Column

De PlayStation Showcase schitterde in eenzijdigheid

Veiligheid voorop

Geschreven door Jacco Peek op
Noodgedwongen kozen uitgevers deze zomer wederom voor online presentaties. Dat de drempel daarmee laag genoeg is voor ook kleinere partijen, werd tijdens de vele inhoudsloze livestreams van E3 2021 eens te meer duidelijk. Sony’s PlayStation Showcase van afgelopen donderdag betrof echter één en al spektakel, al bestond het voornamelijk uit hetzelfde type games.

Sony schepte vorige week al precedent voor vuurwerk. Niet alleen werd de titel ‘State of Play’ – kleinschaligere presentaties met de focus op enkele games – verruild, ook deed het bedrijf niet bepaald haar best om verwachtingen van kritische kijkers bij te stellen. Met een aantal verrassingen en likkebaardend mooie beelden bleek de Showcase dan ook één van de sterkste presentaties van deze zomer te zijn, alsmede een uithangbord voor Sony’s overduidelijke focus op verhalende singleplayertitels.

spider-man 2

Blik op de toekomst

Het is eenvoudig om enthousiast te worden van de stortvloed aan trailers en aankondigingen van afgelopen vrijdag. Dat de langverwachte remake van Star Wars: Knights of the Old Republic als PlayStation 5-exclusive werd aangekondigd, zag bijvoorbeeld niemand aankomen. Ook andere opvallende partijen die er normaliter een eigen agenda op nahouden, reserveerden hun trailers voor Sony’s grote zomerpresentatie. Zo toonde 2K Games – vaak aanwezig bij Microsoft of op PAX - een gameplaytrailer van Tiny Tina’s Wonderlands, wachtte Square Enix niet op diens Tokyo Game Show-presentatie voor nieuwe beelden van Forspoken en dook zelfs het van origine exclusieve Xbox-spel Alan Wake op.

Ook bleven korte herinneringen - behalve de zoveelste trailer van Deathloop - aan te verschijnen games als Death Stranding: Director’s Cut, Kena: Bridge of Spirits, Horizon Forbidden West en het regelmatig aan PlayStation-verwante Call of Duty uit. Integendeel: het grootste aantal titels uit de presentatie verschijnt in 2022 of later, zoals Marvel’s Spider-Man 2 en het nog ”zeer vroege” Marvel’s Wolverine. De uitgebreide trailer voor God of War Ragnarok durfde niet breed uit te meten dat de game volgend jaar moet verschijnen, dus neem dat met een korrel zout.

Wolverine

Grote budgetten, kleine risico’s

De laatste tien minuten van de presentatie symboliseren daarmee Sony’s bijna obsessieve focus op verhalende singleplayertitels, al dan niet gesitueerd in een open wereld. Voor velen is dat een enthousiasmerende ontwikkeling: in een tijd van steeds lucratievere free-to-play- en online titels is het prettig dat een platform grootschalige sologames omarmt. Bovendien leverde dezelfde strategie vorige generatie een hoop indrukwekkende games op, van Bloodborne en God of War tot Horizon Zero Dawn en The Last of Us: Part 2.

Anderzijds illustreert het ook een steeds verder afbrokkelende verscheidenheid binnen Sony’s eigen studio’s; een ‘PlayStation-game’ volgt steeds vaker een duidelijk stramien van filmische camerastandpunten, personages met gevatte opmerkingen en gameplay die niet ver van de gebaande paden afwijkt.

Daar ontstond eerder dit jaar al ophef over, toen Days Gone-maker Sony Bend volgens Bloomberg niet mocht beginnen aan een vervolg op de nieuwe IP, maar Naughty Dog moest bijstaan met een multiplayergame in het The Last of Us-universum. Een vergelijkbaar verhaal over ondersteunende studio Visual Arts Service Group dook op, dat min of meer haar controle over een The Last of Us-remake moest overgeven aan – wederom – Naughty Dog. Ook werd in februari Sony Japan Studio gesloten, van oudsher een broedplaats voor creatieve gameconcepten die we vanuit de uitgever steeds minder zien.

Sony lijkt het daarmee ontzettend op veilig te spelen: liever een nieuwe game in de bewezen The Last of Us-franchise, dan een risico nemen met een nieuwe blockbuster-IP. Daarvoor waarschuwde voormalig PlayStation-topman Shawn Layden toevallig vorige week al. Volgens Layden stijgen de budgetten van videogames ”exponentieel”, met binnenkort gemiddeld zo’n 200 miljoen dollar per titel. “Als we die stijgende curve niet kunnen tegenhouden, dan kunnen we alleen nog maar de risico’s verkleinen”, legt hij uit.

Sony lijkt het daarmee ontzettend op veilig te spelen: liever een nieuwe game in de bewezen The Last of Us-franchise, dan een risico nemen met een nieuwe blockbuster-IP.

