De PS5 wordt duurder en daar kan niemand wat aan doen

De PS5 wordt duurder en daar kan niemand wat aan doen

Wie regelmatig boodschappen doet, is het waarschijnlijk al opgevallen dat alles duurder wordt. Zelfs de PlayStation 5 moet er aan geloven. Je kon 'm al nauwelijks krijgen, maar nu kun je 'm ook niet meer betalen.

Bovenstaande uitspraak is natuurlijk lichtelijk overdreven: er gaat ‘slechts’ 50 euro bovenop de adviesprijs, waardoor deze nu uitkomt op 550 euro (of 450 euro voor de uitvoering zonder disc drive). Dat ik zo overdrijf, is gedreven vanuit verbazing en frustratie. Ik ga hier niet mijn denkbeeldige huishoudboekje uit de doeken doen, maar kort gezegd valt ook mij op dat de prijzen de laatste maanden nogal hard omhoog schieten. Of misschien nog wel erger: dat producenten van levensmiddelen heel geniepig hun producten en verpakkingen kleiner zijn gaan maken. Ik was laatst in de supermarkt en het leek even alsof ik per ongeluk in Madurodam was beland. Ben ik nou zo groot geworden of is dat bekertje crème fraiche zo klein?

 

Pump up de jam

Alles draait momenteel om inflatie. Dat is althans de reden die continu wordt aangedragen door de grote bedrijven die in onze primaire levensbehoeftes voorzien, of dat nu eten of gamen is. Grondstoffen worden duurder en er is overal een tekort van, met name chips en personeel. Daardoor wordt bijvoorbeeld ook het verschepen van goederen duurder, wat weer doorsijpelt in de kostprijs en uiteindelijk ook de prijs die je er in de winkel voor moet betalen. Iedere industrie en branche heeft er zo’n beetje last van. Al die tegenvallers bij elkaar opgeteld leiden tot flinke prijsverhogingen.

Tot zover de officiële lezing. Vergeef me als ik nu een beetje als een complotdenker klink, maar dit is wat mensen met meer geld dan jij willen dat je gelooft. Dat ze net als jou met de handen in het haar en een enorm brok in hun keel uiteindelijk toch maar besloten hebben om tien cent boven op de verkoopprijs te doen. Omdat ze anders acuut failliet zouden gaan. En dat willen we natuurlijk niet. Dan kan niemand meer een PlayStation 5 of een potje jam kopen.

PS5

De prijs van kapitalisme

In werkelijkheid draait het weliswaar om geld, maar dan niet dat van jou of van mij. Grote bedrijven wentelen de nadelige gevolgen van inflatie of andere economische verschijnselen, zoals een lage wisselkoers van de euro, liever af op de consument dan op de aandeelhouders. Dat is nu eenmaal een uitwas van ongebreideld kapitalisme. De rest van mijn relaas zal ik je besparen, maar het is absoluut niet zo dat Sony niet anders kan dan de prijs van de PlayStation 5 omhooggooien. Tuurlijk kunnen ze dat ook niet doen, maar ze kiezen er bewust voor om wél een prijsverhoging door te voeren (behalve in de Verenigde Staten, want daar is het marktaandeel ten opzichte van Xbox toch net iets belangrijker). Ze doen het omdat ze het kunnen maken.

Dat bedoel ik niet eens zo harteloos als het klinkt. De PlayStation 5 is bijna twee jaar na release nog zo beperkt verkrijgbaar dat veel ‘hardcore’ gamers er nog steeds geen hebben. De markt is dus nog lang niet op het punt beland dat deze zogeheten early adopters allemaal een PS5 hebben. Dit is traditiegetrouw de groep consumenten die niet heel prijsbewust is. Zij vinden het belangrijker om er vroeg bij te zijn en betalen daar met ‘liefde’ een hogere prijs voor. Die 50 euro erbovenop gaat daarom niet ineens voor een lagere vraag zorgen. Dankzij een aanbod dat nog steeds beperkt wordt door allerlei productieproblemen en vastgeslibde logistiek, zal de PS5 voorlopig ook nog wel schaars blijven.

Eigenlijk verandert er dus maar bar weinig. Dat is precies het probleem. Over een paar maanden of misschien zelfs weken zijn weinig mensen zich meer bewust van het feit dat de PlayStation 5 ooit goedkoper was. Misschien een enkeling die al tijden geld opzij aan het zetten is, maar de meeste consumenten gaan de nieuwe prijs als normaal beschouwen. Maar dat is het dus niet. Het is een vrij kil signaal van een bedrijf dat de laatste jaren al vaker niet zo consumentvriendelijk is geweest.

PlayStation 5

Winst-winst-situatie

Moeten we dan massaal een Xbox Series S gaan kopen, de ‘beste’ console die momenteel verkrijgbaar is? Nou, dat mag uiteraard, maar Microsoft is niet ineens de barmhartige Samaritaan. Zij zijn nu vooral bezig met marktaandeel (terug)winnen, door consumenten met Game Pass een bizar voordelige propositie te bieden. En als investeerders iets nog liever willen dan geld, dan is het marktaandeel. De winst komt wel wanneer de markt dusdanig verstoord of verpest blijkt dat er geen weg meer terug is. Ik zie het daarom ook niet zo snel gebeuren dat Microsoft de prijs van de Xbox Series S en X verhoogt. Zij zien in het besluit van Sony vast een uitgelezen kans om hun eigen opmars verder te versnellen.

