Advertorial
kpn

Een echte gamer kán niet zonder glasvezel

Geschreven door Partner bijdrage op
Gamen doe je natuurlijk voor je plezier, maar dat wil niet zeggen dat het geen serieuze zaak is. Een goede internetverbinding kan het verschil maken tussen een avondje heerlijk gamen, of gefrustreerd je controller of muis in de hoek gooien. Voor een optimale internetverbinding is glasvezel dan ook onmisbaar.

Dit artikel is een advertorial van KPN. Lees hier wat dit betekent.

Je speelt je favoriete voetbalspel, en hebt je vanaf de middenstip via een paar fenomenale moves tot naast het zestien metergebied weten te werken. Je geeft de bal voor, een perfecte paas, zó in de voeten van Ronaldo, die jij uiteraard ook bestuurt. Je maakt een draai, omzeilt je laatste verdediger, haalt uit….en het beeld hangt, kans gemist, en naar het Wereldkampioenschap kun je fluiten. Natuurlijk is niet elke situatie zo intens als deze, maar iedereen die met regelmaat (online) games speelt weet dat een lag (oftewel een vertraging in de dataoverdracht) het spelplezier behoorlijk kan bederven. Voetbalgames, maar ook shooters als Fortnite kunnen daardoor totaal onspeelbaar worden.

fifa 20

Snel, up en down

Om lekker online te gamen heb je een stabiele internet nodig, maar vooral ook eentje die zowel over een snelle uploadsnelheid beschikt als een snelle downloadsnelheid. Via kabelinternet is de maximale snelheid zo’n 500 Mbit per seconde, terwijl de maximale snelheid van glazvezel op 1 Gbit per seconde ligt. Maar zelfs als je niet gaat voor die ultrasnelle verbinding, is de uploadsnelheid waarin je het verschil gaat merken. Bij internet via de kabel is de maximale uploadsnelheid namelijk slechts 40 Mbit per seconde, waar die snelheid bij glasvezel ligt op 500 Mbit per seconde. Was vroeger de uploadsnelheid niet zo heel relevant, bij streaming en online gamen is die snelheid essentieel, omdat er niet alleen veel informatie wordt gedownload, maar juist ook word verzonden. Met 40 Mbit per seconde kom je dan niet heel erg ver. Daarnaast is het goed om te weten dat je, in tegenstelling tot internet via de kabel, bij glasvezel niet afhankelijk bent van hoe ver je van de wijkcentrale woont of hoeveel apparaten er tegelijk op het internet aangesloten zijn, en dat maakt uiteraard een wereld van verschil. Wil je meer weten over het verschil tussen internet via de kabel en glasvezel? Op deze pagina kun je KPN glasvezel vergelijken met Ziggo internet via de kabel. Het verschil in prijs, snelheid en opties wordt dan in één oogopslag duidelijk.

Niet alleen jij

Wanneer er wordt gesproken over de voordelen van glasvezel zoals bij glasvezel van KPN, wordt vaak het argument geopperd dat het spel dat er gespeeld wordt helemaal niet zoveel data verbruikt en het daarom ook prima zou moeten doen op bijvoorbeeld, internet via de kabel. Dat kan absoluut waar zijn, maar wat vaak vergeten wordt, is dat een huishouden bestaat uit meerdere personen. Dus als de een lekker op z’n kamer zit te Netflixen, de ander is een bestand aan het versturen via WeTransfer, en weer een ander is een Live Video aan het streamen op Insta op Facebook, dan blijft er natuurlijk weinig bandbreedte over voor jou en je game. En, als je de vergelijkingstest hebt bekeken die we hierboven hebben gelinkt, dan weet je dat de uploadsnelheid van internet via de kabel beperkt is, dus dat het zelfs al lastig kan worden als je met één van deze situaties in je huishouden te maken hebt. Wil je meer informatie over de beschikbaarheid van glasvezel in jouw regio? Doe dan de glasvezel postcodecheck en ontdek of glasvezel van KPN ook beschikbaar is op jouw adres.

esports gaming

Gamen en streamen

We hadden het al even over streamen, en juist dat wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Online gamen is allang niet meer een kwestie van wat coördinaten doorgeven aan de server, we willen er tegenwoordig ook bij kunnen communiceren, hetgeen betekent dat ook alle audio ontvangen en verstuurd moet worden. Met glasvezel hoef je je over al die zaken geen zorgen te maken, zelfs als er meerdere mensen in het huishouden aan het gamen, streamen en Netflixen zijn.

spiderman

Flexibel

De capaciteit van glasvezel is enorm, maar het fijne is dat je alleen betaalt voor de capaciteit die je wilt gebruiken. Er zijn abonnementen met een snelheid van 50 Mbit per seconde, 100 Mbit per seconde, 200 en 500 Mbit per seconde (dat laatste raden we aan voor gamen), maar dus ook 1 Gigabit per seconde. En in tegenstelling tot internet via de kabel, bepaal je helemaal zelf of je je abonnement wilt combineren met televisie, of dat je daar juist helemaal geen behoefte aan hebt. En wat je niet afneemt, daar betaal je ook niet voor.

Het voordeel van een glasvezelabonnement via provider KPN is, dat je het abonnement eenvoudig kunt combineren met je huidige abonnementen, waardoor je al snel korting krijgt op bepaalde entertainmentdiensten, maar ook op je mobiele abonnement. Glasvezel van KPN komt daarnaast als beste uit de test van de Consumentenbond (januari 2020).