Verder dan de console

Ongeacht of Layden daar tijdens zijn werkzaamheden bij Sony zelf aan heeft bijgedragen, is het geen wonder dat veel nieuwe Playstation-titels niet alleen zich in een vergelijkbaar genre bevinden, maar ook steeds vaker een vervolg betreffen. Insomniac komt alweer met haar derde Spider-Man-game én nog een gevestigde Marvel-IP, Gran Turismo is de laatste overlevende van Sony’s ooit zo rijke verzameling aan racefranchises en zelfs God of War Ragnarok lijkt eerder een verlengstuk dan een wereldschokkend vervolg. Dat is prettig voor liefhebbers van die franchises, maar het roept wel de vraag op wat diezelfde studio’s hadden kunnen doen met frisse ideeën.

Het lijkt allemaal onderdeel van een aanpak die op zoek is naar synergie tussen consoles en andere mediaplatformen. Zo wil Sony niet alleen een groot aantal mobiele titels op basis van bekende franchises uitbrengen, maar staat PlayStation Productions ook aan het roer van maar liefst tien televisieseries en films. Franchises als Uncharted, The Last of Us en Twisted Metal brengen nu eenmaal geld in het laadje en breiden het publiek alleen maar uit. Je kunt er vergif op innemen dat dergelijke filmproducties gepaard gaan met een nieuwe game.

Het is niet zo dat er totaal geen ruimte meer is voor nieuwe franchises. Hoewel Ghost of Tushima overduidelijk uit de PlayStation-familie afkomstig is, kreeg Sucker Punch Productions wel de ruimte om het samoeraigenre op te rakelen voor een miljoenenproductie. En met succes: Ghost of Tushima werd de snelst verkopende nieuwe PlayStation-IP. Verder verkent de uitgever achter de schermen nog altijd andere typen games in haar meest succesvolle franchises, zoals een The Last of Us-multiplayergame en een multiplayertitel van Guerrilla Games.

Uncharted

Maar gevarieerd, dat is de line-up van PlayStation-software momenteel niet. Met de afgelopen Showcase benadrukt het bedrijf dat je een PlayStation 5 koopt voor exclusieve, verhalende blockbustergames in een handvol franchises – daar waar Microsoft met Game Pass steeds meer frisse ideeën aan de man weet te krijgen. Zolang dat werkt is het prettig voor het bedrijf, maar ergens is het sneu dat de definitie van een ‘PlayStation-game’ tegenwoordig zo ingekaderd is.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Eerste trailer van God of War: Ragnarok getoond PlatinumGames wil Bayonetta 3 ook graag aan de buitenwereld tonen
34

Reacties op: De PlayStation Showcase schitterde in eenzijdigheid

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 11 september 2021 08:29
  Het is ook nooit goed he :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Stark123

  • 11 september 2021 08:32
  Liever een berg echt goede single player games dan weer een free to play battle royale game met gekleurde outfits wat nergens over gaat.. Battle Royale games zijn het afvoer putje van de game industrie die gebrek hebben aan inspiratie en als geld machine worden gebruikt. Ik ben geen sony fanboy maar dit zijn wel stuk voor stuk prachtige meeslepende games vol innovatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 11 september 2021 09:41
  @Stark123 natuurlijk is dat zo. Maar het is ook een manke vergelijking. Want dat is niet het alternatief.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Stark123

  • 11 september 2021 08:34
  En inderdaad wat Markus88 zegt, het is ook nooit goed he..
  Dit was een van de beste shows en aankondigingen in jaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 11 september 2021 09:47
  @Stark123 ik snap dat het vrij pessimistisch overkomt, maar ik benadruk zeker dat dit een ijzersterke presentatie was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 11 september 2021 09:29
  Toch knap hoe je aan zo'n showcase een meer negatieve lading kan geven dan positieve. En als Sony dan alleen maar zou proberen om nieuwe IP's te lanceren krijg je het gezeur "hoezo komen er niet meer delen van God of War etc?". Beetje expres tegen de schenen schoppen artikel dit, mag natuurlijk maar ik vind het wel behoorlijk zoeken naar negatieve punten terwijl niemand kan ontkennen dat dit een zeer indrukwekkende show was die PlayStation eigenaren behoorlijk blij maakt, ook al duren sommige games nog een tijdje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Victor Sullivan

  • 11 september 2021 09:30
  Ik vind het een compliment aan Sony dat een PlayStation game tegenwoordig zo herkenbaar is. Zij zijn een van de weinige in de industrie die op dit moment grote budgetten vrij maakt voor een AAA verhalende game. Zonder alle Sony titels blijven er weinig kwalitatief verhalende games van dit formaat over. Snap dat ze iets meer op safe spelen gezien de budgetten en concurrentie met steeds meer verschillende verdien modellen waaronder veel free to play. Maar kijk je nu naar het afgelopen jaar dan zijn er met Returnal, Death Stranding en Ghost al 3 nieuwe en totaal andere ervaringen/genres gepresenteerd. Hoeveel nieuwe ips kan je lanceren? We zouden ook balen als Spider-Man en GoW geen vervolg hadden gekregen. Daarnaast staan er ook nog wat kleinere nieuwe ervaringen op de kalender met Stray en Kena.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 11 september 2021 10:00
  @Victor Sullivan ja helemaal mee eens, terwijl andere uitgevers zoals ea zeiden de big budged triple a story driven games zijn dood, heeft Sony en ook rockstar bewezen dat dit niet zo is en Nintendo ook met Mario en zelda vind ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bigds9fan

  • 12 september 2021 08:48
  @hulstpower Probleem is ook dat veel mensen een nieuwe IP geen kans geven. Zo heeft Days Gone kennelijk niet genoeg verkocht voor een deel 2.

