Column
mario

De Mario-collectie is een middelvinger waar Nintendo mee wegkomt

Na de Disney-vault bestaat nu ook de Nintendo-vault

Geschreven door Michel Musters op
Deze week kondigde Nintendo diverse Mario-games en -collecties aan om de vijfendertigste verjaardag van de iconische loodgieter te vieren. Vooral opvallend is dat een aantal van die games maar voor een beperkte tijd in gelimiteerde oplage beschikbaar is.

Zo is er Super Mario 3D All-Stars, een collectie waarmee de tijdloze klassiekers Super Mario 64, Super Mario Sunshine en Super Mario Galaxy eindelijk naar de Switch komen. Buiten het feit dat het superieure Super Mario Galaxy 2 ontbreekt, is er nog iets opmerkelijks: de collectie, natuurlijk een vaste aankoop voor de gemiddelde Nintendo-gamer, is enkel in gelimiteerde oplage beschikbaar van 18 september tot eind maart 2021. Zowel fysiek als digitaal is het spel daarna niet meer officieel aan te schaffen.

Super Mario 3D All-Stars is niet de enige Mario-game die dat lot beschoren is. Ook Super Mario Bros. 35, een battle royale-achtige versie van Super Mario Bros., kan maar tot eind maart gespeeld worden via een Nintendo Switch Online-abonnement. Ook de speciale uitgave van de Game & Watch met Super Mario Bros. erop komt in gelimiteerde oplage uit en is na maart niet meer te koop.

mario 35

Terug in de vault

Het is niet nieuw: Nintendo deed dit veel eerder al bijvoorbeeld met de zeldzame Zelda-collectie voor de GameCube en een heruitgave van Super Mario All-Stars op de Wii. Maar het valt dit keer nog meer op omdat het bedrijf zelfs schaarste creëert voor zijn digitale producten. Super Mario 3D All-Stars en Super Mario Bros. 35 kunnen maar tot eind maart gedownload worden. Dat terwijl het voor Nintendo een koud kunstje is om een ontelbare hoeveelheid downloadcodes voor de spellen te maken.

Hier is iets anders aan de hand. Nintendo lijkt een soort van ‘Disney Vault’ te creëren, of beter gezegd: een ‘Nintendo Vault’. Disney Home Entertainment bracht jarenlang verschillende Disney-tekenfilms maar voor korte duur uit, waarna het bedrijf de productie beëindigde. Daarna stopte Disney de tekenfilm in kwestie weer terug in de ‘vault’ – oftewel de kluis – tot de volgende heruitgave.

Omdat er niet een oneindige hoeveelheid exemplaren van Super Mario 3D All-Stars verkrijgbaar is, verliest de game ook niets aan waarde.

Premium (prijzen)

Zijn bedrijven als Disney en Nintendo gek geworden? Waarom zouden ze de productie van een game (of tekenfilm) stopzetten, terwijl het goed blijft verkopen? Dat heeft alles te maken met het imago dat beide bedrijven willen creëren en behouden. Beide bedrijven willen ‘premium’-merken zijn. Producten van Nintendo en Disney zijn van hoge kwaliteit en zijn altijd gewild: zo moet de tendens zijn. Het is dus niet de bedoeling dat felbegeerde games of films in grote getale in de winkels blijven liggen. Wanneer er lege schappen te zien zijn, ziet de gemiddelde consument hoe gewild een product is. Het zijn basislessen die de gemiddelde marketeer met de paplepel ingegoten krijgt.

Zo’n Vault-werkwijze heeft nog een andere fijne bijkomstigheid: premiumproducten behouden hun premiumprijzen. Omdat er niet een oneindige hoeveelheid exemplaren van Super Mario 3D All-Stars verkrijgbaar is, verliest de game ook niets aan waarde. Sterker nog: mochten er straks te weinig exemplaren zijn, dan neemt de waarde alleen maar toe. Psychologisch gezien blijven games als Super Mario 64 en Super Mario Sunshine daardoor ook altijd waardevol aanvoelen – ze blijven geassocieerd worden met premiumprijzen. Wanneer ze over jaren onderdeel uitmaken van een nieuwe collectie, betalen consumenten zonder met hun ogen te knipperen wederom de volle mep.

Mogelijkerwijs brengt Nintendo na maart 2021 de games alsnog afzonderlijk digitaal uit op de Switch eShop, maar reken er maar op dat je onder de streep dan meer betaalt dan als je ze in één pakket koopt. Wederom is het een slimme manier om meer geld te slaan uit wat in feite leuk aangeklede ROM-dumps zijn.

