Column
Switch

De cijfers bewijzen: we kopen een Switch voor Nintendo-games

Bizarre attach rate

Geschreven door Erik Nusselder op
Ik vind het altijd leuk om een beetje te grasduinen in de financiële cijfers van uitgevers. Zo kom je er achter hoe goed een bedrijf het doet en kun je hun strategieën in context plaatsen. De nieuwste cijfers van Nintendo bevatten (weer) uitzonderlijke statistieken.

De Switch gaat als een malle, dat is geen geheim. Er waren sinds eind juni al bijna 20 miljoen exemplaren van de handheld-slash-thuisconsole verscheept en hij gaat bijna even hard als de PlayStation 4 in hetzelfde tijdsbestek. Maar de echt opvallende cijfers vind je bij de verkochte software.

Nintendo Switch

Attach rate

Super Mario Odyssey is wereldwijd 11,17 miljoen keer verkocht, Mario Kart 8 Deluxe staat op 10,35 miljoen en de teller van The Legend of Zelda: Breath of the Wild tikt de 9,32 miljoen exemplaren aan. Laat dat even op je inwerken: dit zijn drie games die de helft van alle Switch-bezitters dus hebben gekocht. We kopen Nintendo-games, we kopen ze massaal.

Vergelijk dat eens met de attach rates op andere consoles. De best verkopende PS4-exclusive is Uncharted 4, die hangt naar schatting rond de 10 miljoen exemplaren. 10 miljoen op 80 miljoen verkochte PlayStation 4-consoles. Op de Xbox One hebben we het over PUBG (geschat op 8 miljoen) of Halo 5 (geschat op 5 miljoen). Indrukwekkend, maar het is niet de helft van je publiek.

Super Mario Odyssey

Duhhhh

'Ja duh', zul je misschien denken, 'waar koop je die Switch anders voor?' Sommigen gaan er al langer vanuit dat Nintendo-consoles vooral door Nintendo-fans worden gekocht, die telkens trouw komen opdraven om de nieuwste Mario of Zelda te spelen. Maar dat is wel erg makkelijk gedacht, zeker omdat die vlieger bij de Wii U niet opging. Het is niet alleen liefde voor deze series die ons drijft, we willen kwaliteit. De opzet van de Switch is veel beter en duidelijker dan de Wii U, en daar reageren we op door hem massaal te kopen.

Kwaliteit heeft Nintendo in overvloed. Ze creëren tijdloze games, die over een jaar of tien nog steeds overeind staan. Zelda verkoopt niet zo veel omdat het nou eenmaal een nieuwe Zelda-game is, net zoals de Wii U niet verkocht op alleen de naam van Nintendo. Nee, Zelda verkoopt veel omdat de game het openwereldgenre op de schop neemt, omdat het nieuwe dingen doet, omdat het er bijzonder mooi uitziet.

Dat zie je bovendien ook in de verkoopcijfers van de andere games. Splatoon is nog een nieuwe franchise van Nintendo, maar het tweede deel verkocht al 6,76 miljoen exemplaren. Arms is helemaal nieuw en ging al ruim twee miljoen keer over de toonbank. En ook games waarvan we helemaal niet zo veel verwachtten, zoals Kirby: Star Allies of 1-2-Switch, zijn de miljoen exemplaren al ver voorbij.

Zelda: Breath of the Wild

Seal of Quality

Het is altijd Nintendo's strategie geweest om te laten zien dat hun games waarde hebben en van goede kwaliteit zijn. Dat kunnen we helemaal herleiden naar de Seal of Quality in de jaren '80. Na de videogamecrash, mede veroorzaakt door de grote hoeveelheid troep die uitkwam op consoles, wilde Nintendo laten zien dat zij kwaliteit boden. En dat hebben ze altijd volgehouden: hun games zijn uitzonderlijk goed afgewerkt, hebben zelden bugs en hebben eigenlijk nooit patches nodig.

Bovendien houdt een Nintendo-game zijn waarde vast. De spellen gaan bijna nooit in de aanbieding en blijven jarenlang hun prijskaartje vasthouden. Nintendo wil niet dat klanten er vanuit gaan dat ze hun games later voor een habbekrats kunnen oppikken. De nieuwste Mario en Zelda kwamen vorig jaar uit, maar kosten nog steeds 60 euro. Ter vergelijking: PS4-exclusive Horizon Zero Dawn kwam ook vorig jaar uit en is al in de aanbieding in Sony's eigen winkel voor twee tientjes. Je weet dat het veilig is om een Nintendo-game te kopen en je hoeft niet bang te zijn dat-ie de dag erna ineens nog maar de helft kost. Nintendo wil uitstralen dat als je een game van hen koopt, je iets van waarde aanschaft.

