22 Juni is het zover, dan komt Nintendo's Gameboy Advance uit in Nederland. Onlangs werden de prijzen bekend en die vielen hoger uit dan men verwachtte. Woedende reacties en scheldkanonnades van gamers konden natuurlijk niet uitblijven. Maar is dat terecht? Of is de GBA echt te duur?

De Gameboy Advance is mateloos populair bij het publiek. Dat was vooral te zien aan de launch die de Amerikanen meemaakten. Volgens de bekende cijfertjes was deze launch de beste ooit, beter dan die van de PlayStation 2 dus. Dat kan ook niet anders want een console voor 200 tot 300 gulden is toch niet duur!? Wij Nederlanders denken daar heel anders over. Het is namelijk maar een handheld en die moeten gewoon 199,- kosten met spellen voor 79,-. Eigenlijk is dit stierenpoep, vooral als je bedenkt wat je allemaal met een Gameboy Advance kunt doen!

Als je in bad ligt, hoef je eindelijk niet meer met je beste maatjes te spelen maar kun je een game spelen. Ben je in de bus naar Salou, dan kun je heel de reis doorkomen met een stel batterijen en een paar games. Of als je gewoon in de bus naar je werk of school zit dan is een Gameboy Advance dé uitkomst om van je verveling af te komen! Dit lijkt wel op een soort reclamespotje voor een medicijn, maar als je erover nadenkt klopt het wel. Een console of PC kun je nergens mee naartoe nemen want die zijn veel zwaarder en werken meestal alleen op stroom.

Ja maar ik hoef helemaal niet zo'n stomme Gameboy! Hoor ik nu een stel van jullie klagen. Maar waarom niet? De games zijn geen oude Gameboy games meer zoals ze voorheen waren. Dat waren namelijk van die halve games die je één keer speelde en daarna nooit meer zag terugkeren in je Gameboy. Neen, dit keer zijn het games met een dergelijke kwaliteit die je ook ziet op bijvoorbeeld de PlayStation. Denk aan Mario Kart of aan Tony Hawks Pro Skater 2. Niet alleen zijn deze games voorzien van een fantastische gameplay maar zijn ze grafisch ook nog goed te pruimen!

Om maar meteen een ander vooroordeel af te rekenen: de Gameboy Advance kan wel van het 'kiddy-imago' af komen. Je hoeft je nu alleen nog maar te schamen in de bus als je zit te schelden bij een verliespartij en niet meer omdat je op een Gameboy speelt. Enkele kinderachtige games zijn misschien nog Mario Advance, Banjo Kazooie of Mario Kart, maar deze zien er allemaal prachtig uit en spelen lekker weg. Daar tegenover staan natuurlijk ook de games met de bekende ballen (tsja, zo noemen ze het nu eenmaal ) zoals F Zero Maximum Velocity, Tony Hawks Pro Skater 2 en Castlevania.

En wat dacht je van de extra opties die een Gameboy Advance in zich heeft? Je kunt bijvoorbeeld met 4 spelers Mario Kart spelen zonder dat iedereen de game in bezit heeft! Verder zal het in de toekomst mogelijk worden om de GBA aan te sluiten op de Nintendo GameCube en daardoor kan het goed zijn dat Nintendo een mogelijkheid bedenkt om zo via je GameCube een GBA game op groot scherm te spelen!

De 279,- voor een Europese Gameboy Advance is dus erg goedkoop voor zo'n wereldmachientje. Het is toch te gek voor woorden dat we dit te duur vinden, maar ondertussen wel 299,- neertellen voor een nieuwe PSOne die eigenlijk al verouderd is, of sterker nog, een dikke 1000,- voor een PlayStation 2 waar op dit moment nog niets vernieuwends is voor uitgekomen.

Échte Gamers kopen 22 Juni een Gameboy Advance en gamen daarmee in bad, in de bus of in de auto en twijfelen geen enkel moment of het een verkeerde uitgave is geweest. Andere Gamers die het niet op 22 Juni hebben gekocht hadden die dag geen tijd, hebben de handheld besteld via een website of moesten wachten op een nieuwe lading GBA's want uitverkocht zal die zeker zijn!