Column
Pokemon

De kritiek op Pokémon is terecht, maar fans gaan te ver

De meest controversiële delen ooit

Geschreven door Jacco Peek op
Deze week verschenen Pokémon Sword en Shield, twee van de meest controversiële Nintendo-games aller tijden. Nog nooit eerder ontvingen Pokémon-games namelijk zoveel kritiek van de fans, nota bene nog voor release. Een deel van deze kritiek is naar mijn mening absoluut valide, maar de manier waarop sommige fans dit uiten gaat veel te ver.

De aankondiging van Sword en Shield werd na de Pokémon Direct voor E3 vrij goed ontvangen. De op het Verenigd Koninkrijk gebaseerde Galar-regio zag er lekker kleurrijk uit en de starters vielen in goede aarde. Pokémon-fans waren sowieso enthousiast over het idee van een ‘hardcore’ Pokémon-titel voor de Switch, na de versimpelde Pokémon Let’s Go: Pikachu en Eevee. Dat sentiment sloeg echter om tijdens E3 2019, waar Junichi Masuda van Game Freak een pijnlijke mededeling deed: de National Dex ontbreekt in Sword en Shield. Oftewel: je kunt niet alle pokémon in de game verzamelen.

pokemon sword shield

Zelf kreeg ik de mededeling niet mee, want nadat hoofdredacteur Lucas en ik waren bijgekomen van de aankondiging van Zelda: Breath of the Wild 2 moesten we als de bliksem naar de E3-beurs. Gedurende de dag bleek echter dat Pokémon-fans niet blij waren met het ontbreken van de National Dex. Dat is naar aanloop van release alleen maar erger geworden. De onofficiële Reddit-pagina staat momenteel in vuur en vlam, media die de game wél hebben gespeeld en een goed cijfer geven krijgen kritiek en YouTube-reacties omtrent de games kun je beter vermijden.

Een grote teleurstelling

Laat ik vooropstellen dat ik de kritiek die Game Freak voor zijn kiezen krijgt grotendeels terecht vind. Als iemand die sinds de Game Boy Advance-delen al z’n pokémon overzet naar het nieuwste deel, is het jammer dat het niet mogelijk is om je collectie over te dragen. Sommige monsters zijn een herinnering aan mensen die ik niet meer zie en anderen doen me simpelweg denken aan de avonturen die ik in oudere games heb beleefd. Daarbij ontbreken er wel érg veel populaire pokémon in Sword en Shield, zoals de meeste starters. Voor buitenstaanders is dat wellicht geen probleem, maar voor spelers die de franchise al jaren volgens is dat een grote teleurstelling.

Bovendien is de manier waarop Game Freak de tekortkomingen van Sword en Shield uitlegt niet altijd even tactvol. Zo was aanvankelijk de boodschap dat het toevoegen van de National Dex, en daarmee dus zo’n negenhonderd pokémon animeren en balanceren, ten koste zou gaan van nieuwe features die de game juist fris maken. Enerzijds is dat begrijpelijk, want Game Freak bestaat uit een relatief klein team en er moet ergens een grens getrokken worden. Anderzijds is Pokémon met een geschatte 95 miljard aan opbrengst de allergrootste franchise ter wereld, groter Star Wars, Harry Potter en Spider-Man. Ergens moet er toch ruimte zijn voor een complete Pokédex zonder dat de ontwikkeling de soep in loopt?

Veel reviews halen de tekortkomingen wel aan, zoals Tom in de Gamer.nl-review, maar beargumenteren waarom ze lang niet zoveel impact hebben op de ervaring als de pessimisten doen vermoeden.

Hoewel het ontbreken van de National Dex verreweg het grootste kritiekpunt op de games is, zijn er nog andere dingen waar fans zich aan storen. Een groot deel hiervan is erg vergezocht, maar er zijn ook punten die naar mijn mening terecht zijn. Neem de animaties van pokémon tijdens gevechten. Deze YouTuber legt uit dat ze door de jaren heen geleidelijk zijn verbeterd en dat het een wonder is dat Game Freak het zo lang heeft volgehouden. Uit de analyse blijkt echter ook dat veel effecten en bewegingen tussen pokémon worden gedeeld, wat in Sword en Shield nog steeds het geval is. Vooral op het grote scherm valt op hoe statisch en – zeker voor een Switch-game - ondermaats gevechten eruitzien.

