eraan te pas kwamen sloot ik het spel snel af.

  Vraag: Heb je het spel nadien op latere leeftijd wel eens helemaal uitgespeeld? :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.