Nintendo

Het Japanse bedrijf wil zichzelf bovendien neerzetten als anders dan de anderen. Sinds de GameCube probeert Nintendo niet meer de directe concurrentie aan te gaan met Sony en Microsoft en investeert het vooral in goede ideeën. Vaak pakt dat goed uit, zoals bij de Wii en de Switch, soms levert dat een misser als de Wii U op.

Dat vind ik zo knap aan Nintendo: zelfs na een dramatische flop als de Wii U, houden ze zonder enige twijfel vast aan hun eigen strategieën. Kwaliteitscontrole, geen krachtige console, maar een goed idee, en investeren in legendarisch goede games. Dat rotsvaste vertrouwen in zichzelf betaalt zich bij de Switch wederom uit. Games als Mario, Zelda en Mario Kart zijn evergreens, die ook de komende jaren nog blijven verkopen. En er komen alleen maar meer games bij.

Elke zaterdag verschijnt er op Gamer.nl een column die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Mogelijk nieuwe Def Jam, Metroid in Unreal Engine 4 en PS4-verkoopcijfers Open bèta Dragon Ball FighterZ voor Switch aangekondigd
45

Reacties op: De cijfers bewijzen: we kopen een Switch voor Nintendo-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 4 augustus 2018 10:46
  Mooi stuk.
  En het is inderdaad wel waar dat je je bij een Nintendo spel nooit genaaid voelt omdat je de dag erna merkt dat ze ineens nog maar 20 euro kosten.
  Aan de ene kant kun je dat jammer en belachelijk vinden want je hebt dus ook nooit een leuke deal als je even een jaar wacht.
  Maar aan de andere kant, als er zoveel verkocht worden en nog steeds zou je zelf dan je produkten in prijs halveren?
  Waarschijnlijk ook niet.

  Verder klopt het dat nintendo games geen grote bugs hebben, meestal strak draaien( daarom werd dat bos in Breath of the wild zo in de media uitgemeten want nintendo had een console gemaakt die dit niet aankon en geen 60fps bla bla. Maar dat is een van de weinige games die ergens wat fps verliest) en ook goed afgewerkt zijn.

  Ja ik houd van Nintendo maar ik houd ook van mijn ps4.
  Maar ik weet wel dat Nintendo zich nergens voor hoeft te schamen in deze tijd waar iedereen schreeuwt over 4K, 60fps, VR en HDR.
  Want ook al hebben ze enkel de 60fps in hun Switch kunnen zetten ze vegen met bijna al hun games de kont af van de concurrent kwa sales.
  Zit je dan met je stoere vette Xbox 1 X( dat meen ik he) maar zie je dat games in 720p gewoon 10x beter verkopen dan je eigen games.
  Dat miet ontwikkelaars toch aan het denken zetten dat kwaliteit en langer ontwikkelen altijd meer verkoopt dan overhaasten en melken elk jaar(zoals EA en Activision, en ik zeg bewust elk jaar want Mario is ook een melkkoe maar komt niet elk jaar zoals die genoemde uitgevers wel doen).

  Kijk maar naar rockstar.
  Een ontwikkelaar die de tijd neemt, maar hun games zijn vaak ok strak afgewerkt. Zonder enorme bugs. Ik vind dat een soort nintendo maar dan in een volwassen genre games.
  Maar hun games verkopen ook 10x meer dan welke andere. Zelfs meer dan die van Nintendo( moet wel gezegd worden dat hun games vaak op meer consoles uitkomen).

  Kwaliteit staat altijd ( en dat word elke generatie consoles door nintendo haar software en Rockstar bewezen) ruim boven machtsvertoon in gfx.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 4 augustus 2018 12:09
  Je weet dat het veilig is om een Nintendo-game te kopen en je hoeft niet bang te zijn dat-ie de dag erna ineens nog maar de helft kost. Nintendo wil uitstralen dat als je een game van hen koopt, je iets van waarde aanschaft.
  En dat vind je positief? Het is juist deze instelling die me steeds meer gaan tegenstaan van Nintendo. De ronduit starre houding van Nintendo om games maar niet te verlagen in prijs heeft mijns ziens ook weinig te maken met kwaliteit uitstralen, althans zo heb ik het nooit ervaren.