Deze week gooiden dataminers olie op het vuur door te beweren dat Game Freak 3D-modellen heeft hergebruikt uit de 3DS-games, wat Game Freak eerder dit jaar ontkende. Hoewel het mij gezien de technologie sterk lijkt, kan ik niet inschatten of de ontdekking ook bewijs is voor het hergebruiken van modellen. Mocht dat zo zijn, dan had Game Freak er inderdaad eerlijk over moeten zijn. Samen met het ontbreken van de National Dex was het in ieder geval aanleiding voor veel Twitter-gebruikers om de hashtag #GameFeakLied (niet te verwarren met een Game Freak-lied) in het leven te roepen om de ontwikkelaar te bekritiseren.

Te ver

Dat is waar de naar mijn mening deels terechte kritiek omslaat in onacceptabel gedrag. Een deel van de ‘fans’ heeft zich de afgelopen tijd op walgelijke manieren geuit, niet zelden gericht aan specifieke werknemers. Art director James Turner wordt op Twitter totaal belachelijk gemaakt en er wordt geëist dat regisseur Shigeru Ohmori en producer en medeoprichter Junichi Masuda ontslag nemen. Ook verscheen er een lachwekkende petitie om de game te verbieden in de Verenigde Staten.

Volgens geruchten is de werknemers van Game Freak het lachen echter vergaan. De moraal zou nog nooit zo laag zijn geweest vanwege de felle kritiek en zelfs doodsbedreigingen, waardoor lanceerevenementen zouden zijn geannuleerd. Dat is het moment om je te beseffen dat het gaat over een videogame, niet om iets écht belangrijks.

Uitstekende games

Het ironische is dat Pokémon Sword en Shield vooralsnog uitstekende games blijken te zijn. Veel reviews halen de tekortkomingen wel aan, zoals Tom in de Gamer.nl-review, maar beargumenteren waarom ze lang niet zoveel impact hebben op de ervaring als de pessimisten doen vermoeden. Er is een grote kans dat de games wederom uitstekend verkopen en alles weer pais en vree is.

En de volgende games? Junichi Masuda heeft mij persoonlijk verteld dat er geen plannen zijn om de National Dex te implementeren in de toekomst, maar ik hoop dat de ontwikkelaar alsnog een manier vindt om dit recht te trekken. Een uitbreiding van het team moet absoluut kunnen, of desnoods een klein deel van de monsters beschikbaar maken om competitief mee te vechten en de rest gewoon in de game stoppen. Kom op Game Freak, ik wil gewoon weer met m’n oude vrienden op avontuur!

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Review Pokémon Sword and Shield en Diablo 4-preview Sea of Thieves krijgt verhaalgedreven update
28

Reacties op: De kritiek op Pokémon is terecht, maar fans gaan te ver

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 16 november 2019 08:32
  Serieus? Wat een stel kinderachtige kneuzen joh. Uit je mening in een respectabele manier en laat het daarbij. (Vind het nog steeds respectvol van mijzelf dat ik het alleen bij "kneuzen" laat haha.) De mensen die hebben gewerkt aan deze game hebben hun hart en ziel er in gegooid (ga ik vanuit) en dan ga je ze met de dood bedreigen en alles omdat er een paar Pokémon niet in zitten? Dat is gewoon vies en je moet jezelf echt ff in de spiegel aankijken dan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  burhan42

