Board.Gamer
Cards Against Humanity

De beste card- en boardgames voor op feestjes

Het geschikte spel voor ieder gezelschap

Geschreven door Tom Kerkhof op
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een feestje dat net wat meer gezelligheid zou kunnen gebruiken. In zo'n situatie is een leuk bord- of kaartspel de perfecte oplossing. Wanneer de beslissing om samen een spel te gaan spelen is gemaakt, blijkt al gauw dat het kiezen van een geschikt spel nog een behoorlijke opgave kan zijn.

De kans is immers groot dat het gezelschap niet alleen maar uit liefhebbers van spelletjes bestaat, of dat sommigen niet bekend zijn met de regels van een spel. Natuurlijk zijn er de bekende klassiekers zoals Monopoly, Risk of Trivial Pursuit om op terug te vallen, maar die spellen verliezen na een tijd ook hun charme. En hoewel er veel alternatieven zijn, is het nadeel van de meeste spellen dat ze vaak óf te competitief zijn, óf te veel tijd kosten om uit te leggen en op te zetten. In beide gevallen een behoorlijke dooddoener.

Gelukkig zijn er ook voor deze situatie geschikte spellen te vinden die vooral heel gezellig en niet te overweldigend voor nieuwe spelers zijn. Om je voor een volgend feestje voor te kunnen bereiden met een spel waar iedereen plezier aan beleeft, zetten we er hier enkelen voor je op een rij.

Party & Co.

Party & Co. is inmiddels misschien wel net zo'n klassieker als Monopoly of Trivial Pursuit, maar heeft in vergelijking met die spellen tijdens een feestje zeker een streepje voor. In dit spel moeten teams opdrachten uit vijf verschillende categorieën voltooien, waaronder liplezen, uitbeelden of vragen beantwoorden. Het doel is om als eerste op een vijftal speciale vakjes een opdracht correct uit te voeren, het midden van het spelbord te bereiken en dan de eindopdracht af te ronden.

Zoals de naam al verraadt, is het spel speciaal ontworpen als partygame. De regels zijn simpel, je kan het met tot wel twintig mensen spelen, een potje duurt meestal niet te lang en het spel is in korte tijd klaar te zetten. Party & Co. heeft veel weg van Trivial Pursuit, maar is vaak een betere keuze tijdens feestjes, omdat de verschillende opdrachten meer diversiteit hebben en deze zeker bij de categorie uitbeelden of in het geval van tekenopdrachten tot hilarische situaties kunnen leiden. Bovendien kan elk teamlid een steentje bijdragen en is het vermakelijk voor iedereen, niet alleen voor diegenen met de meeste kennis.

Er zijn meerdere varianten en veel uitbreidingssets van Party & Co. Verschenen, waardoor er voor elk publiek wel een te vinden is. Ook is het spel in veel winkels makkelijk verkrijgbaar. Als je op zoek bent naar een partygame die iedereen kan waarderen, is Party & Co. een veilige keuze.

Cards Against Humanity

Als je voornamelijk samen met je gezelschap wilt lachen, hoef je niet verder te zoeken dan Cards Against Humanity. De regels zijn eenvoudig: om de beurt draaien de spelers een kaart om van een gezamelijke stapel. Daarop staat een willekeurige zin of uitspraak waaruit enkele woorden zijn weggelaten, en het is vervolgens aan de overige spelers om een kaart uit hun hand te kiezen om deze zin mee aan te vullen. De zinnen op zowel de opdrachtkaarten als de aanvulkaarten zijn zonder context absurd of bizar en dat levert vaak onverwachte, banale en hilarische combinaties op. De speler die de opdrachtkaart heeft omgedraaid kiest, zonder te weten van wie de kaarten zijn, de grappigste aanvulling uit en de eigenaar van die kaart krijgt een punt.

