Column
E3

De State of Play was goed, maar kan E3 niet vervangen

Je weet pas wat je mist, als het er niet is

Geschreven door Michel Musters op
In de nacht van donderdag op vrijdag zond Sony een prima State of Play uit met een fiks aantal toffe games. Ik was dan ook allesbehalve teleurgesteld, zeker omdat ik met voorgaande uitzendingen in het achterhoofd geen hoge verwachtingen had. Toch werd het mij tijdens het bekijken van de livestream des te meer duidelijk dat E3 een gapend gat achterlaat, eentje dat – hoe hard we ook ons best doen – niet opgevuld kan worden.

Waar in voorgaande State of Play-uitzendingen vaak maar één of twee echt grote aankondigingen zaten (en soms nog minder), daar puilde deze aflevering uit met indrukwekkende titels. Street Fighter 6, Resident Evil 4 Remake, Horizon Call of the Mountain, Stray, The Callisto Protocol en Final Fantasy 16: er was meer dan genoeg om enthousiast van te worden als PlayStation-gamer. Het gebrek aan God of War: Ragnarok was een tegenvaller, maar toch denk ik dat er maar weinig fans echt teleurgesteld zijn.

Resident Evil 4 Remake

Sony valt dan ook te prijzen om het feit dat het de oude, vertrouwde E3-hype toch een klein beetje terug hebben gebracht, al is het een week voordat diverse andere bedrijven een livestream uitzenden. Nee, het was niet zo’n goede oude presentatie met publiek en ongemakkelijke presentatoren, en ook geen PlayStation Showcase waar het bedrijf traditiegetrouw nóg meer lekkers uit de hoge hoed tovert, maar het was goed genoeg.

Een groot gemis

Toch maakte tijdens het kijken van de State of Play een mistroostig gevoel mij meester. Ik heb even moeten graven om erachter te komen waar dat gevoel precies vandaan kwam, maar ik ben er inmiddels achter: eigenlijk heeft de livestream mij het oude, vertrouwde E3 alleen nog maar harder laten missen.

Mocht je het op de een of andere manier nog niet hebben meegekregen: E3 gaat dit jaar helemaal niet door. Organisator ESA meldt dat het in 2023 E3 weer helemaal terug wil brengen, maar dat is pas volgend jaar en de vraag is nog maar of bedrijven er dan nog wel op zitten te wachten. Het kost ze immers behoorlijk wat knaken om op de beurs te mogen staan en ergens is het ook logischer voor ze om hun moment van aandacht in een aparte livestream, verwijderd van alle drukte rondom E3, te pakken.

E3

Kerstmis voor gamers

De toekomst van E3 hangt dus aan een zijden draadje, en dit jaar is er sowieso geen E3. Daar kun je van alles van vinden – dat doe ik ook, maar bovenal vind ik het zonde. Sinds het moment dat ik ook maar een beetje interesse had in games, stond E3 voor mij synoniem aan een krappe week genieten. Het was een soort Kerstmis voor gamers waarin het ene na het andere virtuele pakketje werd geopend.

Als kind las ik eerst in tijdschriften alles over de legendarische gamebeurs, vaak een dikke maand nadien in verband met deadlines en drukwerk. Met de komst van internet kwam de Amerikaanse beurs gevoelsmatig een stuk dichterbij. Persconferenties werden al snel live gestreamd en diverse media waren op de beursvloer aanwezig om verslag te doen en met een camera de complete chaos in beeld te brengen. 

E3 was een soort Kerstmis voor gamers waarin het ene na het andere virtuele pakketje werd geopend

Zelfs thuis, vanuit je luie stoel, kreeg je op die manier het idee dat je een weekje in een compleet andere wereld vertoefde. ’s Avonds en ’s nachts aan de computerbuis gekluisterd, zien hoe bedrijven elkaar probeerden af te troeven met spectaculaire aankondigingen of onhandig geformuleerde quotes in interviews: heerlijk!

Mijn volgende stap was zélf naar E3 afreizen als onderdeel van een gamewebsiteredactie. Dat heb ik in de jaren 10 dan ook meermaals mogen doen. Hoewel ik achteraf gezien E3 vanuit thuis volgen net zo leuk vond, kan ik niet ontkennen dat op de beurs rondlopen een unieke ervaring is. En niet alleen vanwege egoïstische redenen, want ik vond het simpelweg geweldig om zoveel mogelijk van de show naar de lezers thuis in Nederland en België te brengen. 