  • 16 november 2019 10:03
  Ze moeten zeker niet te ver gaan. Heel jammer dat gamefreak keihard heeft gelogen en mensen voelen zoveel liefde voor dat bedrijf dat ze nu zich zelf voelen bedrogen. Hierdoor denken ze niet helder na natuurlijk. Ik ga het spel niet kopen door de leugens, veel missende content en the graphics/animatie maar ga niemand plagen of bedreigen. Hoop dat ze op een normale manier actie kunnen zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 16 november 2019 11:00
  @burhan42 ik heb het niet echt gevolgd maar waarover heeft gamefreak gelogen dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 16 november 2019 11:57
  @Markus88 dat staat in het artikel ;) Dat de modellen vanaf de grond af aan opgebouwd moeten worden. Ik weet echter niet of de datamine ook echt bewijs is dat ze modellen hebben hergebruikt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 16 november 2019 13:04
  @JaccoPeek joh geheugen van een goudvis ;P Had het letterlijk net gelezen toen ik het vroeg haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 17 november 2019 13:51
  @Markus88 Haha, geen probleem.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 16 november 2019 12:00
  @Markus88 Na een stuk erover te hebben gelezen lijkt het erop dat er dingen zijn belooft en niet geleverd en dat dit niet de eerste pokemon game is waarbij dat gebeurd. Logischer wijs worden fans over tijd steeds bozer door loze beloftes over een universum waaraan zij veel waarde hechten. (Ook bij het maken van nieuwe games worden er vaak dingen beloofd en niet geleverd waardoor in principe een onvolledig product is geleverd qua waaraan het zou moeten voldoen, het is niet zoals in de winkel een muis kopen die 5 opties heeft die je kan controleren voor de koop. Dit is allemaal groter geworden sinds early acces releases en naarmate games complexer worden en winst vergoot moet worden. Het is ook lastig om de goede studios eruit te filteren die te ambitieus waren en degene die het als marketingstrategie gebruiken waardoor het zeer belangrijk is om op te letten wat je naar buiten brengt over een aankomende release).

  Dit lijkt me een probleem dat vele lang lopende game producten ervaren: "Pokémon’s toughest challenge is balancing the needs and wants of older players, while always planning for the reality that the latest games will be someone’s introduction to the franchise."

  Ondanks dat ik nog weinig speel ervaar ik dit ook met WoW. Er wordt geprobeerd iedereen tevreden te stellen en dat is erg lastig met als gevolg dat games voor een groep redelijk saai worden. Het zou beter zijn indien je een product hebt wat al zo groot is en toch wel genoeg geld in het laatje brengt er verschillende versies van uit te brengen die diverse groepen cateren. Bijvoorbeeld een aparte game voor jongeren en volwassenen qua moeilijkheid, complexiteit en diepgang.

  Ondanks de begrijpelijke frustraties die er rondom de pokemon en andere product lijnen zijn ontstaan zijn de reacties van velen online niet acceptabel waarop best gevolgen voor de gebruikers van een platform mogen zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 16 november 2019 10:50
  Ik ben daar (gelukkig) niet zo in thuis. In een nieuwe pokemon game, gaat voor mij juist om de nieuwe pokemon die er zijn en niet de oude. Die ken ik al.

  Ik heb al een hele lange tijd geen Pokemon game meer gespeeld. De laatste waren black/white, dus ik heb wel weer eens zin een nieuw avontuur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Linksquest

  • 16 november 2019 10:56
  Ik vond de Let's Go! pas een grote teleurstelling, heb deze dan nog niet gespeeld omdat ik hem nog niet heb, maar deze lijkt me 100x beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 16 november 2019 12:05
  Ik vind sowieso dat schelden en bedreigen via internet totaal kansloos is, lekker makkelijk vanachter je veilige toetsenbord en niemand die je wat kan maken.
  Je mag zeker kritisch zijn, maar ga nooit individuele mensen aanpakken. Je kan wel alles gooien op bijvoorbeeld de art director, maar je weet niet onder wat voor druk die man moet presteren, en ook zijn werk is uiteindelijk goedgekeurd door iemand.

  En ipv al het geblaat online, het beste middel om je onvrede te uiten is door het gewoon NIET te kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 16 november 2019 12:06
  Wow, er gaat wel een erg grote sh*tstorm over deze games heen zeg, geloof niet dat ik ooit zoiets eerder heb meegemaakt bij zo'n grote titel. Ik kan me voorstellen dat hierdoor erg veel mensen nu in twijfel raken om die game wel of niet te gaan kopen. Voor die mensen zou ik graag even de tijd willen nemen voor onderstaand stuk. Helaas wat langer geworden dan ik had bedoeld.

