Column
Xbox Series X

Backwards compatibility op Xbox Series X wordt zoals het hoort te zijn

Smart Delivery is slim

Geschreven door Erik Nusselder op
De onthulling van de volgende generatie consoles verloopt alles behalve traditioneel. Sony besprak de eerste details in een interview met Wired en Microsoft toonde hun nieuwe kastje in een korte trailer tijdens de Game Awards. Ook de onthulling van de specificaties van de Xbox Series X deze week was weer bijzonder.

Opeens stond het gewoon op Microsofts website, een infodumpwaar je normaal gesproken een hele persconferentie voor uit zou trekken. De teraflops en ray-tracing en shading vlogen je om de oren. Ik ben relatief gezien een leek op het gebied van dat soort termen, maar zelfs ik begreep de boodschap: dit wordt een krachtige machine

xbox

Smart man

Interessanter was de vorm van backwards compatibilty waar Microsoft voor heeft gekozen. Ik vind de standaard vorm van deze functie, waarbij je oude spellen nog op je nieuwe machine werken en je de schijfjes die je al hebt gewoon in je console kunt stoppen, al heel wat. Maar met Smart Delivery lijkt Microsoft nog een extra stap te zetten. Je krijgt namelijk altijd de allerbeste versie van de game die op dat moment beschikbaar is, zelfs als er pas later een update komt voor de Series X.

Als je niet van plan bent om meteen over te stappen naar de nieuwe generatie, maar dit najaar al wel Halo Infinite op je oude Xbox One wil spelen, hoef je dus niet een nieuwe versie van die game te kopen tegen de tijd dat je wel de portemonnee trekt voor een Series X. Je kunt gratis de next-gen-versie spelen, zonder een Remastered-editie of iets dergelijks aan te hoeven schaffen. Op welke console je ook speelt, je krijgt altijd de beste versie die jouw console aankan.

En ook heel sluw van Microsoft: die service staat open voor alle uitgevers en ontwikkelaars. Ze kunnen zelf kiezen of ze er gebruik van willen maken. Als een van hen dus besluit dat niet te doen, kunnen gamers Microsoft in ieder geval niet van geldzucht beschuldigen. Zij hebben er niks mee te maken wanneer de next-gen updates van GTA 5 Super Ultimate Edition of FIFA 21 XL niet gratis worden weggegeven

Niet alleen overhandigen we met liefde ons geld om een game op een nieuw apparaat te kopen, we smeken soms zelfs om die spellen alsjeblieft nogmaals uit te brengen

Koop je oude games

Ik vind het een opvallend consumentvriendelijke stap, en daar schrok ik eigenlijk een beetje van. We zijn kennelijk zo geïndoctrineerd met het feit dat we onze games elke generatie opnieuw moeten kopen, dat het radicaal en vernieuwend lijkt nu dat een keertje niet zo is. We zijn het gewend dat al onze software om de zeven jaar veroudert, op het moment dat we dat nieuwe kastje aan onze tv aansluiten. Al onze games worden in één klap onspeelbaar, tenzij je al je oude consoles aangesloten houdt. Maar ja, wie doet dat nou? Al mijn oude consoles staan op zolder, en dat zal bij heel veel mensen zo zijn.

Het is eigenlijk nogal treurig dat we ons daar zo bij hebben neergelegd, maar het gaat vaak zelfs nog een stapje verder. Niet alleen overhandigen we met liefde ons geld om een game op een nieuw apparaat te kopen, we smeken soms zelfs om die spellen alsjeblieft nogmaals uit te brengen. Daar ben ik zelf ook hartstikke schuldig aan. Ik zou bijvoorbeeld dolblij zijn als Super Mario Galaxy weer op de Switch zou verschijnen, ook al zou ik theoretisch gezien gewoon mijn oude Wii en bijbehorende game van zolder kunnen sjouwen.

the witcher

Het kan ook anders

Het opnieuw kopen van games, al dan niet met een next-gen upgrade, zit kennelijk verankerd in hoe wij de game-industrie zien. Microsoft gooit alles nu open en laat ons zien dat het helemaal niet zo logisch is. Het valt natuurlijk nog te bezien hoeveel uitgevers er vrede mee hebben dat ze hun games niet meer twee keer kunnen verkopen en daadwerkelijk gebruik zullen maken van deze Smart Delivery. De eerste voortekenen zijn in ieder geval gunstig: CD Projekt Red heeft al laten weten dat een eventuele upgrade voor Cyberpunk 2077 gratis wordt. Bovendien wordt het nu wel heel overduidelijk dat een uitgever geldzuchtig bezig is als ze van deze optie af zouden zien. (Dat betekent natuurlijk niet dat het niet gaat gebeuren.)

Ik ben vooral erg benieuwd hoe Sony hierop reageert. Microsoft kondigt de laatste tijd een hoop positieve dingen aan, van Game Pass tot nieuwe studio’s. De PlayStation ligt natuurlijk ver voor in de race en heeft straks (waarschijnlijk) ook vervolgen op grote games om hype mee op te wekken, zoals een nieuwe Horizon, God of War of Spider-Man. Maar het begin van een nieuwe consolegeneratie is altijd een moment waarop je je voorsprong en momentum zomaar kwijt kunt raken, zoals Sony en Microsoft beiden uit ervaring weten. Kondigt Sony een soortgelijke service aan, of willen ze games als The Last of Us: Part 2 en Ghost of Tsushima straks toch te graag nog een keer verkopen?

