Vroeger, in de begintijd van de PC, was het simpel. Speelde je doom, dan speelde je een First Person Shooter. Speelde je Dune 2, dan was het real-time-strategy. Tegenwoordig spellen we een FPS met daarin ook nog adventure en RPG elementen. Waarom zijn spellen tegenwoordig “multigenre” en belangrijker nog, heeft multigenre toekomst ?

Er zijn verschillende reden waarom tegenwoordig bijna alle nieuwe spellen aspecten van meerdere genres beslaan. De belangrijkste reden is simpel, anders zou de spellenmarkt snel in een depressie komen vanwege saaie spellen. Je kan binnen bijvoorbeeld binnen het FPS genre een keer aliens afschieten, daarna terroristen en daarna misschien nnog een keer genetisch gemanipuleerde bomleggende nazi's maar als het spel niks vernieuwends bied eindigt het spel al gauw als frisbee of onderzetter. Aangezien bijna alles al een keer geprobeerd is vinden de meeste makers de oplossing in het invoeren van elementen uit andere genres.

De 2e reden is omdat je nou eenmaal een groter deel van de markt bereikt. Een die-hard FPS is misschien geschikt voor een klein stuk van de markt, maar een RPG/FPS met adventure elementen is geschikter voor een veel groter gedeelte van die markt. Grotere markt = is meer eventuele kopers = waar het allemaal om draait.

Als in een spel op een goede manier genres worden gemixt heb je een geheid een klassieker. Een recent voorbeeld is Deus Ex, een spel wat nu eigenlijk al een klassieker is en een must is voor iedere FPS en RPG liefhebber. Het spel combineert op een briljante wijze de leukste elementen van beide genres en voegt daarbij een sfeervol verhaal en een wereld die net echt is.

De toekomst ligt waarschijnlijk wel bij multigenre spellen. Toptitels zoals Deus Ex hebben bewezen dat het mogelijk is om zowel een goed spel te maken wat een groot gedeelte van de markt aan zal spreken. Andere de andere kant worden die-hard titels ook weer wat populairder, zo is de testversie van Serieus Sam goed ontvangen en wacht een groot aantal fans nu al op de release.

De tijd zal het wel leren, maar ik kan alvast niet wachten totdat er een vervolg op Deus Ex komt