Column

De Beste Game Ooit

Squaresoft, Sneeuw en Serge

Geschreven door Simon Zijlemans op
"Ik zocht iemand om een review voor Chrono Cross te schrijven, maar ik dacht eigenlijk is het veel vetter als iemand als jij een colum schrijft over waarom deze game zo bijzonder is." Simpel dm’etje van hoofdredacteur Jacco in de inbox. Moet ik even over nadenken hoor. Zou ik na jaren zonder Word-bestand voor m’n neus weer eens in de pen willen klimmen voor de beste game ooit? Euh…natuurlijk!

Ik heb al eens eerder zo’n column geschreven, over de beste game ooit. Begrijp me goed, dat roep ik absoluut over elke vette game die ik speel en op dat moment vet vind. Als het niet Henricus Johannes zou zijn, dan was Hype mijn doopnaam. Maar ik kom altijd terug bij deze game, want inderdaad, Chrono Cross is bijzonder voor me.

En al is het misschien niet de beste game ooit (misschien ook wel, wie zal het zeggen), het is in ieder geval mijn favoriete game aller tijden. En iedereen heeft er wel zo eentje. Gaat ook nooit meer veranderen, want met 37 levensjaren en 1000+ uitgespeelde games op de teller kan ik nooit meer terug naar de tijd dat ik gamen nog echt aan het ontdekken was.  

Scars of time

Chrono Cross staat in mijn geheugen gegrift. December 1999, op dat veel te kleine slaapkamertje bij mijn ouders. Er staat een bed, een kledingkast naast m’n bed en een rek achter mijn bed en daarmee is de kamer vol. De loopruimte die overblijft is minimaal, maar net groot genoeg dat de deur open kan, waar mijn oudere broer elke avond doorheen moet om naar zijn slaapkamer op zolder te gaan.

In die kast achter m’n bed staat de aankoop van mijn eerste Albert Heijn-salaris, een bakbeest van een TV. Op de plank daaronder een grijze, illegaal omgebouwde PlayStation 1. Dat moest in die tijd nog, als je gekopieerde games wilde spelen, of games uit de USA. In het vorige millennium kregen de Amerikanen hun games namelijk vaak maanden eerder - als wij ze überhaupt al kregen.   

Ik ben net 15 geworden en compleet geobsedeerd door Japanse rpg’s. Mijn liefde voor gaming staat nog in de kinderschoenen, met vetertjes gestrikt door Wild Arms en Final Fantasy VII. En op die dag draait disc één van Chrono Cross voor het eerst in mijn PlayStation. Ik voel me die ochtend prima, maar heb het pak sneeuw buiten zien liggen en weet dat ik een gloednieuwe rpg voor mijn PlayStation heb.

Ik overtuig mijn moeder dat ik écht te ziek ben om naar school te gaan. En zo begint op een sneeuwwitte vrijdagochtend in december ’99 een avontuur dat de rest van mijn leven onlosmakelijk aan mijn favoriete hobby linkt.

Geen idee 

Sindsdien zweer ik al meer dan twee decennia lang dat dit de beste game ooit is – gestaafd door de toen nog unieke 10 die Gamespot gaf. Iets dat ik op school in het internetlokaal had opgezocht. Maar de waarheid is dat helemaal geen zak wist van waar ik mee bezig was. Toen en zelfs nu kan ik je nog voor geen vijf procent vertellen waar het verhaal over gaat. Ik had geen idee wat er gaande was met Serge, Kid en Lynx. Ik wist niet eens helemaal zeker of laatstgenoemde nou een bad guy was.

Ik had destijds ook nog nooit van Chrono Trigger gehoord, want ik begon pas echt met gamen toen mijn broer een PlayStation kocht. Ook al is Chrono Cross een soort van losstaand vervolg, er waren momenten dat ik zeker wist dat ik achtergrondinformatie miste. Wat ik wel door had, was dat FATE een entiteit is en niet ‘het lot’ betekent. Maar toch ook weer wel. Anyway, nice bossfight wel. Waar dat dan ook over mocht gaan.

Toen ik achteraf een keer een ROM van tekstadventure Radical Dreamers met fanvertaling wist op te snorren, werd ik niets wijzer maar wel dommer. Geen touw aan vast te knopen. En dan heb ik het niet alleen over het verhaal. Ook van het vechtsysteem snapte ik precies niks. Iets met Elements, of zo? En afhankelijk van welk element op dat moment overheerst, doet de ene aanval ineens veel meer schade. En ik kan magische aanvallen opladen, of inplannen voor aankomende beurten, of iets die richting. Denk ik. Het zal wel.  

