Column
Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons biedt ritme in chaotische tijden

Heerlijk gedachteloos werken voor Tom Nook

Geschreven door Michel Musters op
De samenleving zoals we die kennen ziet er tijdelijk behoorlijk anders uit. Om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan zitten veel mensen het overgrote gedeelte van de tijd thuis. Lekker wat gamen helpt zeker, maar dat is natuurlijk geen vervanging voor een dagelijks ritme en belangrijke sociale contacten. Gelukkig kwam een paar weken geleden Animal Crossing: New Horizons uit, een helder licht in deze duistere dagen.

In een column van een paar weken terug had ik het al over de geestelijk helende werking van games tijdens deze crisis. Daar noemde ik ook al kort Animal Crossing: New Horizons als een perfect spel om dit moment in de Switch te stoppen en jezelf in te verliezen. Na enkele weken te hebben gespendeerd met deze vrolijke game, wil ik mijn aandacht specifiek op deze titel leggen en hoe het houvast kan bieden in een tijd waarin een dagelijks ritme vinden een grote uitdaging is.

Animal Crossing: New Horizons

Intelligente lockdown

Eén voordeel had ik al voordat de “intelligente lockdown”, zoals premier Rutte het een paar weken terug noemde, van start ging: ik was het al gewend om thuis te werken. Inmiddels ben ik meer dan drie jaar zzp’er en schrijf ik op freelancebasis voor verschillende websites, waaronder Gamer.nl. Het betekent dat ik al mijn schrijfwerk thuis verricht, op een laptop die staat op een tafel in de knusse eetkamer van mijn huis.

Dat wil niet zeggen dat ik de effecten van sociale isolatie niet ervaar. Voor klussen was ik ook regelmatig buitenshuis te vinden – afspraken, interviews, gewoon even bijbabbelen met concullega’s – dat zit er nu tijdelijk niet in. Daarbij doorbrak ik de werkweek elk weekend met de nodige sociale interacties, bij vrienden dan wel in de plaatselijke kroeg. Zonder al deze onderbrekingen lopen de dagen langzaam maar zeker in elkaar over. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik moet steeds vaker even nadenken over welke dag het nou ook alweer is.

Animal Crossing: New Horizons

De dagelijkse planning

Door dagelijks Animal Crossing: New Horizons op te starten, doorbreek ik de sleur niet alleen, het geeft mij ook een stabiel ritme – een ritme dat ik zonder de game misschien uit het oog verloren was, met alle gekmakende gevolgen van dien. Dit ritme ziet er ongeveer als volgt uit.

Ik sta dagelijks om 8 uur ’s ochtends op om een uur nieuws voor Gamer.nl te schrijven, redigeer soms wat artikelen en schrijf vaak zelf een artikel of twee die op de planning staan. Tegen het middaguur start ik Animal Crossing: New Horizons voor het eerst die dag op. Ik maak mijn virtuele brievenbus leeg en open de pakketjes die ik de dag ervoor heb besteld, pak vervolgens de gieter uit mijn huis en geef de bloemetjes water. Ondertussen praat ik met de inwoners van mijn eilanddorpje.

Animal Crossing: New Horizons
Animal Crossing: New Horizons
Animal Crossing: New Horizons

Mijn eiland bestaat uit drie gedeeltes, van elkaar gescheiden door een gesplitste rivier. Rond het middaguur doorloop ik het eerste gedeelte van het eiland – het stuk land waar de meeste huizen, waaronder die van mij, staan – met een paar bijlen op zak om alle bomen en stenen van bouwmaterialen te ontdoen. Een gedeelte van de materialen sla ik op in de voorraadruimte van mijn huis, een ander gedeelte lever ik in bij de plaatselijke buurtsuper Nook’s Cranny in ruil voor Bells (of Klingels, mocht je de game in het Nederlands spelen). Soms kan ik met het gevonden hout een ‘hot item of the day’ craften, zodat ik nog meer Bells verdien in Nook’s Cranny.

Na dit uurtje Animal Crossing ga ik weer verder met mijn werkzaamheden in het échte leven, om rond een uur of vier à halfvijf een tweede ronde te doen. Ik ontdoe het tweede gedeelte van het eiland van hout en stenen, kijk wat voor klusjes er verder nog liggen te wachten – misschien een brug bouwen, wellicht een huis voor een toekomstige inwoner toewijzen, een gedeelte van de lopende lening bij Tom Nook afbetalen – en begin daarna aan mijn avondeten. Verder in de avond start ik de game voor een derde keer op en verricht ik het resterende werk. Dan neem ik ook de tijd om gewoon even te genieten van het spel, een beetje de omgeving af te struinen en een vis of vlinder te vangen. Misschien een toffe nieuwe meubel voor in mijn huis craften of customizen. Lekker relaxed.