  Even een korte introductie over mijn achtergrond. Ik heb meer dan 12 jaar als filiaalmanager van een videogame speciaalzaak gewerkt in Den Bosch al ligt dat in een verleden van zeker 10 jaar terug. Net als de game journalisten op deze site was het mijn hobbie en werk om games te beoordelen en vooral te spelen. Gamebeurzen zoals de e.c.t.s en E3 beurzen van vroeger zijn dan ook niet iets heel vreemds voor me. Anders dan een game journalist moest ik niet mijn beoordeling over een game geven maar bepalen aan de hand van demo's, previews en whatnot of de game interessant zou zijn voor mijn klanten. Tenslotte wil je niet met een game blijven zitten die teveel is ingekocht. Afijn, het is maar om proberen duidelijk te maken dat ik geen journalist ben maar wel van mezelf vindt dat ik een objectieve kijk kan hebben op een game.

  Momenteel gaan er op sites zoals YouTube en metacritic reviews rond waar de honden geen brood van hebben gegeten. Mensen halen terechte maar ook onterechte punten aan waarom deze game zo slecht zou zijn als ze beweren. Nu ben ik zelf nooit zo voor scores omdat dat niets zegt of ik persoonlijk de game leuk ga vinden maar we vinden waardes makkelijk en duidelijk dus laat ik hier in mee gaan. Als je een game een beoordeling gaat geven van een 0 of een 1 dan geef je daarmee een van 2 dingen mee aan. Een: de game is fundamenteel kapot. Het start niet op, besturing reageert helemaal niet, loopt bij het titelscherm vast of je krijgt alleen roze beeld en storend geluid. Dat soort spellen krijgen een 0. Een 1 is als een van bovenstaande ontbreekt. Twee: je hebt zelf geen kijk op videogames of bent niet in staat om objectief een beoordeling te geven over de game die je reviewd.

  Scores van een 5 of 6 vindt ik al snel scores die enigszins zouden kunnen want uiteindelijk is en blijft het iemand zijn persoonlijke mening. Tuurlijk kan je het met bepaalde richtingen waar de game naar toe gaat het niet mee eens zijn. Je kan zelfs teleurgesteld zijn dat er zaken ontbreken zoals in deze game de national dex (kom ik later nog op terug) of je had hele andere visuals en graphics verwacht. Scores van een 7 of 8 vindt ik meer passen bij datgene wat ik in deze game zie. Een tien is het spel beoordelen door een roze bril want perfectie is het ook niet, laten we eerlijk zijn.

  Als je een stap terug neemt om er van een afstand naar te kijken en even vergeet dat hiervoor al een pokemon universum bestaat dan zie je een game waar je als speler een ontdekkingsreis gaat maken met een of meerdere monstertjes die bereid zijn voor jou te vechten zodat jou avontuur in deze grote open wereld door kan blijven gaan. Dit alles speelt zich in een wereld af die qua vormgeving en kleuren naadloos aansluit op alle dieren en mensen die je tegen gaat komen. De wereld ziet er niet zo realistisch uit als in games zoals the Witcher of Red Dead Redemption en dat is eigenlijk een goed iets. Zou dat het geval zijn wordt het contrast bijna net zo groot als tekenfilm figuren in een live action movie te stoppen. In de film Detective Pikachu ziet dit er erg goed maar in de film Who Framed Roger Rabbit steekt dit nogal af (wel persoonlijk een grote fan van deze film overigens, hiermee vergooi ik waarschijnlijk mijn geloofwaardigheid :) ). Als je van een afstand kijkt naar deze game zie je eigenlijk wat in mijn ogen nog altijd de basis zou moeten zijn, je ziet een game. Basic, simpel en niet meer dan dat. Geen poging om er een halve interactieve film van te maken maar terug naar de basis. Je bent hier bezig met een redelijk oke uitziende game. Het breekt niet door grenzen heen en het zet geen nieuwe standaard voor games met een open wereld concept maar het is wel toegankelijk voor iedereen om het te kunnen spelen. Zowel jong als oud.

