Column
e3 2019

De E3 krijgt een flinke schop na

Alle alarmbellen gaan af

Geschreven door Erik Nusselder op
Ik trok mijn wenkbrauwen op toen ik las dat game-persoonlijkheid Geoff Keighley dit jaar de E3 overslaat. Dat bijvoorbeeld Sony er dit jaar niet is, in het jaar waarin ze een nieuwe console lanceren, is natuurlijk een veel grotere klap voor de beurs. Maar de afwezigheid van Keighley is op een heel andere manier veelzeggend.

Door het afzeggen van Sony zal er een stuk minder nieuws uit de beurs komen, en de console-strijd tussen PlayStation en Xbox zal niet zoals bij de vorige generatie op de beursvloer worden uitgevochten. Het kost een hoop geld om op E3 aanwezig te zijn, zeker als je daar ook een persconferentie bij organiseert. Kennelijk heeft Sony uitgerekend dat het de moeite niet waard was om op de beurs te verschijnen.

Dat is jammer, maar begrijpelijk. De afwezigheid van Keighley is echter van een heel andere aard. Deze man kreeg betaald om een live-show te produceren tijdens de E3, vol met interviews met ontwikkelaars. Keighley voelde zich “niet comfortabel” bij de manier waarop de beurs dit jaar wordt vormgegeven. De insider, die waarschijnlijk veel weet over hoe de beurs wordt georganiseerd, laat zijn salarisstrookje aan zich voorbij gaan omdat hij zich niet prettig voelt bij de gekozen richting. Dat is een gigantisch teken aan de wand.

keighley

E3 voor wie?

De E3 worstelt al langer met zijn identiteit, ook al voordat Sony besloot om niet meer mee te doen. De beurs is gewoon niet meer zo belangrijk als dat het ooit was. Jaren geleden was het voor uitgevers dé manier om nieuws over een nieuwe game of console naar buiten te brengen, omdat iedereen op dat moment meekeek. Zelfs de mainstream media schreven tijdens E3 over games. Tegenwoordig is echter elk moment een goed moment om je nieuws met de wereld te delen. Gaming is mainstream geworden, en gamers volgen al dat nieuws op de voet. Een Nintendo Direct of State of Play is bijna net zo impactvol als een E3-persconferentie.

De ESA - de organisatie die E3 organiseert - probeert daarom al een tijdje om dit industrie-evenement op consumenten te richten. In 2017 gingen de deuren voor het eerst open voor het publiek, al was de beurs daar totaal niet op ingericht. Bezoekers die een kaartje kochten en soort gamer-walhalla verwachtten, mochten uiteindelijk blij zijn als ze op een hele dag twee demo’s konden spelen. Zonder afspraken of persbadges kom je gewoon niet zo heel ver.

De E3 is bovendien veel te klein om veel impact te hebben als consumentenevenement. De kracht van de beurs kwam juist van al dat nieuws, dat gamers van over de hele wereld via livestreams en previews van journalisten tot zich namen. Daar lag de spanning, en niet zozeer op de beursvloer. Vorig jaar had de E3 zo’n 66.000 bezoekers, waarvan 15.000 van buiten de industrie kwamen. Als je dat vergelijkt met Gamescom (370.000 bezoekers) of Paris Games Week (ruim 300.000), dan is het eigenlijk maar klein bier.

De manier waarop de beurs wordt georganiseerd, is blijven hangen in de jaren dat de E3 nog daadwerkelijk van belang was.

Lekker dan

Daarnaast krijg ik toch altijd de indruk dat de ESA helemaal geen kaas gegeten heeft van hoe je gamers op het internet moet aanspreken. De manier waarop de beurs wordt georganiseerd, is blijven hangen in de jaren dat de E3 nog daadwerkelijk van belang was. Dat gevoel komt niet alleen door de gigantische lekken die de afgelopen maanden zijn ontdekt, maar dat heeft er zeker mee te maken. Vorig jaar werd alle informatie van duizenden bezoekers per ongeluk zonder enige beveiliging online gezet. Deze week nog lekte de informatie op de nieuwe website van de E3 zelf een dag te vroeg, waardoor alle onthullingen al op straat lagen. En in september verscheen een pitch deck voor E3 2020 online, waardoor we ongeveer weten wat de ESA van plan is met de beurs.

