Column
Pokestrats

De uitgekookte Pokémon-strategie van Nintendo

Pokémon voor iedereen!

Geschreven door Erik Nusselder op
Het was een overweldigende week voor Pokémon-fans. Een grote stroom aan nieuwe games werd over ons uitgestort, met een game die direct uitkwam, twee voor dit najaar en een hint naar een spel voor volgend jaar. Toch was alsnog niet iedereen tevreden.

Want de games die we gezien hebben, die waren wel heel erg casual toch? Een blokkerige, gratis game die nu verkrijgbaar is, dat is nog tot daar aan toe. Maar de grote Pokémon-game van dit najaar is Let's Go, een soort kruising tussen de volwaardige rpg's waar we zo van houden en dat telefoonspelletje dat we verafschuwen. Wie zit daar nou op te wachten?

Nou, ik wel, eigenlijk. Ik vond Pokémon Go best leuk, ook al is de game me al maanden kwijt. Het wist mijn verzamelwoede aan te wakkeren en ik vond het heerlijk om al die oude pokémon weer eens te zien. Ik denk dat de grootse en kleurrijke werelden van de reguliere games heel goed samen kunnen gaan met het toegankelijkere systeem van de mobiele versie. Zeker op de draagbare Switch, zodat je in de trein even gedachteloos wat nieuwe pokémon kunt scoren.

Pokemon lets go!

Slimme strategie

Het is bovendien een uiterst slimme zet van Nintendo en een manier om al die Go-spelers van dienst te zijn. Je staat er misschien niet bij stil, maar veel meer mensen hebben de smartphonegame gespeeld dan ooit een reguliere Pokémon-versie hebben gekocht. De totale verkopen van de franchise staan ergens tussen de 200 en 300 miljoen: dat zijn dus alle delen bij elkaar opgeteld. Pokémon Go is zeker 800 miljoen keer gedownload. Er zijn dus vele miljoenen spelers voor wie Go de enige Pokémon-ervaring is die ze ooit hebben gehad. En die spelers wil Nintendo graag bekeren.

Het kan best even slikken zijn als je Go gewend bent en dan in een core Pokémon-rpg stapt. De mechanieken zijn totaal anders, de gevechten vereisen een hoop strategie en er is een grote wereld om te verkennen. Niet groter dan de echte wereld waarin je Go speelt, maar toch. Nintendo hoopt dat mensen die normaal gesproken niet echt gamen, voor de nieuwe Pokémon toch een Switch in huis halen.

Pokemon go

Tussenstap

Let's Go is de perfecte tussenstap om die mensen over de streep te trekken. Het vangen van wilde Pokémon gaat immers net als in Go: als je met de juiste timing je Pokéball gooit, heb je hem binnen. Maar Nintendo legt ook de fundering om van deze groep gamers trouwe klanten te maken. Alsof ze willen zeggen: 'Je vond Go al leuk? Dan moet je dit eens zien!' De gym-gevechten worden namelijk wel turn-based, om nieuwe spelers klaar te maken voor het zware werk.

Want dan is er nog die andere Pokémon-game, die alleen maar genoemd werd. In het najaar van 2019 komt er namelijk gewoon een volledige Pokémon-game uit zoals we die gewend zijn, waarschijnlijk gesitueerd in Gen 8. Nintendo zal hopen dat al die mensen die met Let's Go zijn ingestapt, tegen die tijd genoeg vertrouwen hebben opgedaan om ook een 'echte' Pokémon-game uit te proberen.

Pokemon lets go!

Eclatant succes

Vorig jaar was een fantastisch jaar voor de Switch, met gigantische verkoopcijfers en twee van de beste games van de generatie. Dit jaar was tot nu toe redelijk stil op het front van de grote exclusieve titels, maar dit najaar verwacht ik dat de Switch weer volop in de schijnwerpers staat. Niet dat het met de verkoopcijfers nou zo slecht gaat, maar het bedrijf wilt toch zijn momentum behouden.

De hardcore gamers hengelen ze binnen met de nieuwe Smash Bros. en met Let's Go spreken ze precies die groep aan die tot nu toe misschien nog geen Switch heeft gekocht: de casual gamer die niet direct naar de winkel rent als er een nieuwe console is, maar wacht tot er iets is dat hen aanspreekt. Als dit lukt, kan de Switch net zo succesvol worden als de Wii.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen in de game-industrie. De komende twee weken nemen we een pauze vanwege de E3.

Dit artikel delen:

Lees meer

BattleTech Dontnod heeft de Vampyr-lanceringstrailer onthuld
3

Reacties op: De uitgekookte Pokémon-strategie van Nintendo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • watashi wa maurice desu.

  • 2 juni 2018 11:18
  Ik vind het een heel goed doordachte manier om de casual pokemon go speler geïnteresseerd te krijgen in je meer hardcore pokemon game.
  Ze zullen bij Nintendo ook echt nagedacht hebben over hoe ze mensen van pokemon go naar switch kunnen lokken.
  De draagbaarheid zal daar ook een extra troef bij kunnen zijn.
  Relatief bijna net zo makkelijk mee te nemen als je smartphone en dan kun je ineens een meer verhalende game spelen die toch net zo makkelijk tussendoor gespeeld kan worden. Klinkt voor mij als de perfecte opstap voor onervaren pokemon( en turn based rpg in het algemeen) on ze klaar te maken voor die volwaardige rpg volgend jaar.
  Hele slimme zet, en hopelijk is het levelsysteem wel wat aangepast tov go.
  Of anders dat er ook andere manieren zijn om je pokemon te leveren behalve constant snoepjes verzamelen met dezelfde te vangen.
  Ook dat zou een goede tactiek zijn om al een licht level systeem erin te zetten zodat mensen van Go naar een volwaardige ook al beetje leren omgaan dat rpg normaal niet op die manier werkt.

  Ik ben matig enthousiast.
  Maar interesse heb ik wel, even afwachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 2 juni 2018 13:45
  Ik heb nog nooit een pokemon game gespeeld en zal dat op basis hiervan dit jaar ook niet gaan doen. De nieuwe game in 2019 zou dat echter prima kunnen veranderen:)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • whaha

  • 2 juni 2018 13:46
  In eerste instantie baalde ik ook flink, maar daarna dacht ik: ze nemen dus een extra jaar om de 'echte' games te maken en toen werd ik eigenlijk steeds blijer. Dit betekent namelijk dat het voor mij NU nog zin heeft om een team te maken voor de huidige generatie, want deze wordt dan NIET meteen ditzelfde jaar nog 'out-dated'.

  Hierdoor heb ik serieus weer zin om Pokémon te spelen, maar vooralsnog laat ik de Let's go even aan mij voorbij gaan, hoe mooi ik het spel er ook uit vind zien, ik vind gameplay toch écht wel belangrijker.
  Trouwens, ik ken al mensen die géén Pokémon GO speelde, die wél Let's GO gaan spelen. Dat vind ik ook wel bijzonder om te vermelden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.