  Als je vervolgens deze game gaat spelen kom je er achter dat de besturing ook werkt en reageert op al wat je wilt doen. De game is dus gewoon speelbaar en niet fundamenteel kapot waardoor een 0 of een 1 verklaarbaar zou zijn. Wellicht vindt je zelf dat bepaalde functies uit andere games hierin beter hadden gepast, ikzelf vindt het jammer dat mijn karakter meteen gaat sprinten als een dolle over het scherm maar door het pookje half in te drukken heeft ie tenminste een normaal loop tempo. Dat het mijn voorkeur is om een button ingedrukt te houden om te rennen zoals bij eerdere Pokémon games zie ik niet als een rede om de game te gaan haten. Dit is wel een punt waar ik zou bij inschatten of de klanten dit storend zouden vinden. Maar ondanks deze manier van spelen is de game goed speelbaar. Aangezien veel mensen liever lui dan moe ingesteld zijn gok ik dat dit een plus is in de game.

  Als ik vervolgens naar de animaties kijk in de game zie ik heel veel herkenbare bewegingen terug zoals het zwaaien met een staart om de verdediging omlaag te brengen en ook andere aanvallen hebben bij verschillende pokemon vergelijkbare bewegingen. Hier storen mensen zich ook aan dat ik me afvraag of ze ooit een voetbalspel gespeeld hebben. Een paar honderd voetballers zullen allemaal op dezelfde manier een bal wegtrappen of proberen weg te koppen. Je kan maar zoveel verschillende bewegingen maken hierin en dat geld ook voor de Pokémon. Als er nu kritiek was op gezicht animaties bij alle karakters in de game zou ik dat sneller snappen maar ook hierbij verwacht ik geen hoogstandje zoals in een game genaamd Detroid become human.

  Wat ontbreekt in de game krijgt misschien nog wel de grootste kritiek van alles en dat is de national pokedex. Oh boy, hier ga ik geen vrienden mee maken vrees ik. Laat ik voorop stellen dat ik het jammer vindt dat die er niet in zit door gelijk te stellen dat ik het wel kan snappen waarom deze er uit is gehaald. Ik heb zelf geen idee hoeveel Pokémon er in deze game zitten maar door de mysterie gift pokemon binnen te halen gaat de pokedex in ieder geval al tot 182. Dat alleen al is meer dan in de eerste Pokémon game rood geel en blauw te krijgen was. En bij 182 houd het nog niet op wat ik met zekerheid kan zeggen, omdat het einde van de pokedex altijd gereserveerd wordt voor de legendarische pokemon ipv een common die nu deze plek inneemt. Weinig is het dus niet wat je krijgt, daar kunnen we het over een zijn. Minder dan in de vorige game klopt ook, dat ga ik niet ontkennen maar ook in de laatste delen Ultra Sun en Ultra Moon kon je niet alles en iedereen tegen komen en vangen. Je kan alleen alles en iedereen verkrijgen als je ze mee neemt uit je eerdere games, iets wat Gamefreak heeft weten te realiseren sinds de eerste Pokémon. Van de Gb classic naar de Color naar de Adcance naar de DS naar de 3DS. Iets wat grotere bedrijven zoals Sony niet eens lukt als het gaat om hun games en volgende generatie consoles (ps5 is voor mij eerst zien dan geloven) Helaas en jammer, dat zeker maar is dat een genoeg reden om te stellen dat de game een 1 verdient? De argumenten lopen uiteen zoals ook in het artikel van Jacco dat hij zijn herinneringen aan oude vrienden en beleefde avonturen er mee verliest. Laat ik hardop zeggen dat ik dat kolder vindt. Als jou fotoboek vol zit ga je niet ook een dikker fotoboek kopen om alles over te plakken en aan te vullen met nieuwe herinneringen, je maakt een nieuw boek en bladert het oude nog eens door. Zo kan je ook nog steeds de vorige pokemon games spelen en je geliefde pokemon hergebruiken. Voor iedereen en ook (vooral) mezelf geld maar een echte reden dan we balen dat die National Pokedex ontbreekt. We zijn allemaal horders, gestoorde verzamelaars, puristen, of we slapen slecht als we net niet die ene collectors kaart hebben zitten in onze verzameling. Daarbij zijn we gewent alleen maar meer meer meer te krijgen iedere keer weer, alleen het houd wel een keer op. Dit maakt niemand een slecht persoon overigens en we moge er zeker van balen, zelfs hierdoor een punt of 2 aftrek te geven maar het staat compleet los van het feit of het een goed of slecht spel is. Of ze nu voor technische problemen hebben gestaan of beperkt worden door de eigen ontwikkelde technieken, er is echt wel een doordachte reden dat dit ontbreek die zij zelf liever ook niet zouden hebben. Dan kan je nog zo'n grote bak met geld hebben, je kan er niet alles mee afdwingen. Als je de kennis en knowhow niet hebt om het probleem op te lossen dan is niet ineens kennis aanwezig met 95 miljard. Maar als er naast ons allen grotere Pokémon Fans bestaan dan zitten die wel bij Gamefreak om keer op keer een nieuw Pokémon spel in elkaar te flansen voor ons, en dan zo'n bak kritiek er over heen te storten is ronduit beschamend.

