Column

De Grand Theft Auto-trilogie kan beter een goede herinnering blijven

Kunnen die remasters niet alleen maar tegenvallen?

Geschreven door Michel Musters op
Het lijkt erop dat er dit najaar remasters van drie Grand Theft Auto-games uit het PlayStation 2-tijdperk verschijnen. Haast uit reflex is iedereen op het internet razend enthousiast, maar juichen we eigenlijk niet te vroeg? Misschien kunnen sommige goede herinneringen dat ook beter blijven: goede herinneringen, niet besmeurd door de tegenvallende realiteit.

De geruchten liegen er niet om: er zouden remasters (of, volgens sommige websites, remakes) van Grand Theft Auto 3, Grand Theft Auto: Vice City en Grand Theft Auto: San Andreas in de maak zijn. De games zouden op Unreal Engine draaien en dit najaar op zo’n beetje elk modern platform verschijnen. Als iemand die enorm van de oorspronkelijke games heeft genoten, gaat mijn gamershart er automatisch sneller van kloppen, maar tegelijkertijd ben ik erg bang dat het alleen maar tegen gaat vallen.

Vrijheid, blijheid

De ‘Grand Theft Auto 3-trilogie’ op PlayStation 2 verscheen precies op het juiste moment. 3D-games waren net mainstream aan het worden en spelers begonnen langzaam maar zeker aan de ingewikkeldere besturing en uitgebreidere spelwerelden te wennen. Grand Theft Auto 3 kwam in 2001 uit en liet zien wat er precies allemaal mogelijk was dankzij die toegevoegde dimensie. Het was natuurlijk niet de eerste game met een open wereld, laat staan de eerste 3D-game, maar niet eerder werd een modern ogende spelomgeving zo realistisch en met zoveel vrijheid op een spelcomputer weergegeven.

Ik kan mij nog goed die eerste stappen in GTA 3 herinneren. Ik was daarvoor eigenlijk vooral relatief lineaire 3D-ervaringen op spelcomputers gewend – zelfs de demo van Metal Gear Solid 2 die op menig op lancering aangeschafte PlayStation 2 stond te brommen, liet je een redelijk vooraf vastgelegd pad bewandelen. Maar toen was daar GTA 3. Ik liep de straat van Liberty City op… en toen? Wat moest ik in hemelsnaam doen, waar ging ik in vredesnaam naartoe? Die vrijheid was enorm verwarrend, maar tegelijkertijd extreem aanlokkelijk.

Bovengenoemde vrijheid werd snel genoeg de nieuwe standaard. Natuurlijk, GTA 3 heeft missies om te voltooien, maar de game draait eigenlijk om lekker rondcrossen door de stad, explosies veroorzaken, prostituees neerknuppelen, de politie van je afschudden en je raketwerper op onschuldige voorbijgangers afvuren. Ik schetste het beeld al in de vorige week verschenen column: met mijn toenmalige vriendin kon ik hele middagen achter de televisie zitten en GTA 3 spelen, waarbij we alleen de controller uit handen gaven wanneer één van ons werd opgepakt of het leven liet. In het spel, welteverstaan.

Zo heb ik tientallen, zo niet honderden uren in Liberty City vertoefd, en geen seconde daarvan voelde als verspilde tijd. Vervolgen Vice City en San Andreas telden daar nog ontelbare speeluren bij op. Hoewel ik het ‘kunstje’ tegen de tijd dat ik San Andreas voor het eerst opstartte inmiddels wel kende, werd daar de gameplay nauwelijks minder vermakelijk van – zeker de enorme expansie van de spelwereld had daar een groot aandeel in.

De tand des tijd

Nostalgie is een sterke emotie en het is dan ook logisch dat het internet massaal staat te springen om de mogelijke remasters. Maar nostalgie is ook een wrede verleidster, een die het verleden mooier kan weergeven dan dat het werkelijk is. De oorspronkelijke GTA 3-trilogie ziet er naar hedendaagse maatstaven natuurlijk niet meer uit, maar dát is wel het minste wat Rockstar met remasters of remakes kan oplossen. Banger ben ik voor of de gameplay de tand des tijds heeft doorstaan.