Animal Crossing kan houvast bieden in een tijd waarin een dagelijks ritme vinden een grote uitdaging is

Routine

Mocht het bovenstaande enorm suf klinken: dat is het natuurlijk ook. Animal Crossing heeft geen echt doel. Je bepaalt zelf je werkzaamheden en het doel waar je naartoe werkt. Eigenlijk hoef ik helemaal niet dagelijks mijn bijl in alle bomen op het eiland te zetten, want ik heb in de voorraadruimte van mijn huis meer dan genoeg materialen liggen. Toch doe ik het haast onbewust elke dag weer. Het is routine, een ritme, het is busywork dat enorm ontspannend werkt. Even denk ik aan helemaal niets. Niet aan de deadlines voor artikelen die gestaag dichterbij komen, niet aan of mijn ouders, vrienden of ikzelf nog steeds mogelijke besmetting hebben weten te vermijden, en niet aan dat ik op enkele kleine wandelingen en bezoekjes aan mijn tuin na al weken niet buitenshuis ben geweest. Ik ben puur gericht op het simpele, eentonige werk in Animal Crossing, en dat is prima.

Animal Crossing: New Horizons

Natuurlijk bevat Animal Crossing: New Horizons meer aspecten die in deze tijd als geroepen komen. De ontsnapping aan deze harde wereld in een kleurrijke virtuele waar je werkelijk niets fout kunt doen, de mogelijkheid om je vrienden uit te nodigen op je eiland – er zijn zelfs spelers die hun verjaardag vieren in de game nu ze elkaar niet in het echt kunnen bezoeken – maar ik zou liegen als ik het spel daarvoor elke dag weer opstart. Het gaat mij bovenal om het simpele en tegelijk belonende werk dat ik dagelijks verricht en het ritme dat ik mijzelf daarmee geef. Ook ik hoop dat we zo snel mogelijk terug kunnen naar het normale leven dat we ooit hadden – of in ieder geval iets dat daarop lijkt – maar gelukkig heb ik tot die tijd mijn virtuele leven in New Horizons.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Bij uitzondering deze week op zondag ook een column. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

'Digitale versie Final Fantasy 7 Remake komt niet eerder uit' ESA kondigt data E3 2021 aan
9

Reacties op: Animal Crossing: New Horizons biedt ritme in chaotische tijden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Omnikon

  • 5 april 2020 10:16
  Deze game heeft me nooit getrokken, ik ben bang dat ik mezelf te snel verveel, maar als ik dit lees denk ik toch… wellicht het proberen waard…

  Ik was gek op bijvoorbeeld Stardew Valley, ook een game met ben routines en langzame progressie. Kun je AC daar mee vergelijken?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 5 april 2020 11:17
  @Omnikon Ja, eigenlijk best wel, met ook een snufje The Sims en Minecraft, daar je je huis en omgeving zelf kunt inrichten met allerlei meubels, decoraties en andere huizen, je deze objecten grotendeels ook zelf kunt maken van materialen die je verzameld, en later in het spel je eiland ook kunt terraformen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NeoRoy

  • 5 april 2020 10:35
  Ik vind het helemaal te gek. Nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Ik zat op RE3 remake te wachten maar werd ongeduldig. Enige minpunt vind ik de eilanden bezoeken met je Nookmiles. Die worden snel eentonig. Valt vaak weinig te halen behalve de standaard spullen. Aanbevelen is lastig. Of je vind het geweldig of helemaal niks. Ik geniet er met volle teugen van en kijk uit naar elke nieuwe dag en vooral aankomende konijnendag 12 april. Heerlijk spel om in weg te dromen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  alex201

  • 5 april 2020 12:01
  @NeoRoy Kan echt niet wachten tot 12 april is geweest. Ik word echt gek van die paaseieren de hele tijd. Laat mij lekker vissen vangen. :( Hebben andere mensen hier ook last van?

  Verder een heel leuk spel en ik schrok er bijna van toen ik zag hoeveel uren ik er al in heb gestopt…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 5 april 2020 20:17
  @alex201 Ja ik heb er ook last van. Ik ben langzaam gek aan het worden elke keer als ik weer een ei vang tijdens het vissen. Een ei krijg in plaats van hout of iets uit een steen. Ook al die paasballonnen die overvliegen zijn ergerlijk.

  Kan niet wachten tot het 12 april is en ''Bunny Day'' over is (konijnendag in NL) en ik gewoon weer vis kan vangen en normaal hout en stenen kan hakken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 5 april 2020 12:15
  Is er ook een look a like for de pc te krijgen ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 6 april 2020 10:59
  @ravw Niet echt, Animal Crossing is vrij uniek in zijn soort. Het spel heeft wel onderdelen die lijken op De Sims (zelf je huis en omgeving inrichten) en Stardew Valley (busywork zoals planten water geven en bomen hakken), maar echt vergelijkbaar is het ook niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NeoRoy

  • 5 april 2020 15:17
  @alex201 Daar word ik ook helemaal gek van. 1 op 25 is een vis ongeveer. Lijkt wel steeds gekker te worden. Alleen maar paaseitjes. Daar ben ik nu wel klaar mee. Mijn hele huis is onderhand een paasei.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AGxKiiNG

  • 6 april 2020 11:28
  @NeoRoy

  Bij het vissen is het formaat van de Eitjes altijd hetzelfde. Formaat 4 geloof ik. Deze geeft BIJNA altijd een ei.
  Dus let hier op.

  De grotere en kleinere formaten geven nog steeds normale vissen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.