Dat werk deed ik een paar maanden en dan kon ik uiteindelijk een nieuw spelletje kopen. Spelletjes kopen was iets dat alleen weggelegd was voor de allerrijkste onder ons. Een beetje PC-spel in de jaren 90 kostte toch al snel 100 gulden, een Playstation-spel 129 gulden en bij de Nintendo 64 gingen ze al snel richting de 150 gulden. Bizar veel geld voor iemand van 10 jaar.
Voor mensen die geen Bill Gates als papa hadden waren er Twilight-cd's of Crazy Bytes: mooie verzamel-cd’s vol met spelletjes en software. Alle nieuwe topreleases stonden op die schijfjes. Het was elke maand wachten tot de grote neef een cd met ruimteschepen op de voorkant uit zijn zak toverde.
Er was echter een probleem: de ruimte op een cd-rom was beperkt, dus er moest gesneden worden in de spellen om het er allemaal op te krijgen.
Een favoriete methode was om alle FMV-filmpjes uit het spel ‘weg te snijden’. Zo ook bij het topspel Command & Conquer Red Alert (Twilight 008, geloof ik, uit mijn hoofd). Dit maakte de speelervaring een stuk minder.
Gelukkig zette mijn verjaardag snel aan en kreeg ik een origineel exemplaar. Met filmpjes. Daarnaast was ik natuurlijk ontzettend blij dat ik weer een toevoeging had aan mijn originele gamecollectie. Iets waar ik echt trots op was.
Vroeger zou ik alle spelletjes origineel willen kopen. Maar ja, zoveel auto's bestonden toen nog niet.
Het bovenstaande verhaal is vandaag de dag nog net zo waar als 20 jaar geleden. Toen waren het de Twilight-cd's die er voor zorgden dat arme kinderen toch hun dagelijkse portie games binnen krijgen, tegenwoordig zijn het de SD-kaartjes en torrentbestanden.
Ik word heel erg moe als uitgevers weer beginnen te huilen over het grote onrecht dat R4 heet. Vol ongeloof snappen ze niet waarom alle 10-jarigen dieven zijn!
Ondanks dat dit probleem er al 25 jaar is, verandert er niets. De uitgevers weigeren te geloven dat de fout bij hun ligt. Natuurlijk zijn er notoire ‘kopieergamers’ die alles illegaal spelen - en dat ook willen blijven doen, maar voor het gros van de gamers zijn de spellen gewoon onbetaalbaar. Met een prijs van 45 euro voor een DS-spel begin ik me toch echt af te vragen wie hier nu de dieven zijn.
Laat die prijs nou eens zakken naar 20 á 25 euro. Dan is het ineens mogelijk voor een hele grote groep om meer spellen te kopen dan alleen de grote mega must-have blockbusters.
Daarnaast wordt het ook nog eens leuk voor opa en oma om af en toe, op een regenachtige woensdagmiddag, een spelletje cadeau te doen. Zonder dat het gelijk het ‘hoofdcadeau’ moet zijn op een sinterklaasavond!
Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. In plaats daarvan moeten de mensen die wel legaal hun games kopen door allerlei hoepels springen om er überhaupt gebruik van te kunnen maken wegens allerlei onlogische kopieerbeveiligingen... Zucht.
Over de auteur: Hugo Smits is game-ontwerper. Hij richtte in 2009 Goodbye Galaxy Games op, de studio achter Flipper. Deze game verscheen via DSi-Ware en won een Dutch Game Award. Inmiddels werkt hij aan Flipper 2.
Reacties op: Dagboek van een slaapkamerontwikkelaar
Darvo
lethalnl
weet nog wel…140 gulden voor mijn N64 spelletjes
toen bestond gelukkig nog wel de videotheek met een goede collectie, nadat deze falliet ging was het wel wat lastiger…
Mitro89
delarian
dj sniffy
goed geschreven ook , leest lekker weg. ik koop men games toch in het buiteland daar is het 45euro voor een nieuwe console game? dat vind ik dan nog redelijk van prijs.
Rexus
de eerste game die ik voor de volle mep heb gekocht.
trotsepapa
mensoc
Is het perse het recht van ieder kind om op de datum van de release alle games tot zijn beschikking te hebben?
Nou nee.
Wacht een paar maanden, en ze liggen voor 20/25 euro te koop.
Niets mis mee om tienjarigen te leren geduld te hebben, en dat voor niets de zon op gaat.
Heb je het geld niet of er niet voor over, dan wacht je even of je koopt het maar niet.
Is het een slecht spel voor te veel geld? Dan koop je het toch niet. Het was toch al geen best spel.
Als je de ontwikkeling van een game de slaapkamer uit haalt, zul je zien dat er kosten worden gemaakt bij de ontwikkeling van een game, veel kosten.
Zo is dat nu eenmaal in de grote boze wereld van de uitgevers en spelontwikkelaars.
En raar maar waar, die kosten willen ze graag terugverdienen, het liefst met winst, zodat er nieuwe games ontwikkeld kunnen worden.
keesdepees
Je pleit hier een beetje voor een verschijnsel dat de maatschappij teistert en dat is een gebrek aan geduld. Mensen willen alles gelijk, snel, zonder te wachten. Het hele element van ergens naar uitkijken verdwijnt als je het van een uurtje auto's schoonmaken kan kopen.
HugoSmits
"Heb je het geld niet of er niet voor over, dan wacht je even of je koopt het maar niet."
Dat bovenstaande is mijn argument. Het is niet mogelijk voor een tienjarige om ALLE of MEERDERE games te kopen. Dat doet hij dan ook niet.
