De MMO-kunstenaar: Het einde van de gameconsoles | Gamer.nl

De MMO-kunstenaar: Het einde van de gameconsoles | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Het mooiste van een beurs zijn eigenlijk vooral de feestjes die aan het einde van elke beursdag worden gehouden in de stad. Elke avond valt er wel iets te beleven en zo eindigde ik op een avond aan tafel met een erg intere ant team uit Engeland dat werkt voor Playjam.

Playjam was op de beurs aanwezig om mensen op de hoogte te brengen van het nieuwe gameplatform dat ze aan het ontwikkelen zijn voor Smart-televisies. Smart televisie is een nieuwe trend in televisieland waarbij internet en web 2.0-eigenschappen zijn geïntegreerd in televisies. Zo is het met de Smart TV ook mogelijk om te gamen zonder dat je hier nog een apart apparaat voor moet aanschaffen. En dat is goed nieuws!

Op dit moment kunnen voornamelijk nog de kleinere casual games via het platform worden gespeeld. Maar er wordt hard gewerkt om ook de social- en MMO-games, waaronder mijn eigen ‘Innebula’, op het platform te krijgen. Doordat de proce orkracht van televisies steeds groter wordt, zijn uitbreidingsmogelijkheden naar grotere games onvermijdelijk. Dit zou kunnen betekenen dat straks de filmachtige games die nu via een console worden gespeeld ook gewoon direct via de tv beschikbaar zijn. Playjam is hier al hard voor aan het werk en zij verwachten vanaf 2013 de strijd aan te kunnen gaan met de consolegames door deze of vergelijkbare games ook via hun platform aan te bieden.

Controller

Klinkt allemaal heel erg mooi natuurlijk, maar wat mooie 3D-graphics en console-achtige gameplay maken het spelen van een game nog geen volledige console-ervaring. Een vereiste voor de hardcore gamer is toch echt de controller. De tv’s komen met een nieuwe touch remote, daarnaast wordt vooral gewerkt aan apps die je ook via je smartphone of tablet kunt gebruiken om je favoriete game te spelen.

Kun je je dat voorstellen? Je telefoon als nieuwe Wii-controller in huis? En dat is nog maar het begin. Speelde je vroeger nog op je Game Boy, nu speel je games op een smartphone of tablet en straks wellicht ook op de tv. En zodra je game op de smartphone afsluit, kunnen je scores online worden opgeslagen. Wanneer je dan thuis komt schakel je van je telefoon over naar de tv en staan daarop dezelfde games, met gesynchroniseerde scores. Zo kun je tu en je favoriete shows door verder spelen in Angry Birds en geeft Wordfeud een statusupdate wanneer een van je vrienden alweer een volgend woord heeft gelegd.

Consolegames zullen nog een tijdje de strijd aangaan door hele goede exclusieve producten te maken. Maar wanneer een game-ontwikkelaar ervoor kan kiezen om een game te maken die wereldwijd al standaard op een tv kan worden gezet zonder dat daar een extra apparaat voor nodig is, dan verandert zijn potentiële klantenkring ineens aanzienlijk. Alleen al in 2011 zijn bijvoorbeeld al 52 miljoen smart TV’s verkocht tegenover 37 miljoen consoles. En de verwachting is dat er in 3 jaar tijd wereldwijd 1,5 miljard Smart TV’s in huiskamers komen te staan.

Ook zal de combinatie van mobiel en tv nieuwe spelconcepten mogelijk maken. Zo kun je in de toekomst bijvoorbeeld de pokertafel op de tv zien terwijl je eigen kaarten zichtbaar zijn op de telefoon die je in je handen vasthebt. Op die manier kun je in je eigen woonkamer samen met meerder mensen pokeren zonder dat hier nog een spel kaarten aan te pas komt.

Het zal uiteraard nog wel even duren voordat de techniek dusdanig is gevorderd dat dezelfde kwaliteit op dezelfde wijze naar televisies kan worden gebracht. Echter zijn 3D-graphics en multiplayeropties al mogelijk. Controllers zijn in de maak en cro -platformopties zijn beschikbaar. Het is dus een kwestie van aftellen totdat de gameconsole bezwijkt onder de nieuwe vorm van gamen op tv.


Over de auteur: Anke Kuipers (27) is de oprichtster van Catching Games. Kuipers is de bedenker en producer van de browser-game Innebula, welke begin 2011 in beta online kwam. In haar column vertelt ze over haar ervaringen tijdens het ontwikkelproces van een game en het opbouwen van een gamebedrijf.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou