Column
PS4 Pro

De 'laatste levensfase' van de PS4 duurt nog wel even

Sony laat zich in de kaart kijken

Geschreven door Erik Nusselder op
Menig PlayStation-bezitter zal zich de afgelopen dagen toch even achter de oren hebben gekrabd. Sony Interactive Entertainment-hoofd John Kodera zegt tegelijkertijd dat de PlayStation 4 in zijn laatste levensfase zit, én dat we de volgende console pas in 2021 hoeven te verwachten.

Gamers die net een PlayStation Pro in huis hebben gehaald, schrokken misschien van dat eerste bericht. Ben je eindelijk op de Sony-trein gesprongen, dreig je er nu al vanaf te worden gegooid. Je had toch gedacht dat dat kastje nog een paar jaar mee kon. Maar als iemand zegt dat dat ding in zijn 'laatste levensfase' zit, komen er toch allerlei treurige beelden van consoles aan beademingsapparatuur naar boven.

Dat valt wel mee

Vergeet niet, Kodera sprak in dit geval op een investeerdersdag, dus tegen investeerders die hun geld hebben gestoken in het merk. Hij doelde waarschijnlijk vooral op de verwachte verkopen van de PlayStation, die de komende tijd toch een onvermijdelijke daling zullen inzetten. Het is gewoon niet aannemelijk dat de console tientallen miljoenen per jaar blijft verkopen. Het bedrijf verwacht dit fiscale jaar 16 miljoen consoles te verkopen, minder dan de 19 miljoen van vorig jaar.

We moeten die 'laatste levensfase' dan ook vrij letterlijk opvatten: Sony investeert niet heel veel meer in de PlayStation 4 dan wat we nu al weten. Ze glijden door op de golf van succes die de console ze tot nu toe heeft opgeleverd. In 2015 luidde de toenmalige baas Andrew House al het begin van de 'harvest period' in, oftewel een periode waarin er minder geïnvesteerd hoefde te worden en Sony de vruchten van hun succes kon gaan plukken.

Spider-Man

Deze games komen er nog aan

Dat betekent niet dat die 'laatste levensfase' heel kort is, of dat we niks nieuws meer hoeven te verwachten. Wel is het waarschijnlijk dat al Sony's studio's waarvan we nu niet weten waar ze mee bezig zijn, aan next-gen projecten werken. Het is ook opvallend dat we de exclusieve games die tot 2020 uitkomen al bijna in kunnen vullen.

Dit jaar zien we nog Spider-Man, het jaar erop komen Days Gone en Dreams. Misschien mag je dan ook The Last of Us Part 2 en Ghosts of Tsushima verwachten, al kan dat ook 2020 worden, en tegen die tijd zal Death Stranding toch ook wel zo'n beetje uitkomen. De rest van de ontwikkelaars heeft hun pijlen ongetwijfeld al gericht op de PlayStation 5. Voor Horizon 2 en de volgende God of War heb je vast en zeker de volgende console nodig.

Dat de PlayStation 5 pas in 2021 uitkomt, staat trouwens absoluut niet vast, alleen dat de PS4 tot die tijd de grootste bron van inkomsten zal zijn voor Sony. Het lijkt waarschijnlijker dat de PS5 eind 2020 uitkomt, al is alles wat we daarover kunnen zeggen pure speculatie. In ieder geval gaat de PlayStation 4 dan iets langer mee dan gemiddeld. De eerste versie kwam in 1995 uit in het westen, de PlayStation 2 volgde al in 2000. Daarna duurde het tot 2006 (2007 in Europa) voor de derde Sony-generatie verscheen, waarna we tot 2013 moesten wachten op de PS4, die nu dus zeven tot acht jaar mee zou moeten gaan. Dat is op zich best lang, maar met de PlayStation Pro werd een halve stap gemaakt waardoor games geen flater slaan op een 4k-tv. Kunststukjes als God of War of Horizon laten zien dat de rek er ook nog niet uit is.

ghosts of tsushima

Hoe nu verder?