Xbox Game Pass

Dat Sony ondanks die hete adem in de nek alsnog de prijs durft te verhogen in onder meer Japan en Europa, valt stiekem vrij eenvoudig te verklaren. De hegemonie van PlayStation is hier al ruim twee decennia redelijk onbetwist. En voor die ‘loyaliteit’ krijgen we nu een prachtige prijs: 550 euro. Dan had ik toch liever gehad dat Sony de PlayStation 5 stiekem kleiner had gemaakt. 

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@coola ja want inflatie is er niet in amerika, en inflatie is altijd al ding geweest en nog nooit hebben ze de prijs omhoog gedaan. Hou toch eens op met bedrijven waar je fan van bent te zeggen ja begrijpelijk de keuze. Nee dat is dit niet de keuze is belachelijk is de ps5 straks op het einde 650 euro door inflatie omdat we dan jaren verder zijn.

0

@hulstpower Nou de inflatie is deze keer natuurlijk wel wat extremer in vergelijking dan voorgaande jaren vanwege die gekke Russen.

0
test

@hulstpower [quote]Hou toch eens op met bedrijven waar je fan van bent te zeggen ja begrijpelijk de keuze.[/quote] HA! Dat moet jij zeggen! Jij slikt werkelijk alles wat Microsoft en Phil zeggen voor zoete koek.

0
test

@coola je reactie was verwijderd omdat je iemand uitschold en daarna zinloos ruzie begon te maken. Ik vraag aan jou en Piet S. om daar nu mee te stoppen.

0
test

@coola LOL, je hebt overduidelijk geen idee waarom het hier duurder wordt en niet in de US.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0

klaar met het reageren, de laatste 20x een verhaal getikt om telkens considered spam te krijgen, bloed irritant!

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

Mooi geschreven. Het is een vreemde zet van Sony. Prijzen van spullen worden inderdaad duurder maar dat is ook zo voor de consument. Juist daarom zouden ze hun duurste product niet nog duurder moeten maken. De prijzen van hun games zijn al verhoogd en ze vragen 30 procent van de opbrengst van elk stuk software dat op de PlayStation uitkomt. In het VK is hiervoor al een rechtzaak gestart. Hoe dan ook zullen ze met hun expansie naar de PC markt, de hogere gameprijzen en hun nieuwe PS Plus services meer geld verdienen dan voorheen. Het verlies op de console hadden ze naar mijn mening dan ook beter voor lief kunnen nemen, wel zo klantvriendelijk.

0

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@Liquidshake Sony heeft er zelf voor gekozen om hun focus grotendeels op PlayStation te leggen en andere sectoren af te bouwen of helemaal te verlaten. Daarnaast hoef je ook niet het geld van Microsoft te hebben. Nintendo is ook consistent met hun prijzen geweest. Tevens gaan bedrijven als Nvidia hun producten zelfs goedkoper maken voor zover bekend. Sony heeft een prima omzet en winst uit de PlayStation branche ieder jaar. Ze geven die cijfers maar al te graag vrij. Dus dit is een volledig bewuste en eigen keuze van hun die niet perse nodig was.

0
test

@Riyakuya Mee eens. Ik ben ook benieuwd naar die rechtszaak. Bedenk bijvoorbeeld dat de PS6 hoogstwaarschijnlijk uitsluitend digital only gaat zijn. Als die 30% dan dus gaat tellen voor alle games die ze verkopen, dan handelen ze effectief als een soort van monopolist en kunnen we niet meer om ze heen. Sommigen zullen dat niet erg vinden. Ik vind het een naar idee.

0

@whaha Je leven is dan ook permanent naar als je verandering als naar beschouwt; je houdt het niet tegen dus het gaat je gedwongen overkomen. Beter is om het maar te omarmen en er het beste van te maken. Dan blijft het leven toch een stuk lolliger. Case in point ik heb een maand of 2 geleden al mijn DVDs en papieren boeken naar de kringloop gebracht. Een half leven aan verzameldrift wat ik even weggaf, hoppa. Het deed me echter geen pijn, het was eerder een opluchting dat ik het eindelijk losliet. De kastruimte die vrij kwam. Heerlijk. En intussen heb ik alle belangrijke boeken gewoon op mijn ereader en qua films kijken zit ik niet meer vast in een routine van maar constant opnieuw kijken wat ik al honderd keer gezien heb, ik pak streaming services aan zoals ze bedoeld zijn en open de geest voor nieuwe zaken. En prompt heb ik toch heel wat moois gezien wat ik normaal nooit zou bekijken. Het HOEFT niet zo slecht te zijn. Het feit dat het anders is.

0
test

@whaha persoonlijk ben ik ook niet echt fan van de digital only toekomst echter heeft fysieke media inmiddels ook zijn waarde wel verloren. Veel games die uitkomen op disc hebben alsnog een update nodig om te werken.

0

@Riyakuya Die rechtzaak gaat nergens naartoe. Kijk je ook verder dan alleen Sony? Alle concurrentie hanteert 30%. Zowel in gaming als in andere sectoren. Je hebt een beetje makkelijk praten met je verhaal hoe het bedrijfstechnisch allemaal zou moeten gaan. Maar juist jij als consument bent ook de eerste die gaat klagen als opeens een product minder is.

0
test

@CaptainWinslow op pc is MS al naar 12 procent gegaan en ze hebben aangegeven dat ook te gaan bekijken voor consoles. Ik dacht dat dat inmiddels al was maar daar zat ik dus fout. Epic Games store vraagt tevens ook maar 12 procent.

0

Aanbevolen voor jou