  Is deze game dan voor iedereen een goede game? Nee dat zeker niet. Gelukkig houden we niet allemaal van dezelfde games en zal je zelf moeten bepalen of deze game wat voor je is of niet. Laat dat zeker niet door een gefrustreerde youtuber doen die geen review exemplaar gratis heeft gekregen en een beoordeling schrijft waar ieder weldenkend mens doorheen kan prikken. Graphics van een ps2 en animaties uit de ps1 tijdperk zijn zoals iedereen kan zien in trailers nu niet een kloppende beoordeling en kan je afvragen of de persoon in kwestie überhaupt wel een switch heeft. Want ondanks dat ik grafisch mooiere game op de switch heb (Xenoblade, Mario Oddesy) kan je nog zelf altijd een stap terug nemen om van een afstand te bekijken of je deze game er aantrekkelijk uit vindt zien en of het je leuk lijkt dit te spelen. Een nat. Dex vergroot hierbij nu niet je plezier met een 3.0 factor.

  Ik ga niemand zeggen dat ze deze game moeten kopen, ik kan alleen voor mezelf bepalen dat ik in 7 uur tijd al genoeg lol hebt gehad voor de eerste avond en ochtend dat dit spel voor mij de aanschaf waard was. Dan kan de game straks voor mijzelf een matig verhaal hebben of vindt ik het juist fantastisch, voor nu is het mijn spaarzame game tijd waard.

  Prima artikel verder Jacco en ook Tom zijn review is zeker een aanrader als iemand nog meer informatie wenst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Janzijnvader

  • 16 november 2019 12:21
  @Jumpman mand.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 16 november 2019 12:51
  @Jumpman goed verhaal. Lekker kort.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • whaha

  • 17 november 2019 00:56
  @Jumpman
  Je kon helemaal geen Pokémon overzetten van de tweede generatie (GSC) naar de derde generatie (RSEFRLG). Er was geen overzet methode van de GBC naar de GBA. Dat maakt de national dex discussie ook zo raar. Het is al eens eerder gebeurd en ja, ook toen zijn mensen gestopt met spelen.

  Ik ben enkel gestopt met verzamelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Django-pokemon

  • 16 november 2019 12:53
  Even serieus, doodsbedreigingen? Om een spelletje? Ik ben zelf echt heel lang een Pokémon fan (zeker 20 jaar) maar guys, het is een spelletje! Het is niet alsof er iets serieus aan de hand is.
  Ik ben ook geïrriteerd omdat Bulbasaur er niet in zit maar ik heb de game en fans die het niet kopen missen echt wat. het is echt een super coole game met veel om te ontdekken en leuke nieuwe Pokémon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fpsbig

