Column

De grootste teleurstellingen van 2021

Vier minpunten van komend jaar

Geschreven door Erik Nusselder op
2020 was op veel manieren een teleurstellend jaar. De verwachtingen voor komend jaar zijn dan ook hooggespannen. Maar na al die hoopvolle geluiden over een knallend 2021, is het ook wel eens goed om met beide benen op de grond te blijven staan.

Daarom pak ik in deze column mijn glazen bol er bij – of in dit geval, mijn troebele bol. Want 2021 wordt echt niet zomaar opeens een aaneenschakeling van hoogtepunten. Alles is niet ineens beter omdat we een blaadje van een kalender hebben omgeslagen.

Hierbij presenteer ik vier punten waarop gamejaar 2021 teleur gaat stellen. Dan weet je het alvast en kun je je er een beetje op instellen. En als mijn troebele glazen bol er dan toch naast blijkt te zitten, valt het alleen maar mee!

1. De next-gen consoles blijven slecht verkrijgbaar

Het is waarschijnlijk de grootste domper van het gamejaar 2020 (tenzij je héél erg naar Cyberpunk 2077 uitkeek): de verkrijgbaarheid van de nieuwe generatie consoles. Vooral de PlayStation 5 is in ons land eigenlijk niet te vinden, maar ook de Xbox Series X is steevast uitverkocht. Sinds de laatste levering in december is er zelfs geen nieuwe PlayStation 5 meer te bekennen geweest. Af en toe verschijnen er een paar exemplaren in landen om ons heen, maar een nieuwe lading is voor Nederland nog niet te bespeuren.

Ik vrees dat dat in 2021 nog wel een tijdje zo gaat blijven. De vraag naar die nieuwe apparaten is ongekend hoog en het aanbod kan daar gewoonweg niet aan voldoen. Nog nooit heb ik een nieuwe console zo’n ontzettende hype zien worden. De Wii was ook een ongekend succes, maar ook daar was de vraag niet zo bizar.

xbox ps5

Daar komt bij dat bots en handelaars elke keer klaar zitten om toe te slaan, om vervolgens de consoles voor twee keer zoveel geld te verkopen. Websites hebben klaarblijkelijk nog geen oplossing gevonden om die scalpers buiten de deur te houden, behalve het organiseren van een loting waarbij je een kans kunt winnen om iets te mogen kopen. Tja, dat klinkt ook niet als een permanente fix.

Het geduld van de next-gen-loze mensen wordt de komende maanden daarom nog wel even op de proef gesteld. Het is jammer dat het zo onduidelijk blijft wanneer er een nieuwe lading komt en hoeveel consoles dat precies zijn. Een aantal kennissen van mij hebben de afgelopen week elke dag webwinkels zitten F5’en omdat er een gerucht was dat de voorraden weer zouden worden bijgevuld. Hopelijk kan er in die communicatie nog wat worden verbeterd.

Xbox Series X

2. Veel spellen worden uitgesteld

Op zich is dit dan weer goed nieuws voor iedereen die geen next-gen console te pakken weet te krijgen: alle mooie games die je erop kunt spelen, worden ongetwijfeld uitgesteld. De grootste boosdoener is nog steeds het coronavirus, waardoor de werknemers van de meeste studio’s vanuit huis moeten werken. Inmiddels wordt men er steeds beter in om het effect van dit ‘nieuwe normaal’ in te schatten, maar perfect is het nog niet. Zeker niet in de game-industrie, waarin releasedatums en deadlines nooit helemaal vaststaan. Een creatief proces laat zich nou eenmaal moeilijk vangen in mijlpalen en schema’s.

Bovendien zal het drama rondom Cyberpunk 2077 studio’s mogelijk afschrikken om een game te vroeg te lanceren. Of je het nou eens was met de kritieken op de game of niet, niemand zit te wachten op de slechte publiciteit die Cyberpunk ten deel is gevallen. Na zo’n grote mediahype lijkt het me niet meer dan logisch dat ontwikkelaars – als daar tijd, geld en ruimte voor is – iets langer de tijd nemen om zeker te weten dat hun product goed genoeg is om de wijde wereld in te sturen.