Afhankelijk van wat de spelers kiezen kunnen de combinaties soms wat grof worden, dus iedereen moet wel tegen een stootje kunnen. Cards Against Humanity is vooral heel grappig en een goed voorbeeld van een spel waarbij meedoen belangrijker is dan winnen. Een potje vereist daarnaast ook nauwelijks voorbereiding en daarom is Cards Against Humanity gegarandeerd een hit tijdens een feestje.

Funemployed

Solliciteren is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je aan een gezellige avond denkt, maar in het geval van Funemployed is het vooral ontzettend humoristisch. Het idee van het spel is dat spelers solliciteren voor verschillende door het spel bepaalde banen, waaronder geheim agent, kok of piloot. Om de beurt neemt een van de spelers de rol van werkgever op zich, terwijl de andere spelers zichzelf moeten verkopen. Degene die dat volgens de werkgever het best doet, wint die ronde.

Dit vereist veel improvisatie en zou daarom vooral als heel stressvol kunnen worden ervaren, ware het niet dat de spelers een viertal willekeurige competenties krijgen toegewezen die zij in het gesprek moeten verwerken. Vaker dan niet hebben die helemaal geen direct verband met de functie en is een hoop fantasie nodig om ze in het verhaal te verwerken. Dat levert in de regel grappige verhalen op waar andere spelers vooral om kunnen lachen, en soms leidt het ook nog tot geniale momenten vol creativiteit.

Funemployed is een spel waarbij spelers wel wat lef moeten hebben en durven te improviseren, maar binnen een groep die elkaar goed kent (of met een drankje op) leidt het meestal tot veel plezier.

Dixit Odyssey

Het is knap lastig om een plaatje te beschrijven in slechts een enkele zin, zeker als het gaat om een complexe of abstracte afbeelding, en dat is precies het concept van Dixit Odyssey. Alle spelers hebben een hand met afbeeldingskaarten, en de actieve speler kiest er een die hij of zij in één zin beschrijft. De anderen kiezen eveneens een kaart die zij bij de beschrijving vinden passen en leggen deze afgedekt op een stapel. Als deze geschud is en de kaarten worden omgedraaid, kiezen alle spelers de kaart waarvan zij denken dat het degene is die de actieve speler heeft neergelegd, en wanneer zij dit goed raden verdienen ze punten.

Het klinkt misschien alsof dat heel eenvoudig is, maar de afbeeldingen zijn vrij nietszeggend en kunnen op vele manieren beschreven worden. De actieve speler mag zelf een beschrijving bedenken, maar moet er rekening mee houden dat hij of zij geen punten verdient als niemand het goed heeft - maar alle andere spelers wel! Het is dus belangrijk een zin te bedenken die niet voor de hand ligt, maar toch geraden kan worden, anders geef je punten weg.

De opzet van Dixit Odyssey zorgt er voor dat er ruimte is voor veel creativiteit en geregeld ook humor, omdat er buiten de lengte geen grenzen aan de beschrijvingen verbonden zijn. De regels zijn in één enkele ronde duidelijk en de opzet van het spelbord is erg eenvoudig. Daarnaast kunnen er ook teams gevormd worden en is er ruimte voor twaalf spelers, waardoor Dixit Odyssey zich perfect leent voor grotere gezelschappen.

The Resistance

Als je geen zin hebt in het opzetten van een spelbord en vooral veel interactie met je gezelschap wil, is The Resistance een ideale keuze. Het spel kan met vijf tot tien spelers gespeeld worden en de spelers zijn onderverdeeld in twee groepen: verzetsstrijders en spionnen van het keizerrijk. Alleen de spionnen weten van elkaar bij welk team zij horen, maar de verzetsstrijders weten dat niet: het doel is juist om dat uit te vinden.

