Column
Cyberpunk

Cyberpunk 2077 maakt me razend

Dit is wat er gebeurt als een ontwikkelaar zijn klanten bedondert

Geschreven door Harry Hol op
“Dit is wat je krijgt als je een spel koopt voor zeven jaar oude consoles.” Ik zag deze reactie meerdere malen voorbijkomen. Hij verscheen steeds weer onder artikelen die beschrijven in welke schandalige, onspeelbare staat Cyberpunk 2077 voor consoles verscheen. Nadat ik klaar was met het schreeuwen in een kussen (dat ik speciaal voor dit soort gelegenheden naast mijn computer heb liggen) moest ik ook nog even een lange wandeling maken om tot rust te komen. Want deze reactie is bijna nóg erger dan wat CD Projekt Red op zijn geweten heeft.

CD Projekt heeft er een zooitje van gemaakt, laat daar geen twijfel over bestaan. Hoewel de game op een high-end pc in elk geval speelbaar is, zat ook die versie op het moment van recenseren barstensvol visuele glitches. Vijanden die aan en uit knipperden, personages die gingen zitten op stoelen die er niet waren, T-poses van personages, dom gedrag van voetgangers, tussenfilmpjes waarin voorwerpen verdwenen en verschenen: het is teveel om op te noemen.

Vergeleken met de consoleversies is de pc-versie van Cyberpunk 2077 echter van het niveau van een gemiddelde Nintendo-game. Want wie heeft ooit gehoord van een consolegame die regelmatig hard crasht? Waarvan de framerate onder de tien zakt? Waarbij het sneller is om zelf de personages te tekenen dan te wachten tot de texturen ingeladen zijn? En (ik herhaal het nog maar een keer voor de zekerheid) die regelmatig de console hard crasht? Hoe is deze game ooit door de kwaliteitscontrole gekomen? Waarom dacht CD Projekt Red dat dit een acceptabel product was om te verkopen?

En nu we het er toch over hebben: wat haalden Microsoft en Sony in hun hoofd toen ze het toelieten om deze game te verkopen? Sony heeft inmiddels in ieder geval besloten om de game van de PlayStation Store te halen, al is dat eigenlijk mosterd na de maaltijd. Wat stelt Sony’s certificering precies voor als ze dit soort mislukkingen niet vóór publicatie kunnen ontdekken?

Cyberpunk

Vertrouwen

Er zijn geen good guys in dit verhaal. De ontwikkelaar koos er bewust voor om iets uit te brengen dat niet af was. Dat is dubbel pijnlijk vanwege hun oorspronkelijke belofte die prijkte op veel van het promotiemateriaal: “Available when it’s done”. Een belofte waar heel veel mensen letterlijk hun geld op hebben ingezet in de vorm van vele pre-orders. Mensen vertrouwden de maker van The Witcher 3 hun geld toe en rekenden erop dat ze minstens een functionerende game zouden ontvangen. Wat me brengt bij de comment uit het begin van mijn zeer redelijke, rustige en zeker niet overdreven emotionele betoog: “Dit is wat je krijgt als je een spel koopt voor een zeven jaar oude console.”

Nee, dit is niet wat je krijgt als je een spel koopt voor een zeven jaar oude console.

Dit is wat je krijgt als een ontwikkelaar een game maakt die voor geen meter werkt op een zeven jaar oude console. Dit is wat je krijgt als de ontwikkelaar een spel verkoopt voor een zeven jaar oude console, maar niet de moeite neemt om er voor te zorgen dat het spel draait op een zeven jaar oude console. Dit is wat je krijgt als een ontwikkelaar zijn klanten bedondert.

Cyberpunk 2077

Vooral omdat Cyberpunk 2077, afgezien van de ray-traced graphics, geen dingen doet die onmogelijk zijn op een zeven jaar oude console. Want is de wereld zo groot dat hij niet draait op een PS4? Volgens mij zijn er een paar Assassin’s Creed-games en Grand Theft Auto 5 die even met je willen babbelen. Zijn het de unieke rollenspel-mechanics? Maak kennis met Skyrim, Fallout 4, Dragon Age 4 en min of meer iedere role playing game sinds 2007! Hoe zit het dan met die uitmuntende shooterelementen en sluipopties? Het hacken? Deus Ex en zelfs Watch Dogs doen dit minstens zo goed, zo niet beter.

De problemen die Cyberpunk 2077 plagen zijn geen bewijs van enorm geavanceerde spelsystemen. Ze zijn het bewijs dat het spel niet af was bij verschijnen. Om dan te zeggen dat je het spel maar niet moet kopen op de console waar hij voor is verschenen, is pure waanzin.

(Haalt diep adem)

Dit is wat je krijgt als een ontwikkelaar een game maakt die voor geen meter werkt op een zeven jaar oude console.

