In Nederland kennen we onder meer het Gamesfonds, dat subsidies uitkeert aan allerlei projecten, mits ze een kunstzinnig/artistieke inzet hebben. Dat is redelijk breed. Zo kun je als ontwikkelaar bijvoorbeeld samenwerken met een kunstenaar die dan de art verzorgt, om maar even iets te noemen. Het spel zelf hoeft niet per se 'kunst' te zijn.
Nu hebben we allemaal kunnen lezen dat er in Nederland flink wordt gesneden in het subsidiebudget voor kunst en cultuur. Zover ik weet heeft dat de game-industrie nog niet echt geraakt, maar het is niet heel moeilijk om dat door te trekken in gedachten. Wat als het wegvalt?
Als dat gebeurt, dan denk ik dat er een hoop gamestudio's in ons land het knap lastig gaan krijgen. Wellicht houden ze zelfs op te bestaan. Maar nu komt dan mijn vraagstuk: is dat erg?
Houden die subsidies stiekem niet kunstmatig iets in leven waar eigenlijk geen markt voor is. Ik kan me voorstellen dat echte kunstenaars het nodig hebben. Ook voor kunstenaars die een game als kunstwerk maken. Dat is immers lastig te verkopen. Maar al die kleine studio’s die eigenlijk gewoon commerciële games proberen te maken? Wanneer is iets een opstap en wanneer verandert het in een beademingsapparaat?
Zo ken ik er genoeg die al een aantal jaar op de WWIK (een uitkering voor kunstenaars) teren, maar waarvan hun spellen steeds niet genoeg opbrengen om winstgevend te zijn, hopend dat de volgende game het wel gaat doen voor ze. Het enge hieraan is dat je een industrie opbouwt die eigenlijk niet op zijn eigen benen kan staan. En dat kan niet anders dan onwijs ongezond zijn.
Is het niet veel slimmer om die studenten niks te geven? Laat ze het maar na werktijd in elkaar zetten. Avonduren en weekenden. Dat klinkt hard, maar het bouwt wel ondernemerschap op en het scheidt het kaf van het koren; wie echt gemotiveerd is, geeft zijn weekend graag op.
Er zijn heel wat studio’s groot geworden via dit principe. Denk aan id Software en Codemasters. Bij het runnen van een gamestudio hoort een stuk ondernemerschap. Wellicht dat het niet hebben van subsidie zulke ondernemers aanzet om zelf eens iets te ondernemen.
Over de auteur: Hugo Smits is game-ontwerper. Hij richtte in 2009 Goodbye Galaxy Games op, de studio achter Flipper. Deze game verscheen via DSi-Ware en won een Dutch Game Award. Inmiddels werkt hij aan Flipper 2.
Reacties op: Dagboek van een slaapkamerontwikkelaar: subsidie
dubbelu
Maar ik geef je gelijk.
maikelsteneker
Kuiperownz
rpggamer35
xavdeman
Ik ben het verder op de inhoud eens met deze column. En laten we auteurs van deze website niet verwijten rechtse propagandisten te zijn. Dan zet je jezelf namelijk meer voor lul dan de schrijvers.
xavdeman
rpggamer35
rpggamer35
mensoc
Het is belachelijk dat je meer dan de helft hier moet afstaan.
Dit betekend namelijk dat je op een dag meer voor anderen werkt dan voor jezelf.
Het zijn altijd de mensen met een laag inkomen of een dikke uitkering, en dus zeer weinig bijdragen aan de economie, die zeuren dat 52% te weinig zou zijn.
Pure jaloezie is dat.
Reden voor mij en vele anderen met een eigen bedrijf om dus weg te gaan, inclusief de werkgelegenheid.
Verhoog de belastingen nog meer, en nog velen zullen volgen.
En de subsidies.
Alleen verstrekken als het is om het opstarten te helpen en er een toekomst in zit, en niet om het in leven te houden, en dus eigenlijk een verkapte vorm van een uitkering is.
Arisu
Anderzijds ben ik het niet geheel eens met "Laat ze het maar na werktijd in elkaar zetten. Avonduren en weekenden." De meeste mensen hebben naast werk nog andere (sociale) verplichtingen. Het maken van een spel gaat niet altijd even soepel, en als je in je eentje bent dat raak je op die momenten al snel je motivatie kwijt. In een goed team probeer je elkaar te motiveren.
Ik heb dit zelf geprobeerd met 2 anderen. Een artist (die ook kan proggen en designen), een designer (die ook kan modelen en nu leert proggen), en Ik, een programmeur (die kan designen en een beetje modelen). Alle kennis die je nodig hebt om een degelijk spel te maken. We hadden echter al snel door dat met een voltijd baan, sport, vriendin, en de vele games die uit komen tegenwoordig, er weinig tijd/energie over blijft voor het maken van een game. En als er niet iedere week een beetje voortgang is, dan valt de development al snel dood. Dus subsidie die er voor kan zorgen dat je het als fulltime baan kan doen helpt wel erg mee.