Het verzet moet hun missies succesvol laten verlopen om een punt te verdienen. Om dat te kunnen doen worden enkele spelers gekozen om de missie te ondernemen. De leider van het verzet kiest een bepaald aantal spelers uit die de missie moeten volbrengen, en het hele gezelschap stemt vervolgens voor of tegen de selectie. Als een meerderheid tegen stemt, wordt een andere willekeurige speler de leider en wordt er een nieuwe selectie gemaakt, totdat de meerderheid de selectie goedkeurt. De spelers die zijn uitgekozen moeten vervolgens óf een succeskaart, óf een sabotagekaart spelen. Als er ook maar één sabotagekaart tussenzit, mislukt de missie en gaat het punt naar de spionnen.

De spionnen bluffen natuurlijk voortdurend en moeten de andere spelers overtuigen van het feit dat zij ook verzetsstrijders zijn, terwijl andere spelers goed op moeten letten om er achter te komen wie verantwoordelijk is voor het saboteren van de missies. Het hele spel afhankelijk is van sociale interactie en is daarom uitermate geschikt voor een gezellige avond met een kleiner gezelschap.

De kern is plezier

Dit zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden; naast deze vijf zijn er nog tientallen bordspellen op de markt die een feestje naar een hoger niveau kunnen tillen. Elk gezelschap is anders en daar kun je bij je keuze rekening mee houden. Denk bijvoorbeeld aan Weerwolven als je gasten hebt met een goed inlevingsvermogen of aan No Thanks! als je het snel en laagdrempelig wilt houden. Voor veel partygames maakt dat echter niet veel uit; die zijn in bijna alle gevallen een geschikte keuze. De belangrijkste voorwaarde van een partygame is uiteindelijk dat iedereen er lol aan beleeft. Vooral humor is daarbij een gegarandeerde succesformule en zo lang je een spel kiest waarbij het instapniveau laag is en de mogelijkheid tot interactie met elkaar hoog, wordt jouw feest de volgende keer zeker een succes.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de Week: Red Dead Redemption 2 uitgesteld en Mario Kart naar smartphones The Inpatient
10

Reacties op: De beste card- en boardgames voor op feestjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Zodanmaar

  • 3 februari 2018 11:41
  Cards against humanity voor t eerst gespeeld op oudejaars avond en het was om te gieren. Echt een aanrader.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 5 februari 2018 15:15
  @Zodanmaar
  Zeker een leuk spel! Met name als je een beetje onder invloed bent. Moet wel zeggen dat veel kaartjes echt op de UK gericht zijn. Daar kunnen wij Nederlanders niet zoveel mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tomstammes

  • 3 februari 2018 14:07
  Zelf heb ik laatst Exploding Kittens gekocht. Geweldig spel ook. Zeker een aanrader. Heeft de redactie hier ook aan gedacht?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKerkhof

  • 3 februari 2018 21:34
  @tomstammes Ja, toevallig wel aan gedacht! Exploding Kittens is inderdaad erg tof. Gloom trouwens ook. Maar ja, de lijst kan helaas niet oneindig zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • johngewoon

  • 3 februari 2018 14:55
  Red Flags is ook hilarisch!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VinceNL83

  • 3 februari 2018 16:21
  Welke ik echt cool vind als games op feestjes (van toegankelijk naar gevorderd)

  - Weerwolven
  https://boardgamegeek.com/boardgame/25821/werewolves-millers-hollow

  - Codenames
  https://boardgamegeek.com/boardgame/178900/codenames

  - Sercret Hitler
  https://boardgamegeek.com/boardgame/188834/secret-hitler

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NintendOwnd

  • 3 februari 2018 17:05
  @VinceNL83 Allemaal pareltjes inderdaad! Als je Weerwolven leuk vindt, maar niet met genoeg spelers bent, moet je 1Nacht of Weerwolven kopen. Gegarandeerd succes!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 3 februari 2018 17:10
  Munchkin vind ik zelf ook een erg leuk kaartspel, het heeft wel een iets hoger nerdgehalte

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  cuber4

  • 6 februari 2018 08:47
  Bij ons staat eigenlijk altijd 30 seconds op het programma altijd hilarisch

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Iluyan

  • 7 februari 2018 11:32
  Weerwolven van Wakkerdam is ook wel een leuke party game!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.