Gamedesign heeft sinds de eerste jaren van het huidige millennium immers niet stilgestaan. Rockstar was na San Andreas zelf ook zoekende naar de toekomst van de franchise. GTA 4 voelde héél anders aan en met GTA 5 lijkt de ontwikkelaar de balans tussen het arcadeplezier van de klassieke delen en het realisme dat bij deze tijd hoort te hebben gevonden. Maar ook andere ontwikkelaars hebben met games hun plasje gedaan over het openwereldgenre, van soortgenoten als Watch Dogs, Saints Row en Sleeping Dogs tot fantasievolle sandboxgames als Assassin’s Creed en Zelda: Breath of the Wild. Er heerst zelfs een bepaalde ‘openwereldmoeheid’ onder veel spelers, zó populair en allesomvattend is het genre geworden.

Is het dan een goed idee om de drie games die dit genre groot hebben gemaakt opnieuw uit te brengen? Ik kan niet in de toekomst kijken en weet niet in hoeverre Rockstar het design van de games aanpast in de remasters, maar de gameplay is naar huidige maatstaven nogal ‘simpel’. Missies kunnen vrij eentonig zijn of soms ronduit irritant (hallo, vliegmissies in Vice City!) en het is allang niet meer uniek om zonder enige limiet door een stad te rijden en te doen waar je zin in hebt. Dat was het begin jaren 00 wel, en daarom hebben we die goede herinneringen aan de games. Hoe gaat Rockstar ervoor zorgen dat we met remasters ook nieuwe goede herinneringen kunnen maken?

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de soundtrack, een van de belangrijkste aspecten van Vice City en San Andreas. In eerder verschenen heruitgaves misten al vele essentiële nummers op de radiostations. Betaalt Rockstar alle artiesten opnieuw om weer een complete soundtrack te kunnen aanbieden, of zijn we gedoemd om door Vice City te rijden zonder Michael Jacksons Billie Jean, of door San Andreas zonder dat 2Pac en Rage Against de Machine door de speakers schallen?

Favoriete games

Maar goed, misschien loop ik op de feiten vooruit. Eerst moeten die remasters maar eens officieel aangekondigd worden. Wie weet krijgen we dan ook meteen een beter beeld van hoe Rockstar deze klassiekers naar de moderne tijd brengt. Ik wil alleen maar zeggen dat ik de hype die nu al gecreëerd is door een stel geruchten goed begrijp, maar dat we vooral moeten oppassen dat we geen verwachtingen creëren die niet waargemaakt kunnen worden. GTA 3, Vice City en San Andreas behoren tot mijn favoriete games ooit en dat wil ik graag zo houden.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: 'Remasters Grand Theft Auto 3-trilogie verschijnen dit najaar' Vr-game Lone Echo 2 uitgesteld naar later dit jaar
17

Reacties op: De Grand Theft Auto-trilogie kan beter een goede herinnering blijven

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TiRamySu

  • 14 augustus 2021 08:18
  Eens. Tijd voor iets nieuws.
  Leuk Artikel :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • frank

  • 14 augustus 2021 08:22
  Was ook mijn eerste gedachte. Nieuwe games in dezelfde spelwerelden (steden/sfeer) zou werken, maar een remaster niet. Ik heb ooit GTA3 op een iPad gekocht, was er heel snel op uitgekeken. GTA1 daarentegen is nog steeds leuk om te doen gek genoeg. Juist door het 2D. We hebben geen betere 2D ervaringen gezien zoals dat wel met 3D is gebeurd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 14 augustus 2021 08:47
  Open wereld moe kan ik me niet in vinden. Ik hou zoveel van lekker doen en laten wat ik wil. Maar GTA moe ben ik al wel een tijdje. Merkte dat bij de release van GTA 5. Ik keek er zo naar uit, omdat GTA 4 zoooo geweldig was voor mij.
  Maar het had een beetje het effect wat Eric Cartman had toen papa en mama blote kont voor zijn deur stonden.
  Het was gewoon op.
  En dan nu remasters? Alsjeblieft, steek de energie en geld in nieuwe uitdagingen.

  Volgens mij ben ik ook een beetje remaster moe haha.

  Top artikel! Zet je weer lekker kritisch aan het denken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mole28

  • 14 augustus 2021 09:15
  Ik heb onlangs nog de xbox versie van GTA 3 gespeeld en er enorm veel lol mee gehad.
  Vooral leuk dat je voorbereidend aan een missie de hele oprijlaan vol gestolen autos kan zetten zodat de politie minder makkelijk bij je kan komen. Dat soort dingen mis ik in de moderne games.
  Voor mij mogen die remasters zeker wel komen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mole28

  • 14 augustus 2021 09:16
  @mole28
  NB: een streepje boven op een e werd gezien als spam….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rutgie