  Nintendo raakt steeds verderop qua hedendaagse ontwikkelingen. Ze hebben nog steeds geen online platform, daar wachten we nou ook al dik een jaar op. In mijn ogen kan dat anno 2018 echt niet meer. Dat had al lang gelanceerd moeten zijn.

  Ben nog steeds blij met m’n Switch hoor, daar niet van maar om Nintendo nou te gaan prijzen met een achterhaalde marketing strategie gaat mij wat ver.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 4 augustus 2018 12:35
  @Sander999 Gevoelsmatig is het toch fijner om een game te kopen die in prijs stabiel blijft. Ook vanuit verzamelaars oogpunt is het wel prettig als de waarde behouden blijft.

  Op de PS4 koop ik geen enkele game meer op release datum, een maand (of 2) later zakt de prijs toch wel. Dit vind ik persoonlijk een veel slechtere ontwikkeling. Niet perse dat een game goedkoper wordt, maar wel in welk tempo dat gebeurt.

  Het scheelt dat ik niet vaak online speel maar ik mis een online platform bij de Switch nog helemaal niet, en ze maken hier een keuze die vooralsnog de verkopen niet echt tegen houden volgens mij.

  Wat betreft achterop raken op gebied van ontwikkelingen, ze focussen wel enorm op de kwaliteit van games, en in de stijl die de meeste Nintendo games hebben, vind ik 4K / HDR of andere moderne technologieën helemaal niet belangrijk.

  Natuurlijk vind ik het mooi om de grafische pracht te zien van de krachtigere machines, maar het blijft toch om de gameplay gaan, en zo lang Nintendo daarin kwaliteit blijft brengen zullen de verkopen nog wel meer stijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 5 augustus 2018 13:32
  @**Guitar_Hero** die hoge prijs wordt gewoon gedicteerd vanuit Nintendo hoor, het aanbod op de Switch is wat minder dan op de andere consoles. Lijkt mij ook een kwestie van vraag en aanbod, als de Switch minder verkocht had was die prijs van games echt wel lager geweest

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 5 augustus 2018 18:50
  @fonsrutte Dat snap ik ook wel, maar dat maakt in mijn commentaar niks uit. Het aanbod is minder, maar de Switch is ook minder lang beschikbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • markiewong

  • 6 augustus 2018 15:40
  @fonsrutte Dat is dus niet waar, je kan Mario Kart DS nog steeds voor 40 euro zien liggen in de winkels. En zelfs de gefaalde Wii U bleef tot het einde van zijn leven keihard vasthouden aan 300 euro met games voor 60. Pas nu vallen de prijzen naar beneden, en nog steeds zijn games zoals Mario Kart 8, Splatoon en Mario Maker full priced. Of het een goed of slecht ding is laat ik verder in het midden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 4 augustus 2018 14:45
  @Sander999 of het positief is mag je zelf invullen, maar ik denk dat het dus wel een van de verklaringen is dat hun games blijven verkopen en wat dat betreft een lange staart hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 4 augustus 2018 19:34
  @Sander999

  En waarom verkopen die games van nintendo dan zoveel als jij het een achterhaalde strategie vind.
  Wat jij vind wil niet zeggen dat jet ook achterhaald is.
  Blijkbaar is dit verre van achterhaald en een hele goede strategie van nintendo om na de Wii-U nog steeds hun eigen ding te doen en toch aardig op weg om weet nummer 2 te worden in consoles land.
  Dat klinkt bij mij niet als een achterhaalde strategie.
  Wat jij ervan vind is dan hetzelfde als dat heel Nederland een chocolade smaak lekker vind behalve jij. Tuurlijk mag je dat vinden maar het is met verkoop cijfers bewezen dat jij mening niet ook werkelijk zo is voor de massa.
  En uiteindelijk verdient nintendo niks aan Sander999 te vriend houden. Ze verdienen erop door de massa te vriend te houden.
  En de verkoopcijfers spreken jou mening volledig tegen.
  Want als de hele wereld wil dat se afgeprijst moeten worden dan verkoopt nintendo niks en gaan ze vanzelf in prijs omlaag.

  Dus ik heb respect voor jou mening maat jij ziet toch ook wel dat jou mening totaal niet overeenkomt met wat de cijfers zeggen?