  Ja dan ga je sneller op safe spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 12 september 2021 12:41
  @Bigds9fan klopt maar horizon verkocht beter dan denk ik alle killzone bij elkaar, ligt beetje aan wat voor game verder had days gone heel veel problemen in begin. En ghost of tusima is snelste verkoopende game van Sony toch. Dus op safe spelen hoeft niet perse. Ja Sony heeft maar paar missers gehad the order 1886 of zo en days gone en misschien death stranding.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 14 september 2021 11:53
  @hulstpower
  The Order was dan wel weer een leuke showcase van wat de PS4 in zich had. Dat was op dat moment belangrijker dan een goede game neerzetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 14 september 2021 13:33
  @CroniC the order was hele mooie game jammer dat het verder minder was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 14 september 2021 21:37
  @hulstpower
  Ja jammer, en dat met 5 jaar ontwikkeltijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 11 september 2021 10:00
  Ik roep dit al van het begin. Het is allemaal leuk die gamepass maar het is over het algemeen een mwa gevoel dat is ook niet erg, want de prijs is erna. Ik geef liever geld uit aan triple A games die echt af voelen. En dat Sony op safe speelt snap ik wel hun begrijpen waar hun fanbase vandaan komt. En waar de Sony pas geleden nog geprezen werd over de returnal dat ze ook een nieuwe soort gamer willen aantrekken wordt maar even vergeten omdat dan het hele stuk zo de container in kan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 11 september 2021 10:29
  @Roy36NL Sony gaat echt wel nieuwe ip's proberen, dat doen ze altijd. En zoals je zegt ze hebben returnal uitgebracht niet mijn ding maar wel iets nieuws. Maar het is goed dat Sony met zo goede show komt maakt Nintendo en xbox ook wakker en laat concurrentie maar lekker goed zijn beter voor ons gamers toch. Ben trouwens begonnen met Myles mirales mooie game maar controller komt niet echt tot ze recht zoals bij ratched and clank vind ik, wat vond jijdl daarvan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 11 september 2021 12:09
  @hulstpower ik vond inderdaad dat ze bij morales de functies van de controller beter uit hadden kunnen werken. Zoals Bij astrobot met het klimmen werkt de controller echt subliem.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 11 september 2021 13:48
  @Roy36NL ja of het gevoel dat je van surfaces veranderd had er meer in gekund, ach ja misschien in volgende game, hij is wel mooi op rt performance

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 11 september 2021 13:56
  @Roy36NL er staan zeker niet allemaal toppers in, ben ik met je eens. Maar er staat meer dan genoeg goeie games in je te vermaken. Ik heb vooral gamepass om de games die ik het niet waard vond om direct te kopen of die me ontgaan zijn omdat ik al genoeg games heb op dat moment alsnog op te pakken. Dishonored 2 bv nooit gespeeld, de Wolfenstein reeks.
  Ik zou nooit een FIFA aanschaffen of een NBA, maar die kan ik dan een middagje doen.
  Straks komt Stalker 2 er direct op en de andere exclusives en wellicht koop ik die daarna alsnog. Veel indies waarvan ik nog niet gehoord had en nu kan proberen.
  AAA games van tegenwoordig vind ik vooral tegenvallen omdat ze geen risico durven nemen, het is allemaal te voorspelbaar. Welke AAA doet nu nog echt iets nieuws?
  Ik bespaar me hiermee in ieder geval heel veel geld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 12 september 2021 10:29
  @Ziminar ik snap dat zeker van het proberen dat het nu voelt om dat een soort van gratis is. Maar met een paar uitzonderingen daar gelaten vind ik het vaak mijn tijd niet waard. Ik vergaap me liever om de grafische pracht van Morales of verdiep me graag in het verhaal van bijv een God of war. Dan dan ik allerlei spelletjes ga proberen waarvan ik weet dat ik deze never nooit ga uitspelen. Simpel weg omdat het mij niet lang kan boeien. 12 minutes bijv heb ik binnen 3 minuten weer verwijderd na het klote met dat klik en point systeem. En zo zijn er nog een tal van voorbeelden dat Microsoft kiest kwantiteit in plaats van kwaliteit. Maar kwaliteit gaat er ook wel komen maar dat heeft echt tijd nodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 11 september 2021 10:03
  Sony moet indies weer meer aandacht gaan geven. Tchia was het absolute hoogtepunt van de presentatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.