Uur van de waarheid

Ondanks alles, toch is dit ‘m. Mijn favoriete game aller tijden. Het had iets. Al heb ik nooit geweten wat. De tientallen personages die je aan je party kon toevoegen, elk met hun eigen verhaallijn, de soundtrack (die zonder dollen oprecht de beste soundtrack ooit is), de twee parallelle universums waartussen je schakelt, de opzet van een hoofdpersonage dat in dat andere universum op jonge leeftijd verdronken is, de vele verschillende eindes; hoe fantastisch ook, het is niet het 'iets' wat ik bedoel.

Na die ene witte winter van ‘99/’00 heb ik Chrono Cross nooit meer durven spelen. Bang dat ik er erachter zou komen dat het onverklaarbare ‘iets’ simpelweg nooit meer dan een cocktail van nostalgie en timing is geweest. Maar na iets meer dan twee decennia gaat het er deze week dan toch van komen. Ik ga terug in de tijd, dit keer met een legale versie van Radical Dreamers en Chrono Cross, op een Europese console – mijn stoutste droom komt uit. Voor jou een random release van ouwe meuk, voor mij het uur van de waarheid.  

Terug in de tijd

Met 37 levensjaren en 1000+ uitgespeelde games op de teller zou je denken dat ik nuchterder geworden ben. Dat ik ergens wel weet dat dit ‘gewoon een goeie game is, die ik op het juiste moment gespeeld heb’. Maar mijn middle name zou niet Henricus Johannes zijn als ik niet honderd procent zeker was van het feit dat Chrono Cross weer gaat voelen als toen. Met als enig verschil dat ik nu wel enig idee heb waar ik daadwerkelijk mee bezig ben.

Ik ga niet op m’n ouwe slaapkamertje zitten, maar thuis op de bank, in de woonkamer van mijn eigen huis, waar mijn broer niet doorheen hoeft te lopen als-ie naar bed gaat. Nog een paar dagen en dan ben ik weer die 15-jarige jongen van toen, die er binnen 30 uur achterkomt dat ik mezelf nooit voor de gek gehouden heb. Ik wist het toen al en ik ga opnieuw die oude waarheid ontdekken: Chrono Cross is de beste game oo… Hé, verrek, kijk nou eens, het begint buiten te sneeuwen…

Dit artikel delen:

Lees meer

Bandai Namco wil samenwerken met schrijver Brandon Sanderson Glasvezel in Nederland: dit zijn de toekomstplannen
17

Reacties op: De Beste Game Ooit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Roolio

  • 2 april 2022 12:02
  Leuke column.
  Spoiler: Die magie komt helaas nooit meer terug. Ik spreek uit ervaring.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 4 april 2022 17:42
  @Roolio Elden Ring geeft mij wel weer een game ervaring die ik in jaaaaren niet heb gehad. De ECHTE magie van vroeger komt natuurlijk niet meer terug (het is moeilijk een game niet meer te bekijken vanuit een ''waarom hebben ze dit zo geprogrammeerd'' visie) maar ik ben wel blij dat het je-helemaal-verliezen-in-een-game-en-uren-niet-op-je-telefoon-kijken nog bestaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 5 april 2022 12:27
  @WvA
  Ik hoor goede verhalen over die game. Als ik ooit weer tijd heb om meer te kunnen gamen dan zal ik die game ook eens gaan spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pinopokie

  • 6 april 2022 08:41
  @WvA sow.. zeg dat wel zeg. Ik had de hoop al een beetje opgegeven.
  Hopelijk hebben ze een trend gezet, maar ik gok eerder dat het weer jaren wachten wordt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sven

  • 2 april 2022 12:03
  Mooi gevoel is dat. Ik heb dat met Mystical Ninja starring Goeman en Shenmue. Voor mij ook 2 van de beste games ooit gespeeld, al vraag ik me af door hoeveel mensen dst gedeeld wordt :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 2 april 2022 14:34
  @Sven mystical ninja op de SNES van Konami zeker een pareltje ook 1 van mijn favoriete. Samen met MGS op de PSX.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fr3nzy

  • 2 april 2022 17:25
  @Sven
  Mystical ninja starring Goeman heb ik ook een bijzonder gevoel bij. Toen met een vriend gehuurd bij de videotheek maar hij had niet de memory pack die je destijds kon kopen voor de N64. Dus we moesten steeds opnieuw beginnen en daardoor zijn we helaas niet ver gekomen. Maar het bijzondere verhaal, de gameplay en dan dat moment dat je voor het eerst in die grote robot mag vechten!! Ik denk er nog steeds wel eens over na om het spel via een emulator te spelen maar ben bang dat de ervaring nu erg zal tegenvallen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  adutchman

  • 2 april 2022 12:53
  Geen game voor mij maar het was wel leuk om te lezen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 2 april 2022 15:12
  Geweldig stuk om te lezen. Blijft ook een geweldige game.