Echter blijven uitgevers zeuren dat het door het kopieren komt. Dat is niet zo, er is gewoon geen geld voor bij de doelgroep.En daarom gaan de verkoopcijfers ook niet automatisch hard omhoog als kopieren ineens zou worden afgeschaft.
tienjarige zijn geen gemene dieven, ze hebben gewoon geen geld.
HugoSmits
Call of Duty verkoopt goed, de rest niet. Waarom niet ? omdat een kind/tiener hard moet sparen om het spel te kopen. En dat gaat dan vaak naar de grootste blockbuster. En de rest blijft netjes liggen in het schap.
Ondertussen zeuren uitgevers wel over de slechte verkoopcijfers en wijzen ze naar piraten en kopieren als de grote oorzaak.
BertThaBest
Tja, als ik het geduld kan opbrengen, dan wacht ik liever tot de game is afgeprijst in de winkel. Als ik niet kan wachten, kijk ik op marktplaats zodat ik de game voor ongeveer de helft kan krijgen. Als ik écht niet kan wachten, ben ik bereid om de volle mep te betalen na een grondige overweging. Maar ja, je moet gewoon reviewer worden zoals ik bij een tijdschrift, krijg je die shit voor niks
mensoc
Het mooie is, dat is ook helemaal niet nodig.
Een tienjarige hoeft niet in de positie te verkeren om ALLE spellen te spelen die er uit komen.
Hij moet leren om of er voor te sparen, of te wachten tot het vanzelf goedkoper wordt in de uitverkoop. Of keuzes te maken, een basis vaardigheid voor het leven.
Dan speelt hij maar minder spellen.
Ik snap dat de verkoop er niet niet hoger van wordt, maar een game bedrijf wordt er niet beter van als alle tienjarigen alles bij elkaar stelen.
Zeker niet, als een tienjarige leert dat toch alles gratis te stelen is.
Als ze dan ouder zijn met een baan, kennen ze geen enkel moraal, en blijven ze alles downloaden.
Ik snap dat een slaapkamerontwikkelaar liever hoger aantallen spelers ziet dan hoger aantallen verkoop.
Maar een bedrijf moet nu eenmaal geld verdienen.
En voor een bedrijf liever geen download en geen verkoop, dan een download en ook geen verkoop.
Het is gezond om tienjarigen bij te brengen dat als je iets wilt, je ervoor werkt/spaart, en het niet maar gewoon steelt.
Er is niets zieligs aan een tienjarige die niet alle spellen van het universum tot zijn beschikking heeft.
Hagen
mensoc
Die grote blockbuster heeft ook een groot budget, lees kost veel geld.
Als je die voor 20 euro in de bak gooit, gaat er nu eenmaal niets verdient worden.
En tja, een bedrijf die verlies draait zal niet veel blockbusters uitbrengen.
En zolang downloaden/kopieren/piraten een groot probleem is, is dat wel degelijk een goede oorzaak om aan te willen pakken.
De rest, zijnde gezonde concurrentie tussen ontwikkelaars onderling, daar zeurt geen enkele uitgever over.
De enige die in dit artikel zeuren, zijn de downloaders die perse alles gratis willen hebben.
Al kost een blockbuster 10 euro tijdens de release, de downloaders gaan die niet kopen!
Waarom niet?
Omdat de tienjarige namelijk geen onbeperkt budget heeft.
Volgens jouw redenatie kunnen bij een prijs van 10 euro de verwende kids voor 100 euro tien spellen kopen ipv twee.
Dat is waar.
Alleen zijn tien spellen natuurlijk niet genoeg.
Want er komen er wel 100 uit.
En het is nu eenmaal een universeel recht van de mens, dat je deze alle 100 kunt spelen.
En die boze gemene uitgevers durven maar liefst 10 euro te vragen voor hun werk.
Het lef zeg.
Dus moeten de spellen maar 1 euro kosten tijdens de release.
Wat een FLAUWEKUL!
Septaro1
Septaro1
HugoSmits
Het hoeft niet perse zo te zijn dat je game minder opbrengt als hij voor 20 euro in de bak ligt. als je voor 50 euro 10 miljoen stuks weet te verkopen en 40 miljoen stuks van 20 euro…dan maak je dus meer winst terwijl je game goedkoper is.
Een Ferrari is ook heel duur. Die kun je niet downloaden, en toch worden daar niet zoveel van verkocht. Er zijn echt wel genoeg mannen die daar in rond willen rijden, maar niet het geld hebben. Hetzelfde geld voor games.
Ik zeg niet dat het een universeel recht is om alle games te mogen spelen.
Ik zeg alleen maar dat uitgevers niet moeten klagen over tegenvallende verkoopcijfers als de prijzen zo hoog zijn.
Gixzie
Erg dat mensen nu ze ouder zijn en geld hebben ineens moraalridders zijn…
Piraterij is er al heel lang…
SuperDre
Als jij 60 euro betaald voor een splinternieuwe game dan ben je een dief van je eigen portemonee omdat je niet ook maar een beetje rondkijkt (of geduld hebt)..
enuh, sorry 'Hugo', maar genoeg games die ook voor oma en opa betaalbaar zijn om aan hun kinderen te geven..
Games muziek en films zijn nu eenmaal luxe producten, kun (eerder wil) je het niet betalen dan moet je het maar laten liggen en wachten tot het wel betaalbaar voor jou is.. Dat het te duur is, zijn gewoon onzinnige smoesjes…