Middelvinger

Vriendelijk naar de consument toe is het allerminst, maar bedrijven zijn er niet om ons te vriend te houden. Het is onderdeel van hun strategie. Als je de industrie en de manier waarop Nintendo zichzelf al jarenlang positioneert volgt, moet je haast wel respect hebben voor de manier waarop Nintendo de meest klantonvriendelijke strategieën positioneert als pluspunten voor hun imago.

Als gamer voelt het alsof er een dikke middelvinger naar je opgestoken wordt. Een game maar tijdelijk digitaal aanbieden is de meest extreme vorm van artificiële schaarste creëren, want het zou Nintendo géén extra moeite kosten om Super Mario 3D All-Stars ook na maart 2021 op de Switch eShop te blijven aanbieden. Een speciale fysieke collectie alleen tijdelijk aanbieden is één ding, maar digitaal? Dat is wel het uiterste.

Jij en ik kunnen hoog of laag springen, maar dat verandert niets aan het volgende: de meesten van ons kijken enorm uit naar Super Mario 3D All-Stars en doen er straks alles aan om het te kunnen kopen. De prijs maakt ons op voorhand al nauwelijks uit. We weten dat de collectie maar tijdelijk te koop is, dus we staan klaar met onze portemonnee, zonder er goed over na te denken. Precies zoals Nintendo (en elk ander commercieel bedrijf) het graag heeft. Zoals gezegd: het is zo van de pot gerukt dat ik er respect voor heb.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Super Mario-jubileum en RTX-videokaarten onthuld Peronages Gotham Knights hebben ieder hun eigen progressiesysteem
24

Reacties op: De Mario-collectie is een middelvinger waar Nintendo mee wegkomt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  MikkelE30

  • 5 september 2020 08:40
  Ik geloof hier niet zo in. Ik denk dat het vooral een manier is voor echte Nintendo fans om iets exclusiefs te bezitten. Als de game digitaal oneindig te koop is, is de gelimiteerde fysieke oplaag ook minder exclusief.

  Nintendo heeft eerder beperkte oplages gemaakt, maar dit niet eerder gebruikt om er later alsnog een slaatje uit te slaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ali3n8tor

  • 5 september 2020 11:24
  @MikkelE30 Yep en al die scalpers die nu zich overal gek pre-orderen om na de datum de fysieke editie voor grof geld op ebay te zetten doen dat ook allemaal uit voorliefde voor mario. Nintendo heeft een rijke history aan oplages kunstmatig laag te houden zodat er meer vraag naar komt en dat dan weer op woekerprijzen uitloopt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 5 september 2020 20:35
  @ali3n8tor Nintendo heeft echter geen enkele baat bij de praktijken van scalpers en heeft er ook geen baat bij om de vraag te laten rijzen naar een product wat ze niet meer verkopen.. Misschien ben ik naïef, maar ik zie hier toch vooral een collectors item voor fans en niet een super vage manier om meer vraag te creëren naar een product wat helemaal niet te koop is op het moment dat die vraag er is.

  De woekerprijzen die scalpers er voor vragen ziet Nintendo ook geen cent van..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 5 september 2020 13:57
  @MikkelE30 Ik vind het ergens wel mooi dat je nog zoveel vertrouwen hebt in een commercieel bedrijf, maar dit is echt geen liefdescadeautje van Nintendo aan de fans hoor..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 5 september 2020 22:34
  @MikkelE30 maar waarom moet het exclusief zijn dan? Wat voegt dat toe voor de gamer?
  Op deze manier kan Nintendo er zeker wel een slaatje uit slaan door hetzelfde trucje over 5 jaar te herhalen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 5 september 2020 09:19
  Eerlijk gezegd verdween mijn interesse toen ik hoorde dat All-Stars zo exclusief zou zijn. Want nu gaat daarmee waarschijnlijk hetzelfde gebeuren als met de mini-NES en -SNES destijds: binnen no time al via pre-ordering uitverkocht en meestal door mensen die ze alleen maar voor woekerprijzen willen doorverkopen.