E3

Ik keek voor de gein vandaag terug naar de landingspagina van Gamer.nl op E3 2016 en wat ik zag maakte mij uitermate nostalgisch. Allerlei artikelen over voorgaande E3’s en verwachtingen voor die editie, talloze previews van gespeelde games, blogs waarin redacteuren hun ervaringen deelden en een stel video’s dat ik toen terplekke met de smartphone heb geschoten: het steekt misschien niet perfect in elkaar, maar wat zat er toch een boel passie en liefde in. Ik heb er intens van genoten om die content te mogen maken en ik hoop dat onze bezoekers dat ook zo ervoeren.

Geen vervanging

Natuurlijk is het niet alleen maar kommer en kwel. Komende week wordt er een aantal interessante persconferenties gehouden, onder andere de Kick Off Live-show van Summer Game Fest, de Microsoft & Bethesda Games Showcase, een livestream van Devolver Digital en de PC Gaming Show. Met Gamer.nl (en zustersite PU.nl) organiseren we overkoepelend Gamezomer 2022, waarmee we verslag doen van al dat lekkers (inclusief het aankomende Gamescom), regelmatig live gaan en zelfs een PlayStation 5 weggeven. In dit bericht kun je daar alles over lezen en tevens de data en tijden van aankomende presentaties bekijken.

We zitten dus niet stil en er gebeurt het nodige, maar ik moet eerlijk zijn: het kan E3 niet vervangen. Ubisoft en EA houden bijvoorbeeld geen presentaties, Nintendo houdt zich op moment van schrijven angstvallig stil en is dus misschien ook missing in action en hoe hard je ook je ook je best doet, het kan wat mij betreft niet de compleet gestoorde ervaring van E3 vervangen, of je er nou zelf rondloopt of het vanuit thuis volgt.

E3 was speciaal, een uniek onderdeel van onze hobby dat de game-industrie nog interessanter maakte. Ik vrees dat geen bedrijf, gamesite of Geoff Keighley iets kan creëren wat daaraan tipt. We hebben met z’n allen in al die jaren een hoop geklaagd over E3 en de organisatie achter de beurs - vaak geheel terecht trouwens - maar uiteindelijk was zo’n week waarin heel de wereld even alleen maar om games draaide onovertroffen. Je weet pas wat je mist, als het er niet is. Kom alsjeblieft terug, E3!

Dit artikel delen:

Lees meer

I.G Q&A: Wat is de slechtste game die je hebt uitgespeeld? Pokémon Scarlet en Violet-analyse - Bonuslevel 112
34

Reacties op: De State of Play was goed, maar kan E3 niet vervangen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 5 juni 2022 09:07
  Nou was het een goeie show en prijs je sony voor het beetje terug brengen van e3 gevoel, maar vond dat micro dat vorig jaar al had gedaan met hun show. Verder een leuk stuk en was een goeie show kijk erg uit naar sony showcase later dit jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 juni 2022 09:23
  @hulstpower wel weer apart dat je over Xbox begint. Kunnen de credits dit keer niet bij Sony blijven ?. Ik vond het verleden jaar ook een goede Xbox presentatie, maar als ik met terugwerkende kracht kijk vond ik het middelmatig. Veel was in heel erg vroeg stadium en soms niet eens in productie. Bij rare wisten ze niet eens wat het gaat worden. En als ik dan kijk dat Xbox dit jaar kwa triple A exclusive weer niet levert. Kan ik Sony alleen maar een flinke pluim geven

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • StefanKock

  • 5 juni 2022 09:50
  @Roy36NL Ik ben het grotendeels met je eens, echter ik wacht eerst nog de Xbox & Bethesda showcase van 12 juni af. Wellicht dat daar nog iets aangekondigd gaat worden om dit jaar toch nog een beetje glans te geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 juni 2022 09:54
  @StefanKock dit jaar zal het wel in orde komen al verwacht ik geen triple a exclusives meer in 2022. Het zal de portemonnee gaan trekken om wat day one aanbod te vergaren op de gamepass. Kijk uit naar gameplay van avowed starfield en everwild. Heel misschien fable al acht ik die kans klein

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 5 juni 2022 11:34
  @Roy36NL denk dat je fable kan vergeten denk wel een kleine teaser van iets technische van de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 5 juni 2022 11:35
  @Roy36NL had het puur over de show en dat de show van toen het e3 gevoel gaf, iets wat meneer van dit artikel beweerrlt dat sony dat nu pas gaf. Daar was ik het niet mee eens vond de show xboz dqt al toen deed en de show zelfs van ps vorig jaar ook al doen. De show van deze week was goed maar dat het de leegte vulde van e3 nu pas nee, zijn al shows die dat vorig jaar deden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 5 juni 2022 09:39
  @hulstpower ik vond de xbox show vorig jaar tegenvallen. Het waren vooral cgi trailers die ze lieten zien van releases die nog ver weg zijn. Er was een chronisch gebrek aan gameplay. Heb wel meer vertrouwen in dit jaar dat we wel gameplay gaan zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 5 juni 2022 11:35
  @obi-twan kenobi e3 zijn vaa cgi trailers he, maar ik zei niet dat de show beter is maar het e3 gevoel toen al gaf bij de show van xbiz