Het is juist dat pitch deck waardoor ik mijn hart vasthoud voor de editie van dit jaar. De visie voor de beurs staat vol met wazige pr-praat en vunzig commerciële buzzwords. Het wordt een “festival” voor “fans, media en influencers”, met "ervaringshubs” waar beroemdheden games spelen. Er komen exclusieve events voor speciale bezoekers, die “buzz en FOMO” moeten creëren. Bezoekers die in de rij staan te wachten, worden lastiggevallen met reclame. En de ESA wil nauwer samenwerken met de media om de "content en berichtgeving te beheersen”.

e3 2019

Het laat een zure smaak achter in mijn mond, dezelfde zure smaak als na de reactie van ESA op de afzegging van Sony. In een kort bericht (waar de naam ‘Sony’ niet één keer in werd genoemd), stelde de organisatie dat de beurs “nieuwe ervaringen, partners, booths, activaties en programmering” zou hebben om bezoekers te vermaken. Vooral van het woord “activaties” ging ik welhaast over mijn nek. Het is een woord dat sales-mensen kennelijk gebruiken om bezoekers te omschrijven: potentiële klanten die wachten om ‘geactiveerd’ te worden door een van de vele partners en sponsors. Bah.

Geoff Keighley gaat al 25 jaar naar de E3, een kwart eeuw. Dit jaar slaat hij over. Dat is een groot teken. Al je alarmbellen zouden nu af moeten gaan. Hij blijft niet thuis omdat hij niet zo’n zin heeft, of omdat hij geen tijd heeft, of omdat de onderhandelingen zijn stukgelopen. Hij heeft afgezegd, omdat hij zich “niet comfortabel” genoeg voelt om mee te doen aan de show, met de kennis die hij daar nu over heeft. Als iemand die daar al 25 jaar rondloopt dat voelt, dan zegt dat enorm veel over wat de E3 is geworden. Als ik het pitch deck leest, kan ik mij dat helemaal voorstellen. Het is enorm zonde, maar de gloriedagen van de E3 zijn definitief voorbij.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Battle royale-modus voor Call of Duty: Modern Warfare gelekt Openingsscène Final Fantasy 7 Remake in trailer uitgekomen
22

Reacties op: De E3 krijgt een flinke schop na

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • EdwinVP

  • 15 februari 2020 08:41
  Ja ik kan me ook wel heugen dat ik er echt op zat te wachten wat voor nieuwtjes uit de E3 kwamen maar nu is dat idd niet meer zo, veel is al gelekt of al oud nieuws… Wacht met smart op de streams van Microsoft, Sony en Nintendo… Daar komen de echte nieuwtjes.

  Overigens @redacteur… . Als ik het pitch deck leest…ik = stam+t??

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wokkel

  • 15 februari 2020 11:59
  @EdwinVP je zegt het precies goed. Voorheen was het altijd spannend wat er released zou worden, nu weet je dit al weken van te voren. Spanning is compleet weg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DrZuurbekjeNL

  • 15 februari 2020 08:51
  Ach, tijden veranderen, zo belangrijk is het ook weer niet……..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 15 februari 2020 09:38
  Waarom is dit zonde? In plaats van één keer per jaar veel nieuws wordt het nu meer verspreid over het jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 15 februari 2020 09:52
  @denver Het ging denk ik ook vooral om het ritueel, de traditie: drie dagen in het jaar dat gamesjournalisten letterlijk dag en nacht onophoudelijk in de weer zijn om de enorme stroom aan nieuws te verwerken.
  De cringy persconferenties, de speciaal voor E3 gemaakte trailers, de exclusieve demo's, de grote stands en shows, het droeg bij aan een sfeer van verwachting, van spanning: wat gaat er onthuld worden? Wordt nu eindelijk die lang verwachte game getoond? Wat voor onverwachte verrassingen staan ons te wachten?