Of je het nou eens was met de kritieken op de game of niet, niemand zit te wachten op de slechte publiciteit die Cyberpunk ten deel is gevallen.

3. E3 gaat weer niet door

Het coronavirus blijft ook in 2021 om zich heen slaan en het duurt echt nog wel even voordat de pandemie onder controle is. De wereld wordt in hoog tempo gevaccineerd – of in ons geval op een halfslachtig drafje – maar voordat er weer grote evenementen mogelijk zijn, zijn we wel minstens een halfjaar verder. Ik denk daarom dat het in 2021 nog te vroeg is voor een echte E3, in ieder geval in de vorm zoals we die kennen.

Bovendien speelt er nog iets anders: uitgevers hebben vorig jaar gemerkt dat ze zonder E3 ook prima aandacht kunnen genereren. Ze kozen lekker hun eigen moment in de zomer voor een stream, zoals we hebben gezien bij de onthullingen van de PlayStation 5 en Xbox Series X, maar bijvoorbeeld ook bij de eigen streams van Ubisoft. Op die momenten hoeven ze de aandacht niet te delen met al die andere persconferenties. Gaming is inmiddels mainstream genoeg dat er geen speciale beurs meer nodig is om de aandacht van de media te trekken.

Het zou natuurlijk jammer zijn als ons jaarlijkse gamefeestje weer wordt afgelast, maar misschien krijgen we er iets anders voor terug. Ik denk namelijk wel dat er íets van een E3 komt, maar niet zoals we dat kennen. Misschien wordt het een beurs die zich half op internet afspeelt, waardoor bezoekers ook online gamedemo’s kunnen proberen. Na het verloren jaar 2020 zal de organisatie van de E3 absoluut van zich willen laten horen in 2021. Maar een volgeladen beursvloer propvol bezoekers zie ik nog niet direct gebeuren.

4. Studio’s en exclusives worden opgekocht

In 2020 en daarvoor zagen we het al veel gebeuren en in 2021 wordt het mogelijk alleen maar erger. Grote bedrijven gaan rustig door met het opkopen van onafhankelijke studio’s, of gooien een zak geld tegen een game aan om er een (tijdelijke) exclusive van te maken. Vorig jaar kende natuurlijk een voorlopige climax in deze praktijken toen Microsoft aangaf in één klap Bethesda te willen overnemen, waardoor games als The Elder Scrolls, Doom en Fallout ineens bij Xbox gaan horen. Maar ook Sony kan er wat van, met bijvoorbeeld tijdelijke exclusiviteit voor Final Fantasy 7 Remake en het aankomende Final Fantasy 16. Microsoft heeft eerder al gezegd dat er mogelijk nog meer aankopen in het vat zitten, en ook Sony heeft overnames zeker niet uitgesloten.

Waarom dat slecht nieuws is? Eigenlijk zijn die exclusives niet heel consumentvriendelijk. Tuurlijk, het is een mooi wapen in de ‘console wars’, maar het is best treurig om die uit te willen vechten. Je hoeft echt niet ten strijde te trekken voor deze grote bedrijven. Koop gewoon een console en wees er blij mee! Wat kan jou het met je PlayStation nou schelen of Xbox-bezitters ook van Final Fantasy kunnen genieten? Jij vindt het toch ook jammer dat je straks misschien geen nieuwe Elder Scrolls, Starfield of Doom kunt spelen? Nou dan!

bethesda microsoft

Overigens heb ik an sich niet zo veel tegen exclusives, als ze intern worden ontwikkeld. Concurrentie is alleen maar goed, want dat drijft Sony en Microsoft om elkaar af te troeven en steeds betere games te maken. Maar er is voor mij wel een verschil tussen zelf games maken, of een zak geld aan een ontwikkelaar geven om een spel (al dan niet tijdelijk) voor jezelf te houden. Dat laatste is gewoon hebberig, toch? Het is natuurlijk ook een ander verhaal wanneer een relatief kleine studio in zwaar weer wordt overgenomen en daardoor meer baanzekerheid krijgt. Ik hoop nog steeds dat Sony Housemarque overneemt en ze de opdracht geeft om hun niche arcade-games te blijven maken.