  Ik voel niet eens de minste belangstelling om aan dat hijgerige circus mee te doen. Dan maar geen All-Stars.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 5 september 2020 10:14
  @Robert-Frans je zou natuurlijk de digitale versie kunnen kopen, dan heb je hier geen last van. Maat ik begrijp je standpunt wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cocabeer

  • 5 september 2020 11:00
  @Robert-Frans Zo'n vaart zal het niet lopen. Die mini's waren op voorhand al uitverkocht. Deze game blijft gewoon een half jaar te koop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 5 september 2020 13:37
  @Cocabeer Nou ja, we zullen zien, misschien valt het allemaal wel mee. En MikkelE30 heeft natuurlijk ook gelijk, hoewel ik grotere games liever fysiek aanschaf in verband met schijfruimte.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 5 september 2020 09:39
  Maak me maar wakker als er een Galaxy bundel komt met Galaxy 1 en 2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Razgriz

  • 5 september 2020 11:01
  De collection is exclusief maar daarna gaat Nintendo de games natuurlijk los digitaal verkopen. Ik kan me niet voorstellen dat ze in het geheel stoppen met de verkoop. En we weten allemaal dat de losse verkoop via de eShop flink duurder gaat zijn. Ik verwacht € 15 voor Super Mario 64, €25 voor Super Mario Sunshine en €35 voor Super Mario Galaxy. En dan €45/€60 voor Galaxy 2. Dat kan prima, doen ze bij Pikmin 3 ook.

  Wat ik nooit zo sterk vind aan dit soort columns is dat ze altijd klagen over de prijs/effort van heruitgaven en dan vervolgens afsluiten met we gaan het toch wel kopen. Wat is dat precies het probleem? Als Nintendo stapels games verkoopt met minimale inspanning, waarom verwachten we dan dat ze opeens remasters / remakes uit gaan brengen voor een tientje? Dit ligt toch volledig in lijn met resultaten uit het verleden?

  Ik ga de collection iig halen want ik heb deze games nooit kunnen spelen. En een N64 aanschaffen voor SM64 is ook niet heel praktisch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ajantha1992

  • 5 september 2020 18:11
  @Razgriz de n64 game is 10 euro bij de wiiu de kwaliteit is niet veel beter dan op de switch en de galaxy zou je op de wiiu en Wii kunnen spelen want het ziet er niet het beter uit op de switch

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 9 september 2020 10:44
  @Ajantha1992 als je die consoles hebt….

  Daarom is backwards compatibiliteit zo belangrijk. Met de pc (en xbox) kan dit al jaren, waarom de andere consoles niet? Technisch kan het allemaal prima

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 5 september 2020 11:53
  Buiten het punt van de tijdelijke uitgave vind ik de prijs toch ook wel een groot punt van kritiek. 60 euro voor 3 roms met upscaling.
  Ik vind dit eerlijk gezegd een grote schande en uitbuiting van de hoogste graad.
  En dan ook nog 60 euro vragen voor Mario 3d world. Ik hou van Nintendo's producten maar het is natuurlijk een schandelijk bedrijf kwa pricing.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 5 september 2020 22:36
  @niqomipa ben ik het helemaal mee eens

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ajantha1992

  • 5 september 2020 18:13
  @Mmo-veteran het is idd overdreven duur
  En de kwaliteit is ook niet veel beter

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 5 september 2020 13:21
  Het is heel erg jammer hoe Nintendo dit aanpakt. Dit gelimiteerd verkopen, wetende dat veel gamers (inclusief ik) dit zouden kopen, is inderdaad een grote middelvinger. Nu heb ik Sunshine, Galaxy en Mario 64 helaas allemaal verkocht/weggegeven dus ik zou ze fysiek graag weer willen hebben. Toch, als ze dit al kunnen flikken, wat gaan ze wel niet proberen in de toekomst?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dimitri

  • 5 september 2020 14:43
  Er is een reden waarom ik gamer.nl niet volg en dat is weer 1 van deze artikelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Breadpit

  • 5 september 2020 16:14
  @niqomipa touché

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 6 september 2020 12:22
  @dimitri Ik reageer eigenlijk het liefst zo min mogelijk onder mijn eigen geschreven columns, omdat ik bij dit artikeltype vind dat alles wat ik wilde zeggen ín de column moet staan en dat alles wat ik er onder zet dus overbodig is, maar hier wilde ik wel even op reageren. Ik ben vereerd dat ondanks dat je niet meer op Gamer.nl komt, je tóch speciaal voor deze column de moeite neemt om de website te bezoeken, mijn tekst te lezen en een reactie achter te laten! Niets dan liefde <3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.