  Ook de exclusiviteit van de E3 droeg bij aan de allure ervan: juist omdát je als consument er niet binnenkon, werd het voor veel gamers een droom om daar eens te kunnen rondlopen en de sfeer te kunnen proeven.
  Nu wordt het waarschijnlijk weer zo'n veredeld marketinggebeuren pur sang voor 'influencers', waar uiteindelijk niemand op zit te wachten.

  Natuurlijk is het aardig dat we nu het hele jaar door nieuws krijgen, maar ik kan me voorstellen dat voor veel mensen die continuerende stroom nooit de charme zal evenaren van zo'n groot dagenlang evenement, zo'n 'hoogfeest' van de gaming industrie.
  Daarnaast is het mijns inziens altijd spijtig als wederom een stuk echte ontmoeting in real life wordt vervangen door online gedoe op internet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hubertje

  • 15 februari 2020 11:15
  Toch heb ik liever veel op e3 dan al die kleinere streams verspreid over het jaar. E3 zat ik altijd savonds live te kijken, maar die kleinere streams van xbox, PlayStation en Nintendo kijk ik echt nooit naar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Quorumz

  • 15 februari 2020 11:53
  Ik bekijk ook liever de E3 (met name dan MS, Square Enix, Ubisoft en afhankelijk van de tijd Bethesda). Waarom? er komt genoeg nieuws elke week voorbij met dit komt of dat komt. Los dat er nieuwe consoles gaan komen is het leuk om te zien wat voor "grote" titels er komen, welke moeite en tijd ze erin steken om dat wereldwijd te tonen..
  Het gevoel van yes, op deze titel zaten we te wachten het wel of niet kunnen pre-orderen, het aftellen, telt allemaal mee in de beleving van voor en tijdens de E3.

  Maakt de E3 dan alles goed? Nee niet als ik naar afgelopen jaar kijken en dat alle titels behalve Zombie War 4 uitgesteld zijn naar het einde van het jaar. Tuurlijk is het stom om Marvel's Avengers voor de E3 te releasen, dan is je titel gelijk ondergesneeuwd door wat daar getoond wordt plus dat niemand echt gezien heeft dan vorige E3 beelden. Is het zaligmakend? ook niet, kijk naar Anthem, hoewel dat toch echt een serieus leuke titel is geworden (tsja maar wat moet je als je gear score 960 bent,…)

  Dus ja ik verheug me op de E3 ook al weet ik dat er grotendeels ge-update filmpjes te zien ga krijgen titels die zijn uitgesteld…(en we weten allemaal waarom: next-next gen consoles eind van het jaar)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 15 februari 2020 12:35
  'Activatie' is een veelgebruikte marketingterm die van alles kan betekenen. Echt niet dubieuzer of meer lachwekkend dan het hier op de site gebruikte 'partnerbijdrage' wat gewoon een platte advertorial is. En 'sales-mensen' is een tamelijk kinderachtige beschrijving van mensen die er deels voor zorgen dat jij ook wordt betaald. En nee, ik zit niet in de marketing / sales.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 15 februari 2020 12:50
  @Agent 4125 noem me gek, maar als ik dik geld betaal om naar een beurs te gaan, vind ik het afschrikwekkend als de organisatie me kennelijk ziet als wandelende marketingmogelijkheid.

  Dat vind ik niet echt vergelijkbaar met eem website die je gratis bezoekt en tenminste duidelijk aangeeft dat iets partnercontent is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 15 februari 2020 12:57
  @ErikNus Dan heb ik blijkbaar nieuws voor je. De organisaties van ALLE evenementen in een commerciële branche zien jou als een wandelende marketingmogelijkeid.

