Column

De tijd van goedkope consoles is voorbij

Vandaag begint de dure weg naar morgen

Geschreven door Erik Nusselder op
Toen Sony de PlayStation 3 lanceerde voor 499 euro, leek dat een astronomisch hoog bedrag. Nu lijkt dat de ondergrens en mogen we blij zijn als het niet nóg meer wordt.

Sony bereidde ons vorige week al voor op slecht nieuws. CEO Jim Ryan wil een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden voor de PlayStation 5, maar dat betekent niet per se dat dat ook de laagste prijs wordt. “Waarde is een combinatie van meerdere elementen. Het betekent games, het aantal games, de diepgang van de games, de variatie in games, de kwaliteit van games, de prijs van games... al deze elementen en hoe ze samenvallen met de features van de console."

Dat is marketingpraat voor: dit wordt geen goedkoop apparaat. 500 euro wordt mogelijk de ondergrens en het zou zomaar nog duurder kunnen worden. Dat is behoorlijk prijzig. Natuurlijk is er al aardig wat inflatie overheen gegaan sinds de lancering van de PS3, maar 500 euro voelt nog steeds als een magische grens waar je niet overheen mag gaan. 400 euro kun je voor jezelf nog verantwoorden, 450 ook wel, maar meer dan een half duizend… dan begin je je portemonnee ineens te voelen.

dualsense ps5

Dure technologie

Ryan laat in dit interview al zien wat het verkooppraatje van Sony gaat worden. Ja, de console is duur, maar je krijgt er ook veel voor terug. Dit is een enorm krachtig apparaat, waar je prachtige games op kunt spelen! Het nieuwste van het nieuwste! Dat is leuk en aardig, en het klopt dat Sony niet de goedkoopste onderdelen heeft uitgezocht, maar dat is wel wat klanten altijd al verwachten. De PlayStation 4 werd ook al verkocht als hypermodern snufje, dus ik betwijfel of gamers vatbaar zijn voor dat argument.

Het zal helpen dat concurrent Microsoft waarschijnlijk met dezelfde problemen kampt, al acht ik bij het Amerikaanse bedrijf de kans groter dat ze wat meer verlies pakken op elke verkochte console. Alles om het gat met Sony te verkleinen. Microsoft is bovendien een financieel gezond bedrijf, dat dit risico wellicht beter durft te lopen.

Maar zelfs als de Xbox Series X en PlayStation 5 straks allebei boven de 500 euro uitkomen, voelt dat gevaarlijk. Dat komt door een ander platform, dat nooit een directe concurrent leek maar nu toch om de hoek komt kijken: de pc.

500 euro wordt mogelijk de ondergrens en het zou zomaar nog duurder kunnen worden. Dat is behoorlijk prijzig.

Master race

Nieuwe consolegeneraties liggen bij lancering eigenlijk altijd al achter op wat de allernieuwste pc’s kunnen. Daar was altijd een goed argument voor: consoles zijn een stuk goedkoper en bedoeld voor gamers die wat minder gedoe willen. Gewoon dat kastje aan je tv hangen, dan hoef je je nooit meer ergens zorgen over te maken. Pc-spelers zitten altijd met driver-updates te klooien en videokaarten te upgraden - daar heb jij geen last van op je console.

Maar de grens tussen pc en console is al jaren aan het vervagen. Pc’s worden steeds makkelijker om te gebruiken, terwijl consoles alleen maar ingewikkelder worden. Je kunt een pc prima aan je tv hangen en onderuitgezakt op de bank spelen. Updates worden vaak automatisch gedownload. En ja, soms is een nieuwe videokaart wel fijn, maar dat geldt voor consoles tegenwoordig toch ook? Die komen halverwege de generatie ineens met een X- of Pro-versie aanzetten. Bovendien zit je consolegames ook constant te updaten voordat je ze eindelijk kunt spelen.

Xbox Series X

Niet té duur, please

Hoe duurder de nieuwe consoles straks worden, hoe logischer het wordt om de stap naar pc te maken. Als er nog maar een paarhonderd euro verschil zit tussen een PlayStation 5 of een krachtige pc, wordt die overstap verleidelijk. Het verschil heb je immers zo terugverdiend via Steam-sales en gratis Epic Store-games.