  Met een paar kleine aanpassingen aan de tekst en dan zou dit artikel in grote lijnen ook overeenkomen met mijn favoriete (beste) game ooit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 2 april 2022 15:47
  December 1999… bezig mn koffers op mijn gsxr1100 te laden, op weg naar mijn ouders vanwaar ik een paar dagen later naar New york zou vliegen (voor 4 maanden)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 2 april 2022 16:13
  Ik heb aan sommige games ook nostalgische gevoelens, maar de beste game ooit vind ik toch de vrij nieuwe Flight Simulator 2020 in Virtual Reality. De complete echte wereld nagemaakt in fotogrammetrie. Je kan direct naar elke plek op aarde. En dat in Virtual Reality. Het is een technisch meesterwerk van immense proporties. Een ongelooflijke mijlpaal. Dat overschrijdt zelfs de nostalgische gevoelens voor alle games die ik als kind speelde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 2 april 2022 17:54
  Metal gear solid op psx en mgs2 en mgs3. Socom online en socom2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 2 april 2022 18:20
  De herinneringen aan games toen je jong was zijn toch de sterkste. Magische momenten beleefd met de Commodore 64. Later: Metal Gear Solid 1, Syphon Filter (waar is die serie gebleven), Resident Evil 2, Halo 1 en Gears of War 1 bezorgden ongekend filmische ervaringen gekoppeld aan ijzersterke gameplay.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rainking

  • 2 april 2022 18:51
  Heel eerlijk, ik moet 'm nog steeds een keer spelen. Chrono Trigger heb ik ook een paar jaar geleden pas vvoor het eerst doorgespeeld, terwijl ik die al jaren in huis had. In die tijd was ik er al wel een aantal keer aan begonnen, dat wel, maar nooit afgemaakt. Chrono Cross kan ik op de PlayStation 3 spelen via mijn amerikaanse PSN account en ik heb het origineel dat kan draaien op mijn amerikaanse PlayStation 2. De mogelijkheid is er dus wel degelijk en het gaat er ongetwijfeld een keer van komen. Als het zo ver is, dan is het best mogelijk dat ik erachter kom dat ik het veel eerder had moeten spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 3 april 2022 07:27
  @Simon Zijlemans, te vaak heb ik moeten horen: Dit is de beste game aller tijden. Bij zeker de helft van de games die uitkwamen. Maar bij een paar had je zeker gelijk, dat waren pareltjes. Ssx voor het eerst op de PS2, Dead or alive 2 en blood omen, metal gear solid 2, Deus ex, of toen je Ninja Gaiden (8-bit) ontdekte als voorbereiding op de Xbox versie. Maar al die spellen stonden op een ander lijstje dan waar Chrono Cross stond.

  Ik zou zeggen, trek dat winkelbord wat je jaren geleden van de gevel hebt meegenomen van zolder en zet het langs je tv. Even terugkeren naar toen waar het allemaal begon en geniet er met volle teugen van. The Slayer of Lavos wenst the Devour of Time een fantastische week :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Streepje X

  • 3 april 2022 12:29
  Mooi geschreven man. Succes ermee en we horen wel wat je er nog van vindt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nefarius

  • 4 april 2022 17:34
  Dankjewel, leuke column! Schrijf je ook nog een verhaal over hoe je het opnieuw spelen van Chrono Cross beleefd hebt? Bij mij vallen de meeste spellen die ik vroeger geweldig vond (helaas) (ietwat) tegen als ik ze nu opstart (maar een hoop vind ik ook wel weer de moeite waard). Toch vaak een geval van juiste tijd en plaats, maar dat maakt het ook leuk om met mensen te praten over hun favoriete games die niet de "geijkte" beste spellen ooit zijn. Juist die persoonlijke beleving en herinneringen vind ik mooi. En een goede reden om op retrogamebeurzen met totale vreemden te kletsen terwijl je onbekende pareltjes van vroeger zoekt in grote bakken vol cartridges.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.