  Ik snap dat mensen het jammer vinden dat Nintendo niet goedkoper word.
  Maar stel je bent een ontwikkelaars en je brengt uit onder Sony.
  Je hebt hoge kosten gehad en om quite te spelen heb je 1 miljoen sales nodig, meer is dan winst opbouw.
  Dan is het heel jammer als je game na een 500.000 door Sony wordt afgeprijst naar 20 euro en dat je na die 500.000 er nig steeds die 1 miljoen moet halen omdat je nu ineens maar de helft vangt.
  Hoe zou jij je voelen?
  Men moet eens stoppen met enkel egoïstisch denken.
  Het zijn bedrijven die moeten verkopen om die hoge kosten eruit te halen en ik kan me indenken dat studios slecht gaan vooral omdat al vrij snel platinum/best off/ etc varianten komen die maar de helft kosten.
  Vooral als je als ontwikkelaar voelde dat de top in je sales nog niet bereikt was.

  Dan zou ik liever op nintendo uitbrengen en toch ook die 1 miljoen sales mogelijk halen tegen de goede prijs en dat ik daarna met een goede bedrijfskapitaal mijn volgende project starten.
  Anders ben ik mogelijk verplicht crowdfundingplatform te doen.

  Enkel de consument is bij met afprijzing vermoed ik. Ik geloof nooit sat elke ontwikkelaar dat graag wil. En ik denk dat je geen keuze hebt als Sony besluit jou game op de shop in prijs te verlagen.

  Hoe dan ook, ik denk net als guitar Hero hier dat het een veel slechtere ontwikkeling is dat je maar een paar maanden wacht en ineens is die dure game dan de helft. Dat kan toch niet goed zijn.
  Bedrijven maken kwaliteit omdat ze hun winst kunnen inzetten. Niet omdat ze met elke game net rond komen.
  Zo voelt het voor mij.

  En achterop raken maar ondertussen wel de ps4 bijna evenaren in eenzelfde tijdsperiode.
  Ok. Ja klopt…..niet dus.
  Zelfs met achterhaalde techniek kun je door slim te denken meer dan dat je top niveau denkt…of wil je hiermee beweren dat de Xbox 1 X de best verkopende console aller tijden is?
  Met jou redenering moet dat wel want er is geen betere, zelfs de ps4 pro is achterhaald vergeleken met dat beest. Enkel niemand wil hem.
  Waarom is dat?
  En heeft niks met de prijs te maken want een switch is ook duur voor die verouderde techniek.
  Maar Nintendo voelt veel beter aan dan die stugge Amerikanen wat de mensheid leuk vind.
  Microsoft is een soort Trump. Veel bla bla, machtsvertoon en uiteindelijk amper wat werkelijk waarmaken.
  Typisch VS dus.
  Oh en dan komen we bij achterhaalde marketing strategie…
  Als ze meer verkopen dat de topper kwa innovatie en techniek hoe kun je dan zeggen dat ze slecht marketing voeren.
  Ik denk dat nintendo een geniaal spel speelt. Alleen niet op jou manier, dus jij ziet het niet.
  Maar de marketing voor de switch is zo sterk dat veel mensen vinden dat ze er 1 moeten hebben. Zelfs al is dag eigenlijk niet.
  Beetje iPhone idee. Daar was Jobs heel goed in. Een telefoon zo promoten dat iedereen er 1 wilde, zelfs al wilde je geen smartphone destijds. Dat s marketing.
  Staat los van innovatie en los van hoe goed de techniek is die erin zit.
  Marketing is je produkt zo aanpraten dat mensen het kopen zelfs al leggen ze het naderhand in een lade.
  Nintendo speelt hierin geniale marketing.
  In ieder geval de afgelopen 18 maanden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 4 augustus 2018 20:44
  @watashi wa maurice desu.
  Jeetje wat een lap tekst. Achterhaald is inderdaad niet de juiste woordkeus en wat je zegt klopt ook. Nintendo vaart nog steeds z'n eigen koers en kennelijk werkt dat goed. Ze leveren kwaliteit, ook dat staat buiten kijf. Ik vind alleen wel dat games als Zelda en Mario een klein beetje overhyped zijn. Tuurlijk vond ik Zelda en Mario goed maar ook weer niet ZO goed. Het waren ook meteen de enige 2 games van Nintendo zelf die de moeite waard zijn (in mijn ogen).