Ik verwacht niet dat Sony de prijs al gaat onthullen tijdens hun eerste PlayStation 5-stream. Een hoge prijs zou namelijk een zwart randje geven aan zo’n presentatie, terwijl ze juist het momentum terug willen winnenmet hun grote games. Sony en Microsoft lijken bovendien verwikkeld te zijn in een soort staarwedstrijd, waarbij elk op de ander wacht om hun prijs bekend te maken. Terwijl ze zo op elkaars concurrentie gefocust zijn, is het niet te hopen dat ze de prijs té ver omhoog schroeven. Sony is daar nu heel duidelijk in: de tijd van ‘goedkope’ consoles is voorbij. Begin maar vast met sparen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Uitstel PS5-presentatie en nieuwe Xbox Store Live om 15:00: Tjeerd, Martin, Lucas en anderen met Valorant Deluxe
54

Reacties op: De tijd van goedkope consoles is voorbij

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • mhnl1979

  • 6 juni 2020 08:42
  Nog een argument. Via Game pass en PS Now zijn zelfs exclusives niet meer wat het ooit geweest is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 6 juni 2020 08:48
  Ik denk dat de prijs van flagship telefoons hier ook wel als inspiratiebron gebruikt zullen worden om dit wat meer richting die prijzen te duwen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 6 juni 2020 09:26
  @do365nic of de prijs van videokaarten. Ooit was het zo dat je voor €500 een high end kaart had (en poeh wat was dat veel geld). In relatief korte tijd is dat bedrag inmiddels verdubbeld!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 6 juni 2020 11:46
  @Excalibur82 zelfde met telefoons 600 ooit veel nu zijn ze 1200 die high end. Kijk naar alles word duur niet alleen consoles enige wat vaak blijft hangen zijn salarissen va. De normale persoon kijk naar huizen prijzen en huur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 6 juni 2020 11:59
  @hulstpower kortom precies wat do365nic zegt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 6 juni 2020 09:06
  De prijs heeft uiteindelijk wel invloed op een deel van de consumenten of ze de console bij launch kopen, zeker als je bij Xbox hoort dat de eerste tijd alle spellen ook voor de One uit blijven komen.
  Ik weet wel zeker dat ongeacht de startprijs er direct na launch een console tekort zal zijn zoals altijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 6 juni 2020 12:53
  @melody Het wordt ook wel de prijsroomstrategie genoemd: in het begin de prijs bewust hoog houden, omdat de early adopters de console toch wel kopen en daarna geleidelijk de prijs verlagen, 'afromen', om de massalere doelgroepen te bedienen, zoals de late adaptors.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 6 juni 2020 09:09
  Het onthullen van de prijs van beide consoles is een interessant gevecht deze generatie. Beide bedrijven hebben geleerd van de vorige onthulling waarbij Sony MS de lief afstak door onder de prijs van de XBox te duiken. Voor beide bedrijven is het succes van de console natuurlijk belangrijk, maar waar MS op heel veel andere markten winstgevend is, is voor Sony de PS5 zo ongeveer de belangrijkste en wordt de algehele winst van Sony bepaald door het succes van de PS5.
  Als Sony hiermee de plank misslaat kan dat veel gevolgen hebben voor Sony als bedrijf.
  We hebben er al en tijdje niets van gehoord en ik twijfel of deze nog wel echt bestaat maar als MS bij launch daadwerkelijk met een tweede goedkopere console komt dan wordt het lastig voor Sony om een prijs op de PS5 te plakken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 6 juni 2020 10:02
  Toen de ps3 uitkwam was een kroket bij de febo ook nog maar een euro en een mc flurry meestal ook. Nu is dat meer dan het dubbelen. Ik denk dat er ook gekeken moet worden in welke periode het uitkwam.
  Benieuwd ook wel wat een game gaat kosten. 65€ lijkt steeds normaler. Straks 70?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 6 juni 2020 11:00
  Precies dit. € 500 in 2007 is ongeveer evenveel als € 620 in 2020. Consoles worden dus alleen maar goedkoper en daarmee kan dit artikel de prullenbak in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 6 juni 2020 11:26
  @denver desondanks was de PlayStation 4 400 euro. Ik benoem inflatie toch, en leg daarna uit dat het ook om een gevoel gaat dat ik heb.