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Baldur's Gate 3 en gratis Cyberpunk 277-upgrade Intel Extreme Masters Katowice gesloten voor publiek vanwege coronavirus
11

Reacties op: Backwards compatibility op Xbox Series X wordt zoals het hoort te zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Krytuun

  • 29 februari 2020 11:05
  Ik zie de Xbox Series X op console gebied ook zeker zoals PC werkt. Bij PC is het natuurlijk ook dat je games mooier worden als je een beter systeem hebt.

  Ik vind dit echt een zeer positieve set van Microsoft, ik heb elke generatie alle systemen, ik zit dit jaar enorm hard te denken om een nieuwe PC te bouwen, maar tegelijk denk ik ook aan een Series X. Ja met een PC maakt het de Series X overbodig aangezien er in die zin niet echt exclusives zijn, maar met een redelijke stapel Xbox - xbox 360 en Xbox one games, lijkt de Series X wel een waardige toevoeging te worden.

  De PS5 komt er ook zeker wel, maar ik wacht even op de God of War limited edition :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 29 februari 2020 11:51
  Kijkend ook naar haar 'ecosysteem-strategie' lijkt het erop dat Microsoft deze Xbox inzet als waardig alternatief voor mensen die graag op technisch hoog niveau gamen, maar niet de tijd, vaardigheden en het geld hebben om een game-PC aan te schaffen of zelf te bouwen.
  Dat is namelijk nogal een vak apart en niet iedere gamer is zo technisch van aard.

  Sommige gamers zeggen dat zo'n Xbox Serie X de PC overbodig zou maken, als alle games daarvan ook op PC komen, of vice versa.
  Maar er zijn genoeg gamers die helemaal niet zitten te wachten op het aanschaffen en onderhouden van zo'n complexe en dure game-PC.
  Zij willen gewoon een apparaat aanschaffen waarmee ze de beste spellen op zeer aanvaardbare PC-kwaliteit kunnen spelen, zonder allerlei technisch gedoe eromheen.
  En met deze Smart Delivery neemt Microsoft zelfs op heel galante wijze een belangrijk nadeel van console-gaming weg en biedt zelfs iets extra's, namelijk de mogelijkheid om oude games gratis naar de nieuwe technische standaarden te spelen.

  Mij lijkt dit dus inderdaad een zeer slimme en ook gewoon hele leuke zet van Microsoft en het zal benieuwen hoe andere developers en ook Sony hierop gaan reageren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 29 februari 2020 13:02
  Fantastisch. Geen spellen dubbel kopen. Vooral bij de ps4 was dit een een gigantische fuck naar de consument toe. De eerste 2 jaar waren er vooral remakes en remasters te koop van spellen die je allang had op de vorige (of 2 generaties) generatie.

  Ben benieuwd wat het allemaal gaat brengen. Microsoft laat in ieder geval zien dat het ook anders kan zonder onzin over 'technisch niet mogelijk'. Microsoft doet het gewoon wél.

  Ik verwacht overigens dat Sony ook met iets soortgelijks komt met de ps5. Dezelfde spellen voor een derde keer kopen doet niemand.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 29 februari 2020 14:17
  @-it-
  Niks mis met goede remakes toch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 29 februari 2020 15:35
  @Ghost zeker niet! Maar met dit systeem kan de ontwikkelaar de game verbeteren zonder dat je de game opnieuw hoeft aan te schaffen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 29 februari 2020 15:13
  @-it- Ik heb Final fantasy IX denk ik wel vijf keer gekocht in totaal 😇
  Ik denk dat genoeg mensen dit doen, ze brengen niet voor niks games elke keer opnieuw uit op nieuwe systemen :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Floppyhoofd_

  • 3 maart 2020 09:25
  @Mmo-veteran ben er ook schuldig aan, ik heb bijvoorbeeld elke denkbare versie van Metal Gear Solid 3 XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 29 februari 2020 15:11
  Dat vond ik des tijds met de PS4 echt schandalig dat ik al mijn aankopen uit de online store, die ik voor een hoop geld had aangeschaft voor de PS3 niet meer op de 4 kon gebruiken. En en dan heb ik het ook voornamelijk over PS1 klassiekers.
  Ik vind dit een hele goede en gebruiksvriendelijke zet van Microsoft en ook zeker een die mij hoogstwaarschijnlijk over de streep gaat trekken km de volgende generatie voor Xbox te gaan.
  Gamepass is ook zon heerlijke service die alleen maar meer uitgebreid zal worden bij de volgende generatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 maart 2020 00:41
  @Mmo-veteran ps5 gaat dit ook doen. Alleen ps3 games niet ivm cell processor. Maar micro is sinds phil de baas is gewoon echt voor de gamer bezig en niet zoals voor heen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 29 februari 2020 17:02
  Aangezien een hoop games via de ms store al crossbuy waren tussen xbox/pc zie ik dit niet als verrassing.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 1 maart 2020 13:51
  Mooie ontwikkeling, Ms laat in ieder geval hoopvolle pr zien. Ik moet het eerst nog allemaal zien, maar ik heb er vrij veel vertrouwen in dat ze ook daad bij het woord voegen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.