  • 14 augustus 2021 10:22
  Eens, maar dat heeft voor mij niet eens te maken met de tand des tijds. Ik vraag mij namelijk wel eens af of remakes en remasters door hun grote publiciteit nadelig zijn voor andere nieuwe (indie)games die uitgebracht worden. Ik kan het niet direct staven met voorbeelden, maar dat gevoel bekruipt mij soms wel. De gamewereld heeft het deze week al nergens anders meer over, terwijl deze week ook aangekondigd werd dat een van de mooiste/beste citybuilders van de afgelopen 5 jaar op de pc een vervolg krijgt: Frostpunk. Hier op Gamer heb ik het bericht ook niet langs zien komen. Om die reden ben ik wel klaar met remakes en -masters.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 14 augustus 2021 10:29
  @Rutgie

  gamer.nl/artikelen/nieuws/frostpunk-2-aangekondigd/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WijvanWCeend

  • 14 augustus 2021 10:29
  @Rutgie dan moet je beter opletten. De Frost punk 2 aankondiging is wel degelijk voorbij gekomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • soccerroos

  • 14 augustus 2021 10:45
  Rockstar weet toch ook wel dat wij hoge verwachtingen hebben.
  Het moet er top uit zien + besturing moet goed zijn.
  Ik verwacht er dan ook zo veel van dat het eigenlijk alleen maar tegen valt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Breadpit

  • 14 augustus 2021 14:01
  @soccerroos Een beetje zoals iedere update die ze voor online toevoegen dus? :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellspawn

  • 14 augustus 2021 11:02
  Ik ben niet remaster-moe. Nog niet. De remaster van Kingdoms of Amalur vind ik geweldig en ook de Legendary edition van Mass Effect. De besturing van deze games is erg goed, iets waar ik zo mijn twijfels heb bij de(ze) GTA-games. Zelfs de besturing van GTA5 vind ik niet helemaal optimaal, het heeft een soort verende beweging, ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen. Afgezien van het feit dat het leuke games zijn, vind ik de remaster van Saints Row 3 toch beter besturen. Maar misschien ben ik een uitzondering in deze. Hopelijk is de besturing van de remaster van deze drie GTA games in ieder geval niet slechter dan GTA5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pascal08

  • 14 augustus 2021 15:29
  Alhoewel ik een geweldige tijd heb gehad met de GTA series, ben ik zeer teleurgesteld in deel 5 waar ze niks meer voor de single player uit brachten.
  Daarbij is het allemaal erg mooi maar voelt het alsof je in een miniatuur wereld rond huppelt.
  Ik had graag wat meer gewicht en realiteit in alles gehad, nu vlieg je met auto’s door de bergen en over hobbels en ook de helicopters hebben niet het gevoel alsof ze een gevoel van zwaarte hebben.
  Toen ze de fps mode introduceerde dacht ik hmmm misschien maakt het dit wat realistischer maar veranderde voor mij niet veel.
  Ik hoop dat er ooit nog een soortgelijke game op de markt komt die dit wel kan leveren en stiekem ook een mix van Hitman er in kan verwerken.
  Maar herinneringen blijven voor mij herinneringen ik kan van Vice city nog weinig herinneren trouwens maar van San Andreas was ik helemaal gek.
  Ik laat het lekker voor wat het is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Charlie Mopps

  • 14 augustus 2021 17:11
  Er is werkelijk niks dat mij trekt aan GTA. Zonde van de tijd die remakes/remasters. Ik gun fans liever een deel 6. Of laat ze een nieuwe Max Payne maken. Dat zou pas nieuws zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LoGiCaL_PsYcHo

  • 14 augustus 2021 20:42
  Heel herkenbaar die openwereld-moeheid. Ik heb enorm genoten van alle GTA-games, maar ik ben het echt moe om van hot naar her gestuurd te worden met 101 tijdrovende sidequests die je alleen maar uit de main story halen.

  Zo heb ik de laatste tijd RDR2 niet uitgespeeld om deze reden en kan ik mij er ook niet toe porren om verder te gaan met Horizon Zero Dawn en The Witcher 3. Op zich allemaal heel toffe games, maar zo erg meer van hetzelfde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 14 augustus 2021 21:38
  Open wereld moe zal ik nooit worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bigds9fan

  • 15 augustus 2021 08:07
  Heb eigenlijk alleen San Andreas gespeeld en die was destijds mindblowing. Ik heb een paar jaar terug de PS3 versie gespeeld en die speelde goed, alleen de graphics zijn verouderd.

  Maar als 1 het kan dan is het Rockstar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JustSafety

  • 17 augustus 2021 08:49
  Altijd leuk en interessant om je columns te lezen Michel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.