  Het is een column, dus een mening. Je mag het er mee oneens zijn, maar jeetje reageer eens aardiger zeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 6 juni 2020 13:45
  @ErikNus Ben het met je eens maar ik verzamel bijvoorbeeld ook Transformers en die prijzen gaan ook steeds meer omhoog.

  Dus 500 nu is is voor mij die 400 van toen maar goed ik snap hoe je die grens voelt.

  De kleinste Transformers waren ooit 5, toen 8 en toen zelfs 12 wat echt duur aanvoelde. Later met de Bumblebee film toyline gingen ze wel weer omlaag naar 8 dat moet gezegd worden.

  Maar dat gevoel snap ik zeker.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 6 juni 2020 21:59
  @xXDannyNLXx

  En toch is de prijs van games nog altijd niet veel duurder dan ooit was. 55 tot 70 euro vinden veel mensen duur. Maar met de inflaties opgeteld zou je eens moeten kijken wat Zelda 1 nu zou kosten. Die game kostte destijds als 160 of 170 gulden. Dat zou omgerekend via de normale 2,3 koers €70- €74 zijn.
  Reken sinds 1987 eens alle inflaties mee. Games zijn nagenoeg de enige bron van entertainment die niet veel duurder is geworden sinds het begin.
  Sterker nog ze zijn al jaren heel erg goedkoop vergeleken met mijn jeugd.

  Wel bent ik bang dat die stabiele prijs nu geen stand meer gaat houden en dus over weer tien jaar mijn rekensommetje totaal niet meer klopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CerandoX.nl

  • 9 juni 2020 10:34
  @xXDannyNLXx Nu heb ik trek in een kroket van de Febo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • St3ve

  • 24 juni 2020 00:06
  @xXDannyNLXx en ook @denver mee eens, gezien dat ik bijvoorbeeld de ps2 voor 1.200 gulden had gekocht in ergens in 2000. 2e controller en Gran Turismo erbij hoppa 1.350 gulden.
  Hoeveel zou dat dan nu zijn zijn geweest.
  "Duur" is het toch altijd wel bij launch. Moet je niet vergelijken met de consoles in de laatste jaren van de cycles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 6 juni 2020 10:11
  Ja en dan ook nog per maand geld moeten betalen voor online gamen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mephisto93

  • 6 juni 2020 13:33
  @Mmo-veteran hoezo? Ik betaal per jaar. Krijg er games en online opslag voor terug. Win Win.

  Dat de games niet altijd super zijn, is een persoonlijk dingetje. Maar je krijgt nog altijd meer dan dat je betaald.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LoGiCaL_PsYcHo

  • 6 juni 2020 10:21
  In een tijd dat mensen 1200 euro aftikken voor een telefoon die na 2 jaar weer vervangen wordt, betaal ik met liefde wat meer voor een console die mij veel langer gaat vermaken. Ik betaal liever 100 euro extra dan dat ze nu besparen op nieuwe mogelijkheden en we de komende jaren een inferieur apparaat hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 6 juni 2020 10:34
  @LoGiCaL_PsYcHo Ik ben het met je eens maar echte high end hardware zit er niet in volgens mij. Zover ik kan zien gaan ze deze generatie wel een stap in de goede richting en ik vind het zelf niet erg om daar voor te betalen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Footy

  • 6 juni 2020 11:15
  "Als er nog maar een paarhonderd euro verschil zit tussen een PlayStation 5 of een krachtige pc"

  Een krachtige pc onder de €1000? Haha.
  Voor de prijs van een game pc en de updates die je na een paar jaar doet, kan ik minstens 4 consoles kopen. En dat is een periode van 6-7 jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.