Zo, een hoop ellende op een rijtje dus. Maar geen zorgen, 2021 wordt ook gewoon een fantastisch gamejaar! De nieuwe consoles gaan een beetje op stoom komen, Nintendo blijft gestaag doorgaan en met de nieuwe videokaarten ziet het er ook voor pc-liefhebbers goed uit. Mocht je na dit stuk nog wat positiefs nodig hebben, lees dan nog eens onze Top 100 voor 2021. Er is altijd wat te klagen, maar er komt ook nog genoeg moois aan. Geniet ervan!

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees andere colums:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Xbox-controller en mogelijke The Elder Scrolls VI-hint Geen bots meer in competitieve modi van Counter-Strike: Global Offensive
16

Reacties op: De grootste teleurstellingen van 2021

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Aquemini

  • 9 januari 2021 08:27
  Valt wel mee toch. First batch console moet je nie willen. Best te wachten op de volgende zoals een slim of pro editie, kan je direct de beste titels spelen. Het cyberpunk effect is juist prima! Wacht liever wat langer als dit de game ten goede komt. Als je gamed op de pc dan heb je weinig last van exclusives en de E3 was sowieso de laatste jaren niet wat het ooit was. Laat ze maar lekker aparte online webinars maken met game nieuws. Komt allemaal goed dit jaar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 9 januari 2021 12:19
  @Aquemini dat denk ik ook. Het jaar is zo slecht als je het er zelf van maakt. Er zijn de laatste jaren zoveel goede games uitgekomen dat ze onmogelijk allemaal te spelen waren. Er zit een hoop moois aan te komen er er is nog veel meer moois al verkrijgbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 9 januari 2021 09:26
  Met the medium, ratchet and clank, halo, horizon en een nieuwe pes moet 2021 toch wel leuk worden. Hoop dat iedereen snel zijn Xbox serie x of ps5 bemachtigd en kan genieten van zijn of haar favoriete games

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 9 januari 2021 19:38
  @Roy36NL
  Ligt eraan of ze weer voldoende materiaal voor productie kunnen krijgen.
  Probleem ligt namelijk niet of nauwelijks bij de gigantische vraag en ook niet bij Corona.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 9 januari 2021 09:48
  Gelukkig, Cyberpunk wordt nu wel genoemd. Kunnen we meteen door!

  Ben enorm aan het genieten van m'n PS5, maar is nu wel tijd aan het worden voor een échte PS5 game. Apparaat is gigantisch snel en een genot om bijvoorbeeld Days Gone te spelen, maar ik mis toch nog wel echte next gen games. Immortals en Miles Morales waren ook erg leuk maar heb t gevoel dat de nieuwe Ratchet pas echt indruk gaat maken, zowel met de controller als met de graphics.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 9 januari 2021 19:35
  Dat de hardware niet verkrijgbaar is heeft weinig te maken met de grote vraag, maar veel meer met een gebrek aan productiecapaciteit.
  Vraag is of dit gebrek door gaat werken naar andere producten zoals smartphones en nog veel meer.
  Het probleem ligt echt nauwelijks bij de grote vraag, als dat het enige was, dan zouden er nog steeds wel kaarten leverbaar zijn, maar dan wat spaarzaam.
  En met Corona heeft het ook niets te maken, er is gewoon een tekort aan materiaal.
  Welk materiaal precies, is niet bekend gemaakt, maar wel dat dat het probleem is, en dus niet de gigantische vraag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 9 januari 2021 23:17
  Wat voor mij ook een flinke teleurstelling zou zijn: veel games worden bevestigd voor de oude en nieuwe generatie, niet alleen de nieuwe generatie. Ik snap het volledig vanuit het oogpunt van de uitgevers want er zijn nog tientallen miljoenen mensen die geen next-gen console hebben, maar de PS4 en XB1 zijn gewoon zo'n beetje uit de steentijd en houden de kwaliteit van de games tegen. Dat Horizon Forbidden West op de PS4 uitkomt was voor mij echt een gigantische teleurstelling, hopelijk is God of War wel PS5 exclusive.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 10 januari 2021 00:49
  E3 2021 is al aangekondigd en vindt plaats van 15 tot 17 juni.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRock

  • 10 januari 2021 02:16
  FINALLY!! THE ROCK HAS COME BACK TO GAMER.NL!!

  En The Rock is maar wat blij dat The Rock met zijn nieuwe account hier, ook gelijk op Wasmachine.nl kan inloggen. Hiermee is The Rock niet alleen The Most Electrifying Man op Gamer.nl, maar ook The Most Electrifying Man op Wasmachine.nl.

  Goede Glazen Bol trouwens Erock. Als die next gens er niet gaan zijn voor de zomer dan gaat het een heel teleurstellend jaar worden. Met name in de PS5 heeft The Rock een hard stenen hoofd. Maar The Rock en zijn Millions aaaaaand Millions of fans op Gamer.nl gaan het wel zien allemaal. The kwam en hoopt te gaan zien dat het goed was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 10 januari 2021 10:15
  @TheRock 😂😂😂😂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 10 januari 2021 13:57
  @TheRock Oh mijn god, daar is-ie hoor!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 10 januari 2021 09:16
  Het was een best zwaar jaar.

  De persoonlijke teleurstelling voor mij was Valhalla. Wat een 🤬game was dat zeg.

  Maar gelukkig was er Ghost Of Tsushima die al mijn gebeden (en HOE!) beantwoordde. 😍

  Laten we hopen op een goed 2021. Ik wens iedereen het beste toe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rashura

  • 12 januari 2021 10:42
  Waarom noemt niemand hier de volledige collapse van Kotaku? Wat een heap of thrash is die website geworden zeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Keesje_NLNL

  • 14 januari 2021 00:36
  Dat studio’s en exclusives worden opgekocht is (en laat dit even inzinken) de schuld van het hele bestaan van consoles, naast het feit dat consoles al decennia zorgen voor een vertraging van technologische vooruitgang in de game-markt (het downgraden komt door de matige en/of snel verouderende hardware in die dingen).

  Game-ontwikkelaars zijn nooit zelfstandig en 'volwassen' kunnen worden en zijn nu makkelijke prooien voor het grote geld van Microsoft en Sony. Geld regeert nu; na het opkopen worden opgeslokte game-studio's direct uit elkaar getrokken en het personeel op andere projecten gezet (Westwood, Visceral Games).

  Frustrerend dat consoles-bezitters (lees: fans) dit nu pas doorkrijgen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 15 januari 2021 23:28
  Xbox Series X ligt gewoon op de planken in de Mediamarkt Arena… het probleem is alleen om deze te kunnen kopen, omdat je vanwege de lockdown de winkel niet in komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nanashi

  • 10 februari 2021 13:41
  Ik snap de exclusives wel, het is 1 van de redenen dat ps by far het populairst is, elke bedrijf wil daar wel van proeven, exclusive spellen is ook de reden dat ik van Nintendo naar PS gestapt ben.

  Game industry blijft groeien en ik denk dat dat developers ook luier maakt, dat Playstation nu voor de 4de maal met een productie achter loopt is pure laksheid. Elke consument zag het aankomen, dus geloof niet dat ze het zelf niet aan zagen komen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.