Nog een goede vijf weken en dan zit dit jaar er weer op. Een jaar dat de boeken in had moeten gaan als het beste PC game jaar allertijden, maar met nog een goede maand te gaan heb ik hier geen vertrouwen meer in. Sterker nog, de komende december maand zal waarschijnlijk de slechtste allertijden worden. Het jaar begon aardig met titels als Grand Theft Auto: Vice City, C&C Generals en SimCity 4. De eerste teleurstelling kwam in de vorm van Unreal 2, dat een hoop beloofde maar weinig gaf. Gelukkig verscheen een paar maanden na de release van deze middelmatige shooter het bericht dat Half-Life 2 op 30 september zou verschijnen en de koek was nog niet op. Ook zwaargewichten als S.T.A.L.K.E.R Oblivion Lost, Deus Ex 2, Halo, Far Cry, Unreal Tournament 2004 en Doom 3 zouden in 2003 uitkomen, en nog beter, dit zou bijna allemaal in dezelfde maand gebeuren. Er gebeurde echter niets, noppes, nada.

De uitgevers zagen dat het uitgeven van een game in september of oktober niet zo'n goed idee was, aangezien het deze maanden alleen om Half-Life 2 zou gaan. Een voor een werden de andere shooters dan ook uitgesteld naar 2004. Alleen Halo wist zich aan een release in dit jaar te houden, maar stelde net als Unreal 2 eigenlijk teleur. Toen vond het "Vavle beveiligingsincident" plaats, waarbij ik nog steeds van mening ben dat Valve niet het achterste van zijn tong heeft laten zien en dankzij het voorval mooi de tijd heeft gekregen om verder aan Steam en Half-Life 2 te klooien.

Gelukkig is de feestmaand december echter een maand die dankzij mooie releases meestal veel goed maakt. Kijken we echter naar de toppers voor de komende weken dan zien we titels als Harry Potter: Quidditch World Cup, FIFA 2004, The Sims Bustin' Out en LOTR: Return of the King als grootste gangmakers op het eindejaars feestje. Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat hier geen hardcore titels tussen zitten. Dankzij de fantastische planning van uitgevers en ontwikkelaars kunnen hardcore gamers de komende maand dan ook de binnenholte van hun neus gaan verkennen.

Het meest teleurstellende is echter wel dat er in 2003 geen enkele grote multiplayer game is uitgekomen. Zo verscheen vorig jaar Battlefield 1942 dat massaal door iedereen gespeeld werd. Dit jaar kregen we dan wel Unreal Tournament 2003, Halo en Call of Duty, maar de laatstgenoemde heeft net zoveel online spelers als Quake 3. Het is dan eigenlijk ook te gek voor woorden dat een spel uit de vorige eeuw nog steeds de populairste online shooter is, gevolgd door Battlefield van vorig jaar en de gratis games America's Army en Enemy Territory. Geen enkele ontwikkelaar wist iets vernieuwends te brengen en uiteindelijk speelt iedereen nog steeds dezelfde games als een jaar of wat geleden.

Nog vijf weken en dan is dit jaar voorbij. Dan begint 2004, wat een gamejaar zal dat worden. Toppers als Doom 3, Half-Life 2 en misschien zelfs Duke Nukem Forever. Ik weet het zeker, 2004 wordt het beste games jaar allertijden.