Interessanter is het om te bedenken wat de volgende stap dan kan zijn. "We gebruiken de komende drie jaar om ons voor te bereiden op de volgende stap, zodat we in de toekomst hoger kunnen springen," zegt Kodera. Ook hint hij naar nieuwe technologie die het PlayStation-merk mobieler moet maken, zodat je het overal mee naar toe kan nemen.

Dat klinkt als een soort Switch, een console die je thuis aan je tv kunt hangen, maar ook onderweg kunt bespelen, maar dat zal waarschijnlijk te klein gedacht zijn. Een andere optie is dat Sony zijn streamingdiensten inzet, zodat je je console naar elk denkbaar apparaat kunt stralen. Dat was ooit al de bedoeling met PlayStation Now, maar dat is nooit helemaal goed uit de verf gekomen.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat de volgende generatie van PlayStation helemaal geen console meer is, maar meer een abonnement met games dat je overal naartoe kunt streamen. 'PlayStation' zou dan een app zijn op je smart tv, in plaats van een kastje eronder.

Patent
Sony-patent uit 2015

Persoonlijk denk ik dat dat iets te ver gedacht is. Deze fout hebben we namelijk al eerder gemaakt. Voordat de nieuwste consoles uitkwamen, waren analisten het erover eens dat dit wel eens de laatste generatie zou kunnen zijn. Niemand zou toch immers meer een console willen kopen als ze gewoon een telefoon in hun zak hebben waarop je ook kunt gamen? Niets bleek minder waar te zijn, de huidige consolegeneratie is juist immens succesvol, en ik denk dat een volgende generatie dat ook zal zijn. Mensen willen uiteindelijk toch voor hun tv zitten met de nieuwste games op de mooiste apparaten.

Voorlopig is het in ieder geval nog lang niet zover en kunnen we nog jaren genieten van de huidige generatie. Het is wel bijzonder dat Sony zich al zo lang van tevoren een beetje in de kaart laat kijken. Als Microsoft slim is, plannen ze hun eigen toekomst hier omheen. De concurrent heeft in ieder geval meer informatie gekregen over de koers die Sony zal varen, en kan zijn eigen plannen daar op aanpassen. Gaat Microsoft ook voor mobiele technologie, of proberen ze Sony juist uit het veld te slaan met pure paardenkracht?

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen in de game-industrie

Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: een ode aan TotalBiscuit Adventure Week in Pokémon Go gestart
4

Reacties op: De 'laatste levensfase' van de PS4 duurt nog wel even

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Kelvintje

  • 26 mei 2018 23:46
  Ik zou er alleen van balen als de 'ps5' meer kunstjes krijgt zoals 8k. Omdat iedereen nu pas begint met 4k. Ik heb een paar maanden geleden een 4k tv gekocht en hoop hiermee ook iets voor de toekomst gekocht te hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 27 mei 2018 14:19
  @Kelvintje ik denk niet dat je je daar nu al druk over hoeft te maken.
  Voordat sony met 8k begint, moeten minimaal aantal procent van de mensen een 8k tv hebben.
  En voordat dat zo ver is ben je wel 5 jaar verder denk ik.
  En ik heb er zelf ook een nu een jaartje en ik heb er een die niet eens hdr heeft enzo ik heb gewoon een van de goedkopere, en ik vraag me af of 8k ook geen dikke overkil zou zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 27 mei 2018 15:40
  @rpenning Om 8k te merken moet je een enorme tv hebben én er met je neus bovenop zitten. Voor al het andere is 4k genoeg. 4k is in de meeste huishoudens al overkill (beelddiagnaal in verhouding tot kijkafstand).

  Het enige waar 8k goed voor is is VR..maar dat zal nog wel ff duren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 29 mei 2018 13:43
  @Nuage Ik stond van het weekend in de Media Markt al naar 4k oled TV's te gapen en dat zag zelfs met mijn neus tegen de televisie aan er nog godsgruwelijk mooi uit :) En dan praten we over televisies van formaat woonkamer raamkozijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.