  • 16 november 2019 13:12
  Het is toch simpel stem met je portemonnee. Niet blind kopen en dan gaan bedreigen. Dat er kritiek wordt geuit mag . Ik heb vroeger yellow en crystal en een 3ds verdie (welke weet ik ff niet meer) gespeeld en toen ik hoorde dat er een Pokémon voor de switch kwam had ik fantasieën. Eindelijk een dikke 3d wereld als Zelda ofzo met toffe puzzels etc. Echter toen ik het eerste filmpje zag was ik al teleurgesteld. Ik ga echter niet op forum lopen zaniken en al helemaal niet dreigen. Als een game me niks lijkt koop ik t niet. En developers moeten ook eens ophouden met altijd luisteren naar alle jankerds. Ik vindt eerder dat een developer een goede eigen visie moet hebben en ja dan krijg je een game die niet voor iedereen is so freaking be it. Daarom speel ik nu weer wow classic die vindt ik tot omdat door te luisteren naar alle jankerds wow opeens veel (iedereen moest gelijk zijn en alles kunnen )toegankelijker en daarmee ook heel anders (voor mij minder leuk) werd. Ga ik schreeuwen nee gewoon stoppen met spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKerkhof

  • 16 november 2019 15:36
  GameFreak heeft een beslissing gemaakt die terecht word betreurd, maar uiteindelijk voor het plezier van de game niet zo veel uitmaakt als we vooraf dachten.
  Dat ze valse redenen hebben gegeven om deze keuze te rechtvaardigen is natuurlijk een kwalijke zaak. Dat mensen daar boos over zijn vind ik wederom volledig terecht, misschien zelfs nog wel meer dan het ontbreken van de National Dex zelf.

  Wat mij opvalt is de bijkomstige kritiek… De onvrede lijkt bij veel mensen over te slaan naar wat mij valse verwachtingen lijken.
  De uiteindelijke kwaliteit van het spel is namelijk volledig in lijn met de ontwikkeling die de serie tot nu toe heeft doorgemaakt. Ook al in Nintendo verdacht spaarzaam geweest met wat ze hebben vrijgegeven, zijn er voor de release ook geen redenen geweest om te verwachten dat dit ooit wel het geval zou zijn.
  Pokémon is een game voor alle leeftijden, in de hoofdzaak toch nog voor kinderen, laten we het alsjeblieft ook wel zo zien.
  Dat een vocale groep 30-plussers online moet klagen over hoe 'hun' serie niet meer is wat ze geweest is, is naast grotendeels overdreven ook vooral schrijnend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Darkness2K7

  • 16 november 2019 18:31
  de meeste kritiek was toch omdat #gamefreaklied over het feit dat ze ruimte moesten maken voor de omdat de modellen "opnieuw"opgebouwd moesten worden..
  en vervolgens blijkt dit gewoon een leugen omdat ze het gros gewoon reused hebben met lowpolys…
  de pop-up problemen die je sinds zelda niet meer verwacht,zijn nu default.
  meer dan 100 movesets verwijderd(terwijl dit voor sommige een default move is/was)

  pas als de werelden (go &switch) net als bij de eerste ,worden samen gebracht, dan heeft het tenminste nog een beetje voordeel,dan haal ik ze pas…


  omdat ash nu toch master is zal de mon-hype binnen 2 jaar ten einde zijn…(denk ik )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Minoesh

  • 16 november 2019 18:54
  Ik had zelf op vernieuwing gehoopt en dat hebben ze niet geleverd op de manier die ik wilde. Verder kost het €15 meer ondanks dat. Ik heb daarom besloten dat ik het spel niet koop, omdat ik dit het geld niet waard vind wat ze ervoor vragen.

  Soms maakt iemand iets wat je wilt en soms is het iets wat je niet wilt. Soms is het binnen de prijs die je in gedachten hebt en soms niet. Zo gaat dat nou eenmaal. Ik snap niet goed dat mensen zo over de zeik gaan daardoor.


  Overigens begrijp ik wel dat mensen boos zijn als het echt blijkt dat gamefreak heeft gelogen. Dat is natuurlijk gewoon niet oke. Valse informatie verspreiden omtrent je product zodat mensen het kopen, is in strijd met de wet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • BlueFire

  • 17 november 2019 04:13
  Game Freak moet gewoon DLC maken. Elke DLC met meer pokemons tot dat je de nationale Deze hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.