  Partnercontent is een sjiekere naam voor advertorial, zoals activatie dat ook (onder anderen) is voor benaderen met (semi) commerciële content.

  In beide gevallen wil je dat alleen niet bij naam noemen, omdat dat, inderdaad, afschrikt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 15 februari 2020 13:02
  @Agent 4125 Ja, hoe naïef kun je zijn…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 15 februari 2020 13:18
  @Agent 4125 sure, maar je begrijpt hopelijk het verschil, ook in gevoel, tussen verschillende events of organisaties. De een wil eerst een leuk event maken waar mensen graag heen willen, om vervolgens te bedenken hoe je daar geld aan verdient. Zie: deze site (vind ik zelf althans). Bij de E3 krijg ik nu het gevoel dat het andersom gaat. Ze hebben nog geen beurs gepresenteerd die voor het publiek leuk is om te bezoeken, en hebben eigenlijk alleen de plannen om het aan merken te verkopen. En daardoor voelt het dus alsof je als wandelende portemonnee wordt gezien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 15 februari 2020 13:44
  @ErikNus Het is geen wedstrijd wie het meest commercieel is, mijn punt was slechts dat alle organisaties commercieel denken. Ook Gamer.nl, met verkapte advertorials. Is niets mis mee: iedereen moet geld verdienen. Ik snap je vieze smaak bij deze E3, maar zo praten over activaties en sales-mensen als jij doet is dan wel wat kinderachtig, vind ik. Zeker als de E3 zoals je beschrijft een zinkend dan wel gezonken schip is, dan is als paardenmiddel nòg commerciëler gaan denken niet zo'n onlogische gedachte, ook al zal het waarschijnlijk tevergeefs blijken te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 15 februari 2020 13:47
  @Agent 4125 oke! Dan verschillen we daarin van mening. Ik zou eerst proberen te bedenken hoe je een beurs kunt maken waar mensen heen willen, voordat ik het commerciële aspect zou uitdenken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 15 februari 2020 14:04
  @ErikNus Daar zijn we het zeker over eens. Maar activaties is echt een containerbegrip. Consoles van een bepaald merk neerzetten om nieuwe games op uit te proberen is ook activatie (van een merk).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 15 februari 2020 17:55
  @Agent 4125 en imo dus niet een woord dat je wilt gebruiken in een persbericht als je mensen wilt overtuigen dat de beurs nog de moeite waard is nadat 1 van de grootste partijen afhaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 15 februari 2020 22:02
  @ErikNus

  Ik vind je reactie hierboven erg raar, en dan doel ik op de reactie.

  "Ik zou eerst proberen te bedenken hoe je een beurs kunt maken waar mensen heen willen, voordat ik het commerciële aspect zou uitdenken."

  Ik kan me herinneren toen gamer.nl overgenomen werd dat het juist erg commercieel werd, of is dit na enkele jaren verandert.?
  Kan natuurlijk zijn dat ik ernaast zit maar persoonlijk is dit mijn mening.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 16 februari 2020 09:34
  @DarkraverX hoi! Jammer dat je de site te commercieel vindt. Als (freelance) redacteur heb ik daar iig weinig mee van doen. Sales en redactie zijn strikt gescheiden, zoals het hoort. Ik schrijf gewoon wat ik vind, wat ik interessant vind of wat ik denk dat jullie interessant vinden, zonder me met commercie bezig te hoeven houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 17 februari 2020 21:50
  @ErikNus

  In ieder geval goed te horen dat je het op schrijven houd want beide werkt niet, echter moet er ook een verdien model zijn want anders vallen er hoop ontslagen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Draven

  • 15 februari 2020 19:41
  Ik begrijp ook wel dat de E3 in zijn huidige vorm weinig bestaansrecht meer heeft.

  In mijn jeugd was de E3 iets magisch, een happening waar je voor ging zitten, die ene week in het jaar. Dat is nu weg en dat vind ik toch wel jammer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.