Column
apple arcade

Apple Arcade is grootste verschuiving in de game-industrie sinds tijden

Een abonnement op smartphonegames

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Hoewel we op Gamer.nl niet veel aandacht besteden aan smartphonegames, is dit toch een zeer interessante hoek van de game-industrie. Het nieuwe Apple Arcade is in potentie een van de grootste verschuivingen in onze industrie sinds lange tijd.

Apple Arcade is de nieuwe abonnementsdienst van Apple. Het bedrijf merkt dat de verkopen van zijn iPhones teruglopen, dus komt de focus meer op diensten te liggen. Zo heb je straks losse abonnementen voor televisieseries, nieuws en nu alvast games.

Je betaalt vijf euro per maand voor een verzameling games die op smartphones exclusief via Apple Arcade te spelen zijn. Daarnaast zijn ze zonder additionele kosten ook speelbaar op macOS en Apple TV met savegames in de cloud. De games zijn door Apple uitgekozen, met bij de lancering zeventig titels. Dit aanbod wordt in de loop van de tijd nog verder uitgebreid.

Bekende studio's zijn benaderd om hun nieuwe titels op Apple Arcade te plaatsen. De kwaliteit is daardoor opvallend hoog. Niet elke game is even goed of spreekt iedereen aan, maar na ze allemaal geprobeerd te hebben ben ik ben absoluut onder de indruk. Van de waanzinnige graphics in het op Zelda lijkende Oceanhorn 2 tot de hilariteit van What the Golf? en nog veel meer.

sayonara wild hearts

Grote veranderingen

Een abonnement voor games is niet nieuw, maar met Apple Arcade maakt Apple een paar grote veranderingen in de manier waarop smartphonegames doorgaans werken.

Gamemakers hebben verschillende manieren om geld te verdienen aan hun games op iOS en Android. De game kan natuurlijk wat geld kosten, maar de belangrijkste inkomstenbron is in-app-aankopen. Menig smartphonegame werkt daarom met een energiesysteem. Dan kun je wachten om verder te spelen, of voor een paar euro de energiemeter vullen en direct weer aan de slag gaan. Ook worden er advertenties ingezet om aan gratis games te verdienen.

Bijzonder is dat geen enkele game binnen Apple Arcade in-app-aankopen of advertenties bevat. Je hoeft nooit meer bang te zijn dat je niet verder kunt door verborgen kosten, of dat trackers van derde partijen je gedrag in de gaten houden. Het gaat eindelijk weer puur om de games en dat is een verademing.

Apple heeft zich de afgelopen weken niet van zijn beste kant laten zien richting ontwikkelaars.
Oceanhorn 2

Ontwikkelaars

Daardoor is het nog wel de vraag hoe goed deze dienst is voor de gamemakers. Want welk deel van de inkomsten krijgen ze en waar is dat op gebaseerd? Het zou bijvoorbeeld een slecht idee zijn om ontwikkelaars te betalen voor speelminuten, want waarom zou je dan een spelletje maken die kort en krachtig is, zoals het fantastische Florence?

Apple heeft zich de afgelopen weken niet van zijn beste kant laten zien richting ontwikkelaars. Zo hoorden gamemakers pas tijdens Apple's grote keynote wanneer hun game uit zou komen. En toen bleek Apple Arcade onverwachts enkele dagen eerder beschikbaar te zijn via de bètaversie van iOS 13. Mensen waren daardoor al games aan het spelen die officieel nog niet eens waren aangekondigd.

Ook is het vreemd dat wanneer je door de games struint, de namen van de ontwikkelaars niet direct zichtbaar zijn. Op de plek waar in de App Store normaal de naam van de studio wordt vermeld, staat nu bij elke game 'Apple Arcade'. Als Apple wil dat deze dienst een langlopend succes wordt, moet het bedrijf beginnen met het goed behandelen van de makers van deze games.

sayonara wild hearts

Verschuiving

Toch zorgt Apple Arcade voor een enorme verschuiving in de game-industrie. De dienst zal een grote invloed hebben op de games die buiten de abonnementsdienst worden aangeboden. Mocht Apple Arcade een succes zijn, dan is er een grote kans dat de verkopen van games die niet door Apple zijn uitgekozen een flinke klap krijgen.