Yowi
Met oog opdat de game in 'eigen tijd' gemaakt wordt.
(dit is een serieuze vraag)
Syfron
De kunstenaarsuitkering is de enige manier waarop bedrijven als Ronimo en Monobanda bijvoorbeeld konden beginnen met hun bedrijf en ze nu dus zijn wat ze zijn (winstgevend en baancreerend).
Daarnaast zijn er aan deze uitkering regels verbonden, waarbij verwacht wordt dat je steeds meer geld gaat verdienen naar de hand de tijd dat je de uitkering trekt. Je MOET dus winst maken om de uitkering te krijgen. Mensen die dit niet doen verliezen hun recht op deze kunst stimulerende uitkering. Je hebt het over studenten, maar de kans is klein dat studenten hem trekken, want je moet in het bezit zijn van een kunstenaars diploma om in aanmerking te komen voor de uitkering. Wat dat betreft zit je er denk naast…
Je hebt overigens je zin al gekregen, want de kunstenaarsuitkering wordt per 1 januari 2012 afgeschaft. In de toekomst zullen er dus minder kansen zijn om een bedrijf van de grond te krijgen als je enigszins grotere projecten wil ontwikkelen.
BTW: De subsidie heet WWIK en niet WIK.
Arisu
Gesteld dat de game in "eigen tijd" wordt gemaakt en de maker(s) over een game waardige pc beschikken, kan het maken van een spel geheel gratis zijn. Alle software die je nodig hebt is wel gratis op een legale manier te krijgen/gebruiken.
Game engine : Unity 3D. Een zeer goede game engine die gratis te gebruiken is (ook voor commerciele doeleinden als je maar onder een bepaald winst bedrag blijft).
Gimp : gratis pakket voor 2D art.
Blender 3D : Gratis pakket voor 3D art.
Voor geluid weet ik even geen naam uit mijn hoofd, maar ik heb er wel ooit wat gevonden.
Daarnaast zijn er ook websites waar gratis geluids fragmenten, muziek, en grafische art vandaan te halen is.
HugoSmits
HugoSmits
als je echt helemaal achter je spel-concept staat dan offer je die sociale verplichtingen op. De meeste succesvolle studios zijn ook op die manier begonnen. En ik denk dat het hebben van die hoeveelheid passie ook bepalend is voor het wel of niet slagen van de studio.
HugoSmits
HugoSmits
Het zoeken van een uitgever kan juist ook gezond zijn voor een onderneming; die investeren natuurlijk alleen als ze er brood in zien. Dus dat kan je ook als bevestiging zien dat je op de juiste weg zit.
Ik noem het trouwens studenten, maar ik bedoel daarmee ex-studenten die gelijk na hun studie zoiets ondernemen.
En het heeft zeker ook mooie dingen als Ronimo en Monobanda opgeleverd. Vooral bij laatst genoemde vind ik het zeer terecht dat er subsidies zijn omdat ik hun producten meer 'kunst' vind dan commerciële games.
Maar daarom heb ik ook niet echt een harde mening hierover ;)
Arisu
Als ik zo om me heen dingen hoor en lees (over Team Bondi bijvoorbeeld), vind ik dat er wel wat minder mag worden verwacht van game developers. Het is immers gewoon een kantoor baan. En als we horen van de mensen in chinese sweat shops, dan spreken we toch ook eerder van slavernij dan normale werk omstandigheden ?
Er zijn genoeg mensen die onder normale werk omstandigheden prima games maken, zonder daarvoor hun persoonlijke leven op te hoeven offeren. Als die mensen even een duwtje in de rug nodig hebben om op gang te komen vind ik dat een prima gebruik van subsidie.
Waar je wel gelijk in hebt is dat we ze niet met man en macht vooruit moeten helpen om uiteindelijk als nog als laatst over de finish line heen te sleuren. En dat nog eens een aantal wedstrijden vol te houden.
HugoSmits
Ik verwacht van een chirurg dat hij aan de gang gaat in een ziekenhuis, niet dat hij gelijk zelf een ziekenhuis opricht ;)
Wat veel van die net afgestudeerde mensen missen is praktijk ervaring. In het echte leven gaat het bouwen van een game een stuk anders dan bijvoorbeeld op school. Dus eerst even ergenst werken voordat je een studio opricht is helemaal geen slecht idee.
Dan leer je een hoop valkuilen kennen en heeft je studio meer kans van slagen.
lethalnl
tja…lastige keuze he?
verder is het hoger belasten van top verdieners het domste wat je kan doen, je drijft die mensen de grens over
als zo iemand meer kan verdienen in een ander land is hij best slim genoeg dat ook te doen
dus moet he bedrijfsleven dat hier compenseren (dmv marktwerking, minder mensen voor zo'n functie = hoger salaris) waardoor ze alleen maar nog meer gaan verdienen
en dat alles terwijl de bottom line voor onze economie en belasting inkomsten uiteindelijk alleen maar slechter wordt op de korte en lange termijn
dan is het schrappen van subsidies een beter alternatief zou ik zeggen