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 5 juni 2022 12:05
  @hulstpower ja man beetje XBox noemen onder een Sony artikel dat kunnen sommige tere zieltjes niet aan joh. Daar moet je voorzichtig mee zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 juni 2022 13:23
  @Ziminar ik kan het meer dan aan alleen vind het zo een zwakte bod als er wat over ps staat gelijk reageren met een Xbox mening. Daar reageer ik graag op zeker omdat ik weet dat andere fanboys weer gaan reageren. Hou ze wakker

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 5 juni 2022 13:26
  @Roy36NL Ik snap niet waar je je druk om maakt, het gaat Hulstpower alleen om dat E3 gevoel wat hij blijkbaar vorig jaar toch nog een beetje had door de show van XBOX (oeps nu zei ik het weer sorry), is dat zo gek of raar?
  Nee vrij logisch zelfs als je zijn hele reactie gelezen had ipv alleen maar te focussen op het woord XBOX (KAK, sorry man).
  Had jij er geen punt van gemaakt was er niets aan de hand geweest en was er geen discussie dus misschien kun je ook even kijken naar jouw manier van reageren ipv dat je steeds andere mensen daarop aanvalt.
  Succes man met je XBOX-fobie (shit, ik zal er beter opletten)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 juni 2022 13:39
  @Ziminar druk maken is het totaal niet ik zie alleen een patroon dat bepaalde personen elke keer reageren als PlayStation positief wordt belicht op gamer. Dan krijgen sommige gelijk jeuk om wat te plaatsen over Xbox. Misschien kan je als spokesman van Hulstpower ff overleggen wat je hier op moet antwoorden of je kan het aan hulstpower over laten. Das wel zo volwassen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 5 juni 2022 14:45
  @Roy36NL nou ik zie nog een ander patroon en dat is dat jij de enige hier bent die aanslaat bij iets. Hulstpower zei niets negatiefs over Sony of PlayStation en aangezien Xbox ook op een bepaalde manier gerelateerd is aan gaming is zijn opmerking helemaal niet zo gek. Maar misschien moet je moderators van gamer nl vragen wat de regels hieromtrent zijn? Dan hebben we meteen duidelijkheid.
  Hmm ja volwassen gedrag. Nou daar zou ik als ik jou was niet al te veel over zeggen.
  Uit je panty schieten als iemand een normale reactie plaatst maar daar een term in plaatst waar jij jeuk van krijgt komt toch niet echt volwassen over.
  Nogal hypocriet niet?
  Nogmaals als jij er niet over begonnen was, was er geen discussie geweest, misschien kun je in ieder geval daar even over nadenken in plaats van alleen maar met je vinger wijzen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 juni 2022 14:57
  @Ziminar wederom mooi gesproken als spokesman. Als ik hier inhoudelijk op wil reageren zal ik dat doen tegen hulstpower. Dat is wel zo netjes. Fijne dag nog verder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 5 juni 2022 15:03
  @Roy36NL dank je, jij ook man. Probeer een beetje te relaxen, het is zondag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 5 juni 2022 17:25
  @Roy36NL oh en misschien beter lezen dan alleen de titel van het artikel want het gaat buiten de titel niet alleen over Sony, maar vooral over de E3. En daar schijnt Microsoft ook weleens iets mee te doen.
  Er staat alleen zelfs een overduidelijk groene plaat in het artikel waar jij minimaal wat jeuk en vlekken in je nek kreeg toen je er langs scrollde.
  Om maar even aan te geven wat jouw motief is, meteen naar de reacties scrollen zonder het artikel te lezen en andere mensen aan te vallen op de inhoud van hun reactie zonder te weten waar het over gaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 5 juni 2022 14:46
  @Roy36NL Jij reageert wel als een gebeten hond als iemand wat zegt wat jou niet aanstaat. Wat is er mis met jou. En uitgerekend jij hebt het over volwassenen zijn haha.. jij blokt mij een meningsverschil over video games over volwassen gesproken haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tyranus

  • 5 juni 2022 13:52
  @Roy36NL

  Nou ik heb toch gezien dat jij hier de kampioen in bent op deze site..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 5 juni 2022 14:47
  @Tyranus Ja maar bij Roy36nl ligt het altijd aan de ander nooit aan hem

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 5 juni 2022 13:52
  @Ziminar percies en ook zei ik niks negatiefs over sony, maar sommige noemen zelf altijd gamepass negatief als het er niet over gaat, maar xboz zeggen bij een sony artikel mag kennelijk niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.