Maar Apple Arcade heeft niet alleen op iOS invloed. Alle games die via de dienst worden aangeboden, mogen van Apple niet op Android verschijnen. Android is het populairste besturingssysteem voor smartphones met potentieel dus de grootste groep spelers. Die vangen bij al deze games achter het net. Dat is een groot verschil met abonnementsdienst Play Pass van Google, waarbij de games en apps niet exclusief hoeven te zijn.

Voor een bedrijf dat lange tijd heeft laten zien niet te snappen hoe belangrijk games zijn, kan Apple plots een van de belangrijkste spelers in de game-industrie worden.

Dit artikel delen:

Lees meer

Live om 15:00: Fifa 20 met Tjeerd en Cody Deze Apple Arcade-games mag je niet missen
27

Reacties op: Apple Arcade is grootste verschuiving in de game-industrie sinds tijden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 25 september 2019 10:06
  kan je ook alle games spelen ook al heb je een oudere iphone? Dan zou het net als Stadia een soort streaming zijn. Want anders betaal je een abbo voor alles maar ben je nog beperkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 25 september 2019 10:16
  @HunterSeeker Je moet voor je iPhone iOS 13 hebben om gebruik te kunnen maken van Apple Arcade. Dus iPhone 6S of later.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 25 september 2019 10:15
  Ik heb al zoveel paswoorden en accounts, mail, werk, digid, Xbox Live, PSN, Nintendo, Netflix, telefoon, computer, Zalando, Nedgame en andere coole bedrijfjes. Abonnementen op telefoon, internet en tv, Netflix, digitale werk progamma’s…. etc
  Daar waar we onder elkaar roepen diversiteit en lets come together! Zie ik in het bedrijfsleven de structuur extreem veranderen in wij vs zij, zelfs in de zorg neemt dit toe zoals tandartsen en zorgverleners, particuliere silicone boeren en woningbouw verenigingen en straks ook in de beveiliging met name omdat de politie onderbezet is en de staat niet meer in “staat” is om te heersen en te beschermen.
  “Oh jij hebt geen abbo voor sector c, dan kom je er niet in”
  Ok ik draaf door, maar kom op laat het creative content voor zichzelf spreken en dwing ons niet om kanten te kiezen, straks gaan bedrijven als Ubisoft en EA en andere grote marktspelers dit ook doen, dan ben je als consument nergens meer. Imo is dit het begin van de mega rape in de gameswereld, en raad eens wie er ge…. wordt.
  Want lets be honest, die Apple games zijn bijna een schande tegenover echte gamers, om zo kloven te trekken in “onze” wereld, door een paar tech yuppen in silly valley die zo sluw zijn in zaken doen dat dit gewoon “the spark that will light the gamers and burn the whole gaming nation down”
  Exclusiviteit om dominantie te houden ipv echt super content te bezitten. *bah
  But then again, misschien draaf ik wel door ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  KoningDriessen

  • 25 september 2019 10:53
  @Devenace exclusieviteit is zo oud als de game industrie en nog wel ouder dan dat. Heb je geen betamax? Dan kan je deze film niet afspelen. Ja dit album komt alleen op cassette uit veel plezier met je 8track. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Omdat dit nu ook bij abonnementen en launchers gebeurd en mensen daarom apple en epic meteen als het ultieme kwaad beschouwen vind ik wat populistisch.

  Tja en de rest van je betoog kan ik eigenlijk niet zoveel mee, de overheid zorgt met het geld wat ze uit belastingen enz. krijgen voor een bepaalde levensstandaard op gebied van veiligheid, onderwijs zorg en andere vlakken. Als je een hoger standaard wil moet je bijbetalen, iets wat ook niet nieuw is, of moet de overheid meer inkomsten genereren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 25 september 2019 11:31
  @KoningDriessen Dan zit je er imo toch ver naast met je vergelijking, Betamax etc was dmv het introduceren van een een nieuw standaard model, net als dvd tegenover cassettes.
  Wat hier gebeurt is niet de keuze voor de beste standaard kiezen, maar puur gedwongen dominantie en selectiviteit door produkten te vergrendelen achter een bepaalde naam.
  Kom je straks ook alleen nog een Nike store binnen als je kan aantonen dat je een Nike shoe pass abbo hebt????
  Betalen om hun produkten te mogen kopen….