Ja, ik maak me hier kwaad over. CD Projekt Red zette al kwaad bloed met ongevoelige marketing ten koste van transgenders. Daar kwam bovenop dat ze hun eigen personeel blootstelden aan de onmenselijke crunch waarbij werknemers wekenlang hun familie niet zien, omdat ze werkdagen van achttien uur maken. En dan is het uiteindelijke resultaat ook nog eens zo afgeraffeld dat legitieme consumenten met exact de juiste hardware een versie van het spel ontvangen die niet naar behoren werkt. Dus nee, al die console-eigenaren met hun standaard PS4 of Xbox One valt niets te verwijten.

Nou ja, niets… een groot deel van de gedupeerden had Cyberpunk 2077 vooraf besteld. Pre-orderen is sowieso een van de redenen waarom ik dat schreeuwkussen naast mijn computer heb liggen. Waarom geef je geld aan een bedrijf voor een product waarvan je niet weet of het dat geld waard is? Een spel dat je sowieso altijd kan downloaden, waardoor je nooit het risico loopt dat het uitverkocht is? “Dat doe ik omdat ik erop vertrouw dat de makers hun belofte nakomen!” Nou, hoe bevalt dat?

Is dit natrappen? Misschien een beetje, maar het is juist door pre-orders dat bedrijven met dit soort gedrag wegkomen. Ze hebben de game al verkocht, dus fuck it als het nog niet optimaal is. “We patchen later wel!” Door je geld alleen uit te geven op het moment dat het spel daadwerkelijk af is, leer je bedrijven dat ze dit soort streken niet moeten uithalen.

Cyberpunk 2077

Geduld is een schone zaak

Zijn er lessen te leren uit dit alles? Iets wat wij als liefhebbers van het medium zelf kunnen doen? Jawel, maar niets wat we niet al honderd keer hadden moeten leren:

- Pre-order niet, maar wacht gewoon de reviews af van de platformversie die je wil kopen. Als je geen pc hebt, is de recensie van de pc-versie waarschijnlijk niet representatief;

- Koop niet op de dag van lancering, zeker niet als het een grote multiplayergame is waarbij iedereen tegelijk de servers op wil;

- Accepteer het niet als een ontwikkelaar games uitbrengt die niet af zijn.

“Ja, maar ik wil het nu” is nooit een goed argument. Dat geldt voor ontwikkelaars die blijkbaar absoluut de kerstverkoop wilden meepikken, maar ook voor gamers. CD Projekt Red moet ontzettend zijn best doen om het verloren vertrouwen te herwinnen. En wij gamers? Wij moeten gewoon wat vaker een beetje geduld opbrengen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees meer columns:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Cyberpunk 2077-problemen Nederlandse winkelketens waarschuwen voor problemen met Cyberpunk 2077
77

Reacties op: Cyberpunk 2077 maakt me razend

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 19 december 2020 08:09
  "Wat stelt Sony’s certificering pecies voor als ze dit soort mislukkingen niet vóór publicatie kunnen ontdekken?"

  Wel grappig dat je precies bij deze zin een typfout maakt! :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 19 december 2020 09:52
  @Markus88 😂 oh boy!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DutchDice

  • 19 december 2020 13:04
  @HarryHol 🤣ff het nummer van Eddie Zoey op zetten (bijna raak) 😜

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Minoesh

  • 19 december 2020 08:51
  "Vergeleken met de consoleversies is de pc-versie van Cyberpunk 2077 echter van het niveau van een gemiddelde Nintendo-game."

  Waar is deze sneer nou weer voor nodig? Nintendo is de developer die zo'n beetje de meest stabiele en bugloze games maakt van iedereen.

  Dat jij boos bent om wat er gebeurd is met Cyberpunk 2077 en de reacties van mensen daarop, betekent niet dat je dan zelf maar in een vlaag van emotie anderen onnodig onderuit hoeft te halen :/

  (Ter verduidelijking: de PC versie is ook een buggy mess met een incomplete AI en dat is absoluut niet hoe Nintendo hun games aflevert.)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 19 december 2020 09:31
  @Minoesh Ik denk dat hij eerder bedoeld dat de consoleversies zo bagger zijn, dat de PC-versie vergeleken daarmee fantastisch draait, dus inderdaad op een gemiddeld Nintendo-game lijkt.
  Zoals je ook kunt zeggen dat sommige mensen zo in- en inslecht zijn, dat vergeleken met hen Hitler nog een engel lijkt. Dat maakt Hitler natuurlijk geen engel, noch engelen tot nazi's, maar je wil daarmee dan enkel de verdorvenheid van die mensen extra accentueren.