  Voor de rest is mijn Switch niet veel meer dan een indie en remaster machine. Nogmaals, ik ben er blij mee maar zo lyrisch als menigeen over de Switch is, ben ik niet. Als ik moest kiezen zou de Switch bij mij als eerste eruit gaan. Ik game veel meer (en met veel meer plezier) op mijn PS4 en PC. Daar komen, voor mij althans, ook veel betere games op uit. Tuurlijk zijn games als Hollow Knight fantastisch, maar die heb ik al lang en breed op mijn PC gespeeld voordat deze naar de Switch kwam.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 5 augustus 2018 05:37
  @Sander999 helemaal eens met jouw argumenten. Vind ook dat er veel te weinig échte kwaliteit uit komt.
  De overpricede indies helpen daarin ook niet echt imo.
  Blijft een feit dat de Switch ontzettend goed verkoopt, maar bij mij ligt ie nu vooral stof te happen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 5 augustus 2018 13:33
  @Sander999 ik sluit me hier volledig bij aan, goed verwoord

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 5 augustus 2018 13:29
  @Sander999 ik vergelijk Nintendo altijd een beetje met Apple qua starheid en dat is niet altijd heel positief. Steeds veranderen van strategie komt ook niet heel stabiel en zeker over, maar een dergelijke starheid heeft denk ik juist de WiiU en het floppen daarvan als gevolg gehad.
  Het online platform mis ik eigenlijk niet echt eerlijk gezegd, Nintendo is daar nooit echt goed in geweest.

  Ik heb ook het idee dat vanwege het floppen van de WiiU men enorm snakt naar een goeie Nintendo console en vrijwel iedereen Nintendo wel een succes gunde en dat daarom de positiviteit vanuit de pers en de fans omtrent de Switch maar vooral ook de games ietwat overdreven is. Begrijp me niet verkeerd, Zelda en Mario zijn geweldig maar ze zijn zeker niet foutloos. Wat mij betreft staat een Zelda niet per se boven GTA V of een Witcher 3 om maar wat te noemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mrakd

  • 4 augustus 2018 14:10
  "we kopen een Switch voor Nintendo-games", goed punt en logisch ook. Maar ik heb zelf alle kaskrakers van Nintendo al uitgespeeld of ben er klaar mee na tig uren. Welke third party games zijn er die net zulke klappers zijn? Bijna niets. Geld brand in mijn zakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 4 augustus 2018 16:36
  @mrakd Hollow Knight

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 4 augustus 2018 16:41
  @mrakd best wel heel erg veel eigenlijk

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 4 augustus 2018 19:47
  @mrakd

  Ligt eraan. Wil je enkel grote games spelen dan is het misschien karig.
  Maar wat is de kracht van gamen.
  Even een leuk vermakelijk spel spelen. Toch. En dan is het toch niet erg als die game 6euro tot een 20 euro kost voor een uur of 4 tot 13 plezier?
  Welke film geeft je zo lang plezier voor dat bedrag?
  Dit Als voorbeeld.

  Dus wat ik wil zeggen al die indie ontwikkelaars zijn ook Third party en daar zitten ook leuke games in. Die vallen niet onder AAA games nee, maar je gaat toch ook niet uit eten enkel in AAA restaurants, of rijden in een AAA dure auto. Voor die paar euro kun je best wel wat vermaak hebben tussen de grote games door. En dus zijn er ruim voldoende leuke kleine interessante games als je durft om die paar euro uit te geven voor een uurtje of 4 tot 10.
  We zijn al snel geneigd te zeggen dat dat geen waar voor het geld is, maar er is geen enkele andere vorm van entertainment die dergelijke lengte plezier bied voor die lage prijs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Surveyor

  • 4 augustus 2018 18:16
  Heel leuk stuk om te lezen. Ook mooi om te lezen dat de Sony eigenaren (bijna) niet hun exclusives kopen tewijl ze der wel mee pronken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 4 augustus 2018 20:44
  @Surveyor
  Voor de PS4 zijn er gewoon erg veel exclusives. Inderdaad koopt niet elke PS4 eigenaar elke exclusive.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 4 augustus 2018 20:45
  @Surveyor
  Bijna niet? 10 miljoen verkochte exemplaren is bijna niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Surveyor

  • 5 augustus 2018 08:30
  @Sander999

  87% is inderdaad bijna

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.