  Dat deed de overheid idd in tijden van overleven, wat er nu gebeurt is selectief subsidies intrekken en wegtrekken en veel overlaten aan de burger.
  Zoals je dan ook aangeeft en miraculeus in deze tijd nog in gelooft is “ meer inkomsten generen” terwijl de pot al zo vol zit met inkomsten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cravendor

  • 25 september 2019 14:51
  @Devenace
  Als je zo op tegen ben waarom support je deze bedrijven dan?
  ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 26 september 2019 10:47
  @Cravendor is de Apple pass al uit dan?
  Zoals je kan lezen geef ik kritiek op wat ik heb geschreven, misschien nog een keer lezen?? De bedrijven zelf niet, wel hun drijfveer en motivatie en handelen met dit “produkt”
  Kort gezegd: het gaat niet om het kopen van HUN produkten, maar het gaat erom dat ze je laten betalen om hun produkten te mogen kopen, snappie? En daarbij vergrendelen ze nog eens dat dmv een vorm van monopolie strategie te houden op dat wat via hun gaat worden uitgebracht.
  Als je lid wordt van de Donald Duck, ga je daarna nog de winkel in om de Donald Duck aan te schaffen?
  Neem aan dat je nu wel een beetje begrijpt wat ik bedoel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 25 september 2019 10:19
  Alle games die via de dienst worden aangeboden, mogen van Apple niet op Android verschijnen.
  Apple is evil, dat weten we nu wel. Exclusiviteit kopen voor een game is één ding, exclusiviteit eisen is van een heel andere orde. Dit maakt het voor mij niet waarschijnlijker dat ik ooit een iphone koopt, maar het tegenovergestelde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PhydomiR

  • 25 september 2019 11:16
  @Sisko Uiteindelijk is het toch de ontwikkelaar die daar voor kiest. Je kan er ook voor kiezen om niet via de dienst je game uit te brengen op zowel iPhone en Android. Als ze dat niet doen dan zal er dus een (waarschijnlijk financiële) reden zijn waarom een ontwikkelaar er voor kiest om met deze voorwaarden akkoord te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 25 september 2019 11:51
  @PhydomiR Je hebt gelijk dat de ontwikkelaar daarvoor kiest, maar ze zouden die keuze niet eens opgelegd mogen krijgen. Apple is hier nog steeds de boosdoener. We zeuren met z'n allen elke keer als één spel exclusief naar EPIC/sony/MS gaat bijv. maar nu is er opeens niks aan de hand ofzo? Bij één game wordt er tenminste nog een grote som geld gegeven aan de ontwikkelaar, apple draait dat om en doet net alsof ze blij moeten zijn dat ze in hun store mogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PhydomiR

  • 25 september 2019 12:08
  @Sisko Waar staat dat die ontwikkelaars ineens geen stuiver meer zien? Er zit echt weinig verschil in de overweging die een ontwikkelaar maakt om bijvoorbeeld een exclusieve deal te maken met Epic of een exclusive deal met Apple. Schijnbaar is het voor een hele hoop ontwikkelaars een mooie deal. Daar moet uiteindelijk ook gewoon brood op de plank en staat voordat ze een contract met Apple tekenen helemaal vrij om te doen wat ze willen.

  Daarnaast zie bij andere stores ook dat ze (tijdelijk) exclusief zijn. Als een game exclusief op de Epic gamestore staat zie je die toch ook niet op Steam? Dat is niet omdat die ontwikkelaars dat niet zouden willen, maar omdat ze er voor hebben gekozen om dat te doen. Dus ik zie nog steeds niet in waarom Apple ineens de boosdoener is.