  Het is dus meer een sarcastische sneer naar de consoleversies van Cyberpunk 2077 dan naar Nintendo.
  En als dat zo niet zo is, maar de columnist daadwerkelijk bedoeld wat jij denkt dat hij bedoeld, dan moet hij zich natuurlijk alsnog schamen. ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 19 december 2020 09:41
  @Robert-Frans het was een sarcastische sneer naar cyberpunk inderdaad 😂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Minoesh

  • 19 december 2020 09:54
  @HarryHol Ah oke, dan heb ik niets gezegd. Ik las het echt precies andersom xD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 19 december 2020 12:07
  @Minoesh geeft niks. Ik bedoelde echt precies wat Robert-Frans zei. Maar misschien had ik nog duidelijker moeten zijn. Ik vind het juist geweldig dat Nintendo games altijd zo tot in de puntjes verzorgd zijn!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 19 december 2020 09:32
  PS4 Pro hier, en ik heb het na meer dan 25 uur nog steeds prima naar m'n zin? De glitches vallen me alles mee eigenlijk en ik heb een totaal van drie crashes gehad. De Fallouts waren kapotter tijdens hun launch. Ik probeer zo stealthy mogelijk missies en die 'gigs' te doen en ik amuseer me kapot eigenlijk.. Altijd via een tegenover gelegen gebouw proberen het dak te bereiken ook al is er nergens een ladder te bekennen. Via uithangborden en andere zooi aan de gevel omhoog klimmen en dan met de sniper rifle of hackend chaos creëren. Heerlijk! Er is vaak wel een achterdeurtje of rolluik wat gehacked kan worden als je de omgeving scout.

  Ik heb oprecht medelijden met iedereen die het voor de gewone PS4 heeft gekocht, ik was bijna één van jullie geweest, maar de Pro presteert toch zeker acceptabel. Blij dat ik dat ding heb gekocht, eigenlijk alleen voor betere VR en dit is dus een mazzeltje aangezien ik het spel al anderhalf! jaar in de preorder had staan en er erg naar uitkeek. Misschien komt de ellende nog maar zo goed als een smooth ride (met een paar keien dan)voor nu.🙂

  Edit: Patch 1.05 is nu aan het downloaden. Voor de PS4 en PS5. Wéér een whopping 17GB.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 19 december 2020 10:38
  @clandestine666 Het valt wel mee, ik heb maar drie crashes gehad. RLY? 😂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 19 december 2020 11:05
  @Lord Ganon En toch is het niet al te ergerlijk als het eens gebeurt. Je bent zo weer verder, ik save veel en 1x in de ongeveer tien uur is voor lief te nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 19 december 2020 12:28
  @clandestine666 je bent vergevingsgezinder dan ik. Ik vind een nieuwe consolegame die drie keer crasht net zo min acceptabel als een nieuwe auto waarvan de motor drie keer afslaat op de snelweg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 19 december 2020 15:02
  @HarryHol Is het eigenlijk ook, dat weet ik best maar de game an sich is tof en daardoor blijf ik maar doorspelen. Ik hou van dit type game, Fallout NV op de PS3 was in de eerste maanden zo goed als onspeelbaar en ik bleef de Fallout fora maar volspammen met verzoeken om feedback en updates..😁 Valt het echt in de smaak dan wacht ik geduldig op beterschap blijkbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 19 december 2020 20:15
  @HarryHol Ik ervaar iedere goed draaiende console game als een domper, omdat ik dan weet dat de PC versie waarschijnlijk niet veel anders of beter is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 19 december 2020 23:06
  @HarryHol Moet je eens een net nieuw model auto kopen en kijken hoe vaak die terug geroepen word naar de dealer met allerlei problemen, meeste veiligheids gerelateerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bulderen

  • 21 december 2020 10:48
  @HarryHol Kom op man, de meeste games crashen wel een paar keer in de eerste paar weken van release.. Ik voeg me bij Lord Ganon, k*t voor de base PS4, maar ik speel al 17 uur met groot plezier op mn Pro. En buiten wat pop-up heb ik letterlijk 1 crash gehad.. Ik zeg niet onzin de outrage, maar wel verdomde jammer dat veel mensen het spel waarschijnlijk aan zich voorbij laten gaan down the road wanneer alles is gefixed..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 26 december 2020 09:44
  @Yomar verzin zelf een product van 60 euro wat je koopt en het niet doet. Ga je dan níet terug naar de winkel?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 19 december 2020 09:33
  Zag op internet het verschil tussen gta en cyberpunk. Bij gta kunnen de banden wel lek als je op de banden schiet enz. NPC vechten niet terug maar rennen alleen weg. Geen onderwater leven. Kogels en explosieven geven geen plons in het water. Zoveel concessies gedaan om de kerstsales te halen jammer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 19 december 2020 09:44
  "Wat stelt Sony’s certificering pecies voor als ze dit soort mislukkingen niet vóór publicatie kunnen ontdekken?"

  Zo'n certificering gaat niet over het aantal bugs en crashes wat een game heeft, noch over het algemene kwaliteitsniveau van een spel. Het kijkt of het spel geen schade aanbrengt aan de console en bepaalde basisfuncties. Dat het niet door de certificering had mogen komen is als excuus aangedragen door een puntschoen van CDPR, niet meer en niet minder.

  Hier meer uitleg: https://twitter.com/tha_rami/status/1338978936164933634

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 20 december 2020 14:55
  @Baukereg Gaat dit nog gerectificeerd worden Harry?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.