  Ik moet hier wel bijzetten dat ik sowieso weinig tegen exclusieve deals heb. Ik zou het liefst ook alles op Steam hebben omdat ik daar al de grootste collectie heb. Maar dat ik daarnaast nog 4 extra launcher heb boeit me weinig. Zolang ik die toffe games maar kan spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 26 september 2019 21:05
  @PhydomiR Epic en steam zitten tenminste nog beide op de PC, Die extra launchers boeit mij ook niet. Maar mensen met bijv. een Android moeten een Iphone kopen als ze deze spellen willen spelen. Worden dure games zo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cravendor

  • 25 september 2019 14:45
  @Sisko
  Ik snap nog steeds niet waarom apple de boosdoener is. Alsof Apple de exclusiviteit heeft bedacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 26 september 2019 21:02
  @Cravendor In het ene geval probeert het platform de developer te overtuigen exclusief naar hun te gaan, irritant voor de gamers maar tenminste respectvol voor de developers, ze hebben immers ook de keuze om wel op hun platform te gaan zonder exclusiviteit, zonder extra geld maar wel met meer verkooppunten.

  Bij Apple hebben de developers minder keuze, ze zullen vast geld krijgen, maar ze kunnen niet op het platform zitten zonder de zak extra geld en ook naar android. Nog steeds irritant voor de gamers maar een stuk minder respectvol naar de developers.


  (En omdat ik een android heb moet ik apple natuurlijk al evil vinden ;) ,grapje )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cravendor

  • 29 september 2019 08:37
  @Sisko , wat ik ook vaker hoor is dat android user, betaalde apps, gratis gebruiken. En dat is EEN van de hoofdreden en waarom ze ook android gebruiken (natuurlijk zijn er meer redenen). Misschien moeten de android gebruikers maar vaker een app kopen ipv op allerlei manieren gratis te kunnen gebruiken door simple weg apk te downloaden.

  Niet gek dan toch dat developers toch voor een platform te kiezen waar meer controle over is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cravendor

  • 25 september 2019 14:43
  @Sisko
  Apple is niet evil. Het is gewoon business. Het is gewoon een keus van de Dev. Willen ze bij Apple Arcade aansluiten, dan moeten ze gewoon aan de Apple voorwaarden voldoen. Hetzelfde geldt het voor Microsoft, Sony en Nintendo, Netflix, Disney+, HBO, spotify etc. Ze zijn dus allemaal EVIL!!!!!!!!!
  Als ik goed begrijp, gebruik je dus geen van bovenstaande diensten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 26 september 2019 21:40
  @Cravendor Is niet hetzelfde. Op al die platforms zijn dingen te vinden die ook op andere platforms te zien zijn. Ze zijn niet 100% exclusief. Uitzondering misschien Disney+ maar dat is allemaal van henzelf

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cravendor

  • 29 september 2019 08:51
  @Sisko, de reden dat je op alle platforms hetzelfde content kan vinden is omdat ze geld wilt verdienen. Maar films is een slechte voorbeeld omdat deze geen naslagwerk/service nodig heeft.

  Software hebben onderhoud nodig, en om onderhoud kost tijd en geld. Op eens extra platform lanceren = een extra platform onderhoud, yep kost ook weer veel tijd en geld. Dev kiest uiteindelijk het beste voor zijn bedrijf om het in leven te houden. Dus respect of geen respect. Het is puur business.

  Vraag je niet af waarom dev voor Apple Arcade kiest ipv open voor alle platformen? Geld is 1, maar ik denk dat piraterij ook een rol speelt.

  Dus respect of geen respect voor de dev. Ze maken keuze wat goed is voor hun bedrijf, en deze zal nog moeten bewijzen met Apple Arcade.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 26 september 2019 02:42
  @Sisko “ Exclusiviteit kopen voor een game is één ding, exclusiviteit eisen is van een heel andere orde.”

  Lol. Het is exact hetzelfde. 🤣

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 26 september 2019 21:41
  @denver 1 game exclusief is EXACT hetzelfde als je hele